luni, 20 martie 2017

Tonkineza

Initial creata prin incrucisarea burmezei si a siamezei, Tonkineza a pastrat tot ce era mai bun de la parintii ei, dar si-a dezvoltat si propriile trasaturi. Alintata ca Tonk de catre admiratori, aceasta rasa este apreciata pentru temperamentul ei sociabil si jucaus, modelul mink (asemanator nurcii) unic si pentru conformatia corporala placuta. In ultimul deceniu, rasa si-a castigat constant popularitatea, iar in 1998 Tonkineza a urcat in topul celor mai populare zece rase, potrivit Cat Fanciers’ Association. Anul urmator, ea a alunecat pe locul al unsprezecelea, fiind devansata de ruda sa burmeza, dar acest lucru nu avea sa-i conteste popularitatea si viitorul stralucitor.

Istoricul si originea

Imperecherea planificata, selectiva, a Tonkinezei nu a fost initiata pana in anii 1960, dar incrucisarile naturale cu siameza si burmeza s-au produs de cateva sute de ani. Rasele si-au dus veacul in regiuni invecinate de secole si ambele au fost reprezentate in textul antic The Cat-Book Poems, un manuscris scris in orasul Ayudha, Siam (astazi Thailanda) undeva intre 1350 cand orasul a fost infiintat si 1767 cand orasul a fost distrus de catre invadatori. In realitate, pisica fondatoare a burmezei americane, Wong Mau, adusa in America de Nord din Myanmar (odinioara Burma) in 1930, s-a stabilit ca era un hibrid de siameza/burmeza.

Pisicile brune uni si siamezele ciocolatii, cel mai probabil burmezele si tonkinezele initiale, au venit pentru prima data in Anglia din Siam la sfarsitul anilor 1800. La inceput, toate varietatile erau etalate in expozitiile feline britanice, dar la inceputul anilor 1900 numai siamezele cu ochii albastrii erau acceptate in salile de expozitie. Pisicile care nu aveau ochii albastrii nu erau acceptate in competitii si au disparut treptat din felise.

Tonkineza si-a facut reaparitia la inceputul anilor 1960 cand crescatoarea canadiana Margaret Conroy a incrucisat o burmeza neagra cu o siameza varietatea seal point. Pisoii erau niste pisici de culoare maro deschis cu ochii azurii si personalitati placute. La acel moment, nici burmeza si nici siameza nu erau regasite la formele lor extreme de astazi, astfel ca Tonkineza initiala avea o silueta intermediara celor doua rase mentionate anterior, silueta care s-a pastrat nemodificata pana astazi. La inceput denumita siameza aurie, Tonkineza a fost redenumita in 1971, dupa cate se pare dupa tinutul Tonkin Lowland, considerat leaganul civilizatiei vietnameze. Desi Tonkineza nu provenea din acea regiune, numele ii dadea o rezonanta exotica placuta.

Desi Tonkineza a fost foarte controversata la inceput, astfel ca nici crescatorii de siameza si nici cei de burmeze nu-si doreau sa aiba de-a face cu ea, rasa si-a castigat constant popularitatea. Canadian Cat Association a fost primul oficiu felin care i-a recunoscut statutul de membra, iar astazi, toate asociatiile feline din America de Nord accepta Tonkineza ca membra. Pisicile din rasa Tonkineza sunt in mod special apreciate de catre iubitorii de pisici care indragisera siameza traditionala (stilul vechi) si care-si doreau o pisica cu o infatisare mai putin extrema si cu o fizionomie a fetei frecvent intalnita la pisicile de expozitie de astazi.

Astazi, Tonkineza este recunoscuta ca membra de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), The International Cat Association (TICA), Traditional Cat Association, Inc. (TCA), United Feline Organization (UFO).

Aspectul exterior si dimensiunile

Tonkineza nu este nici robusta ca burmeza si nici zvelta ca siameza, ci se situeaza undeva la mijloc intre cele doua. Surprinzator de grea atunci cand este ridicata, Tonkineza este o pisica de talie medie, dar musculoasa si atletica. Capul este de forma conica, usor rotunjit, iar urechile sunt de lungime medie si sunt purtate ridicate. Ochii migdalati sunt usor oblici in general, de culoare albastru-verzui. Membrele ei sunt musculoase si suple, iar cele posterioare sunt o ideea mai lungi decat cele anterioare. Labele sunt ovale. Coada sa este supla si are o lungime considerabila.

Intrucat Tonkineza mosteneste genele care determina coloritul si modelul de la ambele rasele parentale, aceasta pisica se gaseste in trei modele in functie de genele mostenite: uni ca burmeza, pointed (cu extremitatile de alta culoare, de obicei mai inchisa) ca siameza si mink, o varietate undeva intre cele doua rase. Varietatea mink (vizon) este o caracteristica a Tonkinezei si este considerata un etalon al veridicitatii rasei in standardele multor asociatii, desi unele dintre ele accepta si varietatile pointed si uni. In orice caz, chiar si varietatile uni au extremitatile corpului de o culoare mai inchisa, dar contrastul dintre cele doua nuante este mult mai putin evident.

Varietatea mink (vizon) apare atunci cand pisica mosteneste o copie a genei de siameza si o copie a genei de burmeza. Din moment ce ambele gene sunt recesive, rezultatul este aparitia unei nuante usor mai deschise a corpului fata de coloritul extremitatilor. Coloritul ochilor, albastru-verzui, este de asemenea o caracteristica a varietatii si a rasei. Tonkinezele pointed au ochii albastrii, iar cele uni au ochii de la verde pana la auriu.

Culorile acceptate sunt natural (brun cu extremitatile brun inchis), sampanie (crem-galbui pana la bej cu extremitatile cafenii), albastru (gri-albastrui pal in nuante calde cu extremitatile albastru ardezie) si platinat (gri-argintiu pal cu extremitatile gri-argintiu inchis).

Contrastul dintre culoarea de fond si culoarea extremitatilor variaza in functie de model. Alte culori ca rosu, scortisoara, cafeniu si crem exista, dar sunt rar intalnite si nu sunt acceptate de toate asociatiile.

Tonkineza adulta cantareste in jur de 2,5-5,5 kg, masculii fiind usor mai mari in comparatie cu femelele.

Personalitatea

Tonkineza are o personalitate interesanta, fascinanta, fapt ce nu ar trebui sa va surprinda din moment ce burmeza si siameza sunt ambele apreciate pentru temperamentele lor. Tonkineza a mostenit tot ce era mai bun din caracterul stramosilor ei – curiozitatea, istetimea si comunicativitatea siamezei si vioiciunea si sociabilitatea burmezei. Vocile lor sunt mai slabe si mai putin stridente in comparatie cu ale siamezelor si, in general, nu sunt atat de galagioase. In orice caz, ele cred in exprimarea libera a felinelor si isi doresc sa va relateze toate aventurile prin care au trecut cat timp ati lipsit de acasa.

Tonkinezele fac din orice activitate o joaca, indiferent daca asta inseamna sa va ajute sa faceti patul sau sa va asiste la pregatirea cinei. Foarte sociabile, Tonkinezele tanjesc dupa afectiune si companie. Ele isi creaza legaturi puternice cu companioni lor umani, tinandu-se ca scaiul dupa acestia, asa ca daca va petreceti mult timp departe de casa, Tonkineza nu este o buna alegere pentru voi. In lipsa companiei umane, a altui tovaras felin sau de alta specie, Tonkineza poate deveni deprimata sau irascibila si in consecinta un companion dezagreabil. Daca trebuie sa lucrati pentru a-i castiga hrana, oferiti-i Tonkinezei voastre un tovaras felin pentru a-i tine companie.

Relatiile cu familia si casa


Tonkineza este o pisica strict de apartament, deoarece datorita laturii ei inventive si curioase se poate expune mult mai usor diferitelor pericole in mediul exterior. Avand in vedere ca este o felina care solicita multa atentie, ea va fi cea mai fericita alaturi de voi in casa.

Este afectuoasa cu copiii, de care se ataseaza rapid si alaturi de care cel mai probabil se va antrena la diferite pozne. Reuseste sa convietuiasca bine si cu alte animalute de casa si chiar cu cainii, mai ales daca se familiarizeaza cu acestia cat mai de timpuriu.

Aspecte particulare

Blana sa foarte scurta si matasoasa are nevoie de o minima ingrijire. Perierea o data pe saptamana va va mentine Tonkineza splendida. Ea va trebui imbaiata numai in situatia in care se murdareste cu diferite substante periculoase, altfel ea va reusi sa se autoingrijeasca fara vreo interventie din partea voastra. Urechile si unghiutele vor fi verificate si toaletate periodic.

Boli si afectiuni curente

Tonkinezele sunt in general pisici rezistente si sanatoase, dar asigurati-va ca va achizitionati companionul de la un crescator cu renume si care sa va puna la dispozitie un certificat de sanatate. Ca si stramoasa ei siameza, Tonkineza este predispusa gingivitei, astfel ca intretinerea, ingrijirea danturii si controalele anuale sunt obligatorii.

Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta medie de viata a Tonkinezei este de 12-15 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)