joi, 3 septembrie 2020

Hernia ombilicală la Pisici


Nu de puține ori, în urma consultului fizic al pisicoaselor noastre paciente, le luăm companioniiumani prin surprindere relatându-le că pisoii lor și de ce, nu, chiar pisicoasele adulte sunt purtătoarele unui mister și ne amuzăm spunând: „Iată, încă o pisicoasă care nu s-a desprins de mumă-sa!” Clar, supoziția aceasta este numai o interpretare hazlie a condiției medicale pe care o întâlnim când și când la felinele noastre urbane. Detaliile le puteți afla parcurgând povestea „Herniei Ombilicale”.

miercuri, 2 septembrie 2020

Cum prevenim un atentat asupra siguranței și sănătății pisicoasei noastre?


Titlul poate părea pretențios și exagerat, dar credeți-mă că exact asta se întâmplă cu bună-știință sau din neștiință, atunci când dispunem de diferite modalități de intervenție preventivă și nu le uzităm. În activitatea de la centrul pisicesc mă confrunt deseori cu situații, mai ales când vine vorba de o suferință a pisicoaselor care ar fi putut fi evitată sau tratată adecvat, în care companionii umani ai acestora declară: „Nu mi s-a spus!” sau „Dacă aș fi știut...” sau „Am considerat că...” 

Toți suntem supuși greșelii, și noi medicii veterinari și voi, companionii umani. Cine n-a greșit să ridice piatra! Să depășim momentul acuzațiilor și căutarea țapului ispășitor și zic să purcedem într-un periplu care să ne genereze claritate în luarea unor decizii obiective și corecte ce vizează siguranțși sănătatea mult-îndrăgitelor noastre feline urbane companioane. Astfel spus, vom atinge subiecte vitale care ne vor ajuta să ne menținem pisicoase sănătoase și lipsite de griji.

miercuri, 19 august 2020

Pisicile pot vedea culorile?

Iată o întrebare care-i preocupă pe mulți dintre noi, dar mai ales pe cei care sunt companionii umani grijulii ai pisicoaselor. Categoric, viața este mult mai frumoasă și mai incitantă atunci când percepi culorile care îi dau formă și există o vorbă celebră într-un ton optimist care ne „invită” să ne vedem viața în culori și nu în tonuri de alb-negru.

Atunci când admiri un curcubeu pe cer, vezi nuanțe de roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. Te-ai întrebat vreodată ce vede pisica ta atunci când privește un curcubeu? Oare, poate prietena ta felină să distingă aceeași gamă de culori întocmai cum poți tu? Oare, ea vede benzi de negru și alb? Culorile pe care ea le vede sunt estompate?

vineri, 8 mai 2020

Hrănirea minții și a corpului – hrănitoarele interactive pentru pisici

Animăluțele noastre de companie depind de noi pentru a le pune la dispoziție necesitățile de bază ale vieții – hrană, apă și adăpost. Ele nu pot merge la magazinul alimentar să-și cumpere alimente, astfel că noi le asigurăm masa. De asemenea, ele nu se pot duce la frigider sau la robinet pentru a-și lua un pahar de apă, așa că noi le menținem castroanele de apă pline. Mai mult de-atât ele nu-și pot construi o casă pentru a se proteja de vremea rea sau de prădători, astfel că noi le primim cu brațele deschise în casele noastre.
Dar, chiar și cu toate avantajele de a fi o pisică de companie răsfățată, prietenele noastre mustăcioase își mențin un instinct de bază pentru supraviețuire care v-ar putea impresiona. Poate că nu trebuie să se apere și să se protejeze tocmai pentru că sunt membri de elită ai familiilor noastre, dar nu-și uită impulsul nativ de a supraviețui pe care l-au moștenit de la strămoșii lor. Hrănitoarele interactive nu fac nimic altceva decât să le „hrănească” acel instinct.

vineri, 17 aprilie 2020

Șunturile portosistemice la pisici

IRIS, simpatica Scottish Fold
Sunt numeroase probleme hepatice care pot afecta pisicile, dar multe dintre acestea afectează cu predilecție pisicile adulte sau vârstnice. Una dintre acestea care tinde să apară la pisicile tinere (adesea cu vârste de câteva luni) este șuntul portosistemic congenitalȘuntul portosistemic sau hepatic reprezintă o circulație anormală a sângelui care ocolește ficatul permițând substanțelor toxice să ajungă în circulația generală și împiedicând utilizarea completă a substanțelor nutritive din dietă.

marți, 31 martie 2020

Sarcina (gestația) și parturiția (fătarea/nașterea) la pisici

Împerecherea sau reproducerea pisicilor poate fi o experiență plină de satisfacții. Însă, înainte de a întreprinde un program de reproducție, este extrem de important să înțelegeți ce implică acest lucru, de la momentul împerecherii și până la momentul înțărcării.
Înainte de orice, luați în considerare că există milioane de pisici nedorite care sunt eutansiate în fiecare an. Astfel că, este un act de responsabilitate ca înainte de a lua în considerare reproducerea pisicii sau motanului vostru să găsiți cămine permanente și iubitoare pentru fiecare viitor pisoi. Știu poate părea o atitudine sau măsură nepotrivită la momentul în care doar discutăm ipotetic despre a ne împerechea pisicoasele, dar tot ipotetic va trebui să vă și gândiți spre ce persoane se vor îndrepta și viitori pisoi.

vineri, 6 martie 2020

Alimentația pisicilor – recomandări generale privind hrănirea pisicilor


Hrănirea pisicii voastre cu cantitatea adecvată dintr-o dietă bine-echilibrată este vitală pentru a-i menține starea generală de sănătate, vitalitatea și starea de bine în general, întocmai cum se întâmplă și în cazul nostru. Pentru a putea înțelege cum și cu ce să vă hrăniți pisicile, este absolut necesar să înțelegeți cum li s-au dezvoltat necesitățile nutriționale pe parcursul procesul de evoluție biologică.

Hrănirea „artificială” cu ajutorul sondelor de alimentare la pisici

Medicul meu veterinar mi-a sugerat că pisica mea trebuie să fie hrănită cu ajutorul unei sonde de alimentare. Ce mai exact înseamnă acest lucru?

Hrănirea prin sondele de alimentare sunt o modalitate alternativă de a-i furniza unei pisicii alimentația de care are nevoie atunci când aceasta suferă de anorexie (lipsa poftei de mâncare) sau are anumite afecțiuni care o împiedică să mănânce în mod normal.

joi, 5 martie 2020

Hrănirea „artificială” pe sondă – Sondele de gastrostomie la pisici

O sondă de gastrostomie este un tub sau o sondă mică de cauciuc care este introdusă direct în stomac pe la nivelul pielii și peretelui abdominal al pisicii. Aceasta vă permite să administrați hrana și apa direct în stomacul pisicii.

Hrănire „artificială” pe sondă – Sondele de esofagostomie la pisici

O sondă de esofagostomie este un tub sau o sondă mică din cauciuc care intră în esofag printr-o incizie chirurgicală pe laterala gâtului. Aceasta permite ca hrana să fie pusă direct în esofag, astfel încât să alunece în stomac. Tubul de hrănire nu este plasat direct în stomac.

Sindromul Ficatului Gras sau Lipidoza Hepatică la Pisici

Ce este lipidoza hepatică și cum se poate alege o pisică cu o astfel de afecțiune?

Lipidoza hepatică este cunoscută și ca sindromul ficatului gras. Această boală este relativ specifică pisicilor și este una dintre cele mai comune boli hepatice întâlnite la pisici.
„Riscurile de apariție a lipidozei hepatice sunt mai mari dacă pisica a fost supraponderală sau obeză.”
De regulă, o pisică cu lipidoză hepatică a trecut recent printr-un episod de anorexie (mănâncă extrem de puțin sau deloc) timp de trei-patru zile consecutiv. Riscurile instalării lipidozei hepatice sunt mai mari dacă pisica a fost supraponderală sau obeză înainte ca anorexia să apară.

Recunoașterea Semnelor de Boală La Pisici

Pisica mea pare că se simte bine. Ar putea avea vreo problemă?

Deși pisicile sunt prădători redutabili, în natură, prădătorii de talie mai mare le vânează. Având în vedere că animalele bătrâne sau bolnave sunt o țintă mai facilă, orice semn vizibil de boală îi va alerta pe ceilalți prădători că animalul este bolnav și, în consecință, mai ușor de răpus. Ca urmare, pisicile și-au dezvoltat modalități de a-și ascunde semnele de boală. Acest lucru înseamnă că în stadiile incipiente de boală, adesea, singurul lucru pe care companionul uman al pisicii îl observă este acela că pisica lui devine liniștită și retrasă. Din păcate, aceste manifestări pot însemna și că pisica ar putea fi foarte bolnavă până când companionul uman să realizeze că ceva nu este în regulă.