luni, 25 iunie 2018

Pisicile de Casa sau de Interior si Bolile Infectioase

Pisica mea isi petrece 100% din viata exclusiv in interiorul casei noastre. Nu are nevoie de vaccinari, nu-i asa?


Nu este decat un mit faptul ca pisicile care traiesc exclusiv in casa nu trebuie sa fie vaccinare impotriva bolilor infectioase. Desi ducand un stil de viata exclusiv de interior este categoric mai sigur si mai lipsit de pericole per ansamblu decat traiul in mediul exterior, iar traiul in casa contribuie la o speranta de viata mai mare, bolile infectioase importante pisicesti pot gasi pisicile oriunde.

Virusul rinotraheitei feline, calicivirusul felin si virusul panleucopeniei feline fac parte din complexul de boli morbide ale felinelor. Vaccinarea impotriva acestor morbiditati feline este importanta deoarece aceste boli pot fi mortale. Sunt virusuri rezistente care pot fi aduse in casa voastra pe diferite obiecte inerte, cum ar fi imbracamintea si incaltamintea voastra. Tinand cont de faptul ca transmiterea acestora nu necesita contactul direct cu o alta pisica, pisicile care traiesc exclusiv in casa pot fi expuse si se pot imbolnavi daca nu sunt vaccinate in mod corespunzator. AAHA (American Animal Hospital Association) si AAFP (American Association of Feline Practitioners), ale caror recomandari  si standarde le agream si le implementam in asistenta medical-veterinara pe care le-o oferim pacientelor noastre la Cats’ LadyVet – Doctorita Pisicilor – Centru Medical Veterinar Dedicat Exclusiv Pisicilor, au publicat ghidul de vaccinare care reflecta standardul curent privind vaccinologia actuala. Medicul vostru veterinar va va ajuta sa intelegeti si sa optati pentru cel mai adecvat program de vaccinare pentru pisica voastra. 

Am citit ca virusul leucemiei feline (FeLV) necesita contactul direct de la pisica la pisica pentru a se produce infectia. Mai mult ca sigur, pisica mea care traieste exclusiv in casa nu prezinta risc de a contracta aceasta boala, nu-i asa?


Recomandarile actuale privind vaccinurile feline emise de AAHA si AAFP includ vaccinarea tuturor pisoilor impotriva FeLV dupa efectuarea in prealabil a testarii pentru FeLV si un rezultat negativ. Acest vaccin ar trebui sa fie repetat la aniversarea de un an, moment in care puteti discuta despre stilul de viata al pisicii voastre cu medicul vostru veterinar, care ar putea recomanda omiterea acestui vaccin. Nu scapati din vedere cazul in care aveti mai mult de o pisica si una dintre ele isi petrece parte din timp afara, aceasta pisica ar putea fi un purtator, transportand FeLV in interiorul casei si expunand pisica care traieste exclusiv in casa. Atunci cand luati o decizie in ceea ce priveste vaccinare contra FeLV, este deosebit de important sa luati in considerare toate  pisicile pe care le aveti in casa.

Desigur, rabia nu este un motiv de ingrijorare pentru pisica mea care traieste exclusiv in casa?


Rabia este un aspect ce vizeaza sanatatea umana, nu numai o problema de sanatate animala. Avand in vedere ca rabia poate fi transmisa oamenilor si este aproape universal fatala, multe comunitati au legi care impun vaccinarea contra rabiei la animalele de companie. Romania nu face exceptie. Rabia este cel mai frecvent transmisa de muscatura unui animal infectat. Liliecii, vulpile, dihorii, sconcsii si ratonii sunt unele dintre cele mai comune surse de expunere la rabie pentru animalele de companie.
Tomi

„Rabia este un aspect ce vizeaza sanatatea umana, nu numai o problema de sanatate animala.”

Indiferent de reglementarile legale, sustinerea si intretinerea regulata a vaccinarii antirabice prezinta rationamente medicale solide. Chiar si o pisica care traieste exclusiv in casa, la un moment dat, poate gasi o modalitate de a iesi din casa si sa fie expusa rabiei de la un animal salbatic din vecinatate. Un liliac turbat ar putea ajunge in casa devenind o tinta atractiva de vanatoare pentru o pisica de interior. Potentialele riscuri la care sunt expuse atat pisica, cat si membrii umani ai familiei, pur si simplu nu merita sa refuzati vaccinarea contra rabiei.

Subliniem! Medicul vostru veterinar este cea mai indicata sursa cu privinta la cele mai curente recomandari pentru vaccinarea pisicilor cu scopul de a le proteja de bolile infectioase ce pot fi prevenite – chiar si in cazul pisicilor care traiesc exclusiv in casa. Recomandarile actuale privind vaccinarea pisicilor implica o schema rotativa de vaccinare – ne mai fiind considerata adecvata vaccinarea impotriva fiecarei boli an de an. In schimb, se efectueaza o evaluare individuala a riscurilor pentru a stabili cea mai adecvata protectie impotriva bolilor si un plan de prevenire al bolilor special pentru pisica voastra. Medicul vostru veterinar vizeaza toate aspectele care sunt in interesul pisicii voastre.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)