luni, 24 iulie 2017

Problemele de Comportament ale Pisicii – Murdarirea Casei – Pe Scurt

Murdarirea casei sau eliminarea inadecvata a felinelor este cea mai frecventa problema comportamentala care starneste nemultumirea proprietarilor de pisici. Problema poate fi urina si/sau fecalele depozitate in afara litierei sau comportamentele de marcaj.  Atunci cand pisicile urineaza pe suprafetele verticale, comportamentul este cunoscut ca spreiere sau marcare. De obicei, pisica se intoarce cu spatele la suprafata verticala, isi ridica coada, pe care o face sa „vibreze”, bate din picioarele din spate si isi directioneaza jetul de urina inapoi. Primul pas este acela de a exclude cauzele medicale. Orice boala a tractului urinar care provoaca disconfort crescut, o crestere a volumului sau a frecventei urinarii poate genera murdarirea casei cu urina. Intr-o maniera similara, orice boala care afecteaza tractul intestinal si care provoaca disconfort crescut, o crestere a volumului si a frecventei defecarii poate genera murdarirea casei cu fecale.

Problemele medicale in care pisica nu-si poate controla emisia de urina sau fecale (incontinenta) si afectiunile care provoaca durere si rigiditate sau lipsa de flexibilitate, fapt ce o impiedica sa intre cu usurinta in litiera si sa si-o foloseasca, vor trebui sa fie excluse. Odata ce o pisica isi elimina dejectiile in afara litierei in mod repetat din motive medicale, aceasta se poate deprinde sa isi faca necesitatile intr-un loc inadmisibil. De aceea, chiar daca problema medicala a fost rezolvata, terapia comportamentala poate fi necesara pentru a restabili utilizarea regulata a litierei.

„De aceea, chiar daca problema medicala a fost rezolvata, terapia comportamentala poate fi necesara pentru a restabili utilizarea regulata a litierei.”

Care ar putea fi problema, daca nu este una medicala?

Eventualele diagnostice in cazul problemelor de eliminare la pisici includ: a) aversiunile sau evitarea nisipului, litierei sau aversiunile ce vizeaza localizarea litierei si/sau b) preferintele pentru alte substraturi sau localizari. Ocazional, unele pisicile isi vor elimina dejectii pe suprafetele orizontale atunci cand sunt frustrate, stresate sau anxioase. In aceste cazuri, sugestiile privind diagnosticul si tratamentul pot fi regasite in materialul privind Comportamentul de Marcare si Spreiere.

Cum putem determina cauza comportamentala?

Pentru a determina o cauza comportamentala va fi necesara o revizuire amanuntita a istoricului, incluzand informatii despre mediul ambiental de-acasa, tipul de litiera si nisipul utilizat, locatia litierei si mentenanta (curatarea) litierei, precum si debutul, frecventa, durata si evolutia comportamentelor problema ce vizeaza eliminarea dejectiilor. Alti factori care trebuie sa fie luati in considerare includ existenta altor animale de companie in camin si modul in care acestea se inteleg, orice modificare survenita in camin si orice model sau tipar in ceea ce priveste eliminare, cum ar fi momentul, zilele din saptamana sau variatiile sezoniere. Numarul si localizarea litierelor sunt extrem de importante in caminele cu mai multe pisici. Printre alte informatii necesare sunt daca pisica isi foloseste litiera vreodata, precum si locatiile, tipurile de suprafete murdarite si daca este vorba de urina, fecale sau ambele.

Ce ar trebui sa incerc in primul rand?

Primul pas este acela de a identifica natura problemei. Exista cativa pasi pe care trebuie sa-i parcurgeti pana cand veti stabili care este motivul pentru care pisica voastra isi face nevoile in afara litierei:

Incepeti prin a stabili daca ati facut vreo schimbare in ceea ce priveste locul in care este amplasata litiera sau in ceea ce privesc toate aspectele ce vizeaza litiera (tipul de nisip, tipul de litiera, etc.) la momentul in care problema a aparut si daca da, reveniti la circumstantele anterioare

Asigurati-va ca litiera este igienizata zilnic si curatati inclusiv litiera ca atare in mod regulat. De asemenea, litiera va trebui sa fie schimbata destul de des deoarece aceasta absoarbe mirosurile si lichidele. Majoritatea pisicilor prefera o litiera noua, curata, dar unele dintre ele nu vor intra intr-o litiera noua sau recent igienizata.

Daca aveti mai mult de o pisica in caminul vostru, puneti cateva litiere suplimentare si in alte locuri. Ca regula generala, mariti numarul de litiere la numarul total de pisici plus una (de exemplu, daca aveti doua pisici, ar trebui sa aveti trei litiere).

Daca pisica voastra are o preferinta pentru un anumit loc sau substrat (de exemplu, carpeta din camera de zi), puteti sa-i blocati accesul la acea zona din casa si sa folositi un produs care sa faca acea zona mai putin atractiva.

Schimbati functia acelei zone intr-una de hranire, somn sau joaca. Puteti amplasa castroanele de hrana si apa in acea zona sau chiar patutul sau articolul de mobilier cu rol de joaca. Folosirea feromonului felin calmant (Feliway) se poate dovedi utila.

Asigurati-va ca litiera este amplasata intr-o zona usor accesibila pe tot parcursul zilei. De asemenea, asigurati-va ca pisica voastra poate intra in litiera fara nicio problema si fara a fi deranjata (ex. nu exista o alta pisica sau un caine care sa-i impiedice accesul).

Aversiunea pentru litiera si preferinta pentru substrat

„Testati-i preferinta pisicii voastre pentru diferitele tipuri de nisip igienic punandu-i la dispozitie doua sau mai multe litiere identice umplute cu nisipuri diferite.”

Testati-i preferinta pisicii voastre pentru tipurile diferite de nisip igienic punandu-i la dispozitie doua sau mai multe litiere identice umplute cu nisipuri diferite (de exemplu, nisip care conglomereaza verus cel care nu conglomereaza). Odata ce ati identificat clar care este nisipul preferat al pisicii voastre comparati acest tip cu alte tipuri. Faceti acest lucru de cateva ori pana cand stabiliti clar care este preferinta pisicii voastre. De asemenea, puteti incerca tipul de substrat care se gaseste in locul in care pisica voastra isi face necesitatile in mod inadecvat (de exemplu, o bucata de carpeta, un prosop, gresia, pamant sau chiar o cutie goala). Odata ce tipul de nisip preferat a fost descoperit, incepeti sa tatonati grosimea stratului intr-una dintre litiere. In cazul defecarii, adesea, pisica tinde sa prefere un strat mai gros de nisip. Daca folositi un neutralizant de miros, atunci puteti compara litiera in care ati folosit produsul si pe cea in care nu l-ati folosit.

Preferinta pentru litiera

Puneti-i pisicii voastre la dispozitie doua sau mai multe tipuri diferite de litere, cum ar fi o litiera acoperita versus una neacoperita, o litiera mica versus una mai mare, o litiera obisnuita versus una cu curatare automata. Tinand cont de preferintele pisicii voastre pentru un anumit tip de nisip igienic (asa cum ati descoperit realizand testul de mai sus), umpleti litierele cu acest tip. Asigurati-va ca litierele sunt curatate temeinic si constant.

Preferinta pentru locatie


Amplasati cateva litiere in diferite locuri din casa si stabiliti care sunt preferintele pisicii voastre. De asemenea, puteti aseza o litiera in locul in care pisica voastra isi face in mod frecvent necesitatile si nu sunt locuri acceptate de catre voi. Daca pisica voastra incepe sa utilizeze acea litiera, puteti incepe ca la fiecare cateva zile sa o mai mutati cativa centimetri, astfel incat sa o mutati treptat intr-o locatie acceptabila.

Am facut zona litierei si litiera mai atractive si zonele murdarite initial mai putin atractive, dar pisica continua sa-si faca nevoile in zone inadecvate. Ce-ar trebui sa fac in continuare?

„Inainte de toate, constatati daca pisica isi face necesitatile unde nu trebuie atunci cand cineva o supravegheaza sau este acasa.”

Inainte de toate, constatati daca pisica isi face necesitatile unde nu trebuie atunci cand cineva o supravegheaza sau este acasa. Daca nu se intampla acest lucru, atunci pisica poate sa stea libera prin casa atunci cand cineva o supravegheaza si orice tentativa de utilizare a litierei poate fi recompensata imediat cu niste recompense delicioase. Un ham aplicat pe corp poate fi utilizat pentru a va asigura ca pisica nu se furiseaza in alte zonei ale casei fara stire voastra. Atunci cand pisica nu poate fi supravegheata (sau daca pisica isi face necesitatile unde nu trebuie si atunci cand o supravegheati), inchiderea acesteia intr-o zona in care sa aiba un culcus, apa si o litiera (si departe de zonele pe care tinde sa le murdareasca) este adesea necesara pentru a restabili utilizarea litierei. In general, o camera mica cum ar fi uscatoria, o baie de serviciu sau un dormitor pe care pisica nu l-a mai murdarit anterior pot fi cateva exemple.

Inchiderea in aceste spatii poate sa nu fie necesara in permanenta. De exemplu, daca va puteti da seama de momentele in care pisica voastra nu este tentata sa-si faca necesitatile in locuri necorespunzatoare, atunci o puteti lasa libera in aceste momente si dimpotriva, o puteti inchide numai in acele momente in care este mult mai probabil sa-si manifeste comportamentul nedorit. De exemplu, unele pisici isi fac nevoile in locuri nepermise numai in timpul noptii sau cand companionii lor umani nu sunt acasa. O alta posibilitate, ar fi sa-i permiteti pisicii voastre accesul liber cu o supraveghere minima in primele cateva ore dupa ce si-a facut necesitatile la litiera. Lasand-o libera din spatiul in care o tineti inchisa si oferindu-i tratatii imediat dupa ce si-a facut nevoile la litiera, aceste „trucuri” pot servi drept recompensa pentru utilizarea litierei. In timp, pisicilor care au fost tinute inchise li se va oferi treptat mai multa libertate si vor fi supravegheate mai putin.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afla in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 / 0745.141.269

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)