marți, 15 noiembrie 2016

Castrarea Sau Orhidectomia La Pisici

Ce se intelege prin castrare sau orhidectomie la pisici?

Castrarea sau sterilizarea motanului sunt denumirile comune utilizate pentru a descrie interventia chirurgicala cunoscuta din punct de vedere stiintific ca orhidectomie sau orhiectomie. In cadrul acestei interventii, ambele testicule sunt inlaturate cu scopul de a steriliza pisicile de sex mascul.

De ce mi-as castra motanul?


Odata ce motanul ajunge la pubertate, acesta va dezvolta mai multe modificari comportamentale care-l vor face un companion mai putin placut. Va deveni teritorial si va incepe sa-si marcheze teritoriul, chiar si in interiorul casei, pulverizand urina. Aceasta urina are un miros particular, respingator care este dificil de indepartat. Odata ce motanul ajunge la maturitatea sexuala, incepe sa-si largeasca teritoriul, cutreierand din ce in ce mai departe de casa, in special noaptea.

„Cu cat mai mult timp un motan isi marcheaza teritoriul si si-l apara batandu-se cu alte pisici, cu atat este mai putin probabil ca interventia de castrare sa stopeze aceste comportamente.”

Crescandu-si marimea teritoriului lui, el isi creste sansele de a se intalni cu alte pisici si de se lupta cu acestea pentru a-si impune dominatia teritoriala. Cu cat mai mult timp un motan isi marcheaza teritoriul si si-l apara batandu-se cu alte pisici, cu atat este mai putin probabil ca interventia de castrare sa stopeze aceste comportamente.

Ranile produse in urma luptelor cu alte pisici pot avea drept consecinta infectii severe si abcese. Bolile de tipul imunodeficientei feline si a leucemiei feline, care cauzeaza imunosupresie si sindroame similare SIDA, sunt transmise prin muscaturile de pisica. Aceste boli incurabile tind sa fie mai frecvent intalnite la motanii necastrati si in ultimul rand, dar nu mai lipsit de importanta, adaposturile de animale si ONG-urile de protectia animalelor abunda de pisoi si pisici nedorite, iar castrarea ar diminua numarul de morti inutile.

Cand ar trebui sa-mi castrez motanul?

In majoritatea cazurilor, se recomanda se va castrati motanul inainte de debutul pubertatii. Pubertatea debuteaza in mod normal in jurul varstei de 6-10 luni. Multi medici veterinari recomanda castrarea in jurul varstei de 5-7 luni, desi devine o practica din ce in ce mai frecventa ca interventia de castrare sa fie efectuata la o varsta timpurie, cum ar fi cea de 2-3 luni, in incercarea de a controla suprapopularea cu animale de companie. In consecinta, va recomand sa va contactati medicul veterinar pentru mai multe detalii privind recomandarile sale specifice ce vizeaza sterilizarea.

Ce implica interventia chirurgicala?

Pisica voastra va fi supusa unei anestezii generale.


„Medicul vostru veterinar va va sfatui pentru cat timp va trebui sa-i restrictionati accesul la hrana si apa inainte de interventia chirurgicala.”

Va trebui sa-i restrictionati accesul la hrana inainte de interventia chirurgicala; pisica voastra va avea acces nestingherit la apa pe aproape intreaga perioada de restrictie alimentara pre-operatorie. Medicul vostru veterinar va va sfatui pentru cat timp va trebui sa-i restrictionati accesul la hrana si apa inainte de interventia chirurgicala.

La motani, ambele testicule sunt inlaturate prin mici incizii efectuate pe scrot. Avand in vedere ca inciziile sunt foarte mici si tinand cont de faptul ca copcile pot provoca iritatie pe pielea sensibila a scrotului, rareori, aceste incizii sunt suturate.

Ce complicatii chirurgicale ar putea aparea?

In general, complicatiile sunt rare in timpul unei interventii de castrare, dar, cu toate acestea, ca si in cazul tuturor interventiilor chirurgicale, exista intotdeauna un minim risc. Eventualele complicatii pot fi:

Complicatiile anestezice

Orice pisica poate prezenta o reactie adversa neasteptata dupa administrarea unui medicament sau anestezic. Astfel de cazuri sunt imposibil de anticipat, dar, din fericire, sunt extrem de rare.

Un alt eventual pericol asociat anesteziei apare daca pisica nu este supusa dietei corespunzatoare inaintea anesteziei. Pacientii anesteziati isi pierd capacitatea reflexa normala de a inghiti; in timpul inghitirii, epiglota, o clapeta cartilaginoasa prezenta la intrarea in trahee, se inchide si impiedica intrarea hranei sau a apei in pulmoni. Daca in stomacul pisicii exista hrana, pisica poate vomita cand se afla sub anestezie sau in perioada imediat post-anestezica, favorizand intrarea hranei in pulmoni si cauzand pneumonia de aspiratie sau pneumonia ab ingestis, o afectiune potential fatala.

Starea de boala va creste riscurile asociate anesteziei. Analizele de sange anteoperatorii sunt teste utile de evaluare, care pot detecta problemele medicale pre-existente care ar putea interfera cu capacitatea companioanei voastre de a utiliza anestezicele.

Pentru a minimaliza riscurile, este deosebit de important sa urmati cu strictete toate recomandarile ante-operatorii si sa semnalati medicului vostru veterinar orice semne de boala sau afectiuni medicale anterioare inainte de orice manopera de sedare, anestezie sau interventie chirurgicala.

Infectia postoperatorie

Aceasta poate aparea intern sau extern in jurul planului de incizie. In majoritatea cazurilor, infectia poate fi combatuta cu ajutorul antibioticelor. O infectie postoperatorie, cel mai frecvent apare atunci cand pisica se linge in mod exagerat la planul de incizie sau daca traieste intr-un mediu umed sau murdar. Pentru a preveni aceasta problema, pisicile care sunt tentate sa se linga exagerat la locul operatiei vor fi „dotate” cu gulere de protectie, iar planul de incizie va fi mentinut curat si uscat.

Ce efecte nefavorabile poate avea castrarea asupra pisicii mele?

„Nu exista nici un efect advers sau nefavorabil dupa castrare.”

La marea majoritatea a pisicilor, nu exista nici un efect advers sau nefavorabil dupa castrare. La anumite pisici, indeosebi la rasa siameza, parul care creste la loc peste zona in care s-a efectuat interventia chirurgicala poate avea un colorit evident mai inchis, situatie considerata a se datora diferentei de temperatura de la nivelul pielii. De regula, acest petic de blanita mai inchis la culoare va cadea la urmatoarea naparlire cand parul va fi inlocuit in mod natural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)