vineri, 13 iulie 2018

Reducerea Stresului Asociat Vizitelor Medical-Veterinare Pentru Pisici

Amos

De ce este pisica mea atat de stresata atunci cand o duc la clinica veterinara?


Pisicile sunt foarte atasate de teritoriul lor de-acasa, iar majoritatea animalelor noastre de companie duc o viata foarte protejata cu o rutina extrem de predictibila care nu implica calatoriile departe de casa. Pentru majoritatea pisicilor, o vizita la veterinar este o experienta coplesitoare. Pisica este scoasa din mediul ei ambiental familiar, pusa intr-o masina zgomotoasa, transportata la clinica veterinara, dusa intr-o receptie unde exista mirosuri puternice ale altor animale si oameni si, mai apoi, dusa intr-o sala de examinare unde o persoana nefamiliara o examineaza si-i administreaza diferite tratamente. Oricare dintre aceste chestiuni poate fi stresanta si, atunci cand sunt cu toate laolalta, nu e de mirare ca pisica voastra sa se simta speriata sau stresata.

Medicul meu veterinar spune ca ar trebui sa-mi pun pisica intr-un transportator pe durata calatoriei. De ce?


Medicii veterinari recomanda utilizarea unui transportator pentru eventualele calatorii deoarece este cea mai sigura si cea mai lipsita de pericole modalitate de a transporta animalele. Odata ce ajungeti in clinica veterinara, o pisica care se afla intr-un transport sigur si la adapost se va simti in siguranta de a nu fi deranjata de alte animale curioase si se va simti mai putin vulnerabila. O pisica care este tinuta in brate si se sperie poate reactiona prin a va sari din brate, existand posibilitatea sa va raneasca in aceste momente si sa riste sa fie ranita sau pierduta.

Care este cel mai bun tip de transportator?


Fiecare pisica in parte poate avea anumite preferinte in ceea ce priveste transportatorul, dar unele optiuni sunt mai bune decat altele. Desi transportatoarele de pisici din carton (disponibile la pet shop-uri si adaposturile de animale) sunt ieftine si de unica folosinta, ele ar trebui sa fie folosite numai ca forma temporara de transport deoarece o pisica determinata il poate deteriora si iesi din el in cateva momente. Optiunile durabile pentru transportul pisicii voastre  pot fi reprezentate de transportatoarele din materiale moi, textile, custile din plasa de sarma sau rachita, transportatoarele din plastic dur cu usita din plasa de sarma. Indiferent de tipul de transportator permanent pe care-l alegeti, aceasta ar trebui sa fie usor de curatat si dezinfectat si sa puteti sa introduceti si sa scoateti pisica din acesta fara sa va fortati prea tare. Achizitionati un transportator care sa se potriveasca taliei pisicii voastre. Daca aveti mai multe pisici, achizitionati cate un transportator pentru fiecare dintre ele, astfel incat fiecare pisica sa aiba transportatorul personal.
Jameson

Transportatorul ideal este rezistent, solid, usor si impermeabil, cu o deschidere mare pentru a-i permite pisicii accesul facil si cu un capac usor detasabil cu dispozitive de fixare usor de inchis. Daca aveti un transportator cu capacul detasabil, pisica voastra poate ramane cuibarita in partea inferioara a transportatorului in timp ce medicul veterinar poate efectua parte din examinarea fizica de rutina a acesteia. Iar daca pisica voastra trebuie sa ramana internata in clinica veterinara din diferite motive, partea inferioara a transportatorului poate fi asezata in cuseta/cusca din internat pentru a-i oferi un pat confortabil si familiar.

Indiferent spre ce transportator optati, pe fundul acestuia va trebui sa asezati un prosop sau o paturica sau o perna, atat pentru a-i oferi un loc confortabil in care sa stea si sa se intinda, cat si pentru a absorbi eventualele lichide in cazul in care pisicoasa voastra urineaza in mod accidental pe drumul spre clinica. O buna idee ar fi sa luati cu voi o paturica in plus sau chiar un covoras absorbant si o punga de plastic pentru eventualele asternuturi murdare, pentru orice eventualitate!

Pisica mea se zbate atunci cand incerc s-o pun in transportatul ei. Aveti eventuale sfaturi sau ponturi?


In cazul majoritatii pisicilor, singurul moment in care vad vreodata transportatorul este atunci cand este adus rapid imediat inainte de a merge la veterinar. Chiar daca nu i s-a intamplat nimic neplacut in timpul vizitei la medicul veterinar, acest transportator va fi asociat cu calatoria cu masina si cu zgomotele si mirosurile nefamiliare din mediile clinicilor veterinare. Tocmai aceste asocieri care induc stres sunt cele care determina pisicile sa opuna rezistenta in a intra in transportator.

„Va puteti ajuta pisica sa treaca peste frica de transportator prin dezvoltarea de asocieri pozitive intre transportator si lucrurile „bune”.”

Va puteti ajuta pisica sa treaca peste frica de transportator prin dezvoltarea de asocieri pozitive intre transportator si lucrurile „bune”. Primul lucru pe care-l puteti face este sa evitati depozitarea transportatorului in garaj sau in subsol si aducerea lui numai atunci cand o calatorie la veterinar este iminenta. In schimb, puteti deschide usa sau indeparta capacul transportatorului si sa tineti transportatorul intr-o zona in care pisicii voastre ii place sa doarma sau sa se joace. In acest mod, pisica poate incepe sa il asocieze cu imaginile si mirosurile familiare ale casei. Dispuneti transportatorul ca si cum ar fi spatiul ei privat de dormit sau camera de masa a acesteia punand asternutul sau patutul ei sau castroanele de apa si hrana in transportator. Sau pur si simplu utilizati transportatorul ca si cum ar fi locul ei unde-si primeste delicatesele sau recompensele.

Daca pisica voastra deja face asocieri negative cu transportatorul actual pe care-l utilizati, ar trebui sa achizitionati un nou transportator care nu este asemanator cu cel vechi.

Pisicile utilizeaza feromoni pentru a-si marca obiectele familiare, astfel ca pulverizarea transportatorului cu 3-4 pufuri de Feliway, o copie sintetica a feromonului facial al pisicii, se poate dovedi utila in crearea unui sentiment de familiaritate sau siguranta in mediul ambiental al pisicii. Pentru mai multe informatii privind feromonii, va invitam sa accesati materialul nostru informativ privind „Medicatia pentru a Reduce Stresul Asociat Unei Vizite Medical-Veterinare” si „Comportamentul si Educarea Pisicii –Educarea si Calatoria cu Transportatorul”.

Daca nu aveti timpul necesar pentru a dezvolta aceste asocieri pozitive inainte de urmatoarea vizita programata la veterinar, va trebui sa faceti transportatorul sa miroasa familiar, astfel asigurandu-va pisica ca se afla intr-un mediu sigur. Puneti o paturica, un prosop sau chiar un articol vestimentar vechi din garderoba voastra in transportator si pulverizati transportatorul si paturelele cu Feliway cu cel putin jumatate de ora inainte de a-l utiliza propriu-zis.

Pisicii mele nu-i place mersul cu masina. Aveti eventuale sugestii privind reducerea stresului?


Siguranta este cel mai important aspect pe care trebuie sa-l luati in considerare atunci cand vine vorba de transportarea pisicii voastre; transportatorul sau cosul trebuie sa fie sigur (sa impiedice evadarea) si trebuie sa fie asezat in masina intr-o pozitie care sa-l mentina intr-un loc fix si sigur in cazul in care trebuie sa franati brusc. NICIODATA nu trebuie sa luati in considerare posibilitatea de a calatori cu pisica voastra libera in masina.
Tomita

Pentru a reduce stresul mersului cu masina, pulverizati interiorul masinii voastre cu cateva pufuri de Feliway cu 30 minunte – 1 ora inainte de a pleca. Luati o paturica sau un prosop mai mare cu voi, si imediat ce transportatorul este securizat in masina, acoperiti-l cu prosopul pentru a reduce stimularea vizuala.

Odata ce v-ati pus in miscare, incercati sa evitati franarile, accelerarile buste sau intoarcerile din scurt. Porniti radioul pe un canal cu muzica linistitoare si asigurati-va ca aparatul de incalzire sau de aer conditionat nu sufla direct in spre transportator.

Ce ar trebui sa fac atunci cand ajung la clinica?


In mod ideal ar trebui sa va planificati vizita intr-un moment mai linistit al zilei daca este cu putinta. Daca pisica voastra este realmente nervoasa si anxioasa, indicat ar fi sa verificati cu personalul clinicii la momentul in care ajungeti sa vedeti daca puteti duce pisica direct in sala de consultatii si nu in sala de asteptare a receptiei. Unele clinici veterinare au o sala separata pentru pisici. Noi, spre exemplu, care suntem un centru medical veterinar dedicat exclusiv pisicilor, dispunem de spatii care le apartin in totalitate pisicilor. Atunci cand mutati transportatorul din masina in clinica, incercati sa nu impingeti sau sa loviti cu transportatorul caile de acces in drumul vostru. Odata ce ati intrat in sala de consult, intrebati medicul veterinar daca puteti pune paturica pisicii pe masa de examinare. Medicul vostru veterinar va poate sugera sa indepartati capacul transportatorului astfel incat pisica voastra sa nu trebuiasca sa fie trasa in afara transportatorului si chiar sa poata sta in portiunea inferioara in timpul examinarii.

Ii pot da pisicii mele un sedativ sau un medicament anxiolitic pentru a-i diminua stresul?


Daca stresul sau teama pisicii voastre este pronuntata, SI daca aceasta nu are probleme de sanatate, medicul vostru veterinar va poate recomanda administrarea unor anumite medicamente pe baza de prescriptie inainte de vizita. Insa, majoritatea sedativelor au efecte secundare, astfel ca utilizarea lor nu este tocmai in interesul pisicii voastre. Va rugam sa consultati materialul nostru informativ privind „Medicatia pentru Reducerea Stresului AsociatVizitei Medical-Veterinare” pentru mai multe informatii.

In ceea ce priveste medicatia complementara, piata produselor veterinare este plina de produse care pretind ca trateaza anxietate. Desi avem tendinta de a considera produsele naturale ca fiind benigne (nevatamatoare), acest lucru nu este intotdeauna si cazul, indeosebi atunci cand vine vorba de tratarea pisicilor, care au procese metabolice diferite de ale noastre. Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati materialul nostru informativ „ConsiliereaComportamentala – Medicatia Complementara”.

Tommy

Mai aveti alte eventuale sfaturi privind reducerea nivelurilor de stres ale pisicii mele in timpul vizitei medical-veterinare?


Cu exceptia situatiei in care medicul vostru veterinar va recomanda altfel, nu va hraniti pisica cu cateva ore inainte de programare pentru a diminua sansele ca aceasta sa vomite, sa defecheze sau sa urineze in timpul calatoriei.

Daca aveti un pisoi, educati-l pe micut sa-si foloseasca transportatorul ca pe un spatiu de joaca, dormit, etc. Sau altfel spus, sa-l indrageasca si sa-l considere un loc sigur si care-i ofera protectie (consultati materialul nostru informativ privind „Comportamentul si Educarea Pisicii –Educarea si Calatoria cu Transportatorul”).

Spre deosebire de caini, care asociaza calatoriile cu masina cu destinatiile distractive, cum ar fi parcul sau plimbarile in natura, putine pisici merg cu masina pentru a avea o aventura placuta. Va puteti invata pisica sa se relaxeze in masina ducand-o in calatorii scurte care au urmari pozitive. De exemplu, puneti pisica in transportator, dati-i una dintre jucariile sau recompensele favorite si faceti o calatorie scurta care sa sfarseasca inapoi acasa. Pe perioada intregii calatorii, vorbiti-i cu o voce calma si linistitoare.

Una dintre cele mai eficiente modalitati de a diminua nivelul de anxietate al pisicii voastre este de a ramane calm si relaxat pe durata vizitei. Vorbiti-i pisicii cu o voce calma si linistitoare si asigurati-o ca se afla intr-un mediu sigur mangaind-o pe cap sau in locurile ei favorite atata timp cat nu interfereaza examinarea medicului veterinar.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com


Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)