miercuri, 26 iulie 2017

Comportamentul si Educarea Pisoiului – Educarea sau Deprinderea Folosirii Litierei

Trebuie sa-mi invat noul pisoi cum sa utilizeze o litiera?

Majoritatea pisicilor, instinctual si din fire, prefera sa utilizeze o suprafata tip pamant pentru a-si elimina dejectiile. Daca le puneti la dispozitie o litiera cu substratul (materialul/nisipul) adecvat si atractiv, putine pisici vor trebui sa fie invatate sa-l utilizeze. La varsta de aproximativ 30-36 de zile, pisoii isi parasesc cuibul pentru a cauta un substrat afanat pentru a-si elimina dejectiile.

„Pisoiul invata zonele specifice si substraturile pe care le poate folosi observandu-si mama.”

Pisoiul invata zonele specifice si substraturile pe care le poate utiliza observandu-si mama (pisica-mama). Desi unele pisici, in special cele de pe propriile proprietati, vor sapa si isi vor ingropa nevoile, multe dintre pisici isi vor acoperi numai partial fecalele, mai ales daca se afla in afara teritoriului lor de origine. Unele pisici nu-si ingroapa deloc urina sau fecalele, chiar si atunci cand sunt pe teritoriul lor; aceste pisici, se pot dovedi mai dificil de invatat si deprins sa-si foloseasca litiera.


Cum imi pot invata noua pisica sa-si utilizeze litiera si zona pe care am ales-o?

Initial, este cel mai indicat ca pisoiul sa fie inchis intr-o camera sau zona mica cu o litiera de marime adecvata. Acest lucru va va permite sa profitati de tendinta pisicii de a-si elimina necesitatile intr-un material afanat. Atata timp cat litiera este usor accesibila si nisipul este singurul substrat afanat disponibil, nu va trebui sa faceti mare lucru pentru a va invata pisoiul sa-si utilizeze litiera. Daca urmeaza sa tineti pisica inchisa pentru o perioada nedeterminata de timp (de exemplu, urmeaza sa mergeti la birou toata ziua), asigurati-va ca in camera respectiva pisica are toate lucrurile necesare, incluzand litiera, apa, hrana, jucarii, sisal si locuri in care sa se poata catara si pe care le poate explora fara sa se accidenteze.

Unul dintre locurile din casa care ar putea fi la fel de sau chiar mai atractiv pentru unele pisici este pamantul din jurul plantelor ornamentale. Acest aspect poate fi cel mai bine solutionat asigurandu-va ca pisica este impiedicata sa ajunga la ghivecele cu flori, mutand plantele intr-o camera inaccesibila sau punand pietris sau pietre decorative deasupra pamantului. Pisoii pot simti necesitatea de a-si face nevoile dupa ce au mancat, dupa ce s-au trezit sau dupa ce-au tras o sesiune de joaca. In aceste momente, puteti pune pisoiul in litiera si, daca-si face nevoile, mangaiati-l si alintati-l sau oferiti-i o delicatesa.
Pisoiul nu va trebui sa fie tinut inchis in permanenta, dar va trebui sa fie supravegheat pentru a evita accidentele si frecvent, va trebui sa fie dus in locul in care este amplasata litiera. Daca puneti o mica mostra de urina sau fecale de la eliminarea anterioara in litiera acestuia, mirosul l-ar putea ajuta sa-l atraga la litiera. Daca pisoiul isi face necesitatile intr-un alt loc, altul decat litiera sa, in prima instanta, curatati zona temeinic cu un produs care este conceput sa neutralizeze mirosul de urina de pisica si n-ar fi o idee rea, sa puneti o mica cantitate de fecale sau cateva picaturi de urina in litiera acestuia pentru a-l atrage in zona litierei. Daca aveti mai mult de o pisica in casa, cel putin inca o litiera va trebui sa fie disponibila (a se vedea mai jos). Inchizand pisoiul intr-o zona cu propria litiera, pisoiul isi poate insusi obiceiul regulat de a-si folosi litiera fara a intra in competitie sau fara a se simti amenintat de alte pisici. Acest lucru, de asemenea, asigura o interactiune si o familiarizare mai graduala si prudenta a pisoilor cu celelalte pisici.

Ce tip de nisip igienic ar trebui sa utilizez?

Astazi, exista o multitudine de tipuri de nisipuri igienice. Aceste pot fi reprezentate de bentonita, nisipul fin care conglomereaza, peletele din plastic, silicatul, ziarele reciclate, talasul si multe altele. Unele dintre ele sunt „suplimentate” cu substante care controleaza mirosurile.

„Unele studii au depistat ca nisipul care conglomereaza poate fi preferat de majoritatea pisicilor si ca nisipul parfumat este dezagreabil pentru unele pisici.”

Unele studii au depistat ca nisipul care conglomereaza poate fi preferat de majoritatea pisicilor si ca nisipul parfumat este dezagreabil pentru unele pisici. Tinand cont de faptul ca pisoii invata locurile adecvate in care sa-si faca nevoile urmarindu-si mama, ar fi util sa continuati sa utilizati acelasi nisip cu care au fost familiarizati in prima casa. Desi tipul de nisip pe care il alegeti ramane decizia voastra, puteti solicita recomandari privind tipurile de nisipuri care sunt cele mai sigure, mai ales daca aveti un pisoi care tinde sa-si manance nisipul (deoarece unii pisoi mici fac acest lucru).

Ce tip si marime de litiera ar trebui sa cumpar?


Initial, marimea litierei trebuie sa fie determinata de marimea pisoiului sau a pisicii. Un pisoi foarte mititel poate avea nevoie de o litiera cu una dintre laterale mai joasa sau de o rampa pentru a avea un acces mai facil in litiera. Pe masura ce pisoiul creste, o litiera mai mare, categoric, este mai adecvata. Unii proprietari prefera litierele acoperite. Acestea pot fi o optiune atata timp cat si pisica o accepta. Trebuie sa va asigurati ca pisica poate trece prin deschidere trecand prin ea si ca pisica nu este prea mare si poate incapea prin deschiderea litierei. Pe masura ce pisica creste, asigurati-va ca litiera mai intruneste necesitatile pisicii, si daca este necesar schimbati-o cu una mai spatioasa.

Unde ar trebui sa pun litiera?

Litiera ar trebui sa fie asezata intr-un loc care sa poate fi usor accesat de pisica, dar in acelasi timp, retras. Incercati sa evitati zonele aglomerate din casa. Pisica trebuie sa beneficieze de oaresce intimitate si liniste pentru a-si face nevoile. Camerele in care sunt amplasate centralele termice sau spalatoria/uscatoria sunt, adesea, utilizate in aceste scopuri, dar asigurati-va ca zgomotul asociat aparaturii electrocasnice nu este perturbator si adversiv pentru pisica voastra. De asemenea, asigurati-va ca pisica nu este inchisa in afara camerei respective la momentul in care ar trebui sa-si faca nevoile. Incercati sa puneti litiera intr-o zona in care va este convenabil sa o verificati si curatati cu regularitate. Nu asezati castroanele de apa si mancare, imediat in apropierea litierei. Daca aveti caini in casa, atunci litiera trebuie sa fie asezata undeva unde pisica sa-si poata face necesitatile fara a fi deranjata de acestia.

Cat de des ar trebui sa curat litiera?

Unul dintre cei mai importanti factori in a va asigura ca pisicile din casa continua sa-si utilizeze litierele este gradul de curatenie al acestora. Pisicile sunt animale foarte fastidioase si-si petrec suficient de mult timp in fiecare zi asigurandu-se ca au blana, picioarele si fata curate. In consecinta, se poate presupune ca le va place un loc curat in care sa-si faca necesitatile. Numarul de pisici din casa si uzanta nisipului va determina intervalul dintre igienizarile nisipului. Materiile fecale vor trebui sa fi inlaturate dupa fiecare evacuare, daca este posibil, iar litiera va trebui sa fie curatata de reziduurile de urina in fiecare zi, indiferent de tipul de nisip. Intregul continut al litierei va trebui sa fie curatat saptamanal. Clatiti litiera cu apa fierbinte si uscati-o inainte de a pune din nou nisip.

Nu uitati ca fiecare pisica este un individ aparte.”

Unele nisipuri care conglomereaza formeaza bulgari destul de compacti care pot fi indepartati cu usurinta in intregime, lasand in urma un reziduu minim. Daca folositi unul dintre aceste tipuri de nisip, va trebui sa schimbati nisipul, numai la cateva saptamani; totusi, nu uitati sa completati nisipul ramas pentru a mentine o grosime adecvata dupa fiecare igienizare. Nu uitati ca fiecare pisica este un individ aparte. Pisicii voastre i-ar placea sa ii curatati mai frecvent litiera pentru a o determina sa-si mentina obiceiurile sanatoase de a-si folosi litiera. Unora dintre pisici nu le place mirosul substantelor de curatare utilizate pentru curatarea litierelor, astfel ca, dupa fiecare igienizare clatiti litiera din abundenta cu apa fierbinte. Exista litiere automate, care sunt prevazute cu dispozitive de curatare si ar putea fi o optiune pentru pisicile care le agreeaza. Totusi, exista unele pisici care se pot speria de zgomotele emise de motoarele si mecanismele de curatare ale litierelor automate.

De cate litiere am nevoie in casa?

Numarul necesar de litiere depinde de numarul de pisici, de cat de spatioasa este casa, temperamentul pisicilor si daca exista alte animale de companie in casa. Atunci cand sunt mai multe pisici, mai multe litiere trebuie sa fie disponibile in diferite locuri din casa si nu toate una langa alta intr-un loc. Intrucat exista interactiuni variate intre pisici, mai multe litiere in mai multe locuri le permite posibilitatea „colegilor de apartament” sa se evite intre ei daca simt nevoia. Chiar si in cazul unei singure pisici, doua litiere pot fi necesare in functie de cum este constituita casa, cat si de preferintele individuale ale pisicii. Unele pisici prefera o litiera pentru urina si o alta pentru fecale. Pisicile varstnice pot prezenta anumite limitari fizice care le impiedica sa urce scarile cu usurinta, astfel ca o litiera amplasata intr-un loc pe care pisica il frecventeaza este o necesitate. In general, trebuie sa existe cel putin o litiera pentru fiecare pisica; insa, daca apar probleme de murdarire a casei, majoritatea specialistilor in comportament felin va vor sfatui sa aveti cate o litiera pentru fiecare pisica plus una.

Ce ma fac daca pisoiul meu nu-si foloseste litiera?

In cazul in care pisoiul incepe sa-si faca necesitatile in alte locuri, altele decat in propria litiera, in primul rand, revizuiti pasii de mai sus. Litiera este amplasata intr-o zona tentanta si usor de accesat de catre pisica? Litiera este curatata suficient de des? Sunt suficiente litiere pentru numarul de pisici? Incercati sa descoperiti ce este atat de atractiv pentru pisica voastra la zona pe care aceasta o murdareste. Si, poate cel mai important, exista ceva legat de loc, litiera sau nisip care ar putea face ca pisica sa le evite (sau sa fie speriata)?

Pentru a depista care este nisipul cel mai pe placul pisicii voastre, puneti-i la dispozitie doua sau mai multe tipuri de nisip in acelasi tip de litiera, una langa alta, si observati pe care, daca il foloseste pe vreunul, pisica il utilizeaza cel mai frecvent. Mai apoi, stabiliti ce tip de litiera prefera pisica voastra punandu-i la dispozitie doua sau mai multe tipuri de litiere, una langa alta (fiecare dintre ele umplute cu tipul de nisip preferat). Pentru a depista care este locatia preferata a pisicii puneti-i litierele preferate umplute cu nisipul preferat in doua sau mai multe locuri si observati care dintre ele, daca este vreuna, o frecventeaza mai des. Daca problemele legate de utilizarea litierei persista, atunci aveti nevoie de consiliere si probabil de o consultatie de specialitate pe probleme de comportament.

Daca pisica isi ridica coada si spreiaza cu urina pe suprafetele verticale, atunci acesta este un comportament de marcare si poate indica ca este momentul sa luati in considerare castrarea (daca pisica voastra este un mascul intact/necastrat) sau ca o problema de anxietate sau teritorialitate a aparut si ar trebui sa solicitati consiliere de specialitate.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afla in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 / 0745.141.269

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)