vineri, 13 iulie 2018

Pregatirea Pisicii pentru o Calatorie la Medicul Veterinar

Jazz
Chiar daca pisicile sunt in mod traditional, creaturi independente, tu este cea mai importanta persoana din lumea pisicii tale! In afara ta, cea de-a doua cea mai importanta persoana din viata pisicii tale este medicul veterinar. Acesti doctori de animale au doua obiective majore: sa mentina sanatatea animalelor cat de mult pot si sa le ingrijeasca atunci cand se imbolnavesc. Destul de simplu, nu-i asa?

Pentru a se mentine sanatoasa, pisicoasa voastra are nevoie de miscare, o hrana buna si ingrijire medicala consistenta si consecventa. Medicul vostru veterinar va poate ajuta cu toate cele trei componente ale unui stil sanatos de viata pentru pisica voastra. Avand in vedere ca atat voi, cat si pisica voastra veti face multe calatorii la centrul medical veterinar de-a lungul timpului, este cel mai indicat sa incepeti pregatirea pisicii voastre pentru astfel de vizite cat mai curand cu putinta.

Reducerea Stresului Asociat Vizitelor Medical-Veterinare Pentru Pisici

Amos

De ce este pisica mea atat de stresata atunci cand o duc la clinica veterinara?


Pisicile sunt foarte atasate de teritoriul lor de-acasa, iar majoritatea animalelor noastre de companie duc o viata foarte protejata cu o rutina extrem de predictibila care nu implica calatoriile departe de casa. Pentru majoritatea pisicilor, o vizita la veterinar este o experienta coplesitoare. Pisica este scoasa din mediul ei ambiental familiar, pusa intr-o masina zgomotoasa, transportata la clinica veterinara, dusa intr-o receptie unde exista mirosuri puternice ale altor animale si oameni si, mai apoi, dusa intr-o sala de examinare unde o persoana nefamiliara o examineaza si-i administreaza diferite tratamente. Oricare dintre aceste chestiuni poate fi stresanta si, atunci cand sunt cu toate laolalta, nu e de mirare ca pisica voastra sa se simta speriata sau stresata.

Medicatia pentru Reducerea Stresul Asociat Vizitelor Medical-Veterinare pentru Pisici

Olaf

De ce este pisica mea asa de stresata cand o duc la clinica veterinara?


Pentru majoritatea pisicilor, o vizita la veterinar este o experienta coplesitoare. Pisica este scoasa din mediul ei de viata familiar, pusa intr-o masina zgomotoasa, dusa cu masina la clinica veterinara, scoasa in sala de receptie unde sunt mirosuri puternice de la alte animale si oameni si apoi dusa intr-o sala de consultatii unde o persoana cu care nu este familiarizata o examineaza si-i administreaza diferite tratamente. Oricare dintre aceste lucruri poate fi stresant, iar atunci cand toate sunt experimentate laolalta, nu e de mirare ca pisica voastra este atat de speriata si nervoasa.

Consilierea Comportamentala – Medicatia Complementara

Produsele naturale pot fi utilizate in terapia comportamentala?


Aceasta este o tema extinsa care include o varietate de optiuni terapeutice, incluzand remedii pe baza de plante, remedii homeopate, suplimente nutritive, etc. Exista putine studii controlate care sa ateste ca oricare dintre aceste tratamente sunt eficiente la animalele de companie. Desi acelasi lucru se poate spune si despre majoritatea medicamentelor utilizate in terapia comportamentala, cele mai multe dintre acestea s-au dovedit a fi cel putin eficiente in terapia comportamentala umana. Mai mult de atat, deoarece aceste produse contin ingrediente „naturale”, pot exista variatii mari in puritatea, calitatea, nivelul de activitate si eficacitate de la un producator la altul si de la un lot la altul.

Esentele Florale

Ce sunt esentele florale?


Terapia cu esente florale sau terapia florala a fost dezvoltata de catre medicul Edward Bach in timpul anilor 1930. In decursul anilor de practica, Dr. Bach si-a dezvoltat convingerea ca oamenii ar putea fi grupati in functie de starile lor emotionale si ca aceste emotii erau principala cauza a multora dintre bolile lor. In cautarile sale de a gasi o terapie pe baza de plante pentru fiecare grup in parte, Edward Bach si-a indreptat atentia spre extractele diferitelor specii de flori. Esentele florale sunt prin urmare extracte de flori, fiecare dintre acestea crezandu-se ca ajuta la echilibrarea unei anumite trasaturi emotionale anume sau a tipului de personalitate la oameni. Ulterior, medicii veterinari au investigat daca exista posibilitatea ca esentele florale sa fie utilizate pentru ameliorarea stresului emotional si anxietatii la animale.

Comportamentul si Educarea Pisicii – Educarea si Calatoria cu Transportatorul

Scortisoara

De ce sunt pisicile atat de reticente in privinta calatoriilor?


Pisicile sunt extrem de atasate de teritoriu, astfel ca indepartarea de aceasta baza sigura nu este o chestiune pe care sa o suporte cu usurinta! Calatoria in masina, avion sau alte forme de transport uman poate fi o experienta extrem de stresanta din toate punctele de vedere, in parte deoarece pisica nu mai detine controlul propriei experiente.

„Tema pisicii de a-si parasi mediul familiar este accentuata de frica de a fi inchisa si captiva.”

In cazul pisicilor care nu sunt obisnuite sa fie inchise intr-o cusca, limitarea intr-un transportator pe langa faptul ca le lezeaza, le si insulta, astfel ca teama pisicii de a-si parasi mediul familiar este accentuata de frica de a fi inchisa si captiva. Mai mult, pisicile care nu sunt obisnuite cu miscarea si sunetele masinii sau avionului pot deveni extrem de inspaimantate de aceasta experienta.

miercuri, 4 iulie 2018

Consilierea Comportamentala – Medicatiile si Fisa de Consimtamant

Sursa: https://i0.wp.com/media.indiedb.com/images/groups/1/3/2392/beautiful-cats-hd-wallpapers-18.jpg

Cum sunt utilizate medicamentele pentru modificarea comportamentului la pisici?


In prezent, sunt utilizate numeroase medicamente pentru a trata problemele de comportament ale animalelor de companie. Pentru a stabili daca tratamentul medicamentos poate fi luat in considerare, in primul rand este esential sa se determine diagnosticul si cauza problemei. Medicamentele sunt indicate atunci cand tehnicile de modelare a comportamentului de unele singure este prea putin probabil sa amelioreze problema, in cazurile care nu au raspuns cu succes la terapia comportamentala sau in cazurile in care ar putea fi dificil sau periculos sa se intervina fara ajutorul medicamentelor. In acele cazuri in care pisica este excesiv de anxioasa sau manifesta comportamente care i-ar putea fi daunatoare ei insasi sau altora, medicamentele pot fi indicate din considerente umane. In unele cazuri, cum ar fi cele in care ar putea exista anomalii la nivelul receptorilor si neurotransmisiei cerebrale, medicamentele ar putea fi o parte necesara a protocolului de terapie pentru facilitarea functiei cerebrale mai normale.

luni, 25 iunie 2018

Testarea pentru Bolile Virale la Pisici – Antevaccinare

Calvin's Paws

Pentru ce facem testarea in mod uzual inainte de vaccinare?


Cele mai comune teste pentru bolile virale feline pentru care noi efectuam testarea inainte de vaccinare sunt virusul leucemiei feline (FeLV) si virusul imunodeficientei feline (FIV).

Ce boli cauzeaza aceste virusuri?


Virusul leucemiei feline (FeLV) este unul dintre cele mai grave virusuri infectioase ale pisicilor. Este responsabil pentru numeroase boli la pisici incluzand leucemia. FeLV este extrem de contagios si se transmite prin intermediul fluidelor organice, dar poate fi transmis si transplacentar la pisicile gestante. Virusul imunodeficientei feline (FIV) este un alt virus care este specific pisicilor. FIV reduce capacitatea sistemului imunitar al pisicii de a raspunde la alti agenti infectiosi. FIV este extrem de contagios si se transmite in principal prin intermediul plagilor produse de muscatura pisicilor, dar poate fi transmis si pe alte cai, cum ar fi transplacentar.

Testarea pentru Bolile Virale la Pisici

Testare ELISA - Idexx Laboratories

Ce virusuri testam in mod frecvent la pisici?


Testarea virusurilor feline, in mod tipic, cuprinde testarea pentru virusul leucemiei feline (FeLV), virusul imunodeficientei feline (FIV) si coronavirusul felin.

Ce boli cauzeaza aceste virusuri?


Virusul leucemiei feline (FeLV) este una dintre cele mai importante virusuri infectioase la pisici. FeLV este responsabil pentru un numar de boli la pisici, incluzand si leucemia.

Pisicile de Casa sau de Interior si Bolile Infectioase

Pisica mea isi petrece 100% din viata exclusiv in interiorul casei noastre. Nu are nevoie de vaccinari, nu-i asa?


Nu este decat un mit faptul ca pisicile care traiesc exclusiv in casa nu trebuie sa fie vaccinare impotriva bolilor infectioase. Desi ducand un stil de viata exclusiv de interior este categoric mai sigur si mai lipsit de pericole per ansamblu decat traiul in mediul exterior, iar traiul in casa contribuie la o speranta de viata mai mare, bolile infectioase importante pisicesti pot gasi pisicile oriunde.

vineri, 22 iunie 2018

Protocoalele de Medicina Preventiva Pentru Pisici

Ducatti Race of Outstanding Cattery
Va amintiti vechea zicala, „un gram de preventie valoreaza mai putin decat un kilogram de medicamente”? Aceste cuvinte se reflecta direct in ingrijirea starii de sanatate a pisicilor noastre. Evitarea imbolnavirii este intotdeauna un obiectiv mai bun decat tratarea acesteia, astfel ca va propunem cateva modalitati de a preveni bolile in loc de a le trata.

Protocoale sanatoase


Tinand cont de faptul ca pisicile noastre imbatranesc cu o viteza mai mare decat se intampla in cazul oamenilor, ele ar trebui sa mearga la medicul veterinar mult mai frecvent decat o facem noi. Pisicile se maturizeaza foarte rapid pe parcursul primilor lor doi ani de viata, incat este unanim acceptat ca o pisica in varsta de 2 ani este echivalentul unui om cu varsta de aproximativ 25 de ani. Dupa aceasta varsta, un an felin echivaleaza cu aproximativ 4 ani umani, ceea ce inseamna ca o pisica in varsta de 4 ani are aproximativ 33 de ani umani, iar o pisica de circa 10 ani are aproximativ 57 de ani umani. Nu ne spuneti ca aceste date nu v-au pus pe ganduri?!?

miercuri, 13 iunie 2018

Gastroenterita la Pisici

Ce este gastroenterita?


Gastroenterita face referire la inflamatia tractului gastrointestinal, insemnand stomacul si intestinele. Poate fi cauzata de infectia cu bacterii, virusuri sau paraziti, reactii la medicamente, ghemotoacele de par sau chiar de alimentele noi introduse in alimentatia pisicii. Hai s-o spunem si pe-aia dreapta! Mare parte din pacientele-pisici prezentate in centrele medical-veterinare si diagnosticate cu gastroenterita au fost victimele indiscretiei alimentare (consum de hrana in exces, hrana de proasta calitate, oferirea alimentelor de la masa noastra, etc.). Afectiunea, adesea, cauzeaza disconfort abdominal, durere, diaree, varsaturi si/sau alte semne clinice (simptome).

joi, 7 iunie 2018

Gingivita si Stomatita La Pisici

Ce este gingivita si stomatita la pisici?


Gingivita este un termen medical care face referire la inflamatia gingiilor. Gingivita reprezinta cea mai timpurie faza a bolii parodontale.

„Stomatita face referire la o inflamatie mai generalizata a mucoasei ce captuseste cavitatea bucala.”

Stomatita face referire la o inflamatie mai generalizata a mucoasei ce captuseste cavitatea bucala si poate implica gingiile, limba, fata interna a buzelor si/sau podeaua si plafonul cavitatii bucale.

Siberiana

Pentru o rasa care si-a inceput calatoria in America in urma cu numai circa 25 ani, Siberiana si-a tors calea catre inimile iubitorilor de pisici din America de Nord intr-un timp record. Aceste tovarase feline, binecunoscute pentru talia, blana splendida si loialitatea lor apropiata de cea a cainilor, si-au castigat recunoasterea a sapte din cele zece asociatii feline nord americane din momentul in care si-au facut aparitia in 1990.

Istoricul si originea


Exact cand si cum si-a facut aparitia Siberiana in Rusia nu se stie cu precizie. Totusi, se speculeaza ca aceasta rasa de pisici a fost introdusa in Rusia odata cu imigrantii, exploratorii sau comerciantii si ca ea ar exista in Rusia de sute de ani. De-a lungul timpului pisicile au evoluat spre o rasa robusta, rezistenta si cu parul lung, apta sa reziste conditiilor climatice neinduratoare ale regiunii. In realitate, potrivit catorva experti, mutatia generatoare a parului lung la pisici a aparut in Rusia de unde a fost raspandita in Turcia si Iran ­pentru a da nastere zulufilor lungi si eleganti ai raselor Persana si Angora. Pisicile rusesti cu parul lung, alaturi de persane si angore, au fost etalate in prima expozitie felina tinuta in Londra la Crystal Palace in 1871. Se pare ca prima mentionare scrisa a acestei rase s-a facut in cartea lui Harison Weir, Our Cats and All About Them, care descria cele mai vechi rase de pisici intalnite in Anglia in 1981.

Examinarea Wellness la Pisici

Ce reprezinta o examinare wellness?


O examinare wellness reprezinta o examinare medicala de rutina a pacientului care este aparent sanatos spre deosebire de examinarea unui pacient care este bolnav. Examinarea wellness poate fi de asemenea denumita ca o „verificare” sau o „examinare fizica”. Accentul care se pune pe vizita wellness este pe mentinerea unei stari de sanatate optime si pe implementarea unor protocoale menite sa previna anumite afectiuni.

joi, 10 mai 2018

Tratamentul cu Steroizi – Efectele pe Termen Lung la Pisici

Ce sunt steroizii?


Corticosteroizii (in mod obisnuit, cunoscuti ca steroizi sau cortizonice) sunt o clasa de hormoni steroizi care sunt produsi de glandele suprarenale. Corticosteroizii sunt implicatui intr-o larga varietate de activitati in organism, incluzand raspunsul la stres, raspunsurile sistemului imunitar si controlul inflamatiei, metabolismul substantelor nutritive si mentinerea nivelurilor electrolitilor din sange.

Primul Ajutor in Cazul Intepaturilor de Insecte la Pisici

Stiti vechea zicala „curiozitatea a ucis pisica”, de fapt, are un dram de adevar. Pisicile sunt creaturi indiscrete, mirosind si adulmecand tot ce le starneste interesul. Avand in vedere ca felinele considera insectele niste creaturi extrem de interesante, ele nu se vor da inlaturi de la a le mirosi si daca isi vor baga nasul unde nu le fierbe oala, s-ar putea alege cu o mustrare care le-ar putea fi fatala.

joi, 26 aprilie 2018

Remisiunea Diabetica la Pisici

Pentru a intelege remisiunea diabetica la pisici, este util sa aveti anumite notiuni in ceea ce priveste diabetul felinelor, asa ca iata o trecere rapida in revista.

Ce este diabetul felinelor?


Diabetul este o boala complexa ce implica un hormon numit insulina. Atunci cand o pisica nu produce suficienta insulina sau cand nu poate utiliza in mod adecvat insulina pe care o produce, se instaleaza diabetul.

De ce este importanta insulina? Insulina mentine motorul corpului intr-o stare corecta de functionalitate. Corpul este ca o masina bine pusa la punct si meticulos reglata care are nevoie de combustibil pentru a rula in mod corespunzator. Combustibilul pentru o pisica este hrana care contine grasimi, carbohidrati si proteine. Dar acest combustibil trebuie sa fie descompus in parti mai mici pe care corpul sa le poata utiliza. Una dintre aceste componente de combustibil utilizate de corp este glucoza. Fara glucoza, motorul corpului se opreste.

Diabetul Zaharat la Pisici – Testarea si Monitorizarea

Care sunt testele recomandate pentru diagnosticul diabetului zaharat?


In general, urmatoarele teste de evaluare sunt recomandate atunci cand se suspecteaza diabetul zaharat: hemoleucograma completa (HLG), un profil biochimic seric si analiza de urina.

De ce atat de multe teste? Diabetul nu poate fi diagnosticat doar printr-o valoare ridicata a glucozei din sange?


Desi confirmarea unor valori crescute ale glucozei din sange si urina, pe nemancate, sunt absolut esentiale in diagnosticul diabetului zaharat, celelalte teste de evaluare ne ofera informatii suplimentare privind severitatea diabetului si eventualele complicatii asociate starii diabetice.

Diabetul Zaharat La Pisici – Prezentare Generala

Ce este diabetul zaharat?


Diabetul zaharat este o boala a pancreasului, un mic organ localizat in apropierea stomacului. Pancreasul are doua tipuri diferite de celule care au functii extrem de diferite. Un grup de celule produce enzime necesare pentru o digestie adecvata. Celalalt grup, denumite celulele-beta, produce hormonul insulina, care regleaza nivelul de glucoza (zahar) din sangele circulant si controleaza distribuirea glucozei in tesuturile organismului. In termeni simplisti, diabetul zaharat este cauzat de incapacitatea sau esecul pancreasului de a regla zaharul din sange.

Cum Sa-Ti Ingrijesti Pisica Diabetica

  1. Scoateti flaconul de insulina de la frigider si amestecati cu blandete continutul rostogolind flaconul intre maini.
  2. Pregatiti seringa de insulina indepartand portiunea de protectie a pistonului. Trageti usor de piston pentru a-l slabi.
  3. Cand sunteti pregatiti sa aspirati, indepartati capacul de protectie al acului. Infigeti acul in flaconul de insulina asigurandu-va ca acul este plasat in cercul din mijloc al capacului de cauciuc al flaconului.

Glipizidul

De ce mi-a prescris medicul veterinar acest medicament?


Glipizidul este un agent antidiabetic, derivat de sulfoniluree, utilizat in tratarea diabetului noninsulino-dependent. Glipizidul actioneaza prin provocarea pancreasului sa elibereze mai multa insulina in circulatia sanguina.

Insulina Glargin

De ce a prescris medicul meu veterinar acest medicament?


Insulina glargin este o insulina cu actiune lunga utilizata la pisicile cu diabet zaharat pentru a le ajuta sa-si regleze glucoza din sange.

Cum trebuie sa administrez acest medicament?


„O supradoza poate avea consecinte dramatice pentru pisica voastra.”

Insulina

De ce mi-a prescris medicul veterinar acest medicament?

Insulina este un hormon care ajuta organismul sa transforme hrana pe care pisica voastra o consuma in energie. Insulina actioneaza favorizand transportul zaharului sau glucozei din sange in celulele organismului pentru a sintetiza grasimi, zaharuri si proteine. Fara ajutorul insulinei, glucoza nu poate intra in celulele organismului. Insulina isi indeplineste functiile in cazul in care organismul isi produce propria insulina sau daca aceasta este administrata prin injectare. Insulina este administrata atunci cand pisica sufera de diabet zaharat.

vineri, 13 aprilie 2018

Testarea Wellness Pentru Pisici

Ce reprezinta testarea wellness?

Testarea Wellness este un program de controale medicale si testari de sange si urina conceput pentru a detecta bolile timpurii sau ascunse la pisicile care par a fi sanatoase.

De ce as agrea o testare wellness a pisicii mele?

Pisicile sunt maestre in a-si masca si ascunde suferintele, astfel ca o boala ar putea fi prezenta chiar si la pisicile care par a fi sanatoase. Daca o boala sau o afectiune poate fi depistata inainte ca pisica sa prezinte vreun semn de boala, atunci se pot face pasi in tratarea sau corectarea problemei inainte de a se instala leziuni sau disfunctii permanente.

Pregatirea Pisicii Pentru o Testare de Sange

De ce este important sa-mi pregatesc pisica pentru recoltarea de sange?

Pregatirea corespunzatoare a pisicii pentru un test de sange se dovedeste utila in a ne asigura ca rezultatele sunt cat mai exacte si corecte cu putinta. Uneori, rezultatele testelor sunt anormale numai datorita faptului ca pisica nu a fost pregatita in mod adecvat. Daca medicul vostru veterinar suspecteaza ca rezultatele sunt incorecte, va trebui sa-i repetati pisicii voastre testele de sange.

vineri, 30 martie 2018

Primul Ajutor Pentru Pisicile Care Sangereaza

Cand vine vorba de sangerare, ceea ce nu puteti vedea poate fi cu mult mai grav decat ceea ce este vizibil. Sangerarea sau hemoragia evidenta provenita de la o gheruta rupta sau de la o ureche taiata pare infricosatoare si creeaza o mizerie de nedescris, dar hemoragia interna in interiorul toracelui sau al abdomenului pe care nu o puteti vedea este o chestiune mult mai periculoasa. Acestea fiind spuse, sangerarea din orice regiune a corpului este un motiv temeinic de ingrijoarare daca se pierde o cantitate mare de sange. Pentru a reduce pierderea de sange, proprietarii de pisici trebuie sa stie cum pot acorda primul ajutor pentru pisicile care sangereaza.

Hemoragia si socul

Atunci cand o cantitate vasta de sange este pierduta intr-o perioada scurta de timp, socul se poate instala. O pisica in stare de soc prezinta o frecventa cardiaca crescuta si o presiune sanguina scazuta. Acesta poate avea gingiile palide sau chiar albe si respira cu rapiditate. Daca este lasat netratat, sistemele de organe isi intrerup functiile, iar pisica poate suferi leziuni permanente si, chiar, moartea. Minutele conteaza, astfel ca proprietarii de pisici trebuie sa stie cum pot controla sangerarea pentru a preveni starea de soc pana cand primesc asistenta medical-veterinara de urgenta.

Gastroenterita Limfoplasmocitara la Pisici

Ce este gastroenterita limfoplasmocitara?

Gastroenterita limfoplasmocitara este o forma de boala inflamatorie a intestinului in care celulele inflamatorii infiltreaza mucoasa si peretele stomacului si al intestinelor ca urmare a unui raspuns imun anormal. In timp ce cauza exacta este necunoscuta, exista posibilitatea ca insasi bacteriile intestinale sa fie de fapt implicate in stimularea raspunsului imunitar. Adica, organismul reactioneaza la bacteriile intestinale ca si cum ar fi straine, eliberand celulele care cauzeaza inflamatia. Daca inflamatia se auto-perpetueaza, aceasta va genera boala. In timp ce majoritatea cainilor cu gastroenterita limfoplasmocitara sunt de varsta mijlocie, aceasta boala a fost diagnosticata la pisici incepand de la varsta de 5 luni.

Ingrijirea Inciziilor Chirurgicale la Pisici

Scopul acestui material informativ este de a va oferi informatiile generale prinvind ingrijirea de rutina a inciziei chirurgicale a pisicii voastre. Daca incizia pisicii voastre va necesita o ingrijire speciala, medicul vostru veterinar va discuta cu voi detaliile acestei ingrijiri particulare.

Exista metode diferite de inchidere a unei incizii chirurgicale?

Da. Daca o incizie chirurgicala se extinde in mai multe straturi de tesuturi, fiecare strat va fi inchis separat. Ca urmare, pot exista randuri multiple de suturi in locul unei singure incizii. Suprafata sau stratul de piele al inciziei chirurgicale al pisicii voastre poate fi inchis cu glue chirurgical sau prin intermediul unei dintre cele cateva tipuri diferite de suturi sau modele de suturare. Modelul de suturare care este utilizat pentru inchiderea pielii depinde de lungime inciziei si de cat de multa tensiune este prezenta de-a lungul inciziei, cat si de preferinta chirurgului veterinar.

luni, 26 martie 2018

Efuzia Pleurala la Pisici

Ce este o efuzie pleurala?

Efuzia pleurala face referire la o acumulare de lichid in cavitatea pleurala. Acest lichid, de regula, se localizeaza in sacul pleural care este o membrana seroasa care acopera pulmonii. Sacul pleural poate fi considerat ca o „punga de plastic” in jurul pulmonilor care are posibilitatea de a retine lichid sau aer (un spatiu virtual). In mod normal, contine numai o mica cantitate de lichid, suficient cat sa mentine suprafetele pulmonilor alunecoase si sa le impiedice sa se lipseasca de peretele toracelui.

duminică, 21 ianuarie 2018

Ghidul Vostru de Urgente ale Pisicilor

Urgentele pot aparea in fiecare zi. Dar daca sunteti informati si pregatiti, puteti creste semnificativ probabilitatea unui final fericit. Pentru a va ajuta sa invatati ceea ce puteti face atunci cand va confruntati cu o situatie de criza, am alcatuit o lista, respectiv, o brosura cu materiale informative si importante. Acest material a fost gandit numai ca un ghid. Daca pisica vostru este ranita sau bolnava, va recomandam sa solicitati consultanta de specialitate de la medicul vostru veterinar.