luni, 26 martie 2018

Efuzia Pleurala la Pisici

Ce este o efuzie pleurala?

Efuzia pleurala face referire la o acumulare de lichid in cavitatea pleurala. Acest lichid, de regula, se localizeaza in sacul pleural care este o membrana seroasa care acopera pulmonii. Sacul pleural poate fi considerat ca o „punga de plastic” in jurul pulmonilor care are posibilitatea de a retine lichid sau aer (un spatiu virtual). In mod normal, contine numai o mica cantitate de lichid, suficient cat sa mentine suprafetele pulmonilor alunecoase si sa le impiedice sa se lipseasca de peretele toracelui.

„….efuzia pleurala implica existenta lichidului la exteriorul sau de jur imprejurul pulmonilor…”

Atunci cand o cantitate excesiva de lichid intra in acest spatiu, acesta comprima pulmonii, astfel incat ei nu se mai pot extinde la capacitate maxima si avand drept consecinta o respiratie defectuoasa. Trebuie subliniat faptul ca o efuzie pleurala implica existenta lichidului la exteriorul sau de jur imprejurul pulmonilor, nu in tesutul pulmonar. Acumularea de lichid in pulmoni, la modul general, poarta denumirea de edem pulmonar.

Care sunt semnele clinice ale efuziilor pleurale?

Semnele clinice sunt asociate cauzei specifice a acumularii de lichid, dar cel mai frecvent sunt reprezentate de:
      ·        Dispnee (respiratie laborioasa sau dificila)
·        Tahipnee (o frecventa respiratorie crescuta)
·        Ortopnee (respiratie dificila cu pozitionarea capului intins pe gat)
·        Cianoza (coloratie albastruie sau vinetie a pielii si mucoaselor)
·        Respiratie cu gura deschisa
·        Intoleranta la efort
·        Pierderea poftei de mancare
·        Letargie
Multe pisici se vor prezenta cu respiratie rapida, cu gura deschisa.”

Multe pisici se vor prezenta cu respiratie rapida, cu gura deschisa. Adesea, le este mult mai dificil sa inspire decat sa expire. Majoritatea pisicilor prezinta „respiratie abdominala”, in care abdomenul lor se destinde si se comprima in incercarea de a maximiza expansiunea sau destinderea pulmonilor. Zgomotele pulmonare sunt adesea diminuate sau auzite infundat la ascultatia toracelui (ascultarea cu ajutorul stetoscopului). Atunci cand toracele este percutat (ciocanit usor cu degetul in timp ce este ascultat cu stetoscopul) se percepe o matitate (zgomote diminuate ca sonoritate) in zonele in care este acumulat lichid.

Ce cauzeaza o efuzie pleurala?

Exista numeroase cauze ale acumularii de lichid in spatiu pleural. La modul general, este rezultatul fie a unei productii de lichid mai mare decat in mod normal, fie a unei resorbtii sau a drenajului mai redus al lichidului decat in mod normal. Aceste situatii ar putea fi generate de:
     ·        Presiunea hidrostatica crescuta ca urmare a insuficientei cardiace congestive, a hidratarii in exces sau a unei tumori in cavitatea toracica
·        Hipoalbuminemia (niveluri scazute ale albuminei din sange), secundara bolilor hepatice, renale sau intestinale
·        Modificari survenite in permeabilitatea vaselor de sange (de exemplu, ele devin fragile si permeabile)
·        Obstructionarea drenajului limfatic sau functia limfatica anormala
·        Chilotoraxul (acumulare de chil, un lichid limfatic care isi are originea la nivel intestinal si are o concentratie ridicata de grasimi).
·        Hernia diafragmatica
·        Hemotoraxul (sangerarea in spatiu pleural) secundar traumatismelor, cancerului sau a unei tulburari de sangerare
·        Torsiune de lob pulmonar (rasucirea unui lob pulmonar)
·        Tromboembolismul pulmonar (un coagul de sange in pulmoni)
·        Infectia bacteriana, virala sau fungica a pulmonilor
·        Cancerul – in special, limfosarcomul, timomul, mezoteliomul, tumorile primare de pulmon sau boala metastatica (cancerul care disemineaza la nivelul cavitatii toracice dintr-o alta regiune a corpului)
·        Pancreatita

Cea mai frecventa cauza diagnosticata a efuziei pleurale la pisici este chilotoraxul. Acesta poate fi cauzat de limfangiectazia toracica (dilatarea vaselor limfatice care extravazeaza chilul in spatiul pleural), insuficienta cardiaca congestiva, obstructia venei cave craniale (vena principala care aduce sangele la inima din partea din fata a corpului), cancerul, infectia fungica, infectia cu viermi cardiaci, hernia diafragmatica, torsiunea de lob pulmonar sau traumatismele toracice. In multe cazuri, cauza exacta a chilotoraxului ramane necunoscuta si, in asemenea circumstante, aceasta afectiune este cunoscuta drept chilotorax idiopatic.

Cum este diagnosticata aceasta afectiune?

Diagnosticul se bazeaza pe istoricul medical si semnele clinice, prezenta lichidului in cavitatea toracica la toracocenteza (cunoscuta si ca punctie toracica), radiografiile de torace si ecografia toracica. Testele de sange si urina sunt adesea efectuate pentru a depista eventuala boala sistemica sau infectioasa subiacenta care cauzeaza acumularea de lichid. Lichidul inlaturat din cavitatea toracica este analizat privind indiciile care ar putea sugera origina sau cauza acestuia.

Care este tratamentul pentru efuzia pleurala?

Efuzia pleurala este o urgenta medicala si trebuie sa fi tratata agresiv imediat ce se constata aparitia semnelor clinice. Pisicile au o capacitate limitata de a gestiona orice afectiune care le compromite respiratia si, adesea, starea lor se deterioreaza sau decompenseaza rapid.

Primul obiectiv al tratamentului este inlaturarea lichidului care compreseaza pulmonii, astfel incat sa le permita sa-si extinda mult mai normal si mai eficient pulmonii. Acest lucru se realizeaza prin toracocenteza, care este in acelasi timp atat o procedura in scop de diagnostic, cat si in scop terapeutic. Adesea, pisica va necesita oxigenoterapie pentru a fi stabilizata inainte de efectuarea toracocentezei. Managementul pe termen lung se bazeaza pe cauza specifica a acumularii de lichid, dar include toracocenteze perioadice, interventia chirurgicala, cum ar fi cea de ligaturare a ductului toracic si hranirea cu dietele speciale sarace in grasimi sau administrarea suplimentelor.


Care este prognosticul pentru o pisica diagnosticata cu efuzie pleurala?

Prognosticul se va baza pe diagnosticul specific si raspunsul la tratamentul initial. Un prognostic rezervat este intotdeauna formulat atunci cand medicul veterinar se confrunta initial cu o pisica care respira cu gura deschisa. Majoritatea pisicilor cu chilotorax au un prognostic favorabil, dar rezervat pe termen lung cu conditia ca companionii umani ai acestora sa respecte instructiunile si recomandarile medicului veterinar.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)