vineri, 13 mai 2016

Infectia Cu Virusul Imunodeficientei Feline

Ce este virusul imunodeficientei feline?

Virusul imunodeficientei feline (FIV) este un virus specific familiei de feline. A fost pentru prima data recunoscut la jumatatea anilor 80’ si a fost depistat la pisicile din intreaga lume. Desi este larg raspandita, nu este o infectie atat de comuna la pisici. Numai 1-5% dintre pisici prezinta semne ale expunerii la virus. La unele pisici, expunerea la virus duce la semne clinice si simptome care au drept consecinta deficienta sistemului imunitar. Exista diferite tulpini de FIV, iar unele par mai periculoase si mai agresive decat altele.

Pisica mea a iesit „pozitiva” la testul de FIV. Pisica mea are SIDA felina?

„Doar pentru ca a fost diagnosticata cu virusul FIV, asta nu inseamna ca pisica voastra are SIDA felina.”

A avea un test pozitiv pentru FIV nu este sinonim cu a avea SIDA felina. Testul pentru FIV (a se vedea mai jos) detecteaza anticorpii care s-au format in sangele pisicii ca urmare a infectiei cu virusul imunodeficientei feline. „Pozitiv la FIV” inseamna ca pisica voastra s-a infectat cu acest virus, dar daca nu prezinta simptome, ar putea trece ani, daca se va intampla acest lucru vreodata, inainte ca pisica sa dezvolte semnele clinice asociate SIDA felina (Sindromul de Imunodeficienta Dobandite). Doar pentru ca a fost diagnosticata cu virusul FIV, asta nu inseamna ca pisica voastra are SIDA felina.

Familia mea este in pericol?

Categoric NU! Desi HIV (virusul imunodeficientei umane, agentul cauzal al SIDA la oameni) apartine aceleasi familii de virusuri ca si FIV, cele doua virusuri infecteaza specii diferite – respectiv, HIV infecteaza doar oamenii si FIV infecteaza doar pisicile. Virusurile sunt foarte specifice pentru specii si nu exista nici un risc de infectii incrucisate intre virusurile imunodeficientei pentru pisici si oameni.

Celelalte pisici din casa este posibil sa fie deja infectate sau sa se infecteze?

Celelalte pisici din caminul vostru ar putea fi deja infectate si ar trebui sa fie testate. Raspandirea infectiei de la o pisica la alta prin contactul social normal, cum ar fi toaletajul este putin probabil, astfel ca majoritatea pisicilor voastre s-ar putea sa fie negative pentru FIV atunci cand sunt testate. Cu toate acestea, o pisica care are FIV reprezinta un pericol pentru celelalte pisici.

Cum se infecteaza pisicile cu FIV?

Pisicile infectate elimina virusul in principal prin saliva lor. Transmiterea infectiei pe cale naturala se produce atunci cand o pisica infectata care elimina virusul in mod activ prin saliva musca o alta pisica, inoculandu-i saliva prin plaga provocata de muscatura. O pisica susceptibila se poate infecta si atunci cand alte lichide corporale, in special sangele infectat, ajunge in corp. In acest caz, sangele infectat poate ajunge in corpul pisicii printr-o plaga provocata de o muscatura sau pisica se poate infecta prin intermediul unei transfuzii de sange. Experimental, virusul se poate transmite si prin sperma, dar inca nu este cunoscut daca aceasta modalitate de transmitere este responsabila pentru vreunul dintre cazurile de infectare pe cale naturala.

Nu este deloc surprinzator ca multe dintre pisicile pozitive pentru FIV sunt cunoscute ca pisici combatante, care initiaza lupte de suprematie pentru teritoriu, etc. si mai ales, au un istoric medical de abcese consecutiv muscaturilor de pisica. Orice pisica muscata de o alta pisica cu un istoric medical necunoscut ar trebui sa fie testata pentru FIV la aproximativ 2 luni dupa muscatura.

„O pisica muscata de o alta pisica cu un istoric medical necunoscut ar trebui sa fie testata pentru FIV la aproximativ doua luni dupa muscatura.”

Virusul imunodeficientei feline nu este capabil sa supravietuiasca mult timp in afara celulelor vii. Acesta este un alt motiv pentru care infectia ocazionala sau accidentala este rara. Pisoii se pot infecta inainte, la sau la scurt timp dupa nastere. In aceste cazuri, se crede ca virusul a fost transmis transplacentar in timpul gestatiei sau prin laptele matern in timpul alaptarii. Aproximativ un sfert pana la o treime dintre pisoii nascuti de o femela infectata este probabil sa fie infectati. Interactiunile sociale normale, cum ar fi toaletajul, se pare ca prezinta un pericol extrem de scazut in transmiterea FIV.

Cum este diagnosticat FIV?

FIV este diagnosticat prin intermediul testelor de sange care detecteaza anticorpii produsi impotriva virusului. Cel mai uzual test de depistare poarta denumirea de testul ELISA. Daca acest test este pozitiv, inseamna ca pisica a produs anticorpi impotriva virusului si este foarte probabil ca pisica voastra a fost sau este inca infectata cu acest virus. Rezultatele fals-pozitive sau fals-negative pot aparea dintr-o varietate de motive. Rezultatele fals-pozitive pot aparea daca o pisica a fost vaccinata impotriva FIV, deoarece testul de depistare a anticorpilor nu poate face diferenta intre anticorpii produsi de boala si anticorpii indusi de vaccin. Pisoii nascuti de o pisica infectata pot primi „anticorpi maternali” (anticorpii produsi impotriva virusului care patrund in organismul pisoilor prin laptele matern), producand un rezultat fals-pozitiv la testare. Pisoii cu varste de sub patru luni care au rezultate pozitive la testare vor trebui sa fie retestati atunci cand implinesc varsta de sase luni, cand orice eventuali anticorpi „maternali” au disparut. Pot fi necesare pana la 8 saptamani ca o pisica sa dezvolte anticorpi impotriva FIV, astfel ca o pisica care s-a infectat de curand cu acest virus poate avea un rezultat fals-negativ la testare.


Daca o pisica este diagnosticata pozitiva la testul ELISA, rezultatele trebuie sa fie confirmate prin retestare in 8 saptamani (in cazul pisoilor de varste fragede) sau prin trimiterea probelor de sange la un laborator de referinta pentru a fi testate printr-un test mai definitiv, cum ar fi testul „Western blot” sau un test PCR.

Pisica mea se va insanatosi?

„Nu se cunoaste cu certitudine daca toate pisicile infectate se vor imbolnavi.”

Din informatiile cunoscute pana in prezent privind infectia cu FIV, odata ce o pisica este infectata cu virusul FIV, aceasta va ramane infectata pentru tot restul vietii ei, dar nu se cunoaste cu certitudine daca toate pisicile infectate se vor si imbolnavi. Pot trece saptamani, luni sau chiar ani dupa infectia initiala cu FIV inainte ca o pisica sa dezvolte semnele clinice de boala.

Ce tip de boala poate cauza FIV?

FIV provoaca imbolnaviri deoarece acesta reduce capacitatea sistemului imunitar al pisicii de a reactiona la alte infectii. Infectiile care in mod normal ar putea fi controlate si anihilate in scurt timp ajung sa se prelungeasca in timp, sa se cronicizeze sau sa reapara. Acest lucru inseamna ca multe dintre semnele clinice asociate infectiilor cu FIV se datoreaza altor infectii ce nu se vindeca.

„Multe dintre semnele clinice asociate infectiilor cu FIV se datoreaza altor infectii ce nu se vindeca.”

Laolalta, semnele si simptomele observate ca o consecinta a FIV sunt uneori denumite ca „SIDA felina” sau imunodeficienta dobandita a pisicilor. Semnele clinice comune ale infectiei cu FIV sunt reprezentate de:
  • Gingivita/stomatita – inflamatia gingiilor si a mucoasei bucale
  • Pierdere in greutate
  • Pofta de mancare diminuata
  • Febra – in special, febra de origine necunoscuta
  •  Inflamatia membranei din jurul ochilor – conjunctivita cronica
  • Marirea in dimensiune a limfonodulilor
  • Varsaturi si diaree

Majoritatea acestor semne sunt nespecifice si multe dintre bolile pisicilor pot avea un tablou clinic similar. Orice pisica cu o stare de boala persistenta sau recidivanta sau cu semne clinice persistente sau ce reapar trebuie sa fie testata pentru FIV, indiferent de stilul de viata al acesteia.

Exista vreun tratament pentru FIV?

Infectiile bacteriene secundare asociate cu SIDA felina pot fi tratate eficient cu ajutorul antibioticelor. Din nefericire, acest lucru, de regula, este posibil numai temporar; noi infectii vor continua sa apara datorita sistemului imunitar suprimat. Unele pisici au fost tratate cu interferon sau cu medicamentele umane anti-HIV, cum ar fi AZT cu rezultate favorabile limitate. Rapoartele anecdotice sugereaza ca uleiul de primula poate fi util, in special in stadiile mai timpurii ale infectiei.

Ar trebui sa-mi eutanasiez pisica?

In general, acest lucru nu este necesar pana in stadiile finale ale bolii. Ca si in cazul oamenilor cu HIV, pisicile cu FIV au o perioada lunga de timp in care ele par sanatoase si nu prezinta nici un semn de boala. Aceasta perioada poate dura de la 2 la 5 ani sau chiar mai mult, timp in care pisica voastra va avea o viata normala si fericita.

Cum imi pot ajuta pisica pozitiva la FIV?

Va puteti ajuta pisica asigurandu-va ca aceasta are un stil de viata sanatos, este hranita cu o hrana de foarte buna calitate si beneficiaza de examinari clinice de doua ori pe an, odata cu care pisicii voastre ii va fi monitorizat sistemul imunitar prin intermediul testelor de sange si de urina. Orice eventuale infectii trebuie sa fie tratate cu promptitudine si agresiv.

„Va puteti ajuta pisica asigurandu-va ca aceasta are un stil de viata sanatos si este hranita cu o hrana de foarte buna calitate.”

Cu cat starea de sanatate generala a pisicii este mai buna, cu atat mai lunga va tinde sa fie perioada asimptomatica (nu sunt semne de boala) de boala a acesteia. Mentinerea unei pisici infectate cu FIV in casa este obligatorie pentru sanatate pisicilor din vecinatate, precum si pentru reducerea probabilitatii ca pisica voastra sa contacteze infectii de la alte pisici.

Cum as putea impiedica ca pisica mea sa se infecteze si daca exista vreun vaccin?

Intrucat majoritatea pisicilor se infecteaza prin intremediul plagilor produse prin muscatura in timpul confruntarilor fizice sau mai simplu spus, luptelor intre pisici, pericolul de infectare cu FIV poate fi minimalizat asigurandu-va ca pisica voastra este castrata si, daca este posibil, sa fie tinuta in casa. Un vaccin impotriva FIV a fost recent scos pe piata. Discutati riscurile si beneficiile utilizarii acestuia cu medicul vostru veterinar pentru a stabili daca acest vaccin este indicat pentru pisica voastra.

Una dintre pisicile din caminul meu este pozitiva la FIV, iar celelalte nu. Ce ar trebui sa fac?

Exista doua optiuni:
  1. Ideal ar fi ca pisica pozitiva pentru FIV sa fie relocata intr-o casa in care nu mai exista alte pisici.
  2. Tinand cont de faptul ca transmiterea infectiei la celelalte pisici ale voastre prin contact social este redusa, puteti opta sa tineti pisica pozitiva pentru FIV alaturi de celelalte pisici pe care le aveti. In acest caz, pisica pozitiva trebuie sa aiba un castron de hrana si apa, separat de celelalte pisici, iar hrana nu trebuie sa fie lasata la indemana celorlalte pisica incat sa fie impartita.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)