vineri, 30 martie 2018

Gastroenterita Limfoplasmocitara la Pisici

Ce este gastroenterita limfoplasmocitara?

Gastroenterita limfoplasmocitara este o forma de boala inflamatorie a intestinului in care celulele inflamatorii infiltreaza mucoasa si peretele stomacului si al intestinelor ca urmare a unui raspuns imun anormal. In timp ce cauza exacta este necunoscuta, exista posibilitatea ca insasi bacteriile intestinale sa fie de fapt implicate in stimularea raspunsului imunitar. Adica, organismul reactioneaza la bacteriile intestinale ca si cum ar fi straine, eliberand celulele care cauzeaza inflamatia. Daca inflamatia se auto-perpetueaza, aceasta va genera boala. In timp ce majoritatea cainilor cu gastroenterita limfoplasmocitara sunt de varsta mijlocie, aceasta boala a fost diagnosticata la pisici incepand de la varsta de 5 luni.

Semnele si simptomele pot varia in intensitate si frecventa, dar, in general, pisicile manifesta simptomele cu intermitenta la inceput, frecventa episoadelor intensificandu-se in timp.

Care sunt semnele gastroenteritei limfoplasmocitare?

Diareea este cel mai comun simptom la majoritatea pisicilor, dar voma poate aparea la pisicile la care stomacul este organul cel mai afectat. Alte semne posibile sunt reprezentate de pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate pe termen lung si prezenta sangelui in fecale si/sau continutul vomitat.

Care sunt unele din celelalte afectiuni care ar putea mima o gastroenterita limfoplasmocitara?

Exista cateva afectiuni care impartasesc simptome similare cu gastroenterita limfoplasmocitara si acestea ar putea fi boala inflamatorie granulomatoasa a intestinului, infectiile gastrointestinale (de ex., histoplasmoza, Salmonella, Giardia si exacerbarea florei bacteriene intestinale), cancerele gastrointestinale si boala pancreatica.

Ce teste de diagnostic sunt utilizate pentru diagnosticarea gastroenteritei limfoplasmocitare?

Rezultatele hemoleucogramei si a profilului biochimic sanguin sunt adesea normale la aceste pisici, desi pisica ar putea prezenta o usoara anemie (un numar scazut al celulelor rosii ale sangelui) sau un nivel scazut al proteinei din sange. Testele pentru pancreatita sunt necesare pentru a exclude o problema cu functia pancreatica. Radiografiile abdominale simple, de regula, sunt normale, dar radiografiile cu bariu pot pune in evidenta ansele intestinale ingrosate. Este deosebit de important sa retineti ca inclusiv radiografiile cu bariu pot fi normale la pisicile cu un diagnostic pozitiv de gastroenterita limfoplasmocitara.

Exista posibilitatea ca medicul vostru veterinar sa va recomande o dieta hipoalergenica pentru a exclude intoleranta alimentara. Unele forme de boala gastrointestinala imun-mediata la pisici pot raspunde la schimbarea dietei, caz in care planul de diagnostic este finalizat. Indiferent de modalitatea de diagnostic, majoritatea cazurilor de gastroenterita limfoplasmocitara sunt controlate atunci cand alimentatia face parte din managementul pe termen lung.

Diagnosticul definitiv de gastroenterita limfoplasmocitara implica efectuarea examenului biopsic care este realizat de catre un patolog cu experienta. Cel mai adesea, probele biopsice sunt prelevat prin intermediul tehnicii mai putin invazive a endoscopiei mai degraba decat prin procedura chirurgicala de deschidere a abdomenului.

Cum este tratata gastroenterita limfoplasmocitara, in afara de mentinerea pisicii pe o alimentatie speciala?

Daca pisica voastra este deshidratata sau vomita, aceasta va trebui sa fie internata pentru a beneficia de medicatie anti-vomitiva si impotriva senzatiei de greata si de terapie intravenoasa cu lichide. Medicamentele imunosupresoare sunt utilizate pentru a controla simptomele gastroenteritei limfoplasmocitare. Odata ce pisica se simte mai bine, terapia imunosupresoare poate fi redusa pana la cea mai mica doza care controleaza simptomele pisicii.


Ce tip de monitorizare va avea nevoie pisica mea odata ce simptomele ei sunt mentinute sub control? Va mai fi vreodata normala?

Pisicile cu semnele clinice severe au nevoie de o monitorizare mai atenta si mai frecventa. Punctul final al tratamentului este reprezentat de disparitia semnelor clinice. Majoritatea pisicilor sunt monitorizate la fiecare 2-3 saptamani in prima instanta, apoi la fiecare luna sau la doua luni pana cand medicatia imunosupresoare poate fi intrerupta. Pisicile cu o forma usoara de gastroenterita limfoplasmocitara au un prognostic favorabil. Cele cu o forma mai grava au un prognostic mai rezervat. Acele pisici care se recupereaza rapid inca de la inceput sunt cele care se vor simti cel mai bine pe termen lung.


Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)