joi, 30 noiembrie 2017

Anemia la Pisici

Ce inseamna sa fii anemic?

Anemia este un termen medical care face referire la un numar redus de celule rosii ale sangelui circulante (RBC), la o concentratie scazuta de hemoglobina (Hb), sau la ambele. Nu este o boala ca atare, ci mai degraba este rezultatul unor alte procese de boala sau afectiuni. Hemoglobina transporta oxigenul catre celulele si tesuturile corpului, astfel ca un pacient anemic va suferi simptome asociate lipsei de oxigen.
Celulele rosii ale sangelui sunt produse la nivelul maduvei osoase si sunt eliberate in sange, unde vor circula timp de aproximativ doua luni. Pe masura ce imbatranesc sau sunt lezate, ele sunt inlaturate din circulatia sanguina, iar componentele lor sunt reciclate pentru a forma noi celule rosii ale sangelui. Numarul de celule rosii ale sangelui se poate reduce ca urmare a unei productii scazute sau a pierderii crescute de celule rosii ale sangelui.

Care sunt simptomele anemiei?

Cel mai comun si mai usor de observat semn clinic al anemiei este disparitia culorii rozalii normale a gingiilor; ele pot avea un colorit de un roz pal pana la alb atunci cand sunt examinate.

„Gingiile palide si letargia indica necesitatea efectuarii testelor de sange.”

Pisicile anemice, de asemenea, au o vitalitate sau energie mai redusa, astfel ca pot parea apatice si obosesc cu mai mare usurinta. Gingiile palide si letargia indica necesitatea efectuarii testelor de sange.

Cum este diagnosticata anemia?

Cateva teste sunt efectuate pe probele de sange pentru a diagnostica anemia. Aceste teste sunt adesea efectuate ca parte a unei hemoleucograme complete (HLG). Cel mai uzual test pentru diagnosticarea anemiei este hematocritul (Ht). Pentru a masura hematocritul, o proba de sange este introdusa intr-o centrifuga pentru a separa celulele rosii ale sangelui de plasma (partea lichida a sangelui). Odata separata, proba este masurata pentru a determina ce procent din proba este reprezentat din celule rosii ale sangelui. 25-45% din sangele unei pisici sanatoase vor fi reprezentate de celule rosii ale sangelui. Daca hematocritul este sub 25%, pisica este anemica. Celelalte teste care determina anemia sunt reprezentate de numarul total de celule rosii ale sangelui si de cantitatea de hemoglobina.

Ce alte teste sunt importante atunci cand o pisica este anemica?

Atunci cand se constata un numar scazut de celule rosii ale sangelui, este important sa se cunoasca daca maduva osoasa  produce un numar crescut de noi celule rosii ale sangelui ca raspuns la pierderea de celule rosii ale sangelui. Unele dintre noile celule rosii ale sangelui vor fi eliberate prematur, iar aceste celule rosii ale sangelui imature denumite reticulocite, pot fi colorate printr-o tehnica speciala de colorate pentru a putea fi identificate mai usor pe frotiul de sange. Prezenta unui numar crescut de reticulocite indica faptul ca anemia este sesizata si „reactiva”. Majoritatea analizoarelor automate de sange vor detecta prezenta reticulocitelor, ajutandu-va medicul veterinar sa stabileasca rapid daca pisica are o anemie reactiva.

„Aceste teste furnizeaza informatii importante privind starea generala de sanatate a pisicii.”

O examinare atenta a frotiului de sange este, de asemenea, extrem de importanta in depistarea parazitilor, care ar putea cauza distrugerea celulelor rosii ale sangelui, si a altor celule anormale care ar putea indica leucemia (un numar anormal de crescut de celule albe ale sangelui).

In cazul in care se suspecteaza ca maduva osoasa nu reactioneaza adecvat la starea de anemie, va fi recomandata si se la preleva o proba pentru examinarea biopsica a maduvei osoase. O proba de maduva osoasa este prelevata si analizata, furnizand informatii valoroase privind starea acesteia si, ocazional, poate dezvalui cauza anemiei.

Un profil biochimic si analiza de urina sunt alte teste importante in cazul pisicilor anemice. Aceste teste evalueaza functia organelor si nivelurile electrolitilor si furnizeaza informatii importante privind starea generala de sanatate a pisicii.

Un examen coproparazitologic al fecalelor este important pentru identificarea prezentei parazitilor din tractul intestinal care ar putea provoca pierderea de sange.

Nu in ultimul rand, o pisica anemica ar trebui sa fie testata pentru virusul leucemiei feline (FeLV) si virusul imunodeficientei feline (FIV) deoarece aceste virusuri sunt cauze importante si frecvente ale anemiei.

Ce boli cauzeaza anemie?

Multe boli pot provoca o scadere a numarului de celule rosii ale sangelui sau a hemoglobinei. Acestea sunt grupate in 1) boli care provoaca pierderea de sange, 2) boli care cauzeaza hemoliza (lezarea si distrugerea celulelor rosii ale sangelui) si 3) boli care diminua productia de celule rosii ale sangelui prin suprimarea maduvei osoase.

Ce boli ale pisicilor cauzeaza pierderea de sange?

Principalele cauze de pierdere de sange la pisici includ:

  • Traumatizarea sau lezarea vaselor de sange sau ale organelor interne ce au drept consecinta sangerarea
  • Infestatiile parazitare masive cu purici, capuse si viermi cu carlig
  • Tumorile tractului intestinal, rinichilor si vezicii urinare
  • Bolile care impiedica coagularea adecvata a sangelui

Ce boli ale pisicilor cauzeaza hemoliza?

Principalele cauze ale hemolizei la pisici includ:

  • Boala autoimuna
  • Virusul leucemiei feline (FeLV)
  • Parazitii sangelui, cum ar fi Haemobartonella sau Mycoplasma haemofelis
  • Substantele chimice sau toxice
  • Neoplazia (cancerul)

Ce boli ale pisicilor impiedica productia de celule rosii ale sangelui prin suprimarea maduvei osoase?

Principalele cauze ale suprimarii maduvei osoase la pisici includ:

  • Orice boala severa sau cronica (cum ar fi boala renala sau hepatica)
  • Alimentatia de proasta calitate sau dezechilibrele nutritionale
  • Boala autoimuna
  • Virusul leucemiei feline (FeLV)
  • Virusul imunodeficientei feline (FIV)
  • Substantele chimice sau toxice
  • Neoplazia (cancerul)

Pisicile pot suferi de anemie consecutiva deficientei de fier?

Anemia asociata deficientei de fier este o boala comuna la om, in special la femei. Insa, deficienta de fier la pisici este rara si apare numai secundar pierderii cronice si severe de sange sau la pisicile care sunt pe diete extrem de dezechilibrate.

Cum este tratata anemia?

Daca anemia pisicii voastre este atat de severa incat in pune viata in pericol, atunci o transfuzie de sange va fi necesara. Inainte de a o supune transfuziei de sange, pisicii voastre ii vor fi prelevate probe de sange pentru a fi testate in scop de diagnostic. Principalul scop al unei transfuzii de sange este acela de a va stabiliza pisica in timp ce cauza ascunsa a anemiei si eventualele terapii incep sa-si faca efectul.

Tratamentul ulterior va fi stabilit odata ce cauza care sta la baza aparitiei anemiei a fost diagnosticata. Tratamentele pot include corticosteroizi, antihelmintice (medicamente contra viermilor), alte medicamente sau interventia chirurgicala. Medicul vostru veterinar va schita un plan de terapie special pentru necesitatile pisicii voastre in functie de rezultatele testelor de diagnostic.

Care este prognosticul in cazul anemiei?

„Majoritatea pisicilor, daca anemia este diagnosticata precoce si sunt intr-o stare relativ buna de sanatate, au un prognostic favorabil.”

Prognosticul pentru pisicile cu anemie se bazeaza pe diagnosticul specific si starea pacientului inainte de initierea tratamentului. Majoritatea pisicilor, daca anemia este diagnosticata precoce si sunt intr-o stare relativ buna de sanatate, au un prognostic favorabil. Pisicile care sunt anemice ca urmare a toxicelor, cancerului sau bolilor autoimune sau au suferit un traumatism grav, au un prognostic mai rezervat.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com


Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)