joi, 4 februarie 2016

Conjunctivita La Pisici

Ce este conjunctivita?

Orice termen medical care se termina cu –ita inseamna „inflamatie de”. Conjunctivita  este definita ca inflamatia conjunctivei. Conjunctiva este o membrana mucoasa sau mai simplu o mucoasa, asemanatoare celei care „captuseste” gura sau nasul. Aceasta membrana, un strat de celule epiteliale cu celule ce secreta mucus, acopera globul ocular si imbraca pleoapele. Pisica are o a treia pleoapa sau membrana nictitanta, in coltul sau unghiul intern/nazal al ochiului, care este de asemenea acoperita de conjunctiva. La pisicile sanatoase, conjunctiva de pe pleoape nu este vizibila cu usurinta si are un colorit rozaliu. Cand se instaleaza conjunctivita, membranele conjunctivale devin rosii si inflamate si ies de sub pleoape, devenind evidente. De asemenea, se constata o crestere in productia de lacrimi, iar lacrimile pot deveni tulburi. Conjunctivita poate afecta un (unilaterala) sau ambii (bilaterala) ochi.


Care sunt semnele clinice ale conjunctivitei?

Daca sesizati o lacrimare excesiva la nivelul unuia sau a ambilor ochi, o secretie tulbure, galbuie sau chiar verzuie si membranele conjunctivale inrosite si proeminente, pisica voastra ar putea avea conjunctivita. Pisica voastra ar trebui sa fie examinata imediat de catre medicul vostru veterinar. Pisica voastra ar putea clipi mai des sau isi poate tine ochii inchisi, fie ca urmare a disconfortului, fie din cauza fotofobiei (ezitarea sau impotrivirea de a sta in lumina intensa) sau, in cazurile grave, tesutul conjunctival sau pleoapa a treia pot fi inflamate si umflate, acoperind partial sau complet ochiul.

Care sunt unele dintre cauzele conjunctivitei?

Cauzele cele mai obisnuite ale conjunctivitei pot fi impartite la modul general in doua categorii: boli infectioase si afectiuni non-infectioase, incluzand alergiile, afectiunile ereditare si tumorile. La fel de bine, conjunctivita poate fi un simptom secundar al unei alte boli de ochi.

Cauzele infectioase ale conjunctivitei

Agentii infectiosi, cum ar fi bacteriile, virusurile si fungii, reprezinta cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei la pisici. In multe cazuri, virusurile de tipul celui care cauzeaza rinotraheita virala felina, cunoscut si ca herpesvirusul felin, sau calicivirusul felin sunt cauzele initiale ale inflamatiei. Infectiile virale primare sunt adesea complicate de infectiile bacteriene secundare cauzate de o varietate de bacterii, incluzand streptococii si stafilococii. Doua microorganisme aparte, Chlamydophila felis si Mycoplasma, sunt de asemenea capabile sa initieze o conjunctivita primara.

Cauzele non-infectioase ale conjunctivitei

Rase de tipul persanei, himalayenei si a altor rase cu parul lung se pot naste cu o malformatie ereditara ce se manifesta prin rasucierea in spre interior a pleoapelor, denumita entropion. Entropionul cauzeaza iritatia corneei atunci cand genele se freaca in mod constant de globul ocular. Corpii straini, cum ar fi praful sau nisipul poate ramane captiv sub pleoape, sau expunerea la substante chimice iritante pot initia conjunctivita care ulterior s-ar putea complica secundar cu o infectie. Alergiile se considera a fi o cauza comuna a conjunctivitei, dar tipurile exacte de alergeni pot fi uneori dificil de identificat sau evitat. Conjunctivita este un simptom obisnuit al tumorilor oculare.

Cum este diagnosticata conjunctivita?

Un diagnostic prezumtiv de conjunctivita este realizat dupa ce mediul vostru veterinar exclude afectiunile de tipul corpilor straini la nivelul ochilor sau ale anexelor acestora, un canal lacrimal blocat care impiedica drenarea normala a lacrimilor sau un ulcer cornean sau orice alta leziune a ochiului.

Tinand cont de faptul ca infectiile bacteriene secundare provoaca mare parte din simptome si intrucat exista necesitatea de a diminua imediat reactia inflamatorie si durerea, tratamentul este, de regula, initiat pe baza acestui diagnostic prezumtiv de conjunctivita infectioasa. Majoritatea infectiilor bacteriene si virale se vor remite in decurs de circa 5-14 zile de tratament. In cazurile in care nu se constata nicio ameliorare sau in care exista riscuri si pentru alte animale, testarea suplimentara va fi necesara pentru a se ajunge la un diagnostic definitiv.

Testele specifice vor fi efectuate in functie de istoricul medical si de rezultatele examinarii oftalmologice a ochiului si a anexelor sale. Medicul vostru veterinar poate masura productia de lacrimi si presiunea intraoculara pentru fiecare ochi in parte. Corneea poate fi colorata cu fluoresceina pentru a se investiga eventualele leziuni sau ulcere corneene nevizibile cu ochiul liber si se pot obtine raclate conjunctivale sau probe biopsice care vor fi trimise la un laborator de diagnostic pentru testarea amanuntita. Canalele nazolacrimale sau lacrimale pot fi „spalate” pentru a se determina daca exista un drenaj adecvat. De asemenea, se vor efectua analize de sange pentru a se stabili daca conjunctivita este asociata unei afectiuni sistemice.

Cum este tratata conjunctivita?

Abordarea generala in cazul conjunctivitei non-infectioase este aceea de a utiliza preparatele oftalmologice ce contin o combinatie de antibiotice cu spectru larg pentru a controla infectia bacteriana secundara si medicamente antiinflamatorii pentru a reduce inflamatia. Aceste preparate se gasesc fie sub forma de picaturi, fie sub forma de unguente special preparate pentru a fi aplicate in ochi. Tratamentul local s-ar putea sa trebuiasca sa fie suplimentat cu tratamentul injectabil sau pe cale orala cu pastile.
Daca a fost formulat un anumit diagnostic, unul dintre urmatoarele protocoale de tratament poate fi utilizat:

1.   Conjunctivita cu herpesvirus
  • Desi aceste infectii sunt de regula usoare si autolimitante, pisica infectata ramane un purtator de virus si poate prezenta recidive din cand in cand.
  • In cazurile usoare, nu este nevoie de tratament.
  • Medicamentele antivirale sunt utilizate in cazurile severe sau slab reactive la tratament.
  • L-lizina poate fi utilizata pentru a accelera vindecarea si poate fi utilizata pentru tot restul vietii pisicii ca un imuno-stimulant pentru pisicile care au probleme recurente.
  • Antibioticele sunt deseori utilizate daca este prezenta o infectie bacteriana secundara
  • Alfa-interferonul poate fi utilizat ca un imuno-stimulant.


2.   Conjunctivita cu Chlamydophila sau Mycoplasma
  • Unguentul oftalmic pe baza de tetraciclina
  • Antibiotic pe cale orala pe baza de azitromicina


3.   Conjunctivita alergica sau eozinofilica
  • Local, unguent sau picaturi pe baza de corticosteroizi
  • Medicatie topica antialergica pentru a stopa sau diminua reactia alergica
  • In anumite situatii, in care reactia alergica sau eozinofilica nu se limiteaza la ochi, poate fi necesara instituirea pe cale generala si orala a corticoterapiei.


Cum administrez medicamentele la nivelul ochilor?

Tratamentul regulat si frecvent este esential pentru tratarea cu succes a conjunctivitei. Majoritatea picaturilor (colirelor) oftalmice trebuie sa fie administrate de 3-6 ori pe zi la debutul tratamentului. Unguentele pot necesita o administrare mai rara, dar pot fi mai dificil de administrat. Pentru tratarea pisicii voastre veti avea nevoie de cele mai multe ori, de implicarea a doua persoane; una care va tine pisica si cealalta care va administra medicatia oculara, cel putin pana cand disconfortul si sensibilitatea de la nivelul ochilor se diminueaza. Aplicati 0,5-1 cm de unguent in fiecare ochi si apoi inchideti pleoapele pentru a se putea intinde unguentul pe toata suprafata globului ocular. Preparatele lichidiene pot fi aplicate direct pe suprafata ochiului; 1-2 picaturi pe fiecare ochi sunt de obicei suficiente. Daca intampinati orice nesiguranta sau dificultate in ceea ce priveste modul in care sa-i administrati pisicii voastre medicatia oftamologica, va rugam solicitati-ne sa va aratam care este procedura corecta pentru a face acest lucru.

Cand ar trebui sa ma astept la un raspuns?

„Chiar daca conjunctivita s-a remis, nu intrerupeti tratamentul decat la sfarsitul perioadei recomandate.”

In mod normal, veti observa o ameliorare rapida in decurs de cateva zile. Totusi, chiar daca conjunctivita s-a remis, nu intrerupeti tratamentul decat la sfarsitul perioadei recomandate. Intreruperea timpurie a medicatiei pisicii voastre poate favoriza o revenire a infectiei si o va face mai dificil de eliminat urmatoarea data.

Care este prognosticul pentru o pisica diagnosticata cu conjunctivita?

Prognosticul depinde de fiecare diagnostic in parte. In anumite cauze non-infectioase, daca cauza care sta la baza debutului conjunctivitei nu este inlaturata, conjunctivita va recidiva. Unele dintre virusurile care provoaca conjunctivita infectioasa sunt incurabile, si pot persista intr-o forma ascunsa (situatie care poarta denumirea de status de purtator), cu recidive din timp in timp, in special in timpul perioadelor stresante sau de boala. Obiectivul terapeutic este acela de a minimaliza frecventa si severitatea recidivelor printr-o alimentatie optima, vaccinarea corespunzatoare impotriva cauzelor prevenibile de boala si printr-un protocol terapeutic atunci cand este cazul.

2 comentarii:

  1. Am o pisica mica si banuiesc ca are conjunctivita...are ochii rosii si ii tine inchisi,presupun ca este din cauza ca secreta si un lichid galbui sau chiar verde.Am incercat sa o sterg cu o dicheta inmuiata in ceai deoarece asa am facut si cu celelalte si a mers,insa am observat ca se face si mai rau chiar daca o sterg de 4-5 ori pe zi si as dori sa imi popuneti un tratament...nu imi permit medicamente foarte scumpe si as dori un remediu naturist.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am o pisica mica si banuiesc ca are conjunctivita...are ochii rosii si ii tine inchisi,presupun ca este din cauza ca secreta si un lichid galbui sau chiar verde.Am incercat sa o sterg cu o dicheta inmuiata in ceai deoarece asa am facut si cu celelalte si a mers,insa am observat ca se face si mai rau chiar daca o sterg de 4-5 ori pe zi si as dori sa imi popuneti un tratament...nu imi permit medicamente foarte scumpe si as dori un remediu naturist.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)