joi, 7 iunie 2018

Gingivita si Stomatita La Pisici

Ce este gingivita si stomatita la pisici?


Gingivita este un termen medical care face referire la inflamatia gingiilor. Gingivita reprezinta cea mai timpurie faza a bolii parodontale.

„Stomatita face referire la o inflamatie mai generalizata a mucoasei ce captuseste cavitatea bucala.”

Stomatita face referire la o inflamatie mai generalizata a mucoasei ce captuseste cavitatea bucala si poate implica gingiile, limba, fata interna a buzelor si/sau podeaua si plafonul cavitatii bucale.

Care sunt cauzele gingivitei si stomatitei?


Gingivita este cauzata de o infectie bacteriana de la nivelul biofilmului placii dentare de pe dinti si este asociata cu o igiena orala precara. Atunci cand bacteriile intra in micile buzunare situate intre gingii si dinti, ce poarta denumirea de sulcus gingival, ele provoaca o reactie inflamatorie. Lasata netratata, infectia bacteriana a sulcusului gingival poate progresa spre pierderea suportului dentar (boala parodontala).
Stomatita poate fi cauzata de un raspuns hiperimun (o reactie in exces) a tesuturilor gingivale la biofilmul bacterian.

Care sunt semnele clinice ale gingivitei si stomatitei?


Gingivita apare ca o linie subtire de culoare rosie de-a lungul marginii gingiilor si poate fi acompaniata de inflamarea marginilor gingivale, respiratie urata mirositoare, placa si tartru. Atunci cand dintii sunt periati, gingiile inflamate, adesea, vor sangera.

„Stomatita este extrem de dureroasa.”

Stomatita este o forma mai severa de inflamatie decat gingivita si, de regula, implica limba, si alte tesuturi moi din si din jurul gurii, precum si gingia (linia gingivala). Stomatita este adesea foarte dureroasa, provocand diminuarea poftei de mancare datorita durerii. Adesea, blana pisicii va parea neingrijita deoarece pisica nu se mai toaleteaza.

Cum sunt diagnosticate aceste afectiuni?


Diagnosticul se bazeaza in primul rand pe istoricul medical si semnele clinice ale pacientei. Testele de sange si de urina sunt adesea recomandate pentru a depista vreo eventuala boala sistemica ascunsa. De asemenea, examenul radiologic al cavitatii orale este adesea recomandat si realizat pentru a stabili daca exista eventuale leziuni sau distructii ale radacinilor dentare si ale structurilor de sustinere ale dintilor.

Cum sunt tratate gingivita si stomatita?


Inlaturarea placii si a tartrului sub anestezie generala este primul pas in tratarea gingivitei. Depozitele de tartru sunt indepartare si suprafetele dentare sunt curatate cu aparatul de detartraj cu ultrasunete si apoi polisate. Este deosebit de important ca toate tesuturile de sub linia gingivala sa fie curatate cu atentie pentru a inlatura orice material sau tartru acumulat sub acestea.

„Multe dintre pisici vor avea nevoie de antibiotice cu spectru larg, spalaturi sau geluri pe baza de clorhexidina si medicamente antiinflamatorii.”

Tratamentul stomatitei implica tratarea cauzei subiacente a problemei. Multe dintre pisici vor avea nevoie de antibiotice cu spectru larg, spalaturi sau geluri pe baza de clorhexidina si medicamente antiinflamatorii. Cauza specifica si severitatea afectiunii vor determina tratamentul pisicii voastre.


Care este prognosticul pentru gingivita si stomatita?


Prognosticul pentru gingivita este excelent atata timp cat urmati intocmai recomandarile medicului vostru veterinar. Pisica voastra va avea beneficii enorme in urma evaluarii profesionale stomatologice, a prevenirii si tratarii afectiunilor oro-dentare, a detartrajului periodic, urmate de ingrijirea orala la domiciliu. Prognosticul in cazul stomatitei este favorabil dupa extractiile multiple, dar exista cazuri in care pacientele vor necesita un tratament de lunga durata pentru a le ameliora afectiunea si a le oferi confort.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)