joi, 10 mai 2018

Primul Ajutor in Cazul Intepaturilor de Insecte la Pisici

Stiti vechea zicala „curiozitatea a ucis pisica”, de fapt, are un dram de adevar. Pisicile sunt creaturi indiscrete, mirosind si adulmecand tot ce le starneste interesul. Avand in vedere ca felinele considera insectele niste creaturi extrem de interesante, ele nu se vor da inlaturi de la a le mirosi si daca isi vor baga nasul unde nu le fierbe oala, s-ar putea alege cu o mustrare care le-ar putea fi fatala.

Insectele resping intruziunea pisicilor indiscrete, astfel ca acestea vor intepa cea mai apropiata parte a corpului, facand ca ochii, urechile si labutele sa fie cele mai facile tinte. Cand o pisica paseste pe un musuroi de furnici sau deranjeaza un cuib de viespi sau un stup de albine, insectele pot roi si intepa intregul corp al pisicii! Paianjenii sunt insecte solitare care nu roiesc, dar chiar si intepatura unui singur paianjen poate fi o experienta total neplacuta.

Intepaturile de albine, viespi si barzauni, precum si muscaturile de furnici si paianjeni, deopotriva vor genera probleme pisicoaselor. Veninul insectelor provoaca probleme ce variaza de la o iritatie usoara pana la stari de soc ce pun in pericol viata pisicilor. Proprietarii care sunt martorii unor astfel de evenimente pot minimaliza reactia prin luarea unor masuri prompte. Retineti ca, desi primul ajutor este initiat acasa sau la fata locului, in cazurile grave este nevoie de asistenta medical-veterinara prompta.

Iata ce puteti face atunci cand pisica voastra se ia la tranta cu o ganganie:


  1. Identificati cu rapiditate cand pisica voastra a fost muscata sau intepata. Atunci cand pisicoasa voastra, brusc, isi freaca fata cu ajutorul labutei sau se musca de picior sau incepe sa se umfle intr-o anumita zona a corpului, luati in considerare posibilitatea de a fi ciupita de o insecta.
  2. Identificati insecta. Investigati rapid zona verificand predilect daca sesizati existenta vreunei insecte zburatoare sau a unora care se tarasc. Avand in vedere faptul ca un paianjen este dificil de identificat si poate fi chiar unul veninos, este o buna idee sa-l capturati daca puteti.
  3. In cazul intepaturilor de albina, uitati-va dupa zona intepata si eventual dupa ac. Albinele sunt singurele insecte care-si lasa acul infipt in victimele lor. Aceste ace abandonate continua sa secrete venin, astfel ca inlaturarea lor diminua cantitatea de toxina injectata in corpul pisicii. Daca acul este inca atasat de pisica, indepartati-l folosindu-va de o carte de credit pe care o veti trece peste blana pisicii ca si cum ati razui-o si apoi scuturati-o. Nu folositi pensetele care ar putea genera eliminarea unei catitati mai mari de venin din sacul acului. Din fericire, alte insecte zburatoare (viespile, barzaunii) nu-si lasa acul in urma.
  4. Calmati locul muscaturii. Concepeti o pasta groasa din bicarbonat de sodiu si apa si aplicati-o pe locul intepaturii. Daca pisica voastra prezinta multiple intepaturi sau muscaturi, o baie calda cu fulgi de ovaz este o alta modalitate de a o calma.
  5. Minimalizati umflatura/edemul. Aplicati o punga de gheata pe zona afectata timp de 10 minute pentru a reduce edemul. O punga de mazare inghetata serveste drept pachet de gheata la indemana pentru muscaturile individuale. Un prosop racit este mai util pentru zonele mai mari.
  6. Preveniti reactiile alergice. Administrati-i pisicii voastre o doza de antihistaminic oral (de genul difenhidraminei) pentru a minimaliza reactia si a diminua mancarimea. Inainte de toate, consultati-va cu medicul vostru veterinar in ceea ce priveste o dozare adecvata.
  7. Reduceti traumatizarea suplimentara prin scarpinat. Folositi un colier daca pisica voastra continua sa se linga si sa se scarpine la locul muscaturii. Scarpinarea constanta va intarzia vindecarea si poate provoca infectarea ranii.
  8. Mentineti-i starea de hidratare si aportul de hrana ale pisicii voastre. Oferiti-i pisicii voastre apa proaspata de baut. Pisicile care au fost intepate la nivelul gurii se hranesc cu dificultate, astfel ca oferiti-le hrana fluida. Hrana uscata inmuiata cu apa este mult mai putin probabil sa genereze deranjamente ale tractului gastrointestinal decat hrana umeda.

Cand este o muscatura de insecta o chestiune serioasa?


La fel ca unii oameni, multe pisici sunt hipersensibile (foarte alergice) la intepaturile sau muscaturile de insecte. Anvergura reactiei variaza in functie de sistemul imunitar al pisicii si tipul de insecta. Reactiile alergice, de obicei, apar in decurs de 20 minute de la muscatura, dar pot aparea si cu intarziere, dupa mai multe ore, astfel ca monitorizarea atenta este critica.

„Reactiile severe (anafilaxia) pot fi fatale, astfel ca interventia rapida este vitala.”

Reactiile severe (anafilaxia) pot fi fatale, astfel ca interventia rapida este vitala.


Prezentati-va pisica la clinica veterinara de urgenta la primul semn de:


  1. Edem sau umflatura severa in jurul capului si al gatului care ar putea compromite respiratia. Inflamarea sau edemul in aceste zone se pot produce chiar daca muscatura s-a produs in alta regiune a corpului.
  2. Eruptie sau urticarie in orice parte a corpului. Eruptia apare ca umflaturi sub piele, care vor ridica parul sau ca umflaturi rosiatice pe zonele neacoperite cu par, cum ar fi burtica. Eruptia de pe piele va provoca mancarime intensa, astfel ca pisica se poate rostogoli pe iarba sau pe podea in incercarea de a se scarpina pentru a-si alina disconfortul.
  3. Respiratie dificila sau suieratoare. Pisicile, de regula, nu respira pe gura, astfel ca, daca pisica voastra incepe sa gafaie si sa hiperventileze, contactati-va medicul veterinar imediat.
  4. Salivatie abundenta. Daca edemul sau umflatura este prezenta la nivelul gatului, pisica isi inghite cu dificultate propria saliva si va saliva abundent.
  5. Agitatie. Unele pisici devin anxioase datorita mancarimii severe si a respiratiei dificile. De asemenea, veninul de insecta poate afecta sistemul nervos.
  6. Voma si/sau diaree. Chiar si varsaturile reduse si eliminarea fecalelor moi pot indica o problema, astfel ca nu treceti cu vederea aceste simptome.
  7. Ameteala sau dezorientare. Daca pisica voastra nu este vioaie si alerta sau are tendinta de a se impiedica, aceste manifestari sunt departe de a fi normale.
  8. Convulsii. Nu sunt manifestari firesti! Contactati-va medicul veterinar.

Tratamentul medical ii poate salva viata pisicii voastre si vizeaza reducerea reactiei alergice si prevenirea starii de soc. In afara antihistaminicelor, medicul vostru veterinar ii poate administra pisicii voastre corticosteroizi sau epinefrina. Medicul ii poate administra de asemenea lichide intravenos pentru a stabiliza pisica si oxigen pentru a o ajuta sa respire adecvat. Testele de sange si de urina pot fi necesare pentru a exclude afectarea organelor interne. Durata spitalizarii depinde de cat de rapid va raspunde pisicoasa voastra la terapie, dar asteptati-va sa o lasati cu medicul ei veterinar timp de 1-2 zile. Odata ce pericolul a trecut si pisica voastra revine acasa, medicul vostru veterinar va poate prescrie un EpiPen (un autoinjector cu epinefrina/adrenalina) pe care sa-l puteti utiliza in caz de intepaturi de insecte ulterioare.

Scopul nostru nu este acela de a va determina sa inhibati firea curioasa a pisicii voastre, ci de a fi pregatiti pentru consecinte. Altfel spus, va trebui sa fiti pregatiti sa actionati rapid in caz ca aceasta reactioneaza la o ciupitura de insecta.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)