vineri, 8 mai 2020

Hrănirea minții și a corpului – hrănitoarele interactive pentru pisici

Animăluțele noastre de companie depind de noi pentru a le pune la dispoziție necesitățile de bază ale vieții – hrană, apă și adăpost. Ele nu pot merge la magazinul alimentar să-și cumpere alimente, astfel că noi le asigurăm masa. De asemenea, ele nu se pot duce la frigider sau la robinet pentru a-și lua un pahar de apă, așa că noi le menținem castroanele de apă pline. Mai mult de-atât ele nu-și pot construi o casă pentru a se proteja de vremea rea sau de prădători, astfel că noi le primim cu brațele deschise în casele noastre.
Dar, chiar și cu toate avantajele de a fi o pisică de companie răsfățată, prietenele noastre mustăcioase își mențin un instinct de bază pentru supraviețuire care v-ar putea impresiona. Poate că nu trebuie să se apere și să se protejeze tocmai pentru că sunt membri de elită ai familiilor noastre, dar nu-și uită impulsul nativ de a supraviețui pe care l-au moștenit de la strămoșii lor. Hrănitoarele interactive nu fac nimic altceva decât să le „hrănească” acel instinct.

Ce este un hrănitor interactiv?

Întocmai cum le sugerează și numele, hrănitoarele interactive solicită acțiune și implicare. Aceste hrănitoare remarcabile sunt puzzle-uri care necesită putere mentală și dexteritate pentru a fi rezolvate. Iar premiul pentru rezolvarea puzzle-ului este unul delicios.
În loc să repartizeze cu zgârcenie hrana, hrănitoarele interactive determină pisica să muncească în mod activ pentru a obține o gustărică, gândind și planificând întocmai cum strămoșii lor vânători/căutători făceau în sălbăticie. Astfel că, în loc să se îndoape din castronul de hrană care dă pe dinafară, pisica își exersează mintea și corpul pentru a obține o cantitate porționată de hrană pe care o mănâncă mai încet. Hrănitoarele interactive se găsesc în toate formele și dimensiunile care prezintă grade diferite de dificultate făcând pisicile să-și folosească abilitatea de rezolvare a problemelor.
În natură, animalele care sunt suficient de pricepute în a vâna și a-și găsi hrana, uneori o ascund din nou, îngropând-o. Îngroparea hranei o protejează de alți prădători și o depozitează în condiții de siguranță până când vânătorul o va dezgropa la următoarea masă. Hrănitoarele interactive „hrănesc” inclusiv acest instinct.

Ce tipuri de hrănitoare interactive sunt disponibile?

Hrănitoarele interactive se găsesc în multe modele diferite de la simple la complexe. Unele sunt speciale pentru pisici, în timp ce altele sunt distractive atât pentru câini, cât și pentru pisici. 
Unele hrănitoare ispititoare vizează pisicile. Unele în formă de vas pentru pești care necesită ca pisicoasele să scoată hrana afară din acestea cu ajutorul lăbuțelor. Altele au tuneluri sau găuri de „șoarece” care încurajează pisica să-și creeze o strategie de vânătoare. La fel de mult, pisicilor le plac hrănitoarele cu tuburi flexibile multiple în care este ascunsă hrana. Aceste tuburi întortocheate sunt numai bune de jucat cu ele, dar reprezintă și o provocare pentru pisici. Și unde mai pui că tuburile sunt detașabile, astfel că igienizarea și curățarea lor nu este deloc dificilă pentru companionii umani ai pisicoaselor!
„La fel de mult, pisicilor le plac hrănitoarele cu tuburi flexibile multiple în care este ascunsă hrana.”
Hrănitoarele tip puzzle pentru pisici, cum sunt cele care necesită utilizarea dexterității și a unor lăbuțe dibace și curioase, dar și utilizarea gurii sunt nemaipomenite. Jocurile care oferă și hrană, cu orificii mici, mai mici decât dimensiunea lăbuțelor pot fi aprovizionate cu hrană din conserve sau mici delicatese și astfel vor satisface dorința pisicii de a linge. În orice caz, depistarea celei mai bune metode de a-și obține recompensa asigură educația și distracția pisicilor.
Fără doar și poate că pisicilor le vor plăcea jucăriile tip hrănitor compuse din câteva compartimente, fiecare dintre acestea necesitând o tehnică diferită pentru a fi deschise. Pisica poate că va trebui să apese un buton, să tragă de un mâner, să apuce o frânghie sau să gliseze un sertar pentru a deschide fanta care ascunde delicatesa. Compartimentele individuale pot fi rotite pentru a menține interesul pisicii pentru joc.
„Mâncarea poate fi dispusă printre proeminențe, iar pisica trebuie să-și folosească lăbuțele sau gura pentru a împinge hrana printre „firele de iarbă” până când o poate înșfăca.”
Un alt hrănitor mai complex care necesită iscusință pentru a ajunge la recompensă expune hrana unde pisica o poate vedea, dar trebuie să-și dea seama cum să ajungă la ea. Un tip are o bază în formă de placă cu proeminențe ieșite în relief la diferite înălțimi. Acest lucru simulează căutarea hranei într-un ambient ierbos. Hrana este dispusă între proeminențe, iar pisica trebuie să-și folosească lăbuțele și gura pentru a împinge hrana printre „firele de iarbă” până când o poate înșfăca. Hrănitoarele sunt disponibile în mai multe variante de dimensiuni pentru a fi pe placul atât a pisicilor de talie mare, cât și a celor de talie mică și pot fi utilizate atât cu hrană uscată, cât și cu hrană umedă.
Curățarea acestora este ușoară deoarece pot fi spălate fără probleme în mașina de spălat vase.

Pisica ta are nevoie de un hrănitor interactiv?!? Eu zic: Categoric, da!!!

Înainte de a fi domesticite, animalele de companie – câinii și pisicile – erau animale utilitare sau de muncă. Ele trebuiau să prindă șoareci și alți dăunători. Aceste îndatoriri le-au menținut active din punct de vedere fizic și mental. În timp ce unele animale muncesc pentru a-și asigura existența, cea mai solicitantă muncă pe care majoritatea câinilor și pisicilor o au este aceea de a ne fi buni companioni, în timp ce noi îi servim de fapt! Lăsându-le timp excesiv la îndemâna lor, unele pisici se plictisesc și se vor simți singure. Astfel, ele nu-și exercită instinctele naturale de căutători și vânători și pot recurge la comportamente distructive. Hrănitoarele interactive pot preveni plictiseala și le ajută să-și exprime pornirile comportamentale.
De asemenea, aceste hrănitoare le pot ajuta pe pisicile cu anxietate de separare. Atunci când sunt combinate cu alte instrumente de modificare comportamentală, hrănitoarele interactive se pot dovedi utile în atenuarea efectelor anxietății de separare distrăgând și bine dispunând pisica. 
„Atunci când sunt combinate cu alte instrumente de modificare comportamentală, hrănitoarele interactive se pot dovedi utile în atenuarea efectelor anxietății de separare distrăgând și bine dispunând pisica.”
Inactivitatea duce la obezitate și probleme de sănătate. Pisicile care se plictisesc, la fel ca și oamenii plictisiți, au tendința să ciugulească tot timpul zilei consumând calorii în exces care le vor face să ia semnificativ în greutate. Hrănitoarele interactive le vor oferi numai mici porții de hrană, vor combate plictiseala și vor menține pisicile stimulate din punct de vedere mental. Unele dintre aceste minuni ale tehnologiei vor solicita inclusiv un nivel de activitate mai ridicat care vor arde caloriile.
Dispozitivele speciale de hrănire pot, de asemenea, să ajute pisicile care mănâncă prea vorace. Pisicile care-și înfulecă mâncarea sau se îndoapă cu aceasta pot dezvolta tulburări digestive, cum ar fi regurgitarea, balonarea, vărsăturile și diaree. Hrănitoarele interactive le forțează să mănânce mai încet și pot diminua apariția acestor probleme.
În afară de faptul că sunt distractive, hrănitoarele interactive le ajută pe pisici să fie mai fericite și mai sănătoase. Chiar dacă companionii umani, în continuare, le vor pune la dispoziție membrilor mustăcioși ai familiilor lor necesitățile de bază ale vieții, este bine să le lăsăm să se descurce pe cont propriu în ceea ce privește anumite lucruri. O mică provocare este un lucru nemaipomenit! Ea face bine atât minții cât și trupului. Și-acum nu-mi mai rămâne decât să spun „Miau!” și „Poftă bună!”
Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic și tratament dedicat exclusiv pisicilor. Dacă îți dorești ca pisica ta să se afle în îngrijirea unui medic veterinar specializat în medicină felină, a cărui prioritate și prim interes profesional sunt pisicile, programează-ți pisica la 021.211.00.49 pentru un consult și vino să ne cunoști. 

Adresa: Strada Sfântul Spiridon nr. 11, sector 2, București

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)