miercuri, 13 iunie 2018

Gastroenterita la Pisici

Ce este gastroenterita?


Gastroenterita face referire la inflamatia tractului gastrointestinal, insemnand stomacul si intestinele. Poate fi cauzata de infectia cu bacterii, virusuri sau paraziti, reactii la medicamente, ghemotoacele de par sau chiar de alimentele noi introduse in alimentatia pisicii. Hai s-o spunem si pe-aia dreapta! Mare parte din pacientele-pisici prezentate in centrele medical-veterinare si diagnosticate cu gastroenterita au fost victimele indiscretiei alimentare (consum de hrana in exces, hrana de proasta calitate, oferirea alimentelor de la masa noastra, etc.). Afectiunea, adesea, cauzeaza disconfort abdominal, durere, diaree, varsaturi si/sau alte semne clinice (simptome).

Care sunt simptomele de gastroenterita?


„Gastroenterita este cel mai adesea caracterizata prin varsaturi si diaree.”

Majoritatea pisicilor cu gastroenterita vor prezenta episoade intermitente de varsaturi si diaree. Materialul vomitat poate contine saliva, spuma, secretie biliara galbena, mai ales dupa ce stomacul s-a golit. Multi proprietari vor observa ca pisica lor are senzatie de a eructa (ragai) sau senzatie de expulzare a continutului gastric dupa ce aceasta a mancat sau a baut apa. Cantitati mari de diaree sunt, de regula, eliminate de cateva ori pe zi. Diareea poate avea consistenta unei inghetate topite si, adesea, este deschisa la culoare.

Multe dintre pisici pot prezenta sensibilitate atunci cand sunt ridicate, abordandu-le prin jurul abdomenului sau vor prezenta rezistenta atunci cand le este palpat stomacul si portiunea posterioara a corpului. Majoritatea pisicilor afectate de gastroenterita vor parea mai putin active (letargice) si vor prezenta o pofta de mancare mai redusa. Aparitia unei febre reduse este frecvent sesizata. Deshidratarea se poate instala rapid daca varsaturile si diaree persista de mai mult de 24 de ore.


Cum este diagnosticata gastroenterita?


Gastroenterita este un diagnostic de excludere, ceea ce inseamna ca medicul vostru veterinar trebuie sa elimine sau sa excluda alte cauze posibile. Primul pas in depistarea cauzei varsaturilor, diareii si letargiei este un istoric medical preluat cu meticulozitate.

Medicul vostru veterinar va trebui sa stie:
  • Regimul curent al pisicii voastre, cat de des va hraniti pisica si cat de mult mananca aceasta
  • Tot ceea ce pisica voastra a mancat sau a baut in ultimele 48 de ore
  • Orice alimente, recompense sau delicatese noi a primit aceasta
  • Expunerea recenta la pesticide, medicamente, agenti de curatare sau materiale similare din casa voastra
  • Expunerea recenta la un animal sau persoana necunoscuta
  • Episoade anterioare de varsaturi si diaree (incluzand si cauza lor si tratamentul efectuat)
  • Vreo stare de boala recenta (in ultima luna)
  • Orice stare de boala cronica
  • Orice medicamente sau suplimente administrate in ultima luna.

Dupa obtinerea istoricului medical, medicul vostru veterinar va efectua un consult amanuntit al pisicii voastre. Acesta sau aceasta va verifica existenta deshidratarii, durerii sau sensibilitatii abdominale, balonamentului sau a prezentei gazelor, a dilatarilor, umflaturilor sau maririi in dimensiuni a organelor interne sau orice alte modificari fizice. Temperatura si semnele vitale ale pisicii voastre vor fi determinate.

In aceasta etapa, medicul vostru veterinar poate recomanda teste suplimentare de diagnostic, care ar putea include:
  • O hemoleucograma completa, care ar putea indica prezenta deshidratarii si a infectiei
  • Dozarea substantelor chimice si a electrolitilor din serul sanguin, care va detecta problemele diverselor organe si dezechilibrele electrolitilor cauzate de varsaturi si diaree
  • O analiza de urina pentru detectarea infectiilor tractului urinar, bolii renale, deshidratarii si glucozuriei (glucoza in urina), care ar putea indica diabetul
  • Radiografiile abdominale pentru depistarea obstructiei gastrice (a stomacului) sau intestinale si alte anomalii
  • Un examen ecografic abdominal pentru depistarea obstructiilor intestinale sau a altor anomalii

Gravitatea si durata starii de boala a pisicii voastre va determina ce teste va alege medicul vostru veterinar sa fie efectuate.

Gravitatea si durata starii de boala a pisicii voastre, istoricul medical al acesteia/acestuia si examinarea fizica vor determina ce teste va alege medicul vostru veterinar sa fie efectuate.

Care sunt unele dintre cauzele gastroenteritei?


Exista o multitudine de cauze ale varsaturilor si diareii la pisici. Unele dintre afectiunile cele mai frecvente pe care medicul vostru veterinar va incerca sa le excluda in timpul procedurii de diagnostic includ:
  • Infectiile sistemice, cum ar fi pneumonia, septicemia (o infectie bacteriana periculoasa si potential letala prezenta in sange), infectia tractului urinar si meningita
  • Corpii straini (in special, panglici, sfori sau fire de ata) sau alte obiecte
  • Invaginatia (intrarea una intr-alta a anselor intestinale, cauzand un blocaj intestinal)
  • Tumorile
  • Intoxicatiile sau otravirile
  • Insuficienta pancreatica exocrina (incapacitatea pancreasului de a produce suficiente enzime digestive)
  • Hipoadrenocorticism (boala lui Addison, incapacitatea glandei adrenale de a produce suficient cortizol)
  • Hipertiroidismul (o glanda tiroida hiperactiva)

Medicul vostru veterinar poate emite alte posibilitati in functie de starea specifica sau istoricul pisicii voastre.

Cum este tratata gastroenterita?


Odata ce rezultatele testelor de diagnostic sunt cunoscute si alte cauze ale semnelor clinice au fost eliminate, medicul vostru veterinar va enunta un plan de tratament. Principalul tratamentul in cazul gastroenteritei consta in rehidratare si restaurarea echilibrului electrolitilor din sange (sodiu, potasiu si/sau clor). In functie de gradul de deshidratare al pisicii voastre, aceasta substitutie de lichide se poate realiza pe cale orala, subcutanata (sub piele) sau intravenos.


Antibioticele pot fi administrate daca semnele clinice sunt severe sau daca testele de diagnostic sugereaza o infectie bacteriana. Agentii sau medicamentele antidiareice pentru a redresa motilitatea (activitatea) intestinala pot fi utilizate in anumite conditii si numai dupa ce obstructia intestinala si alte probleme mecanice si anatomice au fost excluse.

Hrana – si uneori, apa – este de regula intrerupta/restrictionata in stadiile initiale de tratament si apoi sunt reintroduse treptat prin intermediul unei diete blande administrata in cantitati mici si la intervale mai frecvente. Medicul vostru veterinar va va sfatui care este cea mai indicata dieta cu care sa va hraniti pisica pentru o recuperare rapida.

Care este prognosticul (evolutia asteptata) in cazul gastroenteritei?


Majoritatea cazurilor de gastroenterita acuta se redreseaza rapid dupa rehidratare. Daca varsaturile si diareea nu se amelioreaza semnificativ in decurs de 48 de ore de tratament, contactati-va medicul veterinar.

Depistarea si tratamentul precoce sunt fundamentale pentru restabilirea rapida a starii de sanatate a pisicii voastre.

Gastroenterita este comuna la pisici. Depistarea si tratamentul precoce sunt fundamentale pentru restabilirea rapida a starii de sanatate a pisicii voastre.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 
Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti
Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com
Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)