duminică, 12 februarie 2017

Biochimia Serica

Ce este serul?

Atunci cand sangele coaguleaza, el se separa in doua parti – un lichid clar de culoare galben pal denumit ser si o portiune redusa solida compusa din celulele sangelui.

Serul este colectat prin introducerea unui tub cu sange coagulat intr-un dispozitiv denumit centrifuga, care invarte sangele foarte rapid, fortand celulele sa se depuna pe fundul tubului si permitandu-i serului sa se dispuna la suprafata. Mai apoi, serul este prelevat si dispus intr-un alt tub pentru testare.

Electroforeza Proteinelor Serice – Informatii Tehnice

Ce sunt proteinele serice?

Serul reprezinta portiunea lichida a sangelui din care celulele rosii, celulele albe si factorii implicati in coagularea sangelui au fost inlaturati.

Serul contine un numar mare de proteine care indeplinesc diverse functii. Aceste functii includ asigurarea nutritiei celulare, apararea impotriva infectiilor, asumarea unui rol in inflamatie si actionarea ca hormoni sau enzime.

Electroforeza Proteinelor Serice – Generalitati

Ce sunt proteinele serice?

Serul este portiunea lichida a sangelui din care celulele rosii, celulele albe si factorii implicati in coagulare sangelui au fost indepartati. Serul contine un numar mare de proteine care indeplinesc diverse functii. Aceste functii includ asigurarea nutritiei celulare, apararea impotriva infectiilor, exercitarea unui rol in inflamatie si actionarea ca hormoni sau enzime.

Hipercalcemia

Ce este calciul si de ce este important?

Calciul este o substanta minerala care se gaseste in cantitati mici in intreg organismul. Joaca un rol important intr-o gama variata de functii vitale, cum ar fi contractia muschilor, transmiterea impulsurilor nervoase, coagularea sangelui si dezvoltarea oaselor.

Ce este hipercalcemia?

Termenul de hipercalcemie este utilizat atunci cand nivelul calciului din sange este mai mare decat in mod normal. (hiper = „peste”; -emie =  „sange”).

Prelevarea si Examinarea Maduvei Osoase

Ce este maduva osoasa si de ce este importanta?

Maduva osoasa este un material moale care se gaseste in portiunea centrala a multor oase. Maduva osoasa are o importanta vitala pentru productia de celule ale sangelui, in special pentru celulele rosii, celulele albe si plachetele sanguine. O maduva osoasa sanatoasa este esentiala pentru mentinerea vietii.

De ce se preleveaza si se examineaza maduva osoasa?

1.     Maduva osoasa este in mod obisnuit recoltata si examinata atunci cand se constata anormalitati ale sangelui circulant. Cea mai comuna anormalitate este o insuficienta sau lipsa persistenta a unuia dintre tipurile de celule ale sangelui. Aceasta este o situatie grava si se poate datora unei probleme prezente la nivelul maduvei osoase. Examinarea maduvei poate furniza adesea informatii privind cauza subiacenta si se poate dovedi utila in prevederea evolutiei si consecintelor.

sâmbătă, 11 februarie 2017

Micozele Cutanate Sau Dermatomicozele Pisicilor

Ce Este Micoza Si Ce-O Cauzeaza?

Dermatomicoza sau dermatofitoza este numele generic pentru o infectie fungica a straturilor superficiale ale pielii, parului sau unghiilor. Infectiile fungice sau micotice sunt intalnite la om si la toate speciile domestice de animale. Asa cum veti descoperi in materialele redactate in limba engleza, dermatomicozele sunt mentionate cu termenul de „ringworm” care provine de aspectul clasic de „inel” rotund, rosiatic si iesit in relief, care inconjoara reactia inflamatorie ce apare la oamenii afectati de aceasta boala. Denumirea populara de „ringworm” este intr-oarecare masura eronata deoarece infectia nu este cauzata de un vierme, iar zonele afectate nu au intotdeauna forma inelara. Organismele care provoaca aparitia infectiilor fungice apartin unui grup specializat de fungi cunoscut ca dermatofiti, astfel ca denumirea medicala a acestei boli este de dermatofitoza.

vineri, 10 februarie 2017

Hemoleucograma Completa

Ce reprezinta o hemoleucograma completa?

Hemoleucograma completa, cunoscuta in forma prescurtata de „HLG” este un test de sange de rutina care este utilizat in toate stadiile de sanatate si boala. Este un test simplu care ne ofera informatii privind diferitele tipuri de celule din sange si poate indica prezenta multor forme de boala. Majoritatea celulelor sanguine provin de la nivelul maduvei osoase, astfel ca HLG-ul poate fi, de asemenea, utilizata pentru a evalua indirect starea de sanatate a maduvei osoase (a se vedea materialul informativ privind Prelevarea siExaminarea Maduvei Osoase).