vineri, 22 iunie 2018

Protocoalele de Medicina Preventiva Pentru Pisici

Ducatti Race of Outstanding Cattery
Va amintiti vechea zicala, „un gram de preventie valoreaza mai putin decat un kilogram de medicamente”? Aceste cuvinte se reflecta direct in ingrijirea starii de sanatate a pisicilor noastre. Evitarea imbolnavirii este intotdeauna un obiectiv mai bun decat tratarea acesteia, astfel ca va propunem cateva modalitati de a preveni bolile in loc de a le trata.

Protocoale sanatoase


Tinand cont de faptul ca pisicile noastre imbatranesc cu o viteza mai mare decat se intampla in cazul oamenilor, ele ar trebui sa mearga la medicul veterinar mult mai frecvent decat o facem noi. Pisicile se maturizeaza foarte rapid pe parcursul primilor lor doi ani de viata, incat este unanim acceptat ca o pisica in varsta de 2 ani este echivalentul unui om cu varsta de aproximativ 25 de ani. Dupa aceasta varsta, un an felin echivaleaza cu aproximativ 4 ani umani, ceea ce inseamna ca o pisica in varsta de 4 ani are aproximativ 33 de ani umani, iar o pisica de circa 10 ani are aproximativ 57 de ani umani. Nu ne spuneti ca aceste date nu v-au pus pe ganduri?!?

„Ideea principala este aceea ca: pisicile imbatranesc mai rapid decat noi.”

Ideea principala este aceea ca: pisicile imbatranesc mai rapid decat noi. Daca noi beneficiem de o examinare fizica (un consult) si de niste analize de sange o data pe an, aceste lucruri sunt similare cu a le oferi pisicilor noastre aceleasi masuri preventive a starii de sanatate la fiecare 4-5 ani daca i-am face medicului veterinar o singura vizita pe an. Procesul rapid de imbatranire al pisicilor face ca ingrijirea preventiva sa fie si mai importanta.

„Un plan de ingrijire preventiva a starii de sanatate graviteaza in jurul examinarilor programate cu regularitate pentru a mentine o sanatate optima.”

Un plan de ingrijire preventiva a starii de sanatate graviteaza in jurul examinarilor programate cu regularitate a unei pisici aparent sanatoase cu scopul de a-i mentine starea de sanatate optima. Pentru a standardiza planurile de bunastare si sanatate specifice pisicilor, diverse forumuri de specialitate medical-veterinare (International Society of Feline Medicine, American Association of Feline Practitioners, etc.) au adunat informatii medicale si au elaborat protocoale axate pe medicina preventiva (norme de preventie a bolilor) pentru pisici. Cats’ LadyVet – Doctorita Pisicilor – Centrul Medical Veterinar Dedicat Pisicilor a adoptat aceste protocoale fiind in masura sa le ofere companioanelor voastre. Daca-ti doresti sa afli mai multe informatii, nu ezita sa ne contactezi sau sa intrebi personalul centrului. Vom fi mai mult decat bucuroase sa-ti raspundem si sa-ti elucidam toate curiozitatile.
Coccinelle & Felix

Care sunt aceste recomandari si de ce sunt ele importante?


O prezentare generala a unora dintre recomandarile privind medicina preventiva si a motivelor pentru care sunt importante pentru pisica voastra va sunt oferite mai jos:

Istoricul. O discutie privind viata pisicii la domiciliul vostru ii va oferi medicului vostru veterinar o idee de ansamblu privind statusul ei de sanatate. Modificarile survenite in comportamentul pisicii voastre pot aparea atat de treptat incat sa nu fiti constienti de existenta lor pana in momentul in care vi se adreseaza niste intrebari exprese. Pisica voastra are o pofta de mancare buna si isi face necesitatile cu regularitate? Intampina dificultati cand urineaza? Cumva, aceasta schiopateaza? Ii vine mai greu sa se ridice dupa ce a stat intinsa? Pare sa respire superficial, sa tuseasca sau sa stranute? Prezinta mancarimi? Bea multa apa? Raspunsurile voastre il vor ghida pe medicul vostru veterinar sa opteze spre un plan de diagnostic care in final o vor face pe pisica voastra sa se simta mai bine.

Examinarile. Chiar si pisicile sanatoase trebuie sa fie examinate de catre un medic veterinar cel putin o data pe an, preferabil de doua ori pe an. Daca pisica voastra este varstnica sau are probleme medicale, vizitele medicale mai dese pot fi necesare. Examinarile fizice pot detecta limfonodulii mariti, tumorile pielii, murmurele cardiace sau omisiunea unor batai cardiace sau tumorile abdominale. De asemenea, ele vor pune in evidenta rinichii atrofiati sau mariti in dimensiuni, modificarile hepatice sau splenice care ar putea semnala o boala sistemica. O evaluare a ochilor poate determina capacitatea vizuala a pisicii voastre. O evaluare ortopedica poate spune daca o pisica este suferinda de artrita/artroza si poate necesita medicatie care sa-i aline durerea. O evaluare dermatologica a blanii pisicii va stabili necesitatea controlului contra puricilor si capuselor sau va diagnostica infectiile pielii (bacteriene, fungice sau parazitare). Caderea parului poate indica o boala sistemica sau dezechilibre hormonale.

Testarea. Desi stim foarte bine ca incidenta viermilor cardiaci la pisici este mai redusa decat infectia canina, pisicile pot suferi efecte secundare ca urmare a infectiei cu viermele cardiac si vor trebui sa fie testate, mai ales daca traiesc in climate mai calde, iar infectia este depistata intr-un numar alarmant in populatia canina. Parazitii intestinali pot afectata atat pisicile, cat si oamenii, astfel ca o proba de fecale ar trebui sa fie analizata cel putin o data (de preferat, de doua ori) pe an. Pentru a depista functiile defectuoase ale organelor in stadii timpurii, testele de sange (hemoleucograma completa, profilul biochmic al sangelui si dozarea hormonilor tiroidieni) si analiza de urina ar trebui sa fie efectuate anual. Daca sunt diagnosticate probleme, testari periodice pot fi necesare. De asemenea, pisicile ar trebui sa fie verificate de eventualele infectii cu FIV (virusul imunodeficientei feline) si FeLV (virusul leucemiei feline) cel putin o data in timpul vietii lor (sau chiar de mai multe ori daca prezinta un risc ridicat de expunere).

Ingrijirea dentara. Este bine stiut ca sanatatea orala are impact asupra starii generale de sanatate a pisicii. Simplu spus, pisicile cu gura curata traiesc mai mult. Bacteriile implicate in boala parodontala (parodontoza) nu raman doar la nivelul gurii. Aceste microorganisme invadeaza circulatia sanguina si ajung la organele majore de tipul rinichilor, ficatului si inimii unde cauzeaza probleme de sanatate semnificative. Pisicile pot avea nevoie de o igienizare sau curatare a danturii la fiecare 1-2 ani, dar aceasta frecventa poate varia mai mult sau mai putin in functie de numerosi factori, inclusiv ingrijirea preventiva. Radiografiile dentare se vor dovedi utile in a determina statusul bolii orale. Curatarile dentare (detartrajele) regulate vor mentine dintisorii albi-perlati ai pisicoasei voastre intr-o conditie excelenta.

Preventia parazitilor. Pisicilor va trebui sa li se administreze medicamente de preventie a viermilor cardiaci si a parazitilor intestinali pe tot parcursul anului in cazul in care traiesc in climate calde sau daca sunt crescute in sistem mixt (in casa si afara) sau exclusiv exterior (afara). Multe dintre aceste medicamente, de asemenea, previn infestatiile cu purici si capuse. Un protocol de preventie al parazitilor poate fi adaptat cerintelor specifice ale pisicii din mediul acesteia de viata.

Imunizarile. Vaccinurile sunt impartite in doua grupe: vaccinuri obligatorii si vaccinuri optionale. Toate pisicile (fara probleme medicale care ar putea impiedica vaccinarea) trebuie sa fie imunizate impotriva rabiei, virusului panleucopeniei feline, herpesvirusului felin 1 si calicivirusului (de regula, intr-o vaccinare polivalenta FVRCP). Pisicile care prezinta risc de expunere vor trebui sa fie vaccinate inclusiv pentru virusul leucemiei feline.

Mentinerea greutatii corporale. Cercetarile au aratat si demonstrat ca pisicile mai slabe traiesc mai mult si au mai putine probleme de sanatate. Medicul vostru veterinar ii va atribui pisicii voastre un scor al conditiei ei corporale si va va oferi recomandarile necesare privind nivelul de activitate si regimul alimentar adecvat pentru a va ajuta pisica sa-si mentina un indice de masa corporala sanatos.

Sterilizarea sau castrarea. Sterilizarea sau castrarea pot prezenta numeroase beneficii pentru sanatatea si comportamentul pisicii voastre. Efectuarea procedurii de sterilizare sau castrare poate preveni gestatiile nedorite, diferitele infectii si dezechilibre hormonale si unele dintre tipurile de cancere. Medicul vostru veterinar va discuta aceste beneficii, cat si momentul oportun pentru efectuarea interventiei pentru pisica voastra.

Diagnosticarea bolilor feline
Figaro


Din moment ce pisicile nu pot vorbi, medicii veterinar nu le pot intreba cum se simt si ce le deranjeaza. In plus, instinctele lor native de supravietuire le fac sa-si ascunda starile de boala pentru a nu parea slabe si vulnerabile in fata pradatorilor. Acest lucru inseamna ca examinarile fizice sunt cruciale. Mai mult de atat, avand in vedere ca medicul vostru veterinar nu poate vedea ce se intampla in interiorul corpului pisicii voastre, testele de sange si urina sunt necesare pentru a completa imaginea de ansamblu a starii de sanatate a pisicoasei voastre. Acesti pasi din cadrul protocoalelor de medicina preventiva vor diagnostica problemele in stadii timpurii cand tratamentele pot avea o rata de reusita mai mare, sunt mai putin costisitoare si, cel mai important, o vor ajuta pe pisica voastra sa aiba o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)