vineri, 30 martie 2018

Ingrijirea Inciziilor Chirurgicale la Pisici

Scopul acestui material informativ este de a va oferi informatiile generale prinvind ingrijirea de rutina a inciziei chirurgicale a pisicii voastre. Daca incizia pisicii voastre va necesita o ingrijire speciala, medicul vostru veterinar va discuta cu voi detaliile acestei ingrijiri particulare.

Exista metode diferite de inchidere a unei incizii chirurgicale?

Da. Daca o incizie chirurgicala se extinde in mai multe straturi de tesuturi, fiecare strat va fi inchis separat. Ca urmare, pot exista randuri multiple de suturi in locul unei singure incizii. Suprafata sau stratul de piele al inciziei chirurgicale al pisicii voastre poate fi inchis cu glue chirurgical sau prin intermediul unei dintre cele cateva tipuri diferite de suturi sau modele de suturare. Modelul de suturare care este utilizat pentru inchiderea pielii depinde de lungime inciziei si de cat de multa tensiune este prezenta de-a lungul inciziei, cat si de preferinta chirurgului veterinar.

Atata timp cat exista o minima tensiune la nivelul inciziei chirurgicale, medicul veterinar al pisicii voastre va utiliza un material de sutura obisnuit si un model standard de suturare. In aceste cazuri, copcile sau firele de sutura pot fi plasate pe suprafata pielii, folosindu-se un material de sutura neabsorbabil sau pot fi „infundate” sau „ascunse” dedesubtul suprafetei pielii, folosindu-se materialul de sutura absorbabil. Unii chirurgi prefera sa utilizeze glue-ul chirurgical sau capsele din otel inoxidabil pentru a inchide inciziile obisnuite.

Daca procedura chirurgicala implica indepartarea unei formatiuni mari, remedierea unei plagi extinse sau chiuretarea tesutului infectat sau mort, pierderea respectivului tesut poate insemna ca incizia chirurgicala se afla sub o mare tensiune. Tensiunea excesiva de-a lungul unei linii de incizie poate provoca deschiderea plagii si va intarzia cicatrizarea si vindecarea. Pentru a minimaliza tensiunea asupra liniei de incizie, medicul vostru veterinar poate utiliza un model special de suturare pentru a diminua tensiunea sau un tip de sutura a pielii denumita „sutura de intarire sau de detensionare”. Daca planul chirurgical a fost contaminat sau infectat inainte de interventia chirurgicala, un tub de dren chirurgical poate fi dispus la nivelul inciziei pentru a drena orice eventual material infectios.

Instructiunile privind ingrijirea diferitelor tipuri de incizii chirurgicale sunt aceleasi?

„Instructiunile generale pentru ingrijirea inciziei sunt aceleasi pentru toate inciziile chirurgicale.”

Instructiunile generale pentru ingrijirea inciziei sunt aceleasi pentru toate inciziile chirurgicale.

In nici un caz unei pisici cu o incizie chirurgicala proaspata nu trebuie sa i se permita accesul afara. Ideal ar fi sa-i restrictionati activitatea pisicii voastre pentru o perioada de 7-14 zile, pentru a-i permite inciziei sa se vindece. Nu-i permiteti pisicii voastre sa faca salturi sau sa se angajeze intr-o activitate intensa care ar putea cauza intinderea excesiva a inciziei chirurgicale, mai ales in primele cateva zile dupa operatie. Activitatea intensa poate cauza desprinderea suturilor sau ar putea provoca sangerarea la locul inciziei.

Medicul vostru veterinar va poate recomanda restrictionarea la cusca sau inchiderea pisicii intr-o camera mai mica in anumite circumstante.

„Nu va imbaiati pisica si evitati umezirea inciziei.”

Nu va imbaiati pisica si evitati udarea inciziei. Niciodata, nu aplicati vreo crema, unguent, substanta dezinfectanta sau orice alta substanta pe incizie, exceptand situatia in care v-a fost recomandat in mod expres de catre medicul vostru veterinar. In mod special, NICIODATA nu toaletati incizia cu peroxid de hidrogen (apa oxigenata) sau alcool deoarece aceste produse vor distruge celulele si vor intarzia cicatrizarea.

Pe cat posibil, nu-i permiteti pisicii voastre sa se linga sau scarpine la locul inciziei, deoarece exista pericolul ca pisica sa-si smulga suturile sau sa produca o infectie la nivelul inciziei.

Atata timp cat incizia nu este bandajata, uitati-va la aceasta cel putin de doua ori pe zi. Daca a fost pus un tub de dren chirurgical la locul inciziei, veti fi instruiti cum sa curatati drenul de mai multe ori pe zi.

Cum ar trebui sa arate incizia?

In mod normal, incizia trebuie sa fie curata, iar marginile acestea ar trebui sa adera una la cealalta. Pielea trebuie sa aiba un colorit normal sau usor roze-rosiatic. Nu este o chestiune neobisnuita ca incizia sa fie usor mai rosiatica in primele cateva zile, pe masura ce cicatrizarea incepe sa se produca.

La pisicile cu pielea deschisa la culoare, invinetirea este adesea sesizata in jurul planului chirurgical. Acest aspect poate sa nu fie sesizat decat dupa cateva zile dupa operatie si in anumite cazuri, poate parea mai extinsa in comparatie cu dimensiunea inciziei. Acest lucru se datoreaza infiltratiilor de sange sub marginile pielii si este un aspect normal.

In unele cazuri, o mica cantitate de sange se poate scurge la scurt timp (pana la 24 de ore) dintr-o incizie proaspata, mai ales daca pisica este activa.

Cand ar trebui sa ma ingrijorez?

Ar trebui sa va ingrijorati si ar trebui sa contactati imediat centrul medical veterinar daca sesizati oricare dintre urmatoarele aspecte la nivelul planului chirurgical:

      ·        Scurgerea sau infiltrarea continua cu sange sau alte lichide de la nivelul inciziei
·        Scurgerea intermitenta a sangelui care continua pe o perioada mai lunga de 24 de ore
·        Orice inflamatie, umflatura sau roseata excesiva a pielii, mirosurile neplacute sau aparitia supuratiei (puroi)

Ce-ar trebui sa fac daca pisica mea se linge la nivelul inciziei sau isi musca suturile?

In primele cateva zile dupa interventia chirurgicala, in mod instinctiv, pisica voastra poate incerca sa-si toaleteze locul operatiei, lingandu-se. Incizia poate induce mancarime pe masura ce rana se vindeca si parul incepe sa creasca la loc. Pisica voastra ar putea reactiona la aceasta mancarime lingandu-se sau muscandu-se la locul inciziei. Este o conceptie gresita ca saliva pisicii ar avea proprietati antibacteriene sau ar accelera vindecarea unei rani.

„Este o conceptie gresita ca saliva pisicii ar avea proprietati antibacteriene sau ar accelera vindecarea unei rani.”

Daca pisica voastra se linge sau se musca in mod exagerat, exista pericolul sa-si smulga suturile sau sa-si induca o infectie la locul inciziei. Daca pisica voastra insista sa-si linga incizia, va trebui sa achizitionati un guler elizabethan pentru a impiedica acest comportament. Nu este deloc surprinzator faptul ca multe pisici, initial, percep aceste gulere ca pe niste ciudatenii si vor incerca sa le indeparteze. Insa, dupa o scurta perioada, majoritatea pisicilor se vor acomoda si vor tolera gulerul. Este mult mai indicat sa mentineti acest guler in permanenta, mai degraba decta sa-l scoateti si sa-l tot puneti la loc. Nu dureaza mai mult de cateva secunde ca o pisica sa-si smulga suturile sau sa-si lezeze locul interventiei. Daca pisica voastra reuseste sa-si rupa vreuna dintre suturi, contactati centrul cat mai curand cu putinta.

Cand trebuie sa fie indepartate copcile sau suturile?

Daca incizia la piele a pisicii voastre a fost inchisa cu suturi care sunt ascunse sub suprafata pielii, acestea nu vor trebui sa fie indepartate. Daca incizia pisicii voastre este prevazuta cu copci sau suturi din materiale neresorbabile, capse de otel sau suturi de detensionare a locului inciziei, acestea vor trebui sa fie indepartate dupa aproximativ 7-14 zile de la operatie; timpul exact depinde de tipul de interventie chirurgicala efectuata. Medicul vostru veterinar va va comunica cand vor trebui indepartate suturile in cazul pisicii voastre.

Cand isi poate relua pisica mea activitatile normale?

Acest lucru va depinde de tipul de operatie pe care a suportat-o pisica voastra. In cazul unei interventii minore ce implica o incizie mica, o anumita restricitionare a miscarii si a efortului va trebui sa fie mentinuta timp de cateva zile dupa ce suturile au fost indepartate. Insa, daca o operatie majora a fost efectuata sau exista o incizie mare, o perioada mai mare de convalescenta va fi necesara, ceea ce ar putea insemna sa va tineti pisica in casa pentru o perioada de cateva saptamani. Medicul vostru veterinar va va oferi informatii si recomandari detaliate privind timpul necesar in care pisicii voastre ii vor fi restrictionate activitatile dupa interventia chirurgicala.

Exista anumite recomandari speciale pe care va trebui sa le urmez in ceea ce piveste ingrijirea inciziei pisicii mele?

Ceea ce urmeaza mai jos este o lista de lucruri pe care s-ar putea sa necesite sa le faceti, in functie de cazul particular al pisicii voastre:
o   Administrati-i medicamentul(le) prescris(e) intocmai cum va recomandat medicul veterinar sau este indicat pe prospect.
o   Curatati secretiile care se acumuleaza in jurul drenului chirurgical cel putin de 2 ori pe zi.
o   Prezentati-va pisica pentru inlaturarea drenului chirurgical in _______ zile.
o   Limitati-va pisica intr-o cusca sau un spatiu redus pentru urmatoarele _____ zile.
Altele _____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)