miercuri, 3 februarie 2016

De Ce Isi Acopera Pisicile Excrementele?

Proprietarii de pisici au multe motive sa considere ca detinerea unei pisici sau chiar a doua este o experienta placuta. Si, de obicei, undeva in partea superioara a listei este faptul ca pisicile folosesc o litiera (cutie in care isi fac necesitatile) si-si aloca timp pentru a-si acoperi „treburile”. In general, noi le consideram mofturi, dar motivele sunt mai complexe de atat.
La pisici, ca multe alte mamifere terestre, urina si fecalele au fost adoptate ca un comportament de marcare care transmite semnale sociale si reproductive altor membrii ale aceleiasi specii. Pisicile sunt teritoriale din fire, iar viata lor sociala este structurata intr-o ierarhie controlata prin dominanta si guvernata prin reguli stricte de conduita. Ele isi marcheaza teritoriul prin depunerea feromonilor, produse biochimice care transmit informatii despre un individ altor pisici. Acestea folosesc o multitudine de metode pentru a-si marca teritoriul in acest mod, inclusiv prin zgarierea, frecarea de diferite obiecte sau prin lasarea fecalelor lor neacoperite.

In coloniile de pisici salbatice, indivizii subordonati isi acopera fecalele, in timp ce pisicile dominante care hoinaresc isi lasa excrementele neacoperite in locuri usor sesizabile. Majoritatea pisicilor crescute in casa isi ingroapa excrementele, probabil pentru ca ele se simt subordonate membrilor familiilor lor umane. Cu toate acestea, in casele care gazduiesc mai multe pisici, pisica dominanta isi va lasa uneori fecalele neacoperite pentru a-si anunta prezenta si statutul. Fecalele neacoperite semnifica ca teritoriul este adjudecat.

In salbaticie, pisicile isi acopera fecalele pentru a nu le atrage atentia pradatorilor. Ingroparea fecalelor reduce mirosurile, iar aceasta poate fi un factor important pentru supravietuirea unui individ mai slab care nu vrea sa-si faca cunoscuta prezenta altor semeni.

Acoperirea „treburilor” este un instinct cu care pisoii se nasc si pe care-l initiaza de indata ce sunt capabili. Ei nu-l invata privindu-si sau imitandu-si mama deoarece aceasta niciodata nu-si elimina dejectiile in apropierea cuibului. Pisoii incep sa-si acopere excrementele din proprie initiativa si vor fi capabili sa faca acest lucru chiar daca raman orfani. Doar aratati-i unui pisoias o litiera si sansele sunt ca el sa-si faca necesitatile in ea fara sa se streseze prea tare si mai apoi va fi suficient de dragut incat sa-si acopere mizeria.

Pisicile sunt companioni extraordinari. Sunt calde si pufoase, dragalase, interesante si distractive. Si faptul ca ele isi mentin asemenea obiceiuri avantajoase in ceea ce priveste dusul la baie, ne fac sa le indragim si mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)