vineri, 6 martie 2020

Alimentația pisicilor – recomandări generale privind hrănirea pisicilor


Hrănirea pisicii voastre cu cantitatea adecvată dintr-o dietă bine-echilibrată este vitală pentru a-i menține starea generală de sănătate, vitalitatea și starea de bine în general, întocmai cum se întâmplă și în cazul nostru. Pentru a putea înțelege cum și cu ce să vă hrăniți pisicile, este absolut necesar să înțelegeți cum li s-au dezvoltat necesitățile nutriționale pe parcursul procesul de evoluție biologică.

Pisicile chiar au necesități alimentare speciale?

Dintr-o perspectivă evolutivă biologică, există doi factori importanți care influențează alimentația pisicii:
*      Pisicile sunt carnivore supreme sau în mod obligatoriu. Altfel spus, o pisică nu poate avea niciodată regim alimentar vegetarian și să supraviețuiască.
*      Pisicile sunt de origine deșertică.
Un carnivor obligatoriu sau adevărat este un animal care are nevoie de carne în dieta sa. Pisicile pot mânca și alte alimente care li se oferă, în special produse de origine animală, cum ar fi brânza sau măduva osoasă sau substanțele zaharoase dulci, cum ar fi mierea și siropurile, dar aceste produse alimentare nu sunt esențiale și nu sunt consumate în mod regulat. Carnivorelor adevărate le lipsesc căile metabolice necesare pentru digerarea corespunzătoare a materialelor vegetale. Unele mamifere carnivore consumă vegetale, în special cu efect emetic (o substanță care le cauzează voma). Chiar dacă unii companioni umani de pisicoase pot resimți faptul că pisica domestică este un carnivor obligatoriu ca fiind deranjant sau inacceptabil, este extrem de important să rețineți consecințele practice – pisicile nu pot fi vegetariene!
De-a lungul evoluției, pisicile au devenit dependente de anumite forme de substanțe nutritive ce se găsesc numai în țesturile animale. Exemplele sunt reprezentate de anumiți acizi grași esențiali, minerale și vitamine (în special, calciu, vitamina A și niacina). Aceste substanțe nutritive nu se găsesc în țesuturile vegetale în forme care să poată fi utilizate de pisici. La fel de important, fiind un carnivor obligatoriu, pisicile au nevoie de niveluri ridicate de proteine alimentare cu un conținut corect și adecvat de aminoacizi („cărămizile” din care sunt formate proteinele).
„Nivelurile ridicate ale tipurilor esențiale de proteine de care pisicile au nevoie pot fi găsite numai în țesuturile animale.”
Majoritatea mamiferelor, incluzând oamenii și pisicile, se folosesc de proteinele din hrană pentru a-și dezvolta și menține țesuturile și a susține multe dintre reacțiile biologice din organism. Însă, spre deosebire de alte mamifere, pisicile au evoluat într-o asemenea manieră încât să trebuiască în mod obligatoriu să folosească proteinele ca sursa lor primară de calorii zilnice. Prin comparație, oamenii și câinii au evoluat spre utilizarea carbohidraților ca sursă primară de energie.
Nivelurile ridicate ale tipurilor adecvate și esențiale de proteine de care pisicile au nevoie se găsesc numai în țesuturile animale. De fapt, dietele concepute numai din proteine vegetale nu sunt digerate la fel de eficient și pot fi dăunătoare sau chiar fatale dacă sunt oferite ca singură sursă de proteină deoarece conțin niveluri inadecvate de anumiți aminoacizi foarte importanți, în special taurina. Acești aminoacizi foarte importanți sunt denumițși aminoacizi esențiali deoarece ei trebuie să fie suplimentați în dietele pisicilor; pisicile au nevoie de cantități mai mari din acești aminoacizi decât oamenii sau câinii.
„Ca urmare a originii lor deșertice, pisicile au abilitatea de a-și conserva rezervele de apă mai eficient și astfel ele beau mai puțină apă pe parcursul unei zile decât un câine de talie similară.”
Al doilea fenomen evolutiv unic al pisicii domestice este acela că strămoși ei erau de origine deșertică. Ca urmare a acestei origini, multe dintre aspectele care vizează necesitățile pisicii sunt diferite de cele ale altor mamifere. La nivel practic, ca urmare a originii lor deșertice, pisicile au abilitatea de a-și conserva rezervele de apă mai eficient și astfel, ele beau mai puțină apă pe parcursul unei zile decât un câine de talie similară. Chiar dacă această abilitate evolutiv-adaptativă le oferă posibilitatea de a-și păstra starea de sănătate în ciuda unui consum redus de lichide, oferirea apei proaspete de băut în permanență este o prioritate în îngrijirea pisicilor domestice. Cu toate acestea, nu vă alarmați prea tare dacă pisica voastră pare să bea cantități foarte mici de apă. Unele dintre pisicile hrănite cu hrană umedă sau din conserve își obțin mare parte din necesarul de apă direct din hrana lor, astfel că, companionii lor umani rareori le văd bând apă.

Care este comportamentul natural de hrănire al pisicilor?

Lăsate după propriul ritm și cu recipientele de hrană la dispoziție, majoritatea pisicilor domestice vor ciuguli, mâncând mese mici și frecvent pe parcursul zilei și nopții. De fapt, în funcție de tipul de hrană și de personalitatea fiecărei pisici în parte, unele pisici vor servi de la 12 la 20 de mese într-o zi. Acest comportament este întâlnit în mod obișnuit în cazul pisicilor care mănâncă hrană uscată, în timp ce alimentele umede sau din conserve sunt, de regulă, consumate rapid sub forma a uneia până la trei mese mai copioase pe zi.
„Pisicile par să prefere hrana cu un miros puternic.”
Cum oricine care a avut vreodată o pisică poate atesta, pisicile pot fi consumatoare capricioase și sclifosite. Acest lucru reflectă pur și simplu faptul că textura, mirosul, temperatura și aroma hranei influențează puternic preferințele pisicii în materie de hrană. Adesea, pisicile dezvoltă preferințe pentru anumite texturi și/sau forme ale hranei, iar alte pisici vor alege formele cu care sunt familiarizate în detrimentul celor noi. Pisicile par să prefere hrana cu un miros puternic. Temperatura hranei îi influențează mirosul și, ținând cont de faptul că hrana caldă este mai aromată sau emană un miros mai puternic, pisicile vor consuma hrana mult mai rapid. Aceasta este o tactică utilă care poate fi utilizată atunci când pisicile sunt bolnave; în multe cazuri, ele pot fi încurajate să mănânce doar încălzindu-le hrana.

Care este cea mai practică modalitate de a hrăni o pisică?

Ținând cont de necesitățile nutriționale unice și comportamentul de hrănire al pisicii domestice, este facil de a înțelege și de a adopta recomandările practice de hrănire ale pisicilor. În toate cazurile, pisica voastră trebuie să aibă acces nelimitat și nestingherit la apa de băut, proaspătă și curată.
Hrănirea pisoilor. Pisoii mititei trebuie să fie hrăniți frecvent. Deși ei au nevoie de cantități relativ mari de hrană deoarece cresc cu rapiditate, ei dispun de un spațiu limitat în stomăcelele lor minuscule. La vârsta de 8 săptămâni, ei trebuie să fie hrăniți de minim 5 ori pe zi.
În jurul vârstei de 6 luni, necesarul de hrană se diminuă deoarece pisoii au deja aproximativ 75% din talia lor de adult și li se poate administra hrana de două ori pe zi. A nu se înțelege greșit! Hrănirea de două ori pe zi face referire la intervenția noastră în a pune mâncărică în castroane, urmând ca pisoiul să mănânce după bunul plac în porții mici și frecvent. O hrană de bună calitate pentru pisoi are avantaje numeroase deoarece a fost special concepută pentru a întruni necesitățile nutriționale crescute ale pisoiului. Ca urmare a creșterii lor rapide, orice greșeală de natură alimentară făcută în timpul copilăriei va avea consecințe grave și chiar ireversibile. Pentru majoritatea pisoilor, perioada de creștere se încheie aproape în totalitate în jurul vârstei de 6-8 luni, astfel că hrana specială pentru pisica adultă poate fi introdusă în jurul vârstei de 10-12 luni. Excepția de la această regulă o reprezintă rasele cu dezvoltare corporală tardivă (de exemplu, British shorthair-ul și rasele care-l prezintă în constituirea lor, pisicile de talie mare).
„Pisoii și pisicile adulte nu au nevoie de lapte.”
Contrar credinței populare, pisoii și pisicile adulte nu au nevoie de lapte. De fapt, în jurul vârstei de 12 săptămâni, majoritatea pisoilor își pierd abilitatea de a digera zahărul din lapte (lactoza). Ca urmare, deși cantitățile mici pot fi tolerate, o cantitate prea mare de lapte poate duce la deranjamente intestinale și diaree deoarece pisica nu-l poate digera în mod adecvat.
Hrănirea pisicii adulte. O hrană de foarte bună calitate specială pentru pisicile adulte trebuie să le fie oferită întotdeauna deoarece aceste diete au fost special formulate pentru a conține toate substanțele nutritive de care are nevoie o pisică. Atât hrana uscată, cât și cea umedă poate fi folosite. Este ideal ca pisica să consume hrană din ambele varietăți (umedă și uscată) în proporții similare. O atenție deosebită trebuie acordată hrănirii cu cantitatea corectă, mai ales atunci când pisicile sunt hrănite cu hrană umedă deoarece, cu ușurință, pisica poate fi supraalimentată. Odată ce o pisică a devenit supraponderală sau obeză, este mult mai dificil să fie pierdute gramele în plus decât este să le împiedicăm de la a deveni supraponderale în primă instanță. Mulți companioni umani preferă să-și hrănească pisicile cu mese mici de hrană umedă de 1-2 ori pe zi și să le pună la dispoziție hrana uscată pe care să o consume printre porțiile de hrană umedă. Această abordare este în regulă atâta timp cât vă asigurați că pisica voastră primește un număr adecvat de calorii și beneficiază de o activitate fizică suficientă. Însă, multe pisici primesc prea multe calorii și pentru că nu beneficiază de o activitate fizică adecvată, ciugulirea sau hrănire după bunul plac nu este recomandată, mai ales în situațiile în care medicul veterinar constată un dezechilibru metabolic al pisicii respective. A se vedea materialul informativ privind „Timpii și frecvența hrănirii pentru pisica ta” pentru mai multe informații privind programele și orele de masă ale pisicilor.
„Multe dintre pisici primesc prea multe calorii și pentru că nu beneficiază de o activitate fizică suficientă, ciugulirea sau hrănirea după bunul plac nu este recomandată.”
Este important să rețineți că atunci când vine vorba de dietă și comportamentele de hrănire, fiecare pisică este un individ cu necesitățși caracteristici unice. Numărul de mese oferite, cât și cantitatea și tipul de hrană folosit va varia în funcție de preferințele individuale și nivelurile de activitate. De exemplu, pisicile care trăiesc afară au nevoie de mai multe calorii decât pisicile de interior, mai puțin active. În plus, pisica își modifică necesitățile nutriționale și preferințe alimentare pe parcursul vieții acesteia. Pisoii, pisicile adulte și pisicile senioare, toate au necesități nutriționale diferite. Astfel, pisica voastră va trebui să fie hrănită cu o dietă special formulată pentru aceste stadii de viață. Pisicile cu anumite boli vor beneficia de o dietă terapeutică specială sau de tip prescripție care poate controla simptomele și întârzie progresia bolii.

Alegerea unei hrane de foarte bună calitate din sutele de brand-uri disponibile poate fi o adevărată provocare. Industria alimentară pentru animale de companie este foarte competitivă și se bazează pe publicitatea persuasivă pentru a-și vinde produsele. Nu toate hranele pentru animalele de companie sunt concepute la fel și de aceeași calitate, dar multe dintre hranele disponibile în comerț sunt destul de bine echilibrate în substanțe nutritive. Cu toate acestea, calitatea ingredientelor variază larg de la un brand la altul și poate fi destul de dificil de determinat calitatea lor bazându-ne strict pe citirea etichetei. Din nou, echipa voastră medical-veterinară vă poate ajuta să interpretați informațiile respective pe baza principiilor științifice și vă poate ajuta să alegeți o dietă care întrunește necesitățile specifice ale pisicii voastre. 
Atunci când aveți nelămuriri sau întrebări cu privire la o hrană anume sau la un ingredient alimentar specific, cea mai bună sursă de informare sunt membrii echipei medical-veterinare. De asemenea, atunci când vă doriți să alegeți cea mai indicată dietă pentru pisica voastră, o idee bună este să solicitați medicului vostru veterinar o consiliere privind nutriția felinelor.


Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic și tratament dedicat exclusiv pisicilor. Dacă îți dorești ca pisica ta să se afle în îngrijirea unui medic veterinar specializat în medicină felină, a cărui prioritate și prim interes profesional sunt pisicile, programează-ți pisica la 021.211.00.49 pentru un consult și vino să ne cunoști. 

Adresa: Strada Sfântul Spiridon nr. 11, sector 2, București

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)