marți, 22 decembrie 2015

Degeraturile La Pisici

Ce este degeratura?

Degeratura sau congelatiunea in terminologia medicala, reprezinta vatamarea cauzata pielii si altor tesuturi ca urmare a frigului extrem. Atunci cand temperatura ambientala scade sub 0 grade Celsius, vasele de sange din vecinatatea pielii incep sa se ingusteze sau sa se contracte. Aceasta constrictie a vaselor de sange ajuta la mentinerea temperaturii corporale interne prin redirectionarea sangelui spre regiunile interne si departe de partile mai reci ale corpului. In cazul unor temperaturi ambientale extrem de reci sau atunci cand corpul este expus frigului pentru perioade lungi de timp, acest mecanism de protectie poate reduce circulatia sangelui in anumite zone ale corpului si, in special, la nivelul extremitatilor, pana la niveluri extrem de scazute. Asocierea temperaturii scazute cu circulatia diminuata a sangelui poate favoriza inghetarea tesuturilor, provocand leziuni tisulare severe. Degeraturile sunt mult mai probabil sa apara in partile corpului aflate cel mai departe de inima si in tesuturile care au mare parte din zonele de suprafata expuse.

sâmbătă, 19 decembrie 2015

Bolile Renale – Boala Polichistica Renala La Pisici

Ce este boala polichistica renala?

Boala polichistica renala sau PKD este o afectiune genetica la pisici care determina formarea chisturilor (saculeti cu lichid) multipli in rinichi. Aceste chisturi sunt prezente de la nastere. Initial, ele sunt foarte mici, dar, in timp, cresc din ce in ce mai mari, ajungand ca in cele din urma sa altereze functia renala, ducand la insuficienta renala.

„Numarul de chisturi si viteza cu care chisturile se maresc variaza de la o pisica la alta.”

Toate pisicile cu boala polichistica renala au chisturi in rinichii lor, dar numarul chisturilor si viteza cu care chisturile se maresc variaza de la o pisica la alta. La majoritatea pisicilor, chisturile se maresc lent, iar pisicile afectate nu vor prezenta vreun semn de boala renala decat tarziu in timpul vietii lor, de regula, undeva in jurul varstei de 6-7 ani. La unele pisici, insuficienta renala se va instala la o varsta mult mai frageda, in timp ce la alte pisici, insuficienta renala nu va aparea deloc. In prezent, nu exista nicio modalitate de a anticipa cat de rapid va avansa boala la o anume pisica.

marți, 27 octombrie 2015

Piometru Sau Piometrita La Pisici


Ce este piometrita si cum apare ea?

In cei mai simplisti termeni, piometrita  este o infectie a uterului. Piometrita este considerata o afectiune grava, ce prezinta riscul de a pune in pericol viata pacientei afectate, motiv pentru care este o reala urgenta medicala si trebuie sa fie tratata imediat si agresiv.

Panleucopenia Felina

Ce este panleucopenia felina?

Termenul de panleucopenie semnifica o scadere a tuturor celulelor albe ale sangelui din organismul afectat. Celulele albe ale sangelui joaca un rol major in imunitate si sunt importante in procesele de aparare impotriva infectiilor si bolilor.

„In panleucopenia severa, numarul celulelor albe ale sangelui poate scadea sub normal de la cateva mii per mililitru de sange la doar cateva sute per mililitru.”

In panleucopenia severa, numarul celulelor albe ale sangelui poate scadea sub normal de la cateva mii per mililitru la doar cateva sute per mililitru. Acest lucru face ca pisica afectata sa fie extrem de vulnerabila la alte infectii.

luni, 26 octombrie 2015

Peritonita Infectioasa Felina – Interpretarea Unui Rezultat Pozitiv


Pisica mea a fost „pozitiva” pentru PIF la un test de sange, dar pare sanatoasa. Este intr-adevar bolnava?

Semnele precoce ale peritonitei infectioase feline pot fi destul de vagi si chiar inaparente. Daca pisica voastra pare a fi sanatoasa si medicul vostru veterinar nu depisteaza nimic in neregula la examinarea fizica a acesteia, atunci un test „pozitiv” nu insemna decat ca pisica voastra a fost expusa unei tulpini de coronavirus felin, virusul care poate cauza PIF. Testul de laborator a detectat anticorpii pe care pisica voastra i-a produs impotriva virusului. Asta nu inseamna ca pisica voastra are PIF decat daca pisica voastra prezinta semne clinice de boala sau alte rezultate anormale ale testelor de laborator.

joi, 22 octombrie 2015

Peritonita Infectioasa Felina – Testarea

Ce este peritonita infectioasa felina (PIF)?

PIF este o boala cauzata de o tulpina mutanta de coronavirus. Aceasta mutatie ii confera virusului abilitatea de a disemina in intreg organismul prin intermediul anumitor celule albe ale sangelui denumite macrofage. Organele si tesuturile care in mod normal contin un numar mare de macrofage, cum ar fi ficatul, splina si limfonodulii sunt ca urmare vizate de PIF, avand drept consecinta aparitia unei varietati de semne clinice, inclusiv acumularea de lichid in cavitatile abdominala si toracica.

Peritonita Infectioasa Felina

Ce este peritonita infectioasa felina?

Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala importanta a pisicilor domestice si a majoritatii membrilor familiei de feline (Felidae). Este intalnita in intreaga lume la pisicile de toate varstele, dar boala este mai frecventa la pisicile tinere cu varste de sub doi ani. Desi PIF nu este o boala extrem de comuna, este importanta deoarece odata ce o pisica dezvolta boala, finalul este aproape intotdeauna unul fatal.

marți, 8 septembrie 2015

Dermatita Miliara Felina

Ce este dermatita miliara felina?

Dermatita miliara felina este un termen general utilizat pentru a descrie o afectiune a pielii la pisici, care cel mai adesea, este consecinta unei reactii alergice. Avand in vedere ca cea mai frecventa dermatita alergica sau alergie a pielii la pisica este dermatita alergica la purici, cei doi termeni au devenit sinonime.

luni, 7 septembrie 2015

Ranile – Ingrijirea Ranilor Deschise La Pisici

Ce este o rana?

O rana este o leziune care a provocat deteriorarea pielii si/sau a tesuturilor subiacente. Aceasta ar putea fi o rana deschisa, cum este cazul unei taieturi sau o rana inchisa, cum este cazul unei contuzii sau a unei vanatai.

duminică, 6 septembrie 2015

Tumorile Mamare La Pisici

Aceste insemnari va sunt oferite in dorinta de a va ajuta sa intelegeti diagnosticul sau posibilul diagnostic de cancer al companioanei voastre. Daca sunteti in cautarea unor informatii generale privind cancerul la animalele de companie va invit sa accesati articolul „Ce este cancerul”. Medicul vostru veterinar va poate sugera anumite teste in incercarea de a confirma sau a infirma diagnosticul si de a va ajuta sa stabiliti eventualele optiuni de tratament si prognosticul probabil. Tinand cont de situatiile individuale si de variabilitatea raspunsurilor la terapie si intrucat cancerele, adesea, se comporta imprevizibil, la momentul de fata, stiinta nu ne poate oferi decat o „calauza”. Totusi, nu dezarmati, intrucat informatiile si cunostintele privind tumorile si tratamentul acestora la animale se perfectioneaza de la o zi la alta.

sâmbătă, 5 septembrie 2015

Ce Este Cancerul?

Ce este cancerul?

Cancerul este o tulburare a crestere celulara (diviziunea necontrolata a celulelor) care are drept consecinta aparitia unei mase anormale de tesut (tumora) fara vreun scop sau functie precisa. Cresterea aceasta aberanta o depaseste pe cea a tesutului normal, este necoordonata si persista dupa ce cauza a disparut. Exista numeroase tipuri diferite de cancere.

miercuri, 2 septembrie 2015

Sphynx-ul

Imposibil sa nu va surprinda prin aspectul sau exterior, Sphynx-ul este, intr-adevar lipsit de par, sau mai bine spus, corpul sau este acoperit doar de un puf foarte fin. In ciuda acestui aspect, Sphynx-ul este o pisica robusta si rezistenta, afectuoasa si jucausa, un adevarat companion.

duminică, 2 august 2015

Afectiunile Unghiilor Si A Tecii Unghiei

Consideratii generale

Afectiunile unghiilor si a tecii unghiei reprezinta un grup de anormalitati sau boli care afecteaza unghia sau gheara si/sau tesuturile care sunt prezente in vecinatatea unghiei sau ghearei (altfel spus, „teaca unghiei”). „Onico-” sau „onic-” sunt prefixe care fac referire la unghie sau gheara. Inflamatia tesutului moale din jurul unghiei sau al ghearei este cunoscuta sub denumirea de paronichie. Infectia fungica a unghiei sau a ghearei este cunoscuta sub denumirea de onicomicoza. Unghiile sau ghearele fragile si casante care au tendinta de a crapa sau de a se rupe cu usurinta sunt cunoscute sub denumirea medicala de onicorexie. Desprinderea unghiei sau a ghearei este cunoscuta sub denumirea onicomadeza. Deformarea unghiei sau a ghearei cauzata de cresterea defectuoasa este cunoscuta ca distrofie a unghiei.

vineri, 10 iulie 2015

Astmul si Bronsita La Pisici

Pisica a inceput sa aiba accese de tuse la intervale scurte de timp. Am crezut ca incearca sa elimine un ghemotoc de par. Medicul meu veterinar a diagnosticat-o cu bronsita si astm felin. N-am stiut ca pisicile ar putea suferi de asa ceva.

Astmul felin afecteaza un numar destul de insemnat de pisici si, adesea, se asociaza cu bronsita. „Astmul” este practic o inflamatie acuta sau cronica a cailor respiratorii asociata cu cateva efecte fiziologice, respectiv:

  • Reactivitate crescuta la diferiti stimuli nocivi
  • Ingustarea/comprimarea sau constrictia cailor respiratorii
  • Reversibilitatea constrictiei cailor respiratorii
  • Prezenta celulelor inflamatorii in interiorul cailor respiratorii

joi, 9 iulie 2015

Siameza

Originara din Siam (noua Thailanda), Siameza reuseste sa se faca remarcata prin eleganta, supletea si temperamentul sau. In ciuda diferitelor incercari ale vremurilor, Siameza ramane una dintre cele mai raspandite si indragite rase de pisici din Europa. Vioiciunea si afectuozitatea sa, o fac un companion captivant, care se va adapta cu usurinta la multiplele schimbari ale vietii cotidiene si de familie.

Istoricul si Originea

Siameza era cunoscuta de mult in Siam (noua Thailanda), fapt atestat de prezenta reprezentarilor destul de similare cu Siameza intr-un manuscris provenit din timpul Ayudhei, numele capitalei Siamului intre 1347-1767, manuscris ce se gaseste in muzeul din Bangkok si unde sunt descrise doua varietati de Siameza: una, Siameza regala (pisica regala a Siamului), supla, zvelta, cu extremitatile de un colorit mai inchis si restul de culoarea fildesului si alta varietate de culoarea ciocolatei, cu extremitatile de o tenta mai inchisa, similara Burmezei de astazi. Aceste pisici erau considerate paznicii templelor, mandria Siamului si oricine ar fi indraznit sa fure sau sa faca contrabanda cu acestea era pedepsit cu moartea.

miercuri, 8 iulie 2015

Lacrimarea sau Epifora la Pisici

Ce este epifora?

Epifora inseamna o scurgere in exces de lacrimi de la nivelul ochilor. Este un simptom mai degraba decat o boala in sine si se asociaza cu o multitudine de afectiuni. In mod normal, un film subtire de lacrimi este produs pentru a lubrifia ochii, iar excesul de lichid este drenat in canalele lacrimale, care sunt localizate in cantusul medial sau coltul medial al ochiului, aflat in imediata apropiere a nasului. Canalele lacrimale dreneaza lacrimile in portiunea posterioara a nasului si la nivelul gatului. Epifora se asociaza cel mai frecvent cu un drenaj insuficient al filmului lacrimal de la nivelul ochilor. Cea mai frecventa cauza a drenajului inadecvat al lacrimilor este un blocaj al canalelor lacrimale. Epifora poate aparea si ca urmare a unei productii excesive de lacrimi.

joi, 2 iulie 2015

Himalayana

Sa spui ca Himalaiana este populara este o afirmatie modesta. In fiecare an, Himalaiana isi recruteaza din ce in ce mai multi admiratori in fan clubul ei neexclusivist. Statutul de membru solicita numai doua lucruri – dorinta de a-ti imparti viata si inima cu o felina afectuoasa si devotata si amabilitatea de a-ti petrece o parte din fiecare zi dezmierdand o pisica entuziasta.

Istoricul si Originea

Supranumita si persana colorpoint, Himalaiana a fost creata in anii 1950 de catre crescatorii americani si britanici al caror obiectiv a fost sa dezvolte o rasa de pisici cu modelul si coloritul siamezei, dar cu forma capului si a corpului specifice persanei. Prin imperecherea persanelor si siamezelor si apoi prin incrucisarea descendentilor acestora, acesti crescatori au reusit sa reproduca tiparul dorit. Cat Fanciers’ Association (CFA) si American Cat Fanciers’ Association (ACFA) recunosteau rasa in 1957 sub denumirea de Himalaiana, denumire provenita de la modelul coloristic regasit si la alte animale ca iepurele himalaian. Pana in 1961, majoritatea asociatiilor feline din Statele Unite recunoscusera Himalaiana.

joi, 25 iunie 2015

Persana

Persanele sunt una dintre cele mai vechi rase de pisici, care se bucura de o imensa admiratie din partea iubitorilor de pisici. Considerata „aristocrata” pisicilor, Persana reuseste sa va acapareze cu frumusetea, eleganta si tandretea ei.

Istoricul si Originea

Persanele si-au facut pentru prima data aparitia in cadrul unei expozitii feline, tinute la palatul Crystal, din Londra, in 1871. Pana la inceputul anilor 1900, Persana a devenit extrem de populara in Marea Britanie.

duminică, 21 iunie 2015

17 Semne De Avertizare Ale Cancerului La Pisici

Pisicile fac frecvent cancer. Cancerul este o boala caracterizata printr-un grup de celule care se multiplica invadand si distrugand tesuturile adiacente. De asemenea, acesta se poate raspandi in zone indepartate printr-un proces numit metastaza.

sâmbătă, 20 iunie 2015

Alergia La Purici A Pisicilor

Ce Sunt Alergiile Si Cum Afecteaza Ele Pisicile?

Una dintre cele mai frecvente afectiuni de care sufera pisicile este alergia. Alergia apare atunci cand sistemul imunitar al pisicii reactioneaza mai mult decat ar fi cazul la substantele straine denumite alergeni sau antigeni. Alergenii si antigenii sunt simple proteine straine pe care sistemul imunitar al organismului incearca sa le inlature. Aceste reactii exagerate se manifesta in una din trei modalitati:

joi, 21 mai 2015

Albastra de Rusia


Supla si gratioasa, afectuoasa si prietenoasa, loiala si o buna confidenta, Albastra de Rusia frapeaza prin coloritul „albastru” al blanii. Considerata odata favorita tarilor, Albastra de Rusia se bucura astazi de o mare popularitate in randul iubitorilor de pisici.

Istoricul si Originea

Albastra de Rusia dainuie de un timp suficient incat originea sa sa fie pierduta in legende si ipoteze. Potrivit istorisirilor, Albastra de Rusia dateaza de secole din orasul port al Marii Albe, Archangel, in nordul Rusiei, la vreo 150 de mile de cercul polar arctic.

miercuri, 20 mai 2015

Hipertiroidismul la Pisici


Pisicile au doua glande tiroide (sau mai corect, o glanda tiroida compusa din doi lobi tiroidieni), care sunt localizate la nivelul gatului si joaca un rol vital in reglarea ratei metabolice a organismului. Hipertiroidismul se caracterizeaza printr-o productie in exces de hormoni tiroidieni si printr-o crestere consecutiva a ratei metabolice. Aceasta boala este frecvent intalnita la pisicile in varsta. Desi glanda tiroida se mareste in dimensiune in hipertiroidism, aceasta este, de regula, o modificare benigna sau non-maligna. Mai putin de 2% din cazurile de hipertiroidism la pisici implica existenta tumorilor maligne de glanda tiroida.

vineri, 1 mai 2015

Anizocoria La Pisici


Ce Este Anizocoria?

La pisici, pupila este un orificiu de forma eliptica, prezent in centrul irisului, care permite fluxului de lumina sa treaca prin ochi pana la retina. Pupila se contracta (se strange) si se dilata (se largeste) in functie de cantitatea de lumina care intra in ochi, ambele pupile dilatandu-se in mod normal in lumina obscura si contractandu-se in lumina stralucitoare.

joi, 30 aprilie 2015

Chartreux-ul

Chartreux-ul este o pisica cu parul scurt, de culoare gri-albastrui, cu un zambet ca al Mona Lisei, o personalitate placuta si dragalasa si o blanita de plus stralucitoare. Cunoscuta ca pisica zambareata a Frantei, Chartreux-ul a avut urcusurile si coborasurile sale de-a lungul multelor sale secole de existenta. Datorita firii sale, pisica Chartreux a reusit sa treaca cu bine peste acestea cu un simplu zambet. Intotdeauna de culoare albastra-gri, Chartreux va va hipnotiza cu ochii ei aramii.

miercuri, 29 aprilie 2015

Complexul Granulomului Eozinofilic Felin La Pisici

Ce Este Complexul Granulomului Eozinofilic Felin?

Complexul granulomului eozinofilic este un termen utilizat pentru a descrie trei forme de leziuni ale pielii la pisici: 1) placa eozinofilica, 2) granulomul eozinofilic si 3) ulcerele indolente. Aceste leziuni au un aspect microscopic caracteristic ca urmare a prezentei eozinofilelor, un anumit tip de celule inflamatorii. Termenul este descriptiv, facand referire la aspectul microscopic al leziunii.

marți, 28 aprilie 2015

Dermatita Solara La Pisici

Ce Este Dermatita Solara?

Dermatita solara este o boala a pielii cauzata de expunerea la soare. Apare in principal la pisicile cu pielea alba sau cu pete decolorate de piele care nu sunt zone pigmentate.

„Cele mai frecvent afectate zone la pisica sunt urechile, dar si nasul si pleoapele sunt implicate uneori.

Cele mai frecvent afectate zone la pisica sunt urechile, dar si nasul si pleoapele sunt implicate uneori. In stadiile incipiente ale dermatitei solare, pielea apare rozalie si descuamata cu o oarecare cadere/pierdere a parului. Pe masura ce afectiunea progreseaza, zona se acopera cu cruste si ulcere. Leziunile par sa provoace iritatie, iar pisica isi poate scutura capul sau isi scarpina urechile, provocandu-si sangerare de la nivelul varfurilor sau marginilor urechilor. Uneori, afectiunea progreseaza, putandu-se dezvolta la acest nivel o tumora maligna denumita carcinom scvamocelular.

luni, 27 aprilie 2015

Alergia – Notiuni Generale La Pisici

Ce Sunt Alergiile Si Cum Va Afecteaza Ele Pisicile?

Una dintre cele mai frecvente boli care afecteaza pisicile este alergia. Alergia se instaleaza atunci cand sistemul imunitar al pisicii „reactioneaza in exces” la substantele straini denumite alergeni sau antigene. Alergenii si antigenele sunt proteine straine simple pe care sistemul imunitar al organismului incearca sa le indeparteze. Aceste reactii exagerate se manifesta in una dintre urmatoarele trei modalitati:

  1.   Cea mai frecventa manifestare este mancarimea pielii, fie localizata la o anumita zona, fie sub forma unei reactii generalizate pe toata suprafata corporala a pisicii.
  2.   O alta forma de manifestare implica sistemul respirator si induce tuse, stranut si respiratie fornaitoare sau suieratoare. Uneori, acestor manifestari se poate asocia secretia nazala si/sau oculara.
  3.   O a treia forma de manifestare a alergiei implica sistemul digestiv, provocand varsaturi, flatulenta sau diaree.

duminică, 26 aprilie 2015

Acneea Barbiei La Pisici


Ce Este Acneea Barbiei?

Acneea barbiei a felinelor este o tulburare de cheratinizare foliculara putin deslusita. Cheratinizarea se refera la o productie in exces de cheratina, o proteina intalnita in straturile superficiale ale pielii. Daca acest exces de cheratina ramane captiv in foliculul de par, se formeaza comedoanele sau „punctele negre”. Pustulele sau „cosurile” pot aparea daca bacteriile infecteaza comedoanele. Acneea barbiei a felinelor este similara cu acneea de care sufera oamenii.

miercuri, 1 aprilie 2015

Pastele si Potentialele Pericole Pentru Caini si Pisici


Odata cu apropierea Pastelui, multi dintre noi asteptam cu entuziasm festivitatile pascale cum ar fi ciocnirea oualor rosii, despachetarea cosurilor de Pasti umplute cu iepurasi de ciocolata, turta dulce si alte bunataturi, precum si musafirii. Cu totii stim ca Pastele este una dintre marile sarbatori cu ocazia careia familiile se intregesc si cum animalutele noastre de zi cu zi fac si ele parte din familiile noastre, cu singuranta nu vor ramane „neinvitate”. Dar bucuriile Pastelui pot insemna pericol pentru animalutele noastre. In fiecare an, cu prilejul diferitelor sarbatori (Pastele nefiind o exceptie), mii de animalute se imbolnavesc, parte dintre ele sfarsind datorita intoxicatiilor, accidentelor nefericite, etc. Pentru a va mentine companionii feriti de pericole, ar trebui sa fiti consitenti de riscurile la care acestia sunt cei mai expusi in timpul zilelor de Paste.

joi, 26 martie 2015

Exotica sau Exotic Shorthair

Uneori considerata persana persoanei lenese, exotica are aceeasi conformatie a corpului si a capului ca si persana, dar are o blana scurta si mai usor de intretinut. Aceasta rasa este grozava pentru cei care iubesc aspectul si personalitatea persanei, dar urasc ingrijirea zilnica de care are nevoie aceasta rasa. A doua dupa siameza printre rasele cu parul scurt si a patra ca si popularitate dintre toate rasele, exotica si-a marit in mod constant numarul de exemplare si popularitatea in ultimul deceniu. Dar sa fie exotica doar o simpla versiune cu parul scurt a celei mai populare rase din America? Nu, spun specialistii. Exotica are propria ei istorie, personalitate si un grup de fani devotati in continua crestere.

joi, 19 martie 2015

Birmaneza


Fascinanta, eleganta si gratioasa, birmaneza este o pisica de talie medie, cu parul semilung si ochii de culoarea safirului, cu un temperament echilibrat, jucausa, afectuoasa si loiala.

Istoricul si Originea

Exista numeroase legende legate de aparitia acestei pisici. Una dintre legende relateaza ca, aceasta rasa ar proveni dintr-o rasa de pisici sacre, care populau templul Khmer de la Lao-Tsunin, dedicat venerarii lui Tsun-Kyan-Kse, Zeita de Aur cu ochii de safir, care veghea asupra calatoriei sufletelor. Se spune ca templul era pazit de cateva sute de pisici de un alb imaculat cu ochii de culoarea chihlimbarului. In timpul unui atac asupra templului, marele preot Kittah Mun-Ha a fost ranit mortal de atacatori. Pisica sa credincioasa, Sinh, s-a asezat pe trupul muribundului, indreptandu-si privirea catre statueta de aur a zeitei, care trona in centrul templului. In timp ce privea la statueta, blana pisicii a devenit aurie, ochii albastrii, de culoarea safirului, iar cand s-a indreptat spre usa templului, labele sale s-au colorat in maron, cu exceptia partilor care atinsesera trupul preotului si care au ramas albe. Indemnati de privirea pisicii, preotii au inchis usile templului, salvandu-se astfel de la pieire. Pisica Sinh nu si-a parasit stapanul si a murit la numai sapte zile de la moartea acestuia, calauzindu-i sufletul in lumea de dincolo. Cand calugarii s-au adunat in fata zeitei pentru a alege un nou preot, au sesizat ca toate pisicile, nu demult albe, se transformasera aidoma lui Sinh. In urma acestei istorioare, birmaneza a devenit Pisica Sacra a Birmaniei.

sâmbătă, 14 martie 2015

Dirofilarioza Cardiaca la Pisici



Ce Este Boala Viermilor Inimii Sau Dirofilarioza Cardiaca?

Boala viermilor inimii sau dirofilarioza cardiaca este o boala grava si potential fatala a animalelor de companie din Statele Unite si multe alte tari ale lumii. Aceasta este cauzata de niste viermi de aproximativ 30 cm in lungime care traiesc sau se localizeaza in inima, pulmonii si vasele de sange aferente acestora ale animalelor de companie afectate, provocand boala pulmonara severa, insuficienta cardiaca si prejudicii si tulburari altor organe din organism. Dirofilarioza afecteaza cainii, pisicile si dihorii, dar dirofilariile pot trai si in organismul altor specii de mamifere, incluzand lupii, coiotii, vulpile, leii de mare si – in cazuri rare – oamenii. Avand in vedere ca speciile salbatice, cum ar fi vulpile si coiotii, traiesc in proximitatea multora dintre zonele urbane, ele sunt considerate purtatori si vehiculatori importanti ai bolii.

luni, 16 februarie 2015

Functia Cozii La Pisici


Ce Este Coada?

Coada este portiunea posterioara alungita a unei pisici care se extinde dincolo de trunchi sau de cea mai mare parte a corpului.

Unde Este Situata Coada?

Coada este localizata la sfarsitul coloanei vetrebrale. Cu alte cuvinte, este portiunea cea mai posterioara a coloanei vertebrale.

Care Este Structura Generala A Cozii?

Aproximativ 10% din oasele unei pisici se gasesc in coada acesteia – pana la 20 de vertebre caudale articulate si flexibile in functie de specie, rasa si individ. Aceste vertebre caudale sunt in mare parte protejate de o musculatura elastica care face ca diferitele segmente, in special varful, sa fie capabile sa efectueze miscari graduale si fine producand ridicarea cozii, mobilizand-o dintr-o parte in alta sau tragand-o in jos spre anus, intre membrele posterioare sau rasucind-o in jurul corpului. In mod interesant, pisica domestica este singura specie de pisici capabila sa-si tina coada in pozitie verticala atunci cand se deplaseaza.

duminică, 15 februarie 2015

Cistocenteza La Pisici


Ce Este O Cistocenteza?

Colectarea (recoltarea) urinei poate fi un lucru complicat la pisici, mai ales daca urina trebuie sa fie colectata fara a se contamina. Urina colectata in urma emisiei naturale este, de regula, contaminata cu bacterii. Cistocenteza este procedura prin care o proba de urina necontaminata este extrasa de la nivelul vezicii urinare folosind o seringa cu ac.

sâmbătă, 14 februarie 2015

Ce Poti Sa Faci Daca Pisica Ta Naparleste?


Parul! Este ceea ce ne place sa mangaiem, dar este si ceea ce nu ne place sa gasim pe canapea. Cel mai dificil lucru pe care toti iubitorii de animale trebuie sa-l accepte este ca animalele isi schimba parul. La fel ca si oamenii care au unele perioade in care le creste parul si altele in care le cade parul, asa se intampla si cu animalele noastre.

vineri, 13 februarie 2015

Importanta Analizei De Urina La Pisici


Ce Este Analiza De Urina?

Analiza de urina este un test de laborator al urinei. Urina este evaluata in ceea ce priveste evidentierea prezentei anumitor substante chimice. Un examen microscopic al urinei este, de asemenea, efectuat pentru a sesiza eventualele anomalii.

Analiza de urina este indicata pentru evaluarea animalelor de companie cu probleme urinare cum ar fi poliuria (productia crescuta de urina), cresterea frecventei urinarii, dificultatile in urinare, lipsa urinarii, urina cu sange sau cu orice alta culoare decat cea normala.

joi, 12 februarie 2015

Britanica Cu Parul Scurt (British Shorthair)


British shorthair, o felina de plus cu un caracter afectuos si echilibrat, a supravietuit persecutiei religioase si celor doua razboaie mondiale. Nu numai ca aceste pisici robuste au supravietuit, dar ele si-au si castigat constant admiratori in intreaga lume. Pisicile British shorthair sunt companioanele perfecte cu care va puteti petrece dupa-amieze linistite savurand un ceai in intimitatea caminului vostru. Aceste feline inteligente si rafinate nu va vor deranja sau plictisi cu conversatii insistente, dar va trebui sa le scuzati daca isi vor lasa un fir de par sau doua pe canapea.

miercuri, 11 februarie 2015

Ingrijirea Pisoilor Nou-Nascuti


Sprijinirea Mamei

Nasterea si ingrijirea noilor-nascuti poate fi o sarcina coplesitoare pentru orice mama. Chiar daca pisica voastra, probabil, se va ingriji cum va stii ea mai bine de puisorii ei, exista unele lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta in ceea ce priveste ingrijirea puilor si pentru a-i mentine sanatosi.

marți, 10 februarie 2015

Ce Trebuie Sa Stiti Despre Un Pisoi In Primele Sale Luni De Viata


Viata Unui Pisoi

Cand pisoii se nasc, ei sunt niste bulgari de blana uzi care nu se pot tine pe picioare si care cantaresc in jur de 120 g. O femela de pisica, de regula, aduce pe lume circa 4-5 pisoi, la intervale de circa o jumatate de ora. Este foarte putin probabil ca unul dintre pui sa semene cu altul, deoarece pisica se poate imperechea cu mai mult de un singur mascul in timpul sezonului de calduri. Indiferent de infatisarea lor, pisica-mama ii va spala imediat pentru a inlatura toate urmele procesului de nastere si pentru a le stimula respiratia.

luni, 9 februarie 2015

5 Cele Mai Frecvente Greseli Pe Care Le Fac Proprietarii De Pisici


Care sunt cele mai frecvente greseli pe care proprietarii de pisici le fac? Am intervievat cativa medici veterinari pentru a discuta acest subiect si am reusit sa concepem o lista cu cele mai comune 5 erori.

duminică, 8 februarie 2015

Structura si Functia Mustatilor La Pisica


Ce Sunt Mustatile?

Mustatile, sau vibrisele, sunt fire de par senzoriale lungi, aspre si bine distantate una de alta, localizate in jurul botului la majoritatea speciilor de animale. Ele sunt foarte sensibile la atingere.

Unde Sunt Situate Mustatile?

Mustatile sau vibrisele sunt printre primele fire de par care cresc la pui. Ele sunt localizate de-o parte si de alta a nasului sau a botului, mai sus pe buza superioara, pe obraz si pe frunte, mai sus de ochi.

sâmbătă, 7 februarie 2015

6 Ponturi Pentru A Reduce Mirosul Neplacut al Litierei


De ce miros atat de ingrozitor litierele? Nimic mai simplu. Litiera este „toaleta” pisicii tale...si e mai mult decat evident ca va mirosi! Chiar si cele mai sofisticate litiere si cele mai eficiente nisipuri igienice nu reusesc sa ne scape de aceasta problema. Nisipul nu face nimic altceva decat sa absoarba mirosul pana cand ajunge la saturatie, apoi nimic nu mai ajuta.

Sunt unii proprietari care, in mod constant, se plang de mirosul respingator al litierei. Dar, daca faceti ceea ce trebuie, mirosul poate fi diminuat in mod semnificativ.

Iata cateva ponturi care va vor ajuta sa diminuati mirosul neplacut al litierei pisicii voastre:
  1. Strangeti murdaria. Niciodata nu va fi prea des cat vine vorba de indepartarea murdariei din litiera pisicii voastre.
  2. Puneti murdaria stransa intr-o punga de gunoi care poate fi „sigilata” si aruncati-o imediat dupa ce-ati terminat de curatat litiera. Daca o veti pune in lada de gunoi in care depozitati gunoiul menajer, puteti fi siguri ca veti avea parte de un miros „naucitor” pana cand va veti debarasa de acesta.
  3. Schimbati nisipul igienic. Periodic, va trebui sa goliti litiera, s-o spalati si apoi s-o umpleti cu nisip curat. Faceti acest lucru cel putin o data pe saptamana sau chiar de mai multe ori daca aveti mai multe mustacioase care o folosesc.
  4. Curatati litiera. Cand inlocuiti nisipul igienic, spalati temeinic litiera. Imersati litiera in apa calda cu sapun si lasati-o pentru cateva minute, iar mai apoi frecati-o temeinic cu o perie. Dupa ce-ati curatat-o temeinic, clatiti-o cu aceeasi meticulozitate, deoarece pisicilor nu le va face nicio placere sa simta mirosul sapunului rezidual. Uscati litiera si apoi reumpleti-o cu nisip curat.
  5. Inlocuiti litiera. In timp, datorita utilizarii continue, plasticul din care este confectionata litiera pisicii voastre va incepe sa se uzeze. Veti putea observa cum plasticul incepe sa-si piarda luciul si sa devina rugos si sa se erodeze pe fund unde acesta intra frecvent in contact cu urina. Odata ce se intampla acest lucru, litiera incepe sa retina mirosurile. Din aceste considerente, se recomanda ca periodic sa inlocuiti vechea litiera cu una noua. Acest lucru poate fi facut o data pe an sau in functie de gradul de uzura al litierei.
  6. Utilizati un spray special pentru litiere cu efect odorizant. Daca curatati frecvent litiera pisicii voastre si aceasta miroase in continuare, puteti folosi un spray special pentru litiere. Aceste spray-uri pot neutraliza mirosurile.

Speram ca aceste sfaturi va vor ajuta sa va mentineti casa curata .... si fara miros de litiera!

vineri, 6 februarie 2015

Alimente de Evitat in Alimentatia Pisicii


Ce Alimente Ar Putea Fi Periculoase Pentru Pisica Mea?

Unele alimente care sunt comestibile pentru oameni si chiar pentru caini, pot reprezenta adevarate riscuri sau chiar pericole pentru pisici datorita metabolismului lor diferit. Unele pot provoca numai deranjamente digestive ușoare, in timp ce altele pot cauza imbolnaviri grave si chiar moartea. Urmatoarele alimente frecvent consumate de noi, oamenii, nu trebuie sa fie oferite (in mod intentionat sau accidental) la pisici. Aceasta lista, fara doar si poate, este incompleta, deoarece nu putem nota intr-o singura lista orice aliment pe care pisica voastra n-ar trebui sa-l manance. Astfel, va recomandam ca inainte de a-i oferi pisicii voastre orice aliment sa va consultati cu medicul vostru veterinar.

Aliment de evitat
Motivele evitarii
Bauturile alcoolice
Pot cauza intoxicatie, coma si moarte.
Hrana formulata (piureuri, pulberi, paste) pentru bebelusi
Poate contine pudra de ceapa, care poate fi toxica pentru pisicile hranite cu hrana pentru bebelusi pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, aceasta poate provoca deficiente nutritionale, daca sunt hranite cu cantitati mari.
Oasele de le peste, pasare sau de la alte specii
Pot provoca obstructia sau sfasierea tubului digestiv.
Tonul din conserva (pentru consumul uman)
Cantitatile mari pot provoca malnutritie, deoarece acestuia ii lipsesc nivelurile adecvate de vitamine si minerale. De asemenea, tonul poate duce la deficienta de tiamina.
Ciocolata, cafeaua, ceaiul si alte alimente care contin cafeina
Contin cafeina, teobromina sau teofilina, care pot provoca varsaturi si diaree si pot fi toxice pentru inima si sistemul nervos.
Extractele de uleiuri citrice
Pot provoca varsaturi.
Hrana pentru caini
Daca este ingerata accidental, nu va provoca probleme, dar daca este consumata in mod repetat, poate duce la malnutritie si boli care afecteaza inima.
Grasimea care garniseste carnea
Poate provoca pancreatita.
Pestele (crud, din conserva sau preparat)
Daca este oferit in mod exclusiv sau in cantitati mari poate duce la o deficienta de tiamina (o vitamina B) manifestata prin lipsa poftei de mancare, convulsii si, in cazurile grave, moarte.
Struguri, stafide si coacaze
Contin o toxina necunoscuta, care poate afecta rinichii.
Suplimentele vitaminice de uz uman care contin fier
Pot leza mucoasa tractului digestiv si pot fi toxice pentru alte organe, incluzand ficatul si rinichii.
Nucile de Macadamia
Conțin o toxina necunoscuta, care poate afecta tractul digestiv, sistemul nervos si musculatura.
Marijuana
Poate depresa sistemul nervos, provoaca varsaturi si modificari ale frecventei cardiace.
Laptele si alte produse lactate
O parte dintre cainii si pisicile adulte pot face diaree daca li se ofera cantitati mari de produse lactate.
Alimentele mucegaite sau alterate, gunoaiele
Pot contine numeroase toxine care induc varsaturi si diaree, dar la fel de bine pot afecta si alte organe.
Ciupercile
Pot contine toxine, care pot afecta numeroase sisteme din organism, provoaca soc si duc la moarte.
Ceapa si usturoiul (cruda, gatita sau pudra)
Contine sulfoxizi si disulfuri, care pot distruge celulele rosii ale sangelui si provoaca anemie. Pisicile sunt mai sensibile in comparatie cu cainii. Usturoiul este mai putin toxic decat ceapa.
Curmale japoneze (fructe de kaki)
Semintele pot provoca obstructie intestinala si enterita.
Ouale crude
Contin o enzima numita avidina, care diminua absorbtia biotinei (o vitamină B). Ca urmare, deficienta de biotina poate duce la probleme ale pielii si blanii. De asemenea, ouale crude pot contine Salmonella.
Carnea cruda
Poate contine bacterii de tipul Salmonellei si E. coli, care pot provoca varsaturi si diaree. De asemenea, carnea cruda este o sursa de infectare cu anumiti paraziti interni.
Frunzele de rabarbura
Contin oxalati, care pot afecta sistemele digestiv, nervos si urinar.
Sarea
Daca este consumata in cantitati mari poate duce la dezechilibre electrolitice.
Fibrele lemnoase de la tecile de fasole sau mazare
Pot ramane captive in sistemul digestiv; poarta denumirea de „corp strain linear/snur/siret”.
Dulciurile
Pot duce la obezitate, probleme dentare si eventual, la diabet zaharat.
Resturile de la masa (in cantitati mari)
Resturile de la masa nu sunt echilibrate din punct de vedere nutritional. Astfel, in cazul in care proprietarul vrea musai sa-i ofere pisicii lui asemenea „delicatese”, ele n-ar trebui sa reprezinte mai mult de 10% din hrana acesteia. Grasimea va trebui sa fie indepartata de pe carne, iar oasele nu vor fi oferite.
Tutunul
Contine nicotina, care afecteaza sistemele digestiv si nervos. Acesta poate induce batai rapide ale inimii, colaps, coma si moarte.
Drojdia pentru aluaturi
Se poate umfla (dospeste) si produce gaze la nivelul tractului digestiv, provocand durere si eventual, ruptura stomacului sau a intestinelor.