luni, 14 noiembrie 2016

Hipertensiunea sau Presiunea Sanguina Ridicata La Pisici


Ce este hipertensiunea?

Hipertensiunea este termenul medical pentru presiunea sanguina ridicata. In general, o pisica se considera a fi hipertensiva atunci cand presiunea sanguina sistolica este peste 175 mm Hg.

Anumite pisici sunt mai predispuse la a dezvolta presiune sanguina ridicata?

La oameni, hipertensiunea este legata de cativa factori, incluzand o viata stresanta. Desi nu toate cauzele hipertensiunii feline au fost identificate, stresul nu pare sa joace un rol in dezvoltarea acestei tulburari la pisici.

„Hipertensiunea este mai frecvent intalnita la pisicile varstnice si in special la cele supraponderale sau obeze.”

Cu toate acestea, bolile renale, tiroidiene si cardiace sunt cauze recunoscute ale hipertensiunii feline si vor fi descrise in detaliu. Hipertensiunea este mai frecvent intalnita la pisicile varstnice si in special la cele supraponderale sau obeze.

Care sunt semnele clinice ale presiunii sanguine ridicate la pisici?

Problemele legate de vedere sunt cele mai obisnuite constatari clinice in hipertensiunea felina. Aceste probleme pot include pupilele dilatate care nu se contracta la lumina (nu se micsoreaza), sangele prezent in camera anterioara a ochiului si orbirea. Orbirea apare deoarece presiunea sanguina ridicata de la nivelul globului ocular provoaca dezlipirea retinei. Dezlipirea retinei are drept consecinta orbirea. Orbirea este, de regula, sesizata atunci cand pisica continua sa se loveasca de obiectele aflate in calea ei.

In unele cazuri, hipertensiunea este suspectata ca urmare a unui murmur cardiac sau a semnelor clinice asociate ficatului sau rinichilor, cum ar fi consumul crescut de apa, urinare in cantitate mai mare, varsaturile si pierderea in greutate.

Ce cauzeaza hipertensiunea?

Insuficienta renala si hipertiroidismul au fost identificate ca fiind doi dintre cei mai frecventi factori predispozanti in dezvoltarea hipertensiunii feline. Anumite boli cardiace pot, de asemenea, cauza hipertensiune.

Boala renala – Se pare ca mai multe mecanisme diferite pot duce la dezvoltarea hipertensiunii la pisicile cu boala renala. Una dintre teorii sugereaza ca pe masura ce pisica inainteaza in varsta, rinichii sufera anumite transformari normale consecutive procesului de imbatranire, incluzand o acumulare lenta de tesut cicatriceal.

„60% din pisicile cu insuficienta renala cronica au hipertensiune.”

Cu timpul, acest tesut cicatriceal face ca rinichii sa se reduca in dimensiuni. Atunci cand rinichii se atrofiaza, sangele este mai greu de filtrat la nivelul lor. Tinand cont de faptul ca rinichii in mod normal primesc 20% din sangele circulant cu fiecare bataie a inimii, sangele refuleaza in artere si duce la o crestere a presiunii sanguine. Intr-un studiu s-a descoperit ca aproximativ 60% dintre pisicile cu insuficienta renala cronica sufera de hipertensiune. Pisicile varstnice in stadiile timpurii ale bolii renale, este mult mai probabil sa sufere de hipertensiune.

Hipertiroidismul – Glanda tiroida este localizata la nivelul gatului si joaca un rol foarte important in reglarea ratei metabolice a organismului. Hipertiroidismul este o tulburare caracterizata prin productia in exces de hormoni tiroidieni si o crestere consecutiva a ratei metabolice. Aceasta este o boala destul de comuna a pisicilor varstnice. Desi glanda tiroida se mareste in dimensiuni, aceasta marire este, de regula, una de natura benigna. Mai putin de 2% dintre pisicile hipertiroidiene prezinta o transformare maligna a glandei tiroide.

„Aproximativ 25% din pisicile cu hipertiroidism sufera de presiune sanguina ridicata…”

Multe dintre organe sunt afectate de hipertiroidism, inclusiv inima. Inima este stimulata sa pompeze mai rapid si cu o putere mai mare si, in cele din urma, inima se mareste pentru a satisface aceste cerinte crescute de furnizare de sange. Aceasta afectiune este denumita cardiomiopatie tirotoxica. Presiunea crescuta de pompare duce la presiune sanguina ridicata. Aproximativ 25% dintre pisicile cu hipertiroidism sufera de presiune sanguina ridicata, desi marea majoritate a acestora nu au presiuni sanguine atat de ridicate incat sa le provoace orbirea.

Cardiomiopatia hipertrofica – aceasta forma de boala cardiaca apare atunci cand muschiul cardiac se ingroasa si volumul de sange din interiorul camerelor inimii devine scazut si presiunea creste. Cu fiecare bataie a inimii este pompat mai putin sange, crescand nevoia de sange si cauzand o crestere a presiunii sanguine in incercarea de a satisface aceasta nevoie.

Pentru mai multe detalii privind aceste 3 boli, va invit sa consultati articolele adresate acestora.

Cum este diagnosticata presiunea sanguina ridicata?

Hipertensiunea trebuie sa fie suspectata la orice pisica varstnica cu boala renala sau hipertiroidism. Debutul orbirii bruste si neasteptate ar trebui sa ridice o suspiciune puternica in ceea ce priveste existenta hipertensiunii, iar bolile asociate ar trebui sa fie luate in considerare. Prezenta unui murmur cardiac sau a problemelor asociate rinichilor pot, de asemenea, semnala prezenta unei starii hipertensive.

„Echipamentul standard de masurare a presiunii sanguine folosit la oameni nu va functiona la pisici.”

Presiunea sanguina este masurata cu un dispozitiv care poate detecta circulatia sangelui in artere. In mod evident, pisica are artere foarte mici daca ar fi sa le comparam cu cele ale oamenilor. In consecinta, echipamentul standard de masurare a presiunii sanguine folosit la oameni nu va functiona la pisici. Medicul vostru veterinar va discuta cu voi privind protocolul simplu de masurare a presiunii sanguine pe care acesta il recomanda pentru pisica voastra.

Cum se trateaza hipertensiunea?

Desi exista cateva medicamente care sunt foarte eficiente in tratarea hipertensiunii la om, niciunul dintre acestea nu este aprobat pentru a fi utilizat la pisici. Cercetarile clinice intreprinse au determinat ca unele dintre aceste medicamente sunt eficiente la pisici. Inca se efectueaza studii in incercarea de a determina ce medicamente sunt cele mai sigure si mai eficiente. Medicul vostru veterinar va recomanda cele mai bune optiuni de tratament pentru pisica voastra in functie de necesitatile specifice ale acesteia.

Care este prognosticul in cazul hipertensiunii?

Boala subiacenta care cauzeaza aparitia hipertensiunii trebuie sa fie tratata sau controlata. Succesul pe termen lung depinde de daca acest lucru este posibil sau nu.

„Chiar si aceste afectiuni pot fi tinute sub control cu succes la multe pisici.”

Daca pisica sufera de boala renala, cardiaca sau tiroidiana, este deosebit de important ca acele afectiuni sa fie tratate agresiv. Hipertiroidismul este tratabil, la fel cum si cardiomiopatia tirotoxica secundara hipertiroidismului. Cardiomiopatia hipertrofica care are alte cauze si insuficienta renala cronica nu sunt vindecabile. Cu toate acestea, chiar si aceste afectiuni pot fi tinute sub control cu succes la multe pisici.


Daca pisica a orbit din cauza dezlipirii de retina, imediat, trebuie solicitata asistenta medical-veterinara de urgenta. Presiunea sanguina trebuie scazuta rapid pentru a restabili vederea. Daca retina(ele) ramane detasata(e) pentru o perioada mai mare de 1-2 zile, prognosticul in ceea ce priveste restabilirea vederii normale este defavorabil. Ca urmare, cheia in reusita restabilirii vederii este diagnosticul rapid si administrarea timpurie a medicatiei care reduce presiunea sanguina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)