vineri, 21 iulie 2017

Tulburarile de Eliminare Inadecvata la Pisici

Ce reprezinta „eliminarea inadecvata”?

Eliminarea inadecvata, in general, face referire la o pisica care urineaza si/sau defeca prin casa in alte locuri si mai putin in litiera ei.

Ce cauzeaza aceasta problema?

Problema poate fi cauzata fie de probleme medicale, fie de o tulburare comportamentala. Cauzele comportamentale ale eliminarii inadecvate se impart in doua categorii principale: 1) o senzatie neplacuta sau o aversiune fata de litiera si 2) un comportament inadecvat asociat stresului.

De ce nu i-ar placea unei pisici litiera?

Unul dintre motivele principale pentru care s-ar putea intampla acest lucru este acela ca litiera a devenit neplacuta pentru pisica. De regula, acest lucru se intampla atunci cand litiera nu este suficient de des curatata sau deoarece pisicii nu-i place tipul de nisip cu care aceasta este umpluta. Ultima situatie poarta denumirea de aversiune pentru substrat. Se poate intampla ca urmare a faptului ca nisipul igienic a fost schimbat cu un tip nou, neplacut, respingator sau pentru ca pisica a asociat un eveniment stresant (cum ar fi o sperietura brusca).

Ce factori de stres pot cauza eliminarea inadecvata?

Probabil, exista sute de astfel de factori de stres, dar cei mai obisnuiti sunt urmatorii:

  • O persoana noua (in special, un bebelus sau un sot/o sotie) in casa
  • O persoana care recent a parasit caminul (permanent sau temporar)
  • Un obiect nou de mobilier, carpete, draperii, etc.
  • Rearanjarea mobilierului
  • Mutatul intr-o alta casa
  • Un nou animal de companie in casa
  • Un animal de casa care recent a parasit casa
  • O noua pisica din vecinatate care poate fi observata de pisica din casa
  • O pisica „in calduri” prin vecini
  • Un nou caine din vecini care poate fi auzit de pisica din casa


Problema poate fi tratata?

Da, in majoritatea cazurilor. Totusi, tratamentul este mult mai probabil sa aiba succes daca sunteti in una dintre urmatoarele situatii:

  • Perioada de cand a aparut comportamentul este de sub o luna de zile atunci cand este initiat tratamentul
  • Este numai un loc sau maxim doua din casa pe care pisica le foloseste pentru a-si elimina inadecvat necesitatile
  •  Este posibila identificarea si incetarea situatie care provoaca stres
  • Este posibil neutralizarea mirosului cauzat de urina sau fecale
  • Aveti o singura pisica


Ce implica tratamentul?

Majoritatea tratamentelor reusite se bazeaza pe o asociere a tehnicilor de modificare comportamentala si a terapiei medicamentoase.

Ce reprezinta tehnicile de modificare comportamentala si cum sunt ele utilizate?

In  general, tehnicile de modificare comportamentala sunt fie tehnica de aversiune, fie tehnica de atractie. Prima indeparteaza pisica de locatia inadecvata, in timp ce ultima incurajeaza pisica sa opteze sau sa aleaga o locatie adecvata.

„Scopul sau obiectivul terapiei de aversiune este acela de a face zona in care se produce urinarea sau defecarea inadecvata neplacuta pentru pisica.”

Scopul sau obiectivul terapiei de aversiune este de a face zona in care se produce urinarea sau defecarea inadecvata neplacuta pentru pisica. Exista numeroase modalitati de a realiza acest lucru, dar urmatorii pasi s-au dovedit eficienti intr-un procent ridicat de cazuri:
  • Un produs care neutralizeaza mirosul de urina sau de fecale trebuie sa fie utilizat in locurile in care s-a produs urinarea sau defecarea inadecvata. Daca locatia in cauza este pe o carpeta, va fi necesara atat tratarea carpetei, cat si a locului de sub aceasta, deoarece mare parte din miros se va imprima in acesta. Acest lucru inseamna ca, carpeta va fi inmuiata in produsul neutralizant incat sa ajunga si in pasla de dedesubt. Inainte de a utiliza orice produs de neutralizare a mirosurilor, testati o zona discreta de pe carpeta pentru a vedea daca nu cumva o distruge.
  • Acoperiti zonele cu banda dublu adeziva sau cu folie de aluminiu. Folia de aluminiu sau suprafetele lipicioase au o textura pe care majoritatea pisicilor nu le place sa calce. De asemenea, puteti achizitiona un covoras sensibil la presiune care emite un zgomot strident sau un soc electrostatic foarte discret atunci cand pisica calca pe el.
  • In cazul in care pamantul din ghivecele de flori este substratul agreat de pisica, puneti un dispozitiv de improspatare a aerului cu miros de lamaie la baza plantei. Acesta, de cele mai multe ori, va respinge pisica.


„Scopul sau obiectivul terapiei de atractie este acela de a face litiera mai atragatoare decat locul inadecvat.”

Scopul sau obiectivul terapiei de atractie este de a face litiera mai atragatoare decat locul inadecvat/nepermis. Urmatorii pasi sunt, de regula, eficienti:
  • Achizitionati o litiera noua, deoarece chiar si cele mai igienizate si curate litiere au mirosurile impregnate profund in plasticul din care sunt confectionate. Este deosebit de important sa nu folositi o litiera acoperita in cazurile de eliminare inadecvata. Multora dintre pisici nu le sunt pe plac litierele acoperite.
  • Pentru a creste sansele ca pisica voastra sa utilizeze noua litiera, cumparati nisip care produce bulgari, dar care nu are arome. Multe pisici prefera nisipul care conglomereaza in detrimentul celui obisnuit. Si, desi, poate voi preferati un nisip parfumat, majoritatea pisicilor nu-l prefera.
  • Asezati noua litiera in apropierea zonei in care s-a produs urinarea inadecvata pana cand este utilizata cateva zile la rand. Mai apoi, o puteti muta cu cate 0.7-1 m pe zi pana cand reusiti s-o readuceti in locul dorit. In unele cazuri, litiera va trebui sa fie mutata pe distante mai reduse; in alte cazuri, exista posibilitatea sa nu puteti reloca litiera.
  • Pastrati litiera existenta in locatia obisnuita in cazul in care terapia de aversiune va provoaca pisica sa revina la aceasta.


Ce medicamente sunt disponibile pentru a trata eliminarea inadecvata?

In general, doua categorii diferite de medicamente sunt utilizate pentru a trata aceste probleme:

  1. Medicamentele antidepresive si/sau anxiolitice cum ar fi amitriptilina si buspirona
  2. Tranchilizantele de tipul diazepamului si fenobarbitalului

In trecut, hormonii de tipul megestrol acetatul si medroxiprogesteron acetatul au fost folositi pentru a trata aceasta problema. Aceste medicamente pot cauza efecte secundare grave la pisici. Ca urmare, ele nu mai sunt recomandate in acest scop.

Medicamentele antidepresive si tranchilizantele sunt aprobate in acest scop la pisici?

Nu. Toate aceste medicamente au fost concepute pentru uz uman. Cu toate acestea, majoritatea au fost utilizate la numeroase pisici pe perioade lungi de timp incat sa ne ofere motive suficiente sa credem ca sunt relativ sigure pentru a fi utilizate la pisici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)