vineri, 13 iulie 2018

Consilierea Comportamentala – Medicatia Complementara

Produsele naturale pot fi utilizate in terapia comportamentala?


Aceasta este o tema extinsa care include o varietate de optiuni terapeutice, incluzand remedii pe baza de plante, remedii homeopate, suplimente nutritive, etc. Exista putine studii controlate care sa ateste ca oricare dintre aceste tratamente sunt eficiente la animalele de companie. Desi acelasi lucru se poate spune si despre majoritatea medicamentelor utilizate in terapia comportamentala, cele mai multe dintre acestea s-au dovedit a fi cel putin eficiente in terapia comportamentala umana. Mai mult de atat, deoarece aceste produse contin ingrediente „naturale”, pot exista variatii mari in puritatea, calitatea, nivelul de activitate si eficacitate de la un producator la altul si de la un lot la altul.

In afara utilizarii produselor umane disponibile ca terapeutice complementare, un numar de produse veterinare sunt disponibile in prezent pe piata pentru tratarea tulburarilor de anxietate, disfunctiei cognitive si pentru efectele generalizate de calmare. Desi aceste produse intrunesc, in general, un nivel de control al calitatii si o standardizare care sunt similare produselor farmaceutice, studiile privind eficacitatea, in general, lipsesc. Feromonii sunt o alternativa naturala care prezinta unele dovezi stiintifice solide privind eficacitatea. Alte modalitati, cum ar fi aromoterapia, acupunctura, comunicarea telepatica si TTouch sunt dincolo de sfera de interes al acestui material informativ.

Ce sunt feromonii si cum sunt utilizati?


In prezent, exista feromoni disponibili spre comercializare ce pot fi utilizati la pisici, respectiv, Feliway, un feromon facial felin sintetic.

„Feromonii sunt specifici speciei.”

Feromonii stimuleaza organul vomeronazal si actioneaza pe anumite zone din creier ducand la raspunsuri emotionale. Acestia sunt specifici speciei; cu alte cuvinte, feromonii unei specii vor avea efect numai la alti membrii din aceeasi specie. Feliway este disponibil sub forma de spray pentru utilizarea cand si cand, cum ar fi masina, transportatorul pisicii sau sala de consultatii a medicului veterinar, precum si sub forma de dispozitiv ce se introduce in priza pentru a elibera feromonul sub forma de aerosoli intr-o anumita zona, timp de circa o luna de zile. Feliway poate fi util in reducerea comportamentului de marcare, incluzand anumite forme de zgariere a obiectelor de mobilier, precum si in a ajuta la calmarea unei pisici din casa, cum ar fi situatiile in care s-au produs anumite schimbari la care pisica are anumite dificultati de adaptare. Spre exemplu, noi am folosit Feliway-ul cu succes inclusiv in managementul comportamentului de marcare cu urina, in reducerea stresului asociat calatoriei cu masina sau al vizitelor medical-veterinare si exemplele pot continua.

Ce este ginkgo biloba si cum este utilizata?


Ginkgo biloba este o planta care poate modifica un numar de sisteme de neurotransmitatori din creier, incluzand acetilcolina, serotonina si norepinefrina si poate avea efecte antioxidante. Poate fi eficienta in intensificarea circulatiei sanguine la nivelul creierului si poate fi utila la pisicile senioare cu declin cognitiv.

Ce este kava kava si cum se utilizeaza?


Kava kava este un produs pe baza de plante care se poate dovedi util in ameliorarea anxietatii usoare. Ca urmare a raportarilor privind posibila toxicitate hepatica la om, produsul nu mai este disponibil in anumite tari. Nu exista studii controlate in ceea ce priveste utilizarea sa la animalele de companie, dar a fost recomandat pentru starile de anxietate, cu rol de sedativ si relaxant muscular sau ca un adjuvant al somnului si in tratamentul toaletajului in exces la pisici. Kava kava nu trebuie sa fie combinat cu alte medicamente anti-anxietate. Poate cauza deranjamente gastrointestinale si ar trebui sa fie evitata la pacientii cu boli hepatice.


Ce este sunatoarea si cum se utilizeaza?


Sunatoarea este o planta care a fost recomandata ca o alternativa naturala la antidepresive. Se spune ca induce sedare, reduce anxietatea, imbunatateste dispozitia generala si somnul si reduce inflamatia. Poate fi utilizata in tulburarile compulsive. S-ar pretins ca ar fi eficienta la pisici, dar nu exista studii controlate in acest sens. Ca si in cazul antidepresivelor farmaceutice, s-a sugerat ca o perioada de 3 saptamani sau chiar mai lunga este necesara pentru a-si atinge efectele terapeutice. Prezinta aceleasi contraindicatii ca si in cazul altor antidepresive. Sunatoarea nu trebuie sa fi utilizata in asociere cu alte antidepresive farmaceutice din cauza posibilitatii efectelor secundare/reactiilor severe. Sunatoarea poate cauza sensibilitate crescuta la lumina solara.

Ce este valeriana si cum se utilizeaza?


Valeriana este o planta care a fost utilizata drept „tranchilizant” si relaxant muscular natural la animale, dar studiile controlate nu sunt disponibile. Valeriana nu este destinata utilizarii pe termen lung, dar poate avea anumite beneficii ca tratament in ajutarea animalelor de companie sa doarma linistite pe parcursul noptii si pentru a face fata factorilor de stres periodic, cum ar fi o calatorie, fobiile de furtuna si starile acute de anxietate. Pot fi necesare mai multe saptamani de tratament pentru a-si demonstra eficienta.

Ce este melatonina si cum se utilizeaza?


Melatonina este produsa la nivelul glandei hipofize din creier si este secretata in sange in niveluri ridicate in timpul noptii si in niveluri reduse in timpul zilei. Melatonina poate fi utila in ajutarea pisicilor cu tulburari de somn si in tratamentul fricilor si fobiilor, cum ar fi cele de furtuna, artificii, etc. Poate fi utilizata singura sau in combinatie cu alte medicamente cum ar fi antidepresivele. Efectele secundare inregistrate la om pot include insomnie, dureri de cap si disconfort gastrointestinal.

„Melatonina poate fi utilizata singura sau in combinatie cu alte medicamente, cum ar fi antidepresivele.”

Ce este alfa-casozepina si cum se utilizeaza?


Alfa-casozepina este un hidrolizat de cazeina (proteina) din laptele de vaca. In studiile preliminare, s-au conturat niste promisiuni in a reduce teama si anxietatea la pisici (Zylkene, de la Vetoquinol).

Ce este L-theanina si cum se utilizeaza?


Pe baza unor studii initiale, L-thianina poate fi, de asemenea, utila in tratarea anumitor forme de anxietate la pisici.

Ce este Harmonease si cum se utilizeaza?


Acest produs este o combinatie de magnolie si filodendron (Harmonease, VPL), care in studiile preliminare s-a demonstrat ca reduce semnele de teama si anxietate.

Ce este aromoterapia si cum se utilizeaza?


Atat aromoterapia cu lavanda, cat si cea cu musetel pot prezenta beneficii in reducerea anxietatii, cum ar fi cea asociata transportatoarelor sau calatoriilor cu masina.

Cum ar putea modificarea dietei si triptofanul sa fie utilizate in tratarea problemelor comportamentale?


S-a sugerat ca o schimbare in dieta poate, de asemenea, sa afecteze comportamentul. Desi unele rapoarte indica faptul ca pot aparea efecte adverse de la suplimentele si conservantii din hrana animalelor de companie, nu exista dovezi care sa sustina aceasta premisa. In cea mai mare parte, acesti aditivi intensifica echilibrul nutritional si pot proteja alimentele impotriva efectelor toxice care ar putea fi produse prin „alterare”. In plus, ar fi de asteptat mai multe semne (de ex., dermatologice, gastrointestinale) decat doar modificari comportamentale, daca ar fi vorba de o reactie adversa la hrana sau la unul dintre ingredientele acesteia. O dieta de eliminare (de ex., una care sa nu contina ingredientele suspectate a fi incriminate in aparitia problemei) ar putea fi utilizata pentru a testa aceasta ipoteza.

O sugestie comuna a fost aceea potrivit careia o reducere a proteinei din dieta poate duce la o scadere a acceselor de agresivitate, dar aceasta ipoteza nu a fost validata. Spre exemplu, intr-un studiu recent efectuat pe populatia canina, nivelul de proteina (ridicat versus scazut) din dieta sau adaugarea de L-triptofan nu au avut nici un efect asupra fricii sau a hiperactivitatii, dar o combinatie a unei diete sarace in proteina cu adaos de triptofan s-a demonstrat ca reduce scorurile de teritorialitate, in timp ce dietele hiperproteice fara suplimentarea triptofanului aveau cel mai mare potential de a duce la agresiune fata de proprietari.

Exista alte remedii naturale sau pe baza de plante care s-au demonstrat a avea o oarecare eficacitate?


Un numar de produse cum ar fi acidul docosahexaenoic (DHA), S-adenozilmetionina (SAMe), si fosfatidilserina s-au constatat a fi utile in ameliorarea semnelor disfunctiei cognitive la animalele de companie. O asociere a acestor suplimente alaturi de antioxidati este adesea utilizata laolalta pentru un efect mai sustinut. DHA poate, de asemenea, sa imbunatateasca capacitatea de invatare si dezvoltarea creierului la puii de animale de companie. Alte produse de tipul Eleutherococcus (ginseng-ul siberian) pentru imbunatatirea acuitatii mentale, Panax ginseng ca si stimulator, floarea-pasiunii (Passiflora) sau gura-lupului pentru anxietate, hamei pentru insomnie si un numar de combinatii fabricate sunt disponibile pentru a fi utilizate la animalele de companie, insa nu exista decat cateva date anecdotice care sa le sustina eficienta.

Ce sunt remediile homeopate si cele florale Bach si cum actioneaza?


Principiul de baza al homeopatiei moderne este acela de „cui pe cui se scoate”. Teoria este aceea ca simptomele unui pacient pot fi vindecate de un produs care va produce aceleasi simptome comportamentale sau fizice intr-un individ sanatos. Remediul homeopatic se prepara prin diluarea repetitiva a substantei pana a o face netoxica. Desi substanta poate fi nedetectabila dupa diluare, remediul se spune ca ar contine esentele energiei vibrationale care se potrivesc cu modelele prezente in pacientul aflat in suferinta. Aceste remedii pot fi concepute din plante, minerale, medicamente sau substante de origine animala.

Remediile florale Bach sunt menite sa imbunatateasca starea emotionala a pisicii, utilizand dilutii minuscule de esente de plante. Rescue Remedy este o combinatie de esente a cinci flori destinata sa elimine starea de panica dupa starile de stres emotionale sau fizice. Calms and Calms Forte sunt, de asemenea, combinatii de remedii homeopate care au fost recomandate ca o alternativa la medicamentele psihotrope. Desi nu exista nici un fel de dovezi stiintifice care sa sustina aceste „merite” privind eficacitatea, dilutia extrema a ingredientelor le-ar putea face sa fie lipsite de riscuri.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com


Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)