luni, 14 noiembrie 2016

Bolile Cardiace – Cardiomiopatia la Pisici

Ce este cardiomiopatia?

Cardiomiopatia este un termen utilizat pentru a descrie bolile muschiului inimii. La pisici, au fost descrise trei clase ale cardiomiopatiei: hipertrofica, dilatativa si intermediara (de tranzitie) sau restrictiva. In cazul tuturor claselor, boala cardica, de regula, determina semne clinice de insuficienta cardica. Cardiomiopatia poate fi intalnita ca o afectiune primara sau secundara altor boli.

Care sunt semnele clinice observate in cardiomiopatie?

„Adesea, pisicile isi vor modifica nivelul de activitate incat sa-i poata face fata, ceea ce va face ca diagnosticarea cardiomiopatiei sa fie dificila pana cand aceasta este destul de avansata.”

In stadiile timpurii ale bolii, pisica poate sa nu prezinte nici un semn de boala. Aceasta situatie poarta denumirea de boala cardiaca compensata. Adesea, pisicile isi vor modifica nivelul de activitatea incat sa-i poata face fata, ceea ce va face ca diagnosticarea cardiomiopatiei sa fie dificila pana cand aceasta este destul de avansata. Pe termen lung, pisicile care sufera de orice tip de cardiomiopatie prezinta un risc crescut de a dezvolta insuficienta cardiaca congestiva, tromboembolism si hipertensiune.

Dezvoltarea insuficientei cardiace congestive – Dificultatile in respiratie (dispneea) si letargia sunt semnele cel mai frecvent observate in insuficienta cardiaca congestiva si sunt consecinta incapacitatii inimii de a pompa sangele in mod eficient.

Tromboembolismul – Alterarea circulatiei sangelui in camerele marite ale inimii creste riscul formarii de coaguli de sange (trombi) la nivelul inimii. Daca parti din tromb se detaseaza, acestea pot fi antrenate de torentul de sange si pot bloca vasele mai mici de sange. Acesti coaguli de sange care calatoresc prin vasele de sange sunt denumiti emboli, iar cel mai obisnuit loc in care acestia se cantoneaza este la originea aortei, care este cea mai mare artera din corp. Acest lucru va avea drept consecinta obstructionarea aprovizionarii cu sange a membrelor posterioare, un fenomen dureros si care induce paralizie. Acest blocaj este mentionat adesea ca tromb sau tromboza in sa de cal. Desi, extrem de rar, unele pisici isi pot reveni cu ajutorul tratamentului adecvat, tromboembolismul este o complicatie potential fatala a oricarei cardiomiopatii.

Hipertensiunea – Presiunea sanguina ridicata sau hipertensiunea este o posibila complicatie observata in multe cazuri de cardiomiopatie hipertrofica. Aceasta poate avea drept consecinta o sangerare spontana, cum ar fi o sangerare nazala sau o hemoragie la nivelul ochiului; este o cauza frecventa a dezlipirii de retina si a orbirii bruste la pisici. Dezlipirea de retina poate fi observata ca o pierdere brusca a vederii insotita de pupilele larg dilatate. Orbirea va deveni permanenta daca retina nu se „reataseaza” in cateva zile si va necesita tratament de urgenta imediat. Medicamentele care reduc presiunea sangelui pot fi utilizate pentru a trata pisicile cu aceasta problema. Masurarea presiunii sanguine la pisici este o provocare si o manopera dificila datorita dimensiunilor lor reduse; in plus, presiunea sanguina creste odata cu stresul, ceea ce face ca interpretarea rezultatelor sa fie dificila. In cazul multor pisici, hipertensiunea este detectata numai dupa ce apare o problema. Examinarea ochilor poate oferi indicii timpurii ale hipertensiunii deoarece vasele retiniene de sange pot prezenta anumite modificari si pot fi observate mici hemoragii. Pentru mai multe informatii privind hipertensiunea, va invit sa consultati materialul „Hipertensiunea”.

Cum este diagnosticata cardiomiopatia?

Diagnosticul de boala cardiaca poate fi suspectat pe baza semnelor clinice, a radiografiilor toracice si a electrocardiografiei (EKG). Diagnosticul specific al tipului de cardiomiopatie se realizeaza cu ajutorul ultrasonografiei cardiace sau a ecocardiografiei.

In cazurile in care hipertensiunea este suspectata, presiunea sanguina poate fi evaluata daca este disponibil echipamentul adecvat. Examinarea retinei poate oferi indicii ale hipertensiunii atunci cand masurarea presiunii sanguine nu poate fi efectuata.

Alte teste si in special cele de sange pot fi efectuate cu scopul de a verifica daca cardiomiopatia nu este secundara unei alte boli.

Ce cauzeaza cardiomiopatia?

Unele cazuri de cardiomiopatie, in special cardiomiopatia restrictiva, par a fi congenitale. La pisicile varstnice, hipertiroidismul, frecvent, cauzeaza cardiomiopatie hipertrofica. Insuficienta renala poate cauza hipertensiune si cardiomiopatie. In trecut, o cauza comuna a cardiomiopatiei dilatative, care in prezent este o boala rara, era deficienta de taurina, care este un aminoacid esential pentru pisica. Hrana pentru pisici este suplimentata cu taurina, astfel ca aceasta boala este intalnita numai la pisicile care sunt hranite cu diete preparate in casa sau de proasta calitate sau cu hrana pentru caini.

Cum se trateaza cardiomiopatia?

„Hipertiroidismul este cea mai eficient tratabila cauza a cardiomiopatiei, deoarece vindecarea completa a bolii cardiace este posibila, daca hipertiroidismul este diagnosticat si tratat de timpuriu.”

In cazurile in care cauza primara a bolii cardiace este depistata, atunci tratarea acelei cauze poate duce la ameliorarea sau remiterea bolii cardiace. Hipertiroidismul este cea mai eficient tratabila cauza a cardiomiopatiei, deoarece vindecarea completa a bolii cardiace este posibila, daca hipertiroidismul este diagnosticat si tratat de timpuriu. In cazurile in care nu este identificata nicio cauza, boala fiind denumita cardiomiopatie idiopatica, precum si in cazurile in care boala cardiaca persista dupa tratarea cauzei care a generat-o, atunci va fi nevoie de medicatie.

Tratamentul variaza de la caz la caz, dar poate include:

  • Diuretice daca este prezenta insuficienta cardiaca congestiva.
  • Beta-blocanti pentru a reduce rata cardiaca daca aceasta este excesiva.
  • Blocanti ai canalelor de calciu pentru a ajuta muschiul cardiac sa se relaxeze si ca urmare, pentru a favoriza umplerea mai eficienta a inimii.
  • Aspirina poate fi utilizata pentru efectele sale in reducerea riscului de formare a trombilor si a tromboemolismului. Dozarea aspirinei trebuie sa se faca intotdeauna si intocmai cum a fost recomandata de medicul veterinar, deoarece aspirina poate fi toxica la pisici. Intoxicatia cu aspirina, care poate aparea daca doza sau frecventa de administrare a aspirinei este prea mare, poate cauza varsaturi si hemoragie interna. Daca pisica voastra prezinta aceste semne, inceteaza sa mai manance sau pare suferinda, terapia cu aspirina va trebui sa fie intrerupta si va trebui sa solicitati imediat asistenta medical-veterinara de specialitate.
  • Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) – aceste medicamente, de asemenea, se dovedesc eficiente in controlul insuficientei cardiace congestive.
  • Medicamente care reduc presiunea sanguina  - medicamente speciale pot fi necesare pentru tratarea hipertensiunii.


Care este prognosticul?


„Pisicile cu cardiomiopatie idiopatica se pot mentine stabile timp de cativa ani.”

Prognosticul pe termen lung pentru o pisica cu cardiomiopatie este extrem de variabil, in functie de cauza acestei boli. Pisicile cu cardiomiopatie idiopatica se pot mentine stabile timp de cativa ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)