joi, 11 aprilie 2019

Cistita Idiopatica Felina

Ce este cistita idiopatica felina?

Boala tractului urinar inferior a felinelor este un termen mai vechi utilizat pentru a descrie un set de semne clinice asociate unei urinari anormale la pisici. Unele dintre cauzele bolii tractului urinar inferior la pisici sunt: infectiile tractului urinar, pietrele vezicale sau cristalele vezicale. Atunci cand afectiunea nu are o cauza identificabila, aceasta este denumita cistita (inflamatie a vezicii urinare) idiopatica felina indicand ca aceasta este un diagnostic de excludere (de ex., nu au putut fi identificate cauze pentru aparitia acesteia). Aceasta afectiune a fost in trecut denumita Boala Idiopatica Felina a Tractului Urinar Inferior. Unele studii sugereaza ca aceasta afectiune este foarte similara cu cistita interstitiala a femeilor.

Aceasta afectiune este, de asemenea, denumita Sindromul Pandora, deoarece cauzele care stau la baza acestei afectiuni pot reflecta tulburari sau anomali in numeroase sisteme organice (inclusiv, la nivelul sistemului nervos) si ia in considerare efectele factorilor de stres ambiental care contribuie la dezvoltarea acesteia. Pisicile, adesea, vor suferi semne clinice care apar si dispar ca raspuns la factorii de stres care afecteaza sistemul central de raspuns la stres.

„CIF este un diagnostic de excludere care este formulat dupa ce toate cauzele comune sau cunoscute ale semnelor clinice au fost eliminate.”

Care sunt semnele clinice ale cistitei idiopatice feline?

Cele mai frecvente si comune semne clinice sunt similare celor observate in alte boli urinare:
  • Eforturi repetate de a urina
  • Urina cu sange sau modificata ca si culoare
  • Urinarea frecventa
  • Urinarea in locuri neobisnuite
  • Incapacitatea de a urina (aceasta este o urgenta majora, iar pisica voastra trebuie sa fie consultata imediat de catre un medic veterinar)

Care sunt cauzele cistitei idiopatice feline?

Prin definitie, in cazurile de cistita idiopatica felina nu se cunosc cauzele. Afectiunile care trebuie sa fie excluse in primul rand sunt:
  • Pietrele vezicale si dopurile uretrale
  • Infectiile vezicii urinare
  • Traumatismele
  • Tulburarile neurologice care afecteaza urinarea normala prin afectarea nervilor si musculaturii vezicii urinare
  • Anomaliile anatomice, cum ar fi stricturile uretrale
  • Neoplazia (cancerul sau tumorile benigne ale tractului urinar)

Odata ce cauzele comune ale urinarii anormale au fost eliminate, poate fi formulat un diagnostic de cistita idiopatica felina.

Cum este CIF diagnosticata?

CIF este diagnosticata efectuand diferite teste pentru a elimina cauzele cunoscute ale urinarii anormale. Aceste teste includ unele sau toate dintre testele urmatoare:
  • Istoricul medical si examinarea clinica amanuntita – in special, acordandu-se atentie oricaror schimbari survenite in mediul, regimul de hranire, stres, etc.
  • Teste de sange – hemoleucograma completa si biochimia serica
  • Analiza completa de urina
  • Urocultura cu testele de sensibilitate la antibiotice
  • Radiografiile abdominale, care pot include examinarea radiologica cu substanta de contrast pentru a observa daca vezica urinara pare modificata sau contine pietre
  • Ecografia abdominala pentru a evalua structura vezicii urinare si prezenta cristalelor sau a pietrelor la nivel vezical
  • Cistoscopia sau examinarea endoscopica (examinarea video) a uretrei si a vezicii urinare
  • Examenul biopsic al vezicii urinare

Medicul vostru veterinar va formula un plan de diagnostic functie de simptomele clinice specifice ale pisicii voastre.

Care este tratamentul pentru CIF?

Cea mai eficienta abordare in tratarea CIF este corectarea factorilor de stres care au declansat semnele clinice in prima instanta. Adesea, acest lucru implica utilizarea medicatiei de atenuare a anxietatii. De asemenea, imbunatatirea conditiilor ambientale ale pisicii cu scopul de a reduce sau elimina potentialii factori de stres este la fel de importanta. O combinatie de strategii poate fi incercata pentru a elimina factorii de stres si poate include:
  • Mentinerea castroanelor de apa curate si umplute cu apa proaspata
  • Mentinerea unui program regulat zilnic, incluzand momente regulate de hranire, joaca, afectiune si odihna
  • Fiti consecventi cu „regulile” pe care le impuneti pisicii voastre: nu-i permiteti pisicii sa se urce pe blatul de la bucatarie intr-o zi si a doua zi sa o certati
  • Daca pisica voastra mananca hrana uscata, utilizati ocazional un hranitor tip puzzle in schimbul unui castron de hrana obisnuit
  • Faceti orice schimbari necesare in programul pisicii voastre intr-o maniera lenta, pe o perioada mai lunga de timp
  • Puneti-i la dispozitie sisaluri pe care sa-si poata ascuti gherutele dupa bunul plac, un loc pe care sa-l poata folosi drept ascunzatoare si nu care cumva sa uitati de jucarii si mai ales, sa va faceti timp sa va jucati cu pisica voastra – momentele petrecute impreuna sunt terapie atat pentru pisica voastra, cat si pentru voi
  • Incercati sa impiedicati pisicile straine de la a intra pe proprietatea voastra, deoarece ele pot fi o sursa de stres pentru pisica voastra, chiar daca aceasta nu iese afara
  • Reduceti competitia intre pisicile din caminul vostru asigurandu-va ca sunt suficiente litiere (cu o litiera in plus decat numarul de pisici din casa), locuri de odihna si, de asemenea, asigurati-va ca toate pisicile au acces facil la hrana si apa.

In plus, aceasta afectiune este considerata a fi dureroasa, astfel ca medicatia contra durerii (analgezia) este adesea utilizata cu scopul de a alina disconfortul din fazele acute ale bolii. Medicatia antispastica pentru a evita spasmele uretrale poate fi, de asemenea, prescrisa.


O schimbare a dietei, poate fi, de asemenea, recomandata de catre medicul vostru veterinar.

Care este prognosticul pentru CIF?

Recurenta sau recidiva afectiunii este frecventa. Tratamentul medical se poate dovedi util in a diminua frecventa sau in a ameliora semnele clinice, si ca urmare alinand si diminuand disconfortul pisicii voastre. Principalul lucru la care trebuie sa fiti atenti este aparitia semnelor clinice si, si mai important, fiti atenti la modificarile din mediul de viata care ar putea declansa recidiva ca urmare a stresului. Pisicile suferinde de CIF pot fi foarte sensibile la aceste schimbari/modificari; din fericire, majoritatea proprietarilor de pisici stiu foarte bine ca pisica in cauza are o personalitate anxioasa sau sensibila si sunt foarte atenti in a sesiza eventualii factori declansatori.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino s-o cunosti pe doctorita!

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)