marți, 21 martie 2017

Ingrijirea Dentara La Pisici

Ce implica o vizita de igiena dentara de specialitate pentru pisica mea?

Totul incepe cu o evaluare in sala de consult. Atunci cand tartrul brut se acumuleaza pe suprafata dintilor si atinge linia gingiilor, este momentul pentru vizita stomatologica de specialitate ce vizeaza evaluarea, tratamentul si preventia afectiunilor aferente cavitatii bucale. O astfel de vizita va include o examinare dentara amanuntita, curatarea danturii si detartrajul profesional care are scopul de a inlatura tartrul si placa invizibila de pe toate suprafetele dentare.

Medicul vostru veterinar va initia testele de sange pre-anestezice pentru a se asigura ca functia hepatica si renala sunt adecvate pentru a suporta manopera de anestezie a pisicii voastre, precum si o evaluare clinica a inimii si cavitatii abdominale functie de necesitatile pisicii voastre.

Ce se intampla in timpul examinarii stomatologice?

Pentru o ingrijire dentara adecvata, pisica voastra trebuie sa fie supusa anesteziei generale. Odata ce pisica voastra este atent monitorizata in stare de anestezie generala, medicul vostru veterinar si asistentele veterinare vor trece la examinarea detaliata a cavitatii bucale (gurii) a pisicii voastre, notand eventualele anomalii sau probleme in fisa medicala de evaluare.

Ori de cate ori se poate, radiografiile dentare vor fi examinate si cu ajutorul unei sonde dentare vor fi evaluate sangerarea gingivala si pungile parodontale, in care fragmentele de alimente se pot acumula, daca nu sunt tratate. Atunci cand boala parodontala este avansata, exista posibilitatea sa nu poata fi salvati dintii grav afectati, care vor trebui sa fie extrasi.

„Pentru a beneficia de o ingrijire dentara adecvata, pisica voastra trebuie sa fie supusa anesteziei generale.”

Cum sunt curatati dintii pisicii mele?

Mai apoi, va fi efectuata curatarea danturii, folosindu-se atat instrumentarul pentru detartraj manual, cat si pe cel cu ultrasunete, pentru a indeparta tartrul de deasupra si de sub linia gingivala. Tartrul aflat sub linia gingivala cauzeaza probleme parodontale mai severe, astfel ca este deosebit de important ca acesta sa fie indepartat complet.

Dupa detartraj, dintii sunt polisati pentru a inlatura zgarieturile sau fisurile microscopice aparute in smaltul dintilor si a diminua viteza de reformare a placii. Aplicarea unor preparate speciale cum ar fi florura, preparatele pe baza de antibiotice si a compusilor de curatare, poate fi folosita pentru a diminua sensibilitatea dentara, a fortifica smaltul, pentru a trata infectia bacteriana si a reduce acumularea ulterioara a placii bacteriene.

Procedurile de care pisica voastra va avea nevoie vor fi discutate cu voi inainte de detartrajul ei. Tinand cont de faptul ca este destul de dificil de anticipat anvergura bolii dentare inainte de procedura, este absolut necesar ca medicul vostru veterinar sa poata lua legatura cu voi in timpul procedurii pentru a va anunta privind eventualele tratamente suplimentare de care pisica voastra ar avea nevoie.

De ce n-as putea indeparta tartrul si placa bacteriana pur si simplu cu o chiureta dentara de uz uman?

Desi puteti indeparta tartrul acumulat deasupra liniei gingiei la pisicile care sunt extrem de cooperante, exista trei probleme care pot aparea daca veti face acest lucru. In primul rand, va fi inlaturat numai tartrul vizibil de deasupra gingiei, lasand placa bacteriana si tartrul prezent sub linia gingivala, ceea ce va continua sa provoace probleme parodontale. In al doilea rand, nu este nici posibil si nici lipsit de riscuri sa curatati suprafetele interioare ale dintilor in mod adecvat la o pisica neanesteziata. Si in al treilea rand, utilizarea oricarui instrument pe smaltul dentar va cauza zgarieturi sau fisuri microscopice pe suprafata acestuia si, in cele din urma, va afecta si distruge suprafata dintelui, conducand la avansarea bolii – acesta este motivul pentru care stomatologul vostru intotdeauna va lustrui sau poliseaza dintii dupa inlaturarea tartrului cu instrumentarul dentar.

Trebuie sa-i fac o programare pisicii mele pentru a-i efectua un detartraj si un periaj dentar?

Da. Medicul vostru veterinar ii va efectua testele pre-anestezice si va va examina pisica in ceea ce privesc problemele ascunse de boala inainte de planificarea procedurii de ingrijire dentara si foarte probabil, in functie de problemele stomatologice ale pisicii voastre, acesta poate stabili si recomanda initierea tratamentului cu antibiotice inainte de efectuarea detartrajului sau a altor proceduri stomatologice.

Cum pot preveni acumularea tartrului dupa detartraj?

Placa si tartrul incep sa se formeze in mai putin de sase ore dupa curatarea profesionala a danturii pisicii voastre. Un program de ingrijire dentara mentinut la domiciliu incluzand periajul dentar regulat este o necesitate. Medicul vostru veterinar va va furniza instructiuni detaliate privind modul in care sa-i periati si sa-i clatiti dintii pisicii voastre. Acumularea placii bacteriene si a tartrului poate fi diminuata frecand linia gingivala cu o rutina zilnica, cu ajutorul unui betisor pentru curatarea urechilor.

Pot folosi pasta dentara pentru oameni?

Categoric NU. Pastele dentare ce se adreseaza oamenilor nu trebuie sa fie utilizate la pisici niciodata. Toate produsele umane de igiena dentara contin ingrediente care nu trebuie sa fi inghitite si care pot cauza probleme interne daca sunt inghitite. Produsele umane, in mod obisnuit, contin si cantitati mai mari de sare, ceea ce ar putea fi o problema pentru unele pisici.

De asemenea, va trebui sa evitati sa folositi bicarbonatul de sodiu pentru a-i curata dintii pisicii voastre. Bicarbonatul de sodiu are un continut alcalin ridicat si, daca este inghitit, poate perturba echilibrul acid de la nivel gastric si al tractului digestiv. Mai mult de atat, bicarbonatul de sodiu nu are un gust placut, ceea ce ar putea-o determina sa nu fie prea cooperanta atunci cand incercati sa-i periati dintii.

De ce este recomandata pasta dentara speciala pentru animalele de companie?

Numeroasele paste dentare pentru animalele de companie nu produc spuma, pot fi inghitite fara riscuri si sunt disponibile in diferite arome care le fac acceptate si atractive pentru pisici, incluzand aromele de carne de pui, de vita, malt si menta. Daca folositi un produs care are un gust bun, pisica voastra are mai multe sanse sa aprecieze si sa savureze intreaga experienta.

In afara gustului placut, multe dintre pastele dentare speciale pentru animalele de companie contin enzime care sunt concepute pentru a ajuta la dezintegrarea placii dentare prin procese chimice, fapt ce va reduce timpul pe care voi ar trebui sa-l petreceti periindu-i dintii pisicii voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)