vineri, 19 mai 2017

Testiculul Necoborat (Criptorhidismul) La Pisici

Ce este criptorhidia sau criptorhidismul?

Criptorhidismul, ca termen medical, face referire la esecul unuia sau ambelor testicule de a cobori in scrot. Criptorhidismul este mult mai rar intalnit la pisici decat la caini.

Daca testiculele nu sunt in scrot, unde sunt?

In majoritatea cazurilor de criptorhidism, testiculele raman in abdomen sau in canalul inghinal (pasajul sau canalul prezent prin peretele abdominal spre regiunea genitala, prin care un testicul coboara in mod normal in scrot). Uneori, testiculul se poate localiza in tesutul subcutanat (imediat sub piele) din regiunea inghinala, undeva intre canalul inghinal si scrot.

In cazurile de criptorhidism abdominal, testiculul nu poate fi palpat din exterior. Ecografia abdominala sau radiografiile abdominale (Rx-urile) pot fi efectuate pentru a stabili locatia exacta a testiculului retinut sau necoborat. Majoritatea pisicilor au numai unul dintre testicule necobarat si in acest caz vorbim de un criptorhidism unilateral. Cand problema implica ambele testicule, respectiv, niciunul dintre testicule nu a coborat in scrot, ne confruntam cu un criptorhidism bilateral.

Care sunt cauzele criptorhidismului si cat de frecvent intalnit este acesta?

Testiculele se dezvolta in apropierea rinichilor in cavitatea abdominala si in mod normal, ele coboara in scrot pana in jurul varstei de 2 luni. La unele pisici, acest proces se poate realiza si mai tarziu, dar rareori dupa varsta de 6 luni. Criptorhidismul poate fi suspectat la orice motan la care testiculele nu pot fi palpate in scrot dupa varsta de 2-4 luni.

„Criptorhidismul poate fi suspectat la orice motan la care testiculele nu pot fi palpate in scrot dupa varsta de 2-4 luni.”

Criptorhidismul afecteaza aproximativ 1,7% din toata populatia globala de pisici, dar este intalnit mai frecvent la pisicile de rasa pura sau cu pedigree. Persanele si himalayenele sunt cele mai susceptibile de a avea aceasta afectiune, 10-29% din exemplarele acestor rase fiind afectate. Aceasta afectiune este frecvent intalnita in familiile de pisici si pare a fi mostenita, desi cauza exacta nu este complet deslusita.

Care sunt simptomele criptorhidismului?

Aceasta afectiune este rareori acompaniata de durere sau alte semne clinice, pana cand sau pana ce cel putin apare vreo complicatie. In stadiile timpuri, in cazul unui singur testicul necoborat, acesta este semnificativ mai mic decat celalalt testicul normal. Daca ambele testicule sunt necoborate, motanul poate fi infertil sau steril. Acest lucru se intampla deoarece testiculele necoborate continua sa produca testosteron, dar nu si sperma. Cele mai comune semne clinice ale criptorhidismului sunt comportamentul de marcare specific masculului (spreierea), mirosurile specifice masculilor necastrati si agresiunea. Pisicile se pare ca au incidente mai scazute de cancer testicular si de complicatii asociate criptorhidismului in comparatie cu cainii.

„Criptorhidismul este rareori acompaniat de durere sau alte simptome, pana cand sau pana ce cel putin apare vreo complicatie.”

Anumite anomalii congenitale pot aparea alaturi de criptorhidism. Acestea sunt reprezentate de luxatia patelara (dislocarea patelei sau a rotulei), scurtarea sau strambarea cozii, tetralogia Fallot (un defect cardiac potential fatal), diformitati tarsale (deformari ale labelor), microftalmie (ochi anormal de mici) si agenezia pleoapei superioare (pleoapa nu se dezvolta, astfel ca lipseste).

Care este tratamentul in cazul criptorhidismului?

Castrarea si indepartarea chirurgicala a testiculului(-elor) necoborat(e) sunt recomandate cat mai repede cu putinta. Daca numai unul dintre testicule este necoborat, motanul va avea doua incizii – cate una pentru extragerea fiecarui testicul. Daca ambele testicule sunt in canalul inghinal, motanul, de asemenea, va avea doua incizii. Daca ambele testicule sunt ramase in abdomen, o singura incizie abdominala va permite accesul la ambele testicule.

Ce se intampla daca nu vreau sa-mi castrez motanul?

Exista cateva motive solide in ceea ce priveste castrarea unui motan cu criptorhidism. Primul ar fi acela de a inlatura defectul genetic din linia rasei. Pisicile criptorhide nu trebuie sa fie imperecheate niciodata deoarece pot transmite defectul descendentilor lor. In al doilea rand, pisicile cu un testicul necoborat vor continua sa-mi manifeste comportamentele specifice de mascul, cum ar fi marcarea si spreierea, mirosurile specifice si agresivitatea fata de alte pisici. In cele din urma, dar nu mai putin important, testiculul retinut se poate tumoriza (se transforma intr-o tumora canceroasa).


Care este prognosticul pentru o pisica cu criptorhidism?

Prognosticul este unul excelent pentru pisicile care sunt supuse interventiei chirurgicale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)