vineri, 13 aprilie 2018

Pregatirea Pisicii Pentru o Testare de Sange

De ce este important sa-mi pregatesc pisica pentru recoltarea de sange?

Pregatirea corespunzatoare a pisicii pentru un test de sange se dovedeste utila in a ne asigura ca rezultatele sunt cat mai exacte si corecte cu putinta. Uneori, rezultatele testelor sunt anormale numai datorita faptului ca pisica nu a fost pregatita in mod adecvat. Daca medicul vostru veterinar suspecteaza ca rezultatele sunt incorecte, va trebui sa-i repetati pisicii voastre testele de sange.

Pregatirea este aceeasi pentru toate testele de sange?

Nu. Testele de sange pot fi grupate ca teste de rutina si teste speciale. Pregatirea pentru aceste doua tipuri de teste este usor diferita.

Testarea de rutina ofera o imagine de ansamblu asupra starii de sanatate a pisicii si este efectuata atat la pisicile sanatoase (a se vedea materialul informativ „Testarea Wellness”), cat si la pisicile bolnave (a se vedea materialele informative privind Hemoleucograma Completa si Profilul Biochimic Seric). Orice vizita la medicul veterinar poate include o testare de rutina a sangelui. Pregatindu-va pisica in mod adecvat pentru fiecare vizita, puteti economisi bani si timp pretios reducand necesitatea testarii repetate.

„Pregatindu-va in mod adecvat pisica pentru fiecare vizita, puteti economisi bani si timp pretios.”

Testele speciale sunt efectuate pentru a investiga sau a monitoriza o anumita problema. De exemplu, medicul veterinar doreste sa monitorizeze nivelul de glucoza din sange la o pisica diabetica sau sa testeze nivelurile unor medicamente la o pisica aflata pe o medicatie specifica. Pregatirea adecvata pentru testele „speciale” este esentiala pentru acuratetea rezultatelor.

Cum imi pregatesc pisica pentru recoltarea analizelor de rutina ale sangelui?

Lucrurile pe care le puteti face pentru a va pregati pisica pentru o vizita de rutina la medicul veterinar includ:

    1.     Nu hranim pisica timp de cateva ore: Daca este posibil, nu va hraniti pisica pentru circa 4-6 ore inainte de programare. Dieta alimentara (lipsa hranirii) ajuta la „curatarea” sangelui de lipemie, picaturile de grasime care apar dupa hranire. Lipemia poate interfera cu anumite teste de sange si pot face dificila interpretarea rezultatelor.
2.    Pastrati apa la dispozitia pisicii: Acest lucru este cu atat mai important cu cat este vorba de o perioada mai calda a anului. Chiar si starea de deshidratare usoara poate modifica rezultatele testelor, asa ca asigurati-va ca pisica voastra are acces la apa inainte de vizita voastra la medicul veterinar.
3.    Evitati activitatea fizica si joaca activa chiar inainte de vizita voastra: Activitatea fizica poate cauza modificari ale rezultatelor testelor, astfel ca miscarea si joaca activa ar trebui sa fie evitate.
4.    Minimalizati stresul: Acest lucru poate fi dificil mai ales daca pisica voastra este agitata sau speriata, dar iata cateva sugestii:
a.     Prezentati-va pisica intr-un transportator adecvat pentru pisici. Acest lucru o va face pe pisica voastra sa se simta in siguranta si elimina riscul de a o pierde.
b.    Tratati-va pisica cu calm si blandete – vorbiti-i cu o voce blanda si astfel o veti distrage si ii veti reduce din anxietate.
c.     Daca sala de asteptare este aglomerata, este indicat sa asteptati cu pisica in masina (daca vremea o permite) pentru a-i reduce din agitatie.
d.    Daca pisica voastra este extrem de agitata si speriata, iar medicul vostru veterinar este ingrijorat ca acest lucru ar putea afecta rezultatele testelor de sange, vizita voastra va fi reprogramata intr-un alt moment cand activitatea in clinica este mai redusa. Acest lucru ar putea reduce stresul asociat prelevarii probei de sange.

Cum imi pregatesc pisica pentru un test „special” de sange?

Pregatirea pentru un test special de sange depinde de test.


De exemplu, vi se la solicita sa:
     ·        Sa va puneti pisica la dieta alimentara (nu va manca nimic) stricta pentru 12 ore sau mai mult.
·        Sa-i administrati medicatia la un anumit moment inainte de vizita voastra – ex., daca vi se solicita sa administrati medicatia cu 4-6 ore inainte de programare, va trebui sa schimbati ora la care ii administrati pisicii doza ei regulata.
·        Sa nu-i administrati pisicii medicatia inainte de prelevarea probei de sange – ex., Urmati recomandare „Nu-i administrati pisicii medicatia dupa ora 7 dimineata in ziua vizitei voastre urmatoare” chiar daca acest lucru inseamna sa intarziati sau sa omiteti administrarea unei doze.

Medicul vostru veterinar va va oferi instructiunile specifice inainte de programarea voastra (a se vedea mai jos „Pregatirea speciala pentru urmatoarea vizita a pisicii voastre”). Este extrem de important sa urmati intocmai aceste instructiuni pentru a asigura acuratetea rezultatelor testarii.

Pregatirea speciala pentru urmatoarea vizita a pisicii voastre

Data programarii viitoare: ­­­­­­­­­­­­­­_________________________________
Numele Pisicii: ____________________________________________
Testul ce urmeaza a fi efectuat: ____________________________________
Va rugam sa urmati pasii urmatori in pregatirea vizitei voastre ulterioare la medicul veterinar:
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)