luni, 16 februarie 2015

Functia Cozii La Pisici


Ce Este Coada?

Coada este portiunea posterioara alungita a unei pisici care se extinde dincolo de trunchi sau de cea mai mare parte a corpului.

Unde Este Situata Coada?

Coada este localizata la sfarsitul coloanei vetrebrale. Cu alte cuvinte, este portiunea cea mai posterioara a coloanei vertebrale.

Care Este Structura Generala A Cozii?

Aproximativ 10% din oasele unei pisici se gasesc in coada acesteia – pana la 20 de vertebre caudale articulate si flexibile in functie de specie, rasa si individ. Aceste vertebre caudale sunt in mare parte protejate de o musculatura elastica care face ca diferitele segmente, in special varful, sa fie capabile sa efectueze miscari graduale si fine producand ridicarea cozii, mobilizand-o dintr-o parte in alta sau tragand-o in jos spre anus, intre membrele posterioare sau rasucind-o in jurul corpului. In mod interesant, pisica domestica este singura specie de pisici capabila sa-si tina coada in pozitie verticala atunci cand se deplaseaza.

duminică, 15 februarie 2015

Cistocenteza La Pisici


Ce Este O Cistocenteza?

Colectarea (recoltarea) urinei poate fi un lucru complicat la pisici, mai ales daca urina trebuie sa fie colectata fara a se contamina. Urina colectata in urma emisiei naturale este, de regula, contaminata cu bacterii. Cistocenteza este procedura prin care o proba de urina necontaminata este extrasa de la nivelul vezicii urinare folosind o seringa cu ac.

sâmbătă, 14 februarie 2015

Ce Poti Sa Faci Daca Pisica Ta Naparleste?


Parul! Este ceea ce ne place sa mangaiem, dar este si ceea ce nu ne place sa gasim pe canapea. Cel mai dificil lucru pe care toti iubitorii de animale trebuie sa-l accepte este ca animalele isi schimba parul. La fel ca si oamenii care au unele perioade in care le creste parul si altele in care le cade parul, asa se intampla si cu animalele noastre.

vineri, 13 februarie 2015

Importanta Analizei De Urina La Pisici


Ce Este Analiza De Urina?

Analiza de urina este un test de laborator al urinei. Urina este evaluata in ceea ce priveste evidentierea prezentei anumitor substante chimice. Un examen microscopic al urinei este, de asemenea, efectuat pentru a sesiza eventualele anomalii.

Analiza de urina este indicata pentru evaluarea animalelor de companie cu probleme urinare cum ar fi poliuria (productia crescuta de urina), cresterea frecventei urinarii, dificultatile in urinare, lipsa urinarii, urina cu sange sau cu orice alta culoare decat cea normala.

joi, 12 februarie 2015

Britanica Cu Parul Scurt (British Shorthair)


British shorthair, o felina de plus cu un caracter afectuos si echilibrat, a supravietuit persecutiei religioase si celor doua razboaie mondiale. Nu numai ca aceste pisici robuste au supravietuit, dar ele si-au si castigat constant admiratori in intreaga lume. Pisicile British shorthair sunt companioanele perfecte cu care va puteti petrece dupa-amieze linistite savurand un ceai in intimitatea caminului vostru. Aceste feline inteligente si rafinate nu va vor deranja sau plictisi cu conversatii insistente, dar va trebui sa le scuzati daca isi vor lasa un fir de par sau doua pe canapea.

miercuri, 11 februarie 2015

Ingrijirea Pisoilor Nou-Nascuti


Sprijinirea Mamei

Nasterea si ingrijirea noilor-nascuti poate fi o sarcina coplesitoare pentru orice mama. Chiar daca pisica voastra, probabil, se va ingriji cum va stii ea mai bine de puisorii ei, exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta in ceea ce priveste ingrijirea puilor si pentru a-i mentine sanatosi.

marți, 10 februarie 2015

Ce Trebuie Sa Stiti Despre Un Pisoi In Primele Sale Luni De Viata


Viata Unui Pisoi

Cand pisoii se nasc, ei sunt niste bulgari de blana uzi care nu se pot tine pe picioare si care cantaresc in jur de 120 g. O femela de pisica, de regula, aduce pe lume circa 4-5 pisoi, la intervale de circa o jumatate de ora. Este foarte putin probabil ca unul dintre pui sa semene cu altul, deoarece pisica se poate imperechea cu mai mult de un singur mascul in timpul sezonului de calduri. Indiferent de infatisarea lor, pisica-mama ii va spala imediat pentru a inlatura toate urmele procesului de nastere si pentru a le stimula respiratia.

luni, 9 februarie 2015

5 Cele Mai Frecvente Greseli Pe Care Le Fac Proprietarii De Pisici


Care sunt cele mai frecvente greseli pe care proprietarii de pisici le fac? Am intervievat cativa medici veterinari pentru a discuta acest subiect si am reusit sa concepem o lista cu cele mai comune 5 erori.

duminică, 8 februarie 2015

Structura si Functia Mustatilor La Pisica


Ce Sunt Mustatile?

Mustatile, sau vibrisele, sunt fire de par senzoriale lungi, aspre si bine distantate una de alta, localizate in jurul botului la majoritatea speciilor de animale. Ele sunt foarte sensibile la atingere.

Unde Sunt Situate Mustatile?

Mustatile sau vibrisele sunt printre primele fire de par care cresc la pui. Ele sunt localizate de-o parte si de alta a nasului sau a botului, mai sus pe buza superioara, pe obraz si pe frunte, mai sus de ochi.

sâmbătă, 7 februarie 2015

6 Ponturi Pentru A Reduce Mirosul Neplacut al Litierei


De ce miros atat de ingrozitor litierele? Nimic mai simplu. Litiera este „toaleta” pisicii tale...si e mai mult decat evident ca va mirosi! Chiar si cele mai sofisticate litiere si cele mai eficiente nisipuri igienice nu reusesc sa ne scape de aceasta problema. Nisipul nu face nimic altceva decat sa absoarba mirosul pana cand ajunge la saturatie, apoi nimic nu mai ajuta.

Sunt unii proprietari care, in mod constant, se plang de mirosul respingator al litierei. Dar, daca faceti ceea ce trebuie, mirosul poate fi diminuat in mod semnificativ.

Iata cateva ponturi care va vor ajuta sa diminuati mirosul neplacut al litierei pisicii voastre:
  1. Strangeti murdaria. Niciodata nu va fi prea des cat vine vorba de indepartarea murdariei din litiera pisicii voastre.
  2. Puneti murdaria stransa intr-o punga de gunoi care poate fi „sigilata” si aruncati-o imediat dupa ce-ati terminat de curatat litiera. Daca o veti pune in lada de gunoi in care depozitati gunoiul menajer, puteti fi siguri ca veti avea parte de un miros „naucitor” pana cand va veti debarasa de acesta.
  3. Schimbati nisipul igienic. Periodic, va trebui sa goliti litiera, s-o spalati si apoi s-o umpleti cu nisip curat. Faceti acest lucru cel putin o data pe saptamana sau chiar de mai multe ori daca aveti mai multe mustacioase care o folosesc.
  4. Curatati litiera. Cand inlocuiti nisipul igienic, spalati temeinic litiera. Imersati litiera in apa calda cu sapun si lasati-o pentru cateva minute, iar mai apoi frecati-o temeinic cu o perie. Dupa ce-ati curatat-o temeinic, clatiti-o cu aceeasi meticulozitate, deoarece pisicilor nu le va face nicio placere sa simta mirosul sapunului rezidual. Uscati litiera si apoi reumpleti-o cu nisip curat.
  5. Inlocuiti litiera. In timp, datorita utilizarii continue, plasticul din care este confectionata litiera pisicii voastre va incepe sa se uzeze. Veti putea observa cum plasticul incepe sa-si piarda luciul si sa devina rugos si sa se erodeze pe fund unde acesta intra frecvent in contact cu urina. Odata ce se intampla acest lucru, litiera incepe sa retina mirosurile. Din aceste considerente, se recomanda ca periodic sa inlocuiti vechea litiera cu una noua. Acest lucru poate fi facut o data pe an sau in functie de gradul de uzura al litierei.
  6. Utilizati un spray special pentru litiere cu efect odorizant. Daca curatati frecvent litiera pisicii voastre si aceasta miroase in continuare, puteti folosi un spray special pentru litiere. Aceste spray-uri pot neutraliza mirosurile.

Speram ca aceste sfaturi va vor ajuta sa va mentineti casa curata .... si fara miros de litiera!

vineri, 6 februarie 2015

Alimente de Evitat in Alimentatia Pisicii


Ce Alimente Ar Putea Fi Periculoase Pentru Pisica Mea?

Unele alimente care sunt comestibile pentru oameni si chiar pentru caini, pot reprezenta adevarate riscuri sau chiar pericole pentru pisici datorita metabolismului lor diferit. Unele pot provoca numai deranjamente digestive ușoare, in timp ce altele pot cauza imbolnaviri grave si chiar moartea. Urmatoarele alimente frecvent consumate de noi, oamenii, nu trebuie sa fie oferite (in mod intentionat sau accidental) la pisici. Aceasta lista, fara doar si poate, este incompleta, deoarece nu putem nota intr-o singura lista orice aliment pe care pisica voastra n-ar trebui sa-l manance. Astfel, va recomandam ca inainte de a-i oferi pisicii voastre orice aliment sa va consultati cu medicul vostru veterinar.

Aliment de evitat
Motivele evitarii
Bauturile alcoolice
Pot cauza intoxicatie, coma si moarte.
Hrana formulata (piureuri, pulberi, paste) pentru bebelusi
Poate contine pudra de ceapa, care poate fi toxica pentru pisicile hranite cu hrana pentru bebelusi pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, aceasta poate provoca deficiente nutritionale, daca sunt hranite cu cantitati mari.
Oasele de le peste, pasare sau de la alte specii
Pot provoca obstructia sau sfasierea tubului digestiv.
Tonul din conserva (pentru consumul uman)
Cantitatile mari pot provoca malnutritie, deoarece acestuia ii lipsesc nivelurile adecvate de vitamine si minerale. De asemenea, tonul poate duce la deficienta de tiamina.
Ciocolata, cafeaua, ceaiul si alte alimente care contin cafeina
Contin cafeina, teobromina sau teofilina, care pot provoca varsaturi si diaree si pot fi toxice pentru inima si sistemul nervos.
Extractele de uleiuri citrice
Pot provoca varsaturi.
Hrana pentru caini
Daca este ingerata accidental, nu va provoca probleme, dar daca este consumata in mod repetat, poate duce la malnutritie si boli care afecteaza inima.
Grasimea care garniseste carnea
Poate provoca pancreatita.
Pestele (crud, din conserva sau preparat)
Daca este oferit in mod exclusiv sau in cantitati mari poate duce la o deficienta de tiamina (o vitamina B) manifestata prin lipsa poftei de mancare, convulsii si, in cazurile grave, moarte.
Struguri, stafide si coacaze
Contin o toxina necunoscuta, care poate afecta rinichii.
Suplimentele vitaminice de uz uman care contin fier
Pot leza mucoasa tractului digestiv si pot fi toxice pentru alte organe, incluzand ficatul si rinichii.
Nucile de Macadamia
Conțin o toxina necunoscuta, care poate afecta tractul digestiv, sistemul nervos si musculatura.
Marijuana
Poate depresa sistemul nervos, provoaca varsaturi si modificari ale frecventei cardiace.
Laptele si alte produse lactate
O parte dintre cainii si pisicile adulte pot face diaree daca li se ofera cantitati mari de produse lactate.
Alimentele mucegaite sau alterate, gunoaiele
Pot contine numeroase toxine care induc varsaturi si diaree, dar la fel de bine pot afecta si alte organe.
Ciupercile
Pot contine toxine, care pot afecta numeroase sisteme din organism, provoaca soc si duc la moarte.
Ceapa si usturoiul (cruda, gatita sau pudra)
Contine sulfoxizi si disulfuri, care pot distruge celulele rosii ale sangelui si provoaca anemie. Pisicile sunt mai sensibile in comparatie cu cainii. Usturoiul este mai putin toxic decat ceapa.
Curmale japoneze (fructe de kaki)
Semintele pot provoca obstructie intestinala si enterita.
Ouale crude
Contin o enzima numita avidina, care diminua absorbtia biotinei (o vitamină B). Ca urmare, deficienta de biotina poate duce la probleme ale pielii si blanii. De asemenea, ouale crude pot contine Salmonella.
Carnea cruda
Poate contine bacterii de tipul Salmonellei si E. coli, care pot provoca varsaturi si diaree. De asemenea, carnea cruda este o sursa de infectare cu anumiti paraziti interni.
Frunzele de rabarbura
Contin oxalati, care pot afecta sistemele digestiv, nervos si urinar.
Sarea
Daca este consumata in cantitati mari poate duce la dezechilibre electrolitice.
Fibrele lemnoase de la tecile de fasole sau mazare
Pot ramane captive in sistemul digestiv; poarta denumirea de „corp strain linear/snur/siret”.
Dulciurile
Pot duce la obezitate, probleme dentare si eventual, la diabet zaharat.
Resturile de la masa (in cantitati mari)
Resturile de la masa nu sunt echilibrate din punct de vedere nutritional. Astfel, in cazul in care proprietarul vrea musai sa-i ofere pisicii lui asemenea „delicatese”, ele n-ar trebui sa reprezinte mai mult de 10% din hrana acesteia. Grasimea va trebui sa fie indepartata de pe carne, iar oasele nu vor fi oferite.
Tutunul
Contine nicotina, care afecteaza sistemele digestiv si nervos. Acesta poate induce batai rapide ale inimii, colaps, coma si moarte.
Drojdia pentru aluaturi
Se poate umfla (dospeste) si produce gaze la nivelul tractului digestiv, provocand durere si eventual, ruptura stomacului sau a intestinelor.

joi, 5 februarie 2015

Importanta Unei Examinari Clinice Anuale La Pisici


Acel moment din an a revenit. E timpul sa-ti duci pisica/motanul la medicul veterinar pentru examinarea ei/lui anuala. Sau poate va ganditi s-o omiteti anul asta. Pana la urma urmelor, ea/el nu este bolnav(a) asa ca puteti amana aceasta examinare pana anul viitor – cu ce poate sa-i dauneze?

Angora Turceasca


Aceasta rasa antica este una dintre cele mai frumoase rase pure din lume. Blana sa fina, matasoasa, corpul alungint, rafinat, urechile ascutite, purtate ridicate si ochii mari, stralucitori fac din angora turceasca un trofeu al frumusetii si elegantei. Desi pe cale de disparitie, angora a reusit sa revina in preferintele iubitorilor si crescatorilor de pisici.

Istoricul si Originea

Pisicile albe, cu parul lung erau cunoscute in Turcia si in zonele invecinate de secole. Potrivit legendelor, Mohammed, fondatorul credintei islamice, ar fi detinut o angora turceasca pe care o adora. Daca aceasta legenda este adevarata, atunci angora turceasca dainuieste de peste 1400 de ani.

miercuri, 4 februarie 2015

Activitatea Nocturna La Pisici


De Ce Pisica Mea Pare A Fi Mult Mai Activa In Timpul Noptii?

Unele pisici sunt active in timpul noptii sau sunt treze si ard de nerabdare s-o ia din loc dimineata, foarte devreme. Tinand cont de faptul ca multi dintre proprietari sunt plecati la lucru sau la scoala in timpul zilei, pisica isi poate petrece orele din timpul zilei odihnindu-se si relaxandu-se, mai ales daca aceasta este singurul animalut de companie din casa. Astfel, ziua pisicii incepe atunci cand proprietarul ajunge acasa sa-i ofere hrana, timp de joaca si interactiune sociala.

luni, 2 februarie 2015

Pisoiul – Recomandarile Pentru Noii Apartinatori


Am dori sa va felicitam pentru dobandirea noului vostru pisoi. A avea o pisica poate fi o experienta plina de satisfactii, dar, in acelasi timp este si o mare responsabilitate pe termen lung. Ne dorim ca acest material informativ sa va ofere informatiile necesare pentru a lua niste decizii bune in ceea ce-l priveste pe pisoiul vostru.

In primul rand permiteti-ne sa va multumim ca ati ales centrul nostru pentru a va ajuta in ingrijirea starii de sanatate a pisoiului vostru. Daca aveti eventuale intrebari privind orice subiect legat de ingrijirea si sanatatea pisoiului vostru, nu ezitati sa ne contactati. Medicii nostri veterinari si personalul auxiliar va vor ajuta cu drag.