Chiar daca, de regula, pisicile aterizeaza in picioare, totusi ele pot suferi
leziuni in cadere. Companionii umani prevazatori ai pisicoaselor trebuie sa fie
pusi in tema cu problemele care are putea aparea atunci cand felina lor,
curioasa si teribilista, face un salt. Luxatiile, fracturile osoase,
traumatismele craniene, toracice si abdominale pot aparea atunci cand pisicile
cad de la inaltime.
Simptomele
Daca sunteti martorii caderii de la
inaltime a pisicii voastre, tineti-o sub observatie atenta timp de cateva zile.
Unele leziuni pot fi sesizate imediat, in timp ce altele nu vor fi aparente
decat la cateva ore dupa cadere. Chiar daca nu v-ati surprins pisica facand un
salt de la inaltime, ar trebui sa suspectati o cadere, daca sesizati oricare
dintre urmatoarele semne:
- Reticenta de a sta in picioare sau de a se deplasa
- Prezenta durerii atunci cand se intinde sau se ridica
- Mers incordat si rigid
- Schiopatura
- Respiratie dificila
- Mieunaturi puternice sau scancituri
- Letargie
- O pofta de mancare diminuata sau consumarea cu dificultate a hranei
Primul ajutor dupa caderi de la inaltime
Ranirile grave provocate in urma caderilor
de la inaltime trebuie sa fie evaluate si tratate imediat de catre medicul
veterinar. Insa, cat timp va pregatiti sa va indreptati spre clinica veterinara
de urgenta, iata cativa pasi utili de prim ajutor pe care-i puteti implementa
acasa:
- Monitorizati respiratia. Daca pisica voastra se chinuie sa respire, indreptati-va de urgenta spre cea mai apropiata clinica de urgenta. Nu scapati din vedere faptul ca pisicile „respira pe nas”, astfel ca gafaitul sau respiratia cu gura deschisa este un semn de distres sau insuficienta respiratorie. Transportarea pisicile cu probleme respiratorii trebuie sa se realizeze cu mare mare atentie, mai ales daca coastele sunt fracturate. Sustineti pisica dinapoia membrelor din fata si dinaintea membrelor din spate si asezati-o cu blandete in transportatorul acesteia. Daca nu dispuneti de un transportator pentru pisica voastra, puteti folosi un obiect rigid cum ar fi un cos de rufe sau o cutie de plastic de depozitare mai spatioasa. Pisicile care au coastele fracturate ar trebui sa stea destul de linistite pentru a evita punctionarea sau strapungerea pulmonilor, astfel ca nu o lasati sa se zbata – daca aceasta prefera sa stea intinsa sau in picioare, lasati-o sa abordeze pozitia care ii este cea mai accesibila si comoda. Daca pisica voastra nu mai respira, ventilati-o pentru a-i mentine ridicat nivelul de oxigen. Pentru a asista si sustine respiratia, impreunati-va mainile sub forma de cerc in jurul botului pisicii voastre. Inchideti-i gura si suflati aer in nasul acesteia. O ventilatie adecvata ar trebui sa determine destinderea toracelui acesteia. Asigurati-i 15-20 de respiratii pe minut pana cand aceasta incepe sa respire singura sau pana in momentul in care ajungeti la clinica de urgenta.
- Protejati ranile deschise. Daca pielea s-a sfasiat sau rupt in timpul caderii, infasurati un prosop curat peste zona ranita pentru a reduce contaminare. Este deosebit de important sa acoperiti o rana prin care se observa ca un os fracturat a strapuns piele. Infectiile osoase sunt un aspect grav care pot complica vindecarea. Plagile provocate prin punctionarea sau strapungerea abdomenului vor trebui de asemenea sa fie acoperite pentru a reduce infectarea de la contaminantii exteriori; insa, daca intestinele sunt strapunse, infectia ar putea debuta din interior. Medicul vostru veterinar va evalua aceasta problema.
- Controlul sangerarii. Daca rana sangereaza, infasurati-o strans cu un prosop curat si presati usor, dar ferm. Daca prosopul se imbiba cu sange, nu-l indepartati pentru a-l schimba. Doar puneti un alt prosop peste primul pentru a evita desprinderea coagulului format. Majoritatea sangerarilor se opresc in decurs de 5-10 minute; insa, pisicile cu probleme de coagulare, pot sangera mai abundent si au nevoie de un timp mai lung pentru a li se opri sangerarea. Sangerarea abundenta poate aparea daca splina sau ficatul au fost lezate, astfel ca asistenta medicala de urgenta prompta este vitala.
- Monitorizati pisica timp de cateva ore. Uneori, pisicile par normale dupa o cadere, atunci cand se deplaseaza si se joaca. Mai tarziu, ele pot deveni letargice si slabite sau dezvolta o respiratie dificila, astfel ca este deosebit de important sa le monitorizati indeaproape timp de cateva zile dupa cadere. Leziunile sau complicatiile tardive sunt reprezentate de colapsul pulmonilor cauzat de punctionarile sau strapungerile produse de coastele rupte sau de herniile care debuteaza ca orificii mici care se desira mai tarziu devenind insemnate. Herniile diafragmatice se produc atunci cand se sfasie peretele care separa toracele de abdomen. Daca organele abdominale (ficatul, stomacul, intestinele) se deplaseaza in cavitatea toracica, respiratia este afectata. Herniile pot aparea si in peretele abdominal, creandu-se buzunare in care sunt prinse captive intestinele, vezica urinara sau alte organe. Aceste probleme tardive sunt urgente care necesita atentie imediata. Pe parcursul transportului spre clinica veterinara, pozitionati pisica astfel incat regiunea lezionata sa fie mai jos decat restul corpului.
- Verificati daca exista leziuni la nivelul capului. – Prezenta sangelui la nivelul ochilor, nasului sau a gurii semnifica un posibil traumatism la nivelul capului. De regula, pisicile vor inghiti sangele care li se acumuleaza in gura si-si ling sangele care le curge din nas, astfel ca nu exista necesitatea de a controla sangerarea. Doar indreptati-va spre clinica veterinara.
- Fiti atenti la eventualele traumatisme ale spatelui. O pisica care nu se poate ridica deloc e posibil sa fi suferit un traumatism al coloanei vertebrale si trebuie mentinuta cat mai nemiscata cu putinta. Asezati pisica cu blandete pe un obiect rigid care sa imite o targa. Acoperiti-o cu o paturica si solicitati asistenta veterinara de urgenta.
- Monitorizati consumul de
hrana si eliminarea. Maxilarele fracturate sunt o problema curenta a pisicilor care cad de la inaltime. Urmariti-va
pisica atunci cand mananca si bea apa. Daca ii cade mancarea din gura, miauna
atunci cand mesteca sau saliveaza abundent, solicitati un consult de la medicul
vostru veterinar. Monitorizati-i eliminarile. Daca pisica voastra nu defeca in
mod normal in decurs de 48 de ore sau daca aceasta nu urineaza in primele 24 de
ore post-traumatism, solicitati asistenta veterinara de urgenta. Pisica voastra
poate avea vezica urinara rupta sau poate fi captiva intr-o hernie abdominala.
Lipsa urinarii si a defecarii normale pot fi semne ale unei probleme serioase.
Prevenirea caderilor
Pisicile sunt „alpiniste” native, asa ca
nu este o chestiune prea facila sa le impiedicati sa sara pe un dulap, polite
sau blaturi. Companionii umani ai pisicilor trebuie sa fie intotdeauna
pregatiti sa faca fata situatiilor neasteptate. Pana la urma urmelor, pisicile
nu aterizeaza intotdeauna in picioare.
Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti.
Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti
Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com
Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)