joi, 26 aprilie 2018

Diabetul Zaharat La Pisici – Prezentare Generala

Ce este diabetul zaharat?


Diabetul zaharat este o boala a pancreasului, un mic organ localizat in apropierea stomacului. Pancreasul are doua tipuri diferite de celule care au functii extrem de diferite. Un grup de celule produce enzime necesare pentru o digestie adecvata. Celalalt grup, denumite celulele-beta, produce hormonul insulina, care regleaza nivelul de glucoza (zahar) din sangele circulant si controleaza distribuirea glucozei in tesuturile organismului. In termeni simplisti, diabetul zaharat este cauzat de incapacitatea sau esecul pancreasului de a regla zaharul din sange.

Semnele clinice ale diabetului zaharat sunt asociate concentratiilor ridicate de glucoza sanguina si incapacitatea organismului de a utiliza glucoza ca sursa de energie.

Care sunt semnele clinice ale diabetului zaharat la pisici?


Cele patru simptome principale ale diabetului zaharat sunt setea accentuata, urinarea intensificata, pierderea in greutate si o pofta de mancare sporita.

Tinand cont de firea pisicilor, aceste semne pot trece neobservate, mai ales in stadiile timpurii de boala sau daca o pisica isi petrece o mare parte din timp afara. Pisicile care sunt hranite cu o hrana umeda (conserve) sau semi-umeda isi ating mare parte din aportul de apa din hrana lor, astfel ca aportul crescut de apa va fi dificil de sesizat.

Exista diferite tipuri de diabet zaharat la pisici?


Diabetul zaharat este, de regula, clasificat in doua tipuri de boala:

Diabetul zaharat de tip I este consecinta distrugerii totale sau aproape complete a celulelor-beta. Acesta pare sa fie un tip rar de diabet la pisica.

Diabetul zaharat de tip II este diferit prin faptul ca parte dintre celulele ce produc insulina se pastreaza, dar cantitatea de insulina produsa este insuficienta si astfel se inregistreaza un raspuns intarziat in secretarea acesteia sau tesuturile organismului pisicii sunt relativ rezistente la insulina. Obezitatea este un factor predispozant in diabetul zaharat de tip II, care pare a fi cel mai comun tip de diabet la pisica.

Cat de comun este diabetul zaharat la pisica?


Diabetul zaharat este a doua cea mai comuna boala endocrina la pisici. Este intalnit mai frecvent la pisicile de varsta mijlocie pana la senioare si este mai frecvent la masculi decat la femele. Desi incidenta exacta este necunoscuta, numarul de pisici diabetice creste cu o rata alarmanta datorita cresterii enorme a numarului de pisici supraponderale si obeze. Este important de subliniat si de retinut ca o pisica cu 0,5-1 kilogram peste greutatea sa ideala este considerata obeza, ceea ce inseamna ca o pisica domestica de talie medie (circa 4 kg) care cantareste 5,5 kg sau mai mult prezinta un risc ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tip II.


Cum este diagnosticat diabetul zaharat?


Diabetul zaharat este diagnosticat pe baza prezentei semnelor clinice tipice (sete accentuata, urinare excesiva, apetit exagerat si pierdere in greutate), un nivel persistent crescut al glucozei din sange si prezenta glucozei in urina.

Nivelul normal de glucoza in sange este de 80-140 mg/dl. Acesta poate creste pana la niveluri de 250-300 mg/dl dupa o masa copioasa sau bogata in calorii. Insa, diabetul este singura boala comuna care va determina ca nivelul de glucoza din sange sa creasca peste 400 mg/dl. Unele pisici diabetice vor prezenta un nivel al glucozei ridicat pana la 700-800 mg/dl, dar majoritatea glicemiilor vor avea valori cuprinse in intervalul 400-600 mg/dl.

Pentru a conserva glucoza in organism, rinichii nu filtreaza glucoza din fluxul sanguin in urina pana cand nu este atins un nivel excesiv. Acest lucru inseamna ca pisicile cu niveluri normale ale glucozei din sange nu vor prezenta glucoza in urina. Pisicile diabetice, insa, au cantitati excesive de glucoza in sange, astfel ca aceasta va fi eliminata in urina. Odata ce glucoza din sange a ajuns la 180 mg/dl sau a depasit aceasta valoare, excesul este inlaturat de catre rinichi si eliminat in urina. Acesta este motivul pentru care pisicile si oamenii cu diabet zaharat prezinta glucoza in urina lor (glucozurie).

Confirmarea definitiva a diabetului zaharat la feline va necesita efectuarea unui test special ce dozeaza fructozamina serica.

Cum se trateaza diabetul zaharat la pisici?


Diabetul zaharat este o afectiune tratabila. Desi tratamentul pe termen lung necesita o implicare si o dedicare sustinute ale companionului uman, ce poate fi mai plin de satisfactii decat tratarea cu succes a acestei afectiuni la mult indragita voastra pisica.

Pasii initiali in tratarea pisicii diabetice includ inlaturarea cauzelor predispozante ale diabetului. De exemplu, unele medicamente predispun pisicile la a dezvolta diabet, astfel ca intreruperea administrarii acestor medicamente pot duce la disparitia afectiunii. Obezitatea este un factor de risc pentru diabet la pisici, astfel ca normalizarea greutatii corporale ar putea duce chiar la remiterea diabetului la unele pisici.

„Toate pisicile cu diabet zaharat se vor simti bine consumand o dieta bine-echilibrata.”

Toate pisicile cu diabet zaharat se vor simti bine consumand o dieta bine-echilibrata, iar medicul vostru veterinar este cea mai buna sursa de informare atunci cand vine vorba de a va oferi indrumarea in alegerea hranei celei mai bune pentru pisica voastra. Multe dintre pisicile cu diabet zaharat se vor simti bine consumand o dieta care este bogata in proteine si relativ saraca in carbohidrati, deoarece o dieta relativ saraca in carbohidrati va diminua cantitatea de glucoza absorbita pe la nivelul tractului intestinal si va reduce necesarul de insulina. Din pacate, desi alimentatia este un element critic in tratarea cu succes a diabetului la pisici, in general, dieta, in acest caz, nu este o alegere simpla.

Majoritatea pisicilor vor avea nevoie de injectii regulate cu insulina pentru a le controla diabetul zaharat sau cel putin la inceput. De asemenea, pisica voastra va trebui sa faca cateva vizite la clinica veterinara pana cand este stabilit un dozaj adecvat al insulinei. Noua tehnologie a permis adoptarea unei monitorizari a glucozei la domiciliu cu ajutorul unui dispozitiv simplist denumit glucometru. Monitorizarea mai amanuntita la domiciliu poate implica evaluarea urinei in ceea ce priveste prezenta glucozei, desi aceasta nu este o modalitate foarte obiectiva de a monitoriza nivelurile de glucoza. Majoritatea pisicilor vor atinge stabilizarea initiala in cateva zile pana la cateva saptamani si vor avea nevoie de injectarea de una-doua ori pe zi a unei mici doze de insulina. Sunt disponibile ace extrem de fine astfel incat sa nu-i provoace durere pisicii voastre, iar intr-o perioada scurta aceasta procedura de injectare va va deveni o rutina. Medicul vostru veterinar va stabili momentele (orele) adecvate de administrare a insulinei, precum si tipul de insulina de care pisica voastra are nevoie.

Pisicile aflate in tratament trebuie sa fie monitorizate?


Da, este deosebit de important ca pisicile ce sufera de diabet zaharat sa fie monitorizate atent pentru a va asigura ca acestea se simt bine si nu apar eventuale complicatii. Monitorizarea la domiciliu a glucozei din sange devine o chestiune din ce in ce mai populara si mai uzuala, dar, retineti faptul ca parte a monitorizarii terapiei va implica recoltarea periodica a unor probe de sange de catre medicul vostru veterinar.


Pentru a ajuta la ingrijirea pisicii voastre, este deosebit de important sa tineti evidenta exacta a urmatoarelor informatii:

Consemnari zilnice:

  • Momentul (ora) efectuarii injectiei cu insulina
  • Valoarea glicemiei inainte de efectuarea injectiei cu insulina
  • Cantitatea de insulina injectata
  • Cantitatea si tipul de hrana administrata si consumata si la ce ora
  • Cantitatea de apa bauta


Consemnari saptamanale:

  • Greutatea corporala a pisicii


„Nu modificati NICIODATA doza de insulina fara ca in prealabil sa discutati acest aspect cu medicul vostru veterinar.”

In plus, poate fi extrem de util sa fie monitorizata cantitatea de glucoza eliminata in urina ca un indicator al eficacitatii tratamentului. Nivelurile de glucoza sunt cel mai bine masurate pe urina care este eliminata in timpul noptii sau la prima urinare a diminetii. Pentru a recolta urina de pisica, de regula, este cel mai usor sa inlocuiti nisipul igienic special pentru pisici cu nisipul special conceput pentru a recolta urina sau cu ajutorul nisipului special pentru acvarii, pe care in prealabil l-ati spalat. Aceste materiale nu vor absorbi urina, astfel incat aceasta sa poata fi colectata ulterior intr-un recipient curat (urocultor) pentru a fi analizata. Medicul vostru veterinar va poate pune la dispozitie stripurile de testare speciale pentru urina, astfel incat sa le puteti folosi acasa si sa masurati nivelul de glucoza din urina. Daca constatati o modificare marcanta a cantitatii de glucoza din urina sau in nivelurile de glucoza din sange, acest lucru ar putea indica necesitatea de a fi modificata doza de insulina, dar nu modificati NICIODATA doza de insulina fara ca in prealabil sa discutati acest aspect cu medicul vostru veterinar. Modificarea dozei de insulina, de regula, se bazeaza pe tendintele nivelurilor glucozei din sange si din urina, dar in acelasi timp tinandu-se cont de variatiilor normale de zi cu zi.

Ce se intampla daca pisicii mele i se administreaza prea multa insulina?


Daca unei pisici i se administreaza prea multa insulina, exista posibilitatea ca nivelul glucozei din sange sa scada pana la un nivel extrem de periculos. Din acest motiv, este extrem de important sa fiti foarte atenti in ceea ce priveste doza corecta de insulina pe care o primeste pisica voastra.

„Daca unei pisici i se administreaza prea multa insulina, exista posibilitatea ca nivelul glucozei din sange sa scada pana la un nivel extrem de periculos.”

Semnele clinice manifestate de o pisica cu un nivel foarte scazut al glucozei din sange includ starea de slabiciune si letargie, tremuraturi, instabilitate pe membre si chiar convulsii. Daca o pisica diabetica prezinta oricare dintre aceste semne este important sa determinati glicemia acesteia daca aveti un glucometru si sa solicitati asistenta medical-veterinara imediata. In cazurile usoare de hipoglicemie, veti putea sesiza un mers ezitant sau „ca de om beat” sau pisica poate parea sedata atunci cand o chemati sau o mangaiati. Glucoza scazuta din sange (hipoglicemia) este o urgenta medicala. Medicul vostru veterinar va poate sfatui privind tratamentul specific de urgenta in cazul in care pisica voastra trece printr-un episod de hipoglicemie, tratament pe care il veti putea efectua acasa pana in momentul in care pisica poate fi examinata de catre un medic veterinar.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)