joi, 4 februarie 2016

Chlamidofiloza La Pisici

Ce este chlamidioza felina?

Chlamidioza felina este o infectie cauzata de un organism bacterian in prezent denumit Chlamydophila felis sau C. felis (o denumire mai veche pentru acest microorganism fiind Chlamydia psittaci (tulpina felina)). Este o bacterie neobisnuita, deoarece aceasta trebuie sa traiasca si sa se multiplice in interiorul celulelor organismului pisicii, in timp ce majoritatea bacteriilor traiesc la exteriorul celulelor. Un alt termen mai vechi pentru aceasta boala infectioasa este pneumonia felina. Desi termenul de pneumonie implica inflamatia pulmonilor, la o pisica cu o infectie cu C. felis, majoritatea simptomelor intereseaza ochii sau tractul respirator superior (nasul sau gatul).


Cum se infecteaza o pisica cu Chlamydophila felis?

Avand in vedere ca Chlamydia traieste in interiorul celulelor organismului si nu supravietuieste timp indelungat in mediu, transmiterea infectiei depinde de contactul direct sau strans cu o pisica infectata.

Dupa infectare, perioada de incubatie (timpul cuprins intre infectare si aparitia semnelor clinice ale bolii) este cuprinsa intre 3-10 zile.

Ce pisici prezinta cel mai mare risc de a dezvolta aceasta boala?

Pisicile tinere si pisoii sunt deosebit de vulnerabili la aceasta infectie, dar C. felis poate fi depistata la pisicile de toate varstele. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei infectioase la pisici.

Ce semne clinice dezvolta o pisica infectata cu C. felis?

Bacteria infecteaza in principal conjunctiva, ce reprezinta membranele delicate care acopera pleoapele si conturul globilor oculari. Infectia provoaca inflamatie, cunoscuta ca si conjunctivita. La pisicile sanatoase, conjunctiva nu este vizibila cu usurinta si are un colorit roz somon, pal. La pisicile cu conjunctivita, conjunctiva devine inflamata si rosie, facand-o mai vizibila. Membrana nictitanta sau „pleoapa a treia” prezenta in coltul intern sau nazal al ochiului poate aparea partial pe suprafata ochiului. Unul sau ambii ochi pot fi afectati.

Pisicile afectate initial dezvolta o secretie oculara apoasa care rapid capata consistenta (se ingroasa) si, de regula, are un colorit galben sau verzui. Ochii sunt durerosi si pisicile, adesea, isi tin ochiul sau ochii afectati inchisi. Multe dintre pisici raman vioaie si par sanatoase din alte puncte de vedere, dar unele pot face febra si-si pierd pofta de mancare. Dupa una, doua zile, pisica incepe sa fornaie si sa stranute. La pisicile adulte, infertilitatea poate aparea ca urmare a infectiei. La pisoi, infectia poate cobori in pulmoni si poate cauza o pneumonie fatala.

Daca este lasata netratata, conjunctivita, secretiile si disconfortul asociate pot persita timp de cateva saptamani sau luni, perioada pe parcursul careia pisica este o sursa de infectie pentru alte pisici. Pisicile infectate par sa-si revina si apoi, infectia reapare.

Cum este diagnosticata chlamidioza?

Chlamidioza poate fi dificil de diagnosticat, deoarece exista atat de multe cauze ale conjunctivitei si nu de putine ori, pisicile pot avea concomitent mai multe infectii. Metoda preferata de diagnostic este prin izolarea directa a organismului de C. felis. Acest lucru implica prelevarea unei probe-tampon de la nivelul membranei conjunctivale. Tamponul este mai apoi introdus intr-un mediu special de transport si trimis la un laborator unde proba este cultivata pe un mediu de cultura si ulterior identificata. Ocazional, organismele de Chlamydophila sunt vizibile in frotiurile colorate, preparate din raclatele conjunctivale.

O alta optiune de diagnostic este testarea unei probe de sange pentru prezenta anticorpilor contra C. felis. Acest test poate fi util in cazurile in care rezultatul culturii de laborator este negativ sau ca test general de verificare pentru felise sau caminele cu mai multe pisici in care conjunctivita este o problema cronica. O noua tehnica de tip PCR (reactia de polimerizare in lant), care este efectuata pe raclatele conjunctivale, devine din ce in ce mai disponibila pentru diagnosticarea acestei infectii.

Celelalte pisici din casa prezinta riscul de a se infecta?

C. felis este transmisa prin contactul strans sau direct cu o pisica infectata, astfel ca toate pisicile din casa se pot infecta. Din acest motiv, daca una dintre pisicile din casa este diagnosticata cu o infectie cu C. felis, toate pisicile din acea casa vor trebui sa fie tratate.

Familia mea este in pericol?

Au fost raportate cazuri izolate de persoane care traiau in aceeasi casa cu pisicile afectate si care au dezvoltat conjunctivita asociata C. felis. Ca urmare, daca vreunul dintre membri familiei voastre are ochii inflamati si durerosi si le lacrimeaza excesiv, vor trebui sa-si consulte medicul si sa-i semnaleze acestuia ca au in casa o pisica infectata cu C. felis. O astfel de infectie este rarisima, dar odata diagnosticata se trateaza cu usurinta.

Exista vreun tratament pentru Chlamydia?

C. felis  poate fi tratata cu succes cu ajutorul unei cure de antibiotice administrate pe cale orala. Numai anumite antibiotice sunt capabile sa penetreze in interiorul celulelor in care „se adaposteste” C. felis. Tratamentul trebuie sa fie continuat timp de minim patru saptamani si timp de cel putin 10 zile dupa ce ochii par normali. In anumite cazuri, tratamentul local (oftalmologic) pe baza de antibiotic sub forma de unguent sau picaturi oftalmice poate fi de asemenea prescris.

„Tinand cont de faptul ca unele pisici pot prezenta infectii subclinice (ele nu prezinta nici un simptom, dar sunt o sursa de infectie pentru alte pisici), tratamentul trebuie sa fie administrat tuturor pisicilor din casa.”

Desi infectia poate fi epuizanta la unele pisici, ea este tratabila cu riscuri reduse de recidiva atata timp cat toate pisicile din casa sunt tratate corespunzator si complet.

Cum poate fi prevenita chlamidioza?

Diferite vaccinuri sunt disponibile si sunt cele mai utile in felise sau adaposturile de pisici fara stapan, unde microorganismele sunt dificil de eliminat in totalitate. In zonele in care C. felis este endemica, vaccinarile de rutina si periodice pot minimaliza riscul izbucnirii unor epidemii.

De asemenea, vaccinarea poate fi o optiune de dorit in coloniile libere de Chlamydophila sau la animalele de companie crescute in casa pentru a le asigura protectia in cazul situatiilor extrem de riscante cum sunt pensiunile de feline si expozitiile. Acest vaccin nu este considerat un „vaccin obligatoriu sau esential” si se recomanda a fi utilizat daca pisica voastra prezinta un risc rezonabil de a contracta boala. Protectia conferita de vaccin este de o durata relativ scurta, astfel ca rapelurile anuale sunt de regula necesare. Medicul vostru veterinar va va sfatui privind regimurile adecvate de vaccinare pentru pisica voastra, in functie de prevalenta acestei boli in regiunea voastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)