joi, 11 aprilie 2019

Insuficienta Renala Cronica La Pisici

Cu ce se „ocupa” rinichii pisicii mele?

Rinichii au numeroase functii. In principal, ei indeplinesc functii de inlaturare a produselor finale ale metabolismului din circulatia sangvina, regleaza nivelurile anumitor substante nutritive esentiale, cum ar fi potasiul si sodiul, pastreaza apa si produc urina.

Ce este insuficienta renala cronica?


„Lezarea rinichilor s-a produs pe parcursul multor luni sau ani (cronica) inainte ca insuficienta sa fie evidenta.”

Rinichii au o mare capacitate de rezerva pentru a-si efectua functiile variate, astfel ca cel putin doua treimi (67-70%) din rinichi trebuie sa fie disfunctionale inainte ca vreun semn clinic sa fie observat. In multe cazuri, acest lucru inseamna ca lezarea rinichilor s-a produs pe parcursul multor luni sau ani (cronica) inainte ca insuficienta sa fie evidenta. Insuficienta renala cronica (IRC) este in principal o problema medicala a pisicilor varstnice. Numai la aproximativ 10% din cazuri, apare la pisicile cu varste de sub trei ani.

Care sunt semnele clinice ale insuficientei renale cronice?

Semnele timpurii ale bolii, cum sunt pierderea in greutate sau un aspect precar al blanii sunt adesea gresit interpretate ca transformari normale ale fenomenului de imbatranire. In stadiile incipiente ale insuficientei renale, rinichii fac eforturi sa contracareze incapacitatea lor de a elimina in mod eficient reziduurile metabolice excretandu-le intr-o concentratie mai scazuta intr-un volum mai mare (cu alte cuvinte, producand o cantitate mai mare de urina mai putin concentrata). Aceasta situatie este cunoscuta ca insuficienta renala compensata. Dupa ce aproximativ doua treimi din tesutul renal si-a pierdut functia, se inregistreaza o crestere rapida a reziduurilor metabolice la nivelul circulatiei sangvine si un debut aparent brusc al bolii intr-o forma severa.

Care sunt cauzele IRC?

Insuficienta renala cronica reprezinta stadiul terminal al unui numar de boli diferite mai degraba decat o boala specifica in sine. Bolile si afectiunile care in cele din urma duc la insuficienta renala cronica sunt:
  1. Malformatiile congenitale ale rinichilor – cum ar fi boala polichistica renala la pisicile cu parul lung
  2. Pielonefrita – infectiile renale bacteriene
  3. Glomerulonefrita – inflamatia si distrugerea membranei de filtrare a rinichilor
  4. Neoplazia – diferitele tumori ale rinichilor, cel mai frecvent intalnit fiind limfomul renal
  5. Amiloidoza – aceasta reprezinta acumularea unei proteine neobisnuite la nivelul rinichilor care impiedica rinichii de la a-si satisface functiile in mod adecvat
  6. Infectiile virale de tipul virusului leucemiei feline (FeLV) sau virusul peritonitei infectioase feline (PIF)
  7. Pietrele renale sau ureterale (urolitiaza)

Cum este diagnosticata IRC?

In mod obisnuit, boala renala este diagnosticata verificandu-se nivelul a doi produsi secundari biochimici prezenti in sange, respectiv, azotul ureic sanguin (BUN) si creatinina, alaturi de gravitatea specifica a urinei. Microalbuminuria (sau prezenta moleculelor proteice de dimensiuni mici in urina) este un alt indicator al insuficientei renale cronice. Testele care determina nivelurile sanguine ale altor substante, cum ar fi proteinele, potasiul, fosforul si calciul, precum si determinarea numarului de celule rosii si albe ale sangelui sunt de asemenea, importante pentru a evalua anvergura insuficientei si pentru a stabili cel mai bun protocol de terapie.

Insuficienta renala ar fi putut fi diagnosticata mai devreme?


„Nici semnele clinice ale insuficientei renale, nici cresterile in concentratiile BUN si creatininei nu sunt evidente pana in momentul in care s-a pierdut mare parte din functia rinichilor.”

Pana recent, diagnosticul precoce al insuficientei renale cronice este foarte dificil. Nici semnele clinice ale insuficientei renale, nici macar cresterile in concentratiile BUN si creatininei nu sunt evidente pana in momentul in care s-a pierdut mare parte din functia rinichilor. In stadiile incipiente ale bolii, nu prea sunt prezente semne clinice care sa solicite efectuarea testelor de functionalitate a rinichilor, care ar putea pune in evidenta lezarea timpurie a rinichilor. Ca urmare, se recomanda ca toate pisicile mature si senioare sa beneficieze de analize de laborator (urina si sange) la fiecare 6 luni pentru ca boala renala sa poata fi diagnosticata in stadiul cel mai incipient posibil. O gravitate specifica urinara scazuta sau o crestere a nivelurilor de proteine din urina pot indica faptul ca rinichii nu functioneaza optim.


Un test de sange dezvoltat recent evalueaza nivelurile de SDMA (un indicator biologic natural pentru functia renala) a fost utilizat pentru a determina daca insuficienta renala timpurie s-a produs. Concentratiile de SDMA cresc peste intervalul de referinta normal cu mult inainte ca concentratiile de creatinina serica sa creasca. Depistarea valorilor crescute de SDMA il pot ajuta pe medicul vostru veterinar sa stabileasca un diagnostic timpuriu de insuficienta renala si sa va ofere un protocol de terapie pentru pisica voastra intr-un stadiu mult mai precoce al bolii.

Cum va stabili medicul meu veterinar gradul insuficientei renale al pisicii mele?

Medicul vostru veterinar ar trebui sa utilizeze sistemul de stadializare IRIS (International Renal Interest Society). Stadializarea IRIS se bazeaza pe nivelurile creatininei serice cu o substadializare pe baza prezentei proteinei din urina (intocmai cum a fost determinata pe baza raportului urinar proteina:creatinina) si determinarea tensiunii arteriale a pisicii voastre. Utilizand aceasta stadializarea, medicul vostru veterinar are o mai buna evidenta si ideea de cum sa conduca terapia, sa monitorizeze evolutia si sa emita un prognostic al pacientei/pacientului.

Cum imi afecteaza IRC-ul pisica?

Tinand cont de faptul ca rinichii deservesc o varietate de functii diferite, semnele clinice ale insuficientei renale sunt oarecum variate. Cele mai obisnuite modificari observate sunt pierderea in greutate, un aspect precar al blanii, halitoza (respiratia urat mirositoare), pofta de mancare capricioasa care poate fi asociata prezentei ulcerelor in cavitatea bucala, letargie si depresie. Semnele mai putin obisnuite in debutul bolii, dar ce acompaniaza trenarea bolii netratate sunt reprezentate de consumul exagerat de apa, urinare in cantitati mari, varsaturile, diareea si anemia.

Ce tratamente sunt disponibile?

Tratamentul insuficientei renale depinde de rezultatele testelor de sange si urina, iar tratamentele specifice sunt menite sa remedieze anormalitatile specifice. Nu intrati in panica daca lista de mai jos vi se pare atat de lunga incat nu o sa reusiti niciodata sa administrati toate medicamentele. Majoritatea pisicilor sunt tratate in mod eficient schimbandu-le dieta, introducandu-le cateva suplimente si administrandu-le 1-2 medicamente.
  • Dietele speciale – hranirea cu diete speciale cu un continut redus in fosfor si cu proteine inalt digestibile se dovedeste utila in diminuarea nivelului de produsi reziduali in circulatia sanguina. Aceste diete pot fi preparate acasa sau sunt disponibile in centrele medical-veterinare sunt forma de diete consacrate pentru managementul afectiunilor renale.
  • Chelatorii sau „legatorii” de fosfor – in ciuda unei concentratii mai scazute a fosforului din dieta, nivelurile fosforului din sange se pastreaza peste limita intervalului de referinta la anumite pisici. Reducerea concentratiilor de fosfor din sange poate avea un efect major in ceea ce priveste imbunatatirea starii generale a pisicii voastre, cat si in incetinirea progresiei bolii. Chelatorii sau legatorii de fosfor ce se administreaza pe cale orala, cum ar hidroxidul de aluminiu se dovedesc utili in reducerea cantitatii de fosfor absorbite prin peretele intestinal.
  • Antibioticele – multe pisici se pare ca raspund bine la antibiotice dintr-un motiv care nu intotdeauna este prea clar. Pisicile cu insuficienta renala dezvolta infectii ale vezicii urinare mult mai frecvent, astfel ca uroculturile regulate sunt recomandate in cazul multor pacienti.
  • Suplimentele pe baza de potasiu – pisicile cu insuficienta renala tind sa piarda o cantitate destul de mare de potasiu prin urina. Hipopotasemia (concentratii scazute ale potasiului in sange) duce la slabiciune musculara, crampe musculare si o calitate precara a blanii. Nivelurile scazute ale potasiului, de asemenea, pot contribui la inrautatirea insuficientei renale.
  • Vitaminele complexului B si vitamina C – atunci cand rinichii esueaza in a mai produce o urina concentrata, aceste vitamine hidrosolubile sunt pierdute, astfel ca pisicile afectate au nevoie de un supliment zilnic.
  • Antiemeticele sau antivomitivele – in cazul pisicilor care vomita, utilizarea antivomitivelor reduce senzatia de greata si ca urmare, imbunatatesc pofta de mancare.
  • Medicamentele care reduc presiunea sanguina sau hipotensivele – un numar mare de pisici cu insuficienta renala au hipertensiune arteriala, care poate duce la distrugerea suplimentara a tesutului renal. In unele cazuri, diminuarea tensiunii arteriale poate fi necesara.
  • Tratarea anemiei – rinichii initiaza productia celulelor rosii ale sangelui la nivelul maduvei osoase. Multe dintre pisicile cu insuficienta renala cronica sunt anemice deoarece, eritropoietina sintetizata la nivel renal in cantitate insuficienta nu mai produce in mod adecvat stimularea maduvei osoase. Recent, au fost concepute medicamente care se dovedesc utile in stimularea productiei de celule rosii la nivelul maduvei osoase si pot fi prescrise pisicii voastre.

„Este extrem de important ca apa proaspata sa fie pusa la dispozitia pisicii voastre in permanenta deoarece pisicile cu insuficienta renala se pot deshidrata rapid.”

Care este costul tratamentului?

Costurile aferente terapiei variaza de la un pacient la altul, in majoritatea cazurilor, managementul pe termen lung nu este extrem de costisitor.


Care este speranta de viata la care ar trebui sa ma astept?

Din pacate, odata ce rinichii au fost afectati, ei au abilitati extrem de limitate de a-si mai „reveni”. Cu toate acestea, cu un management adecvat, majoritatea cazurilor de insuficienta renala cronica progreseaza foarte lent. Cu tratament, pisica voastra poate castiga cati ani de viata activa si de buna calitate.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino s-o cunosti pe doctorita!

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)