luni, 30 octombrie 2017

Proteina Urinara

De ce descoperirea proteinelor in urina pisicii mele este motiv de ingrijorare?

Proteina este o resursa pretioasa pentru organism, iar rinichii au un rol important in a preveni pierderea acesteia prin urina. Prezenta proteinei in urina poarta denumirea de proteinurie si poate indica faptul ca rinichii nu functioneaza in mod adecvat. In unele situatii, ea poate fi un semn al insuficientei renale.

Proteinuria este intotdeauna un semn al bolii renale severe?

Nu. Proteinuria poate apare dintr-o varietate de motive, inclusiv altele decat boala renala grava. De fapt, sangerarea sau inflamatia la nivelul tractului urinar este de departe o cauza mult mai obisnuita a proteinuriei; vezica urinara si traiectul urinar inferior (uretra) sunt, de regula, implicate, dar inclusiv glanda prostata (in special la masculul de caine sau vaginul (la femele) pot de asemenea, contribui la aparitia acestor simptome. Proteinuria cauzata de sangerare sau inflamatie, de regula, dispare odata ce afectiunea primara este diagnosticata si tratata eficient.

Cand este proteinuria un semn al bolii renale?

Daca proteinuria nu se datoreaza inflamatiei sau sangerarii prezente la nivelul aparatului urinar, atunci, aceasta este mult mai probabil sa fie un semn al unei boli renale. Acest lucru este ingrijorator deoarece boala subiacenta este adesea complexa, dificil de diagnosticat si greu de tratat. Investigatiile amanuntite sunt intotdeauna recomandate.

Ce teste sunt necesare pentru a determina originea si semnificatia proteinuriei?

Primul test este reprezentat de o analiza completa a urinei, incluzand si evaluarea sedimentului (a se vedea materialul informativ privind Analiza Urinei). Acest test ofera o determinare preliminara a cantitatii de proteina din urina si stabileste daca o inflamatie evidenta sau sangerarea ar putea explica proteinuria.

Ce se poate face daca analiza de urina pune in evidenta proteinuria cu semne de sangerare si inflamatie?

Daca analiza de urina pune in evidenta inflamatia sau sangerarea, medicul veterinar poate recomanda continuarea testarilor pentru a depista afectiunile, cum ar fi infectia bacteriana, pietrele vezicii urinare, bolile de prostata (la masculul de caine), vaginita (la femele), cancerul, etc.

Dar daca proteinuria este prezenta fara inflamatie sau sangerare?

Daca proteinuria este prezenta si nu exista nici un semn de inflamatie sau sangerare, atunci ar putea exista o boala renala grava. Cel mai indicat test pentru a stabili severitatea problemei este raportul urinar proteina:creatinina (a se vedea materialul informativ privind Raportul Urinar Proteina:Creatinina). Un raport urinar proteina:creatinina care se pastreaza ridicat este un indicator cert al bolii renale severe si a posibilei insuficiente renale. Investigarea ulterioara si amanuntita este recomandata si ar putea include efectuarea testelor de sange care evalueaza functia renala, testarea pentru infectiile bacteriene sau bolile infectioase, efectuarea unui examen ecografic al rinichilor si, probabil, efectuarea unei biopsii renale. Odata ce diagnosticul a fost formulat, tratarea eficienta a problemei poate fi posibila. 

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino sa ne cunosti. 

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)