duminică, 27 martie 2016

Vaccinarea – Sarcomul Post-Vaccinal La Pisici

Ce Este Sarcomul?

Sarcomul este termenul medical pentru orice tip de cancer care afecteaza tesuturile mezenchimale. Tesuturile mezenchimale  sunt reprezentate de tesuturile conjunctivale, cum ar fi pielea si muschii, osul, cartilajul, pleura, peritoneul si vasele de sange. Sarcoamele post-vaccinale, de regula, intereseaza tesutul conjunctiv fibros prezent sub piele si adesea, sunt fibrosarcoame.

De ce sunt denumite „post-vaccinale” sau „asociate vaccinurilor”?

Sarcoamele care afecteaza diferite tesuturi din organism au fost, de asemenea, observate la pisici, dar de la inceputul anilor 1990, aparitia sarcoamelor in locurile utilizate in mod obisnuit pentru vaccinare, cum ar fi interscapular (intre omoplati), regiune lombara, zona flancului si regiunea superioara a membrelor posterioare, a determinat cercetatorii sa urmareasca daca exista o legatura directa cu vaccinarea.

„…sarcoamele aveau legatura si cu injectiile efectuate cu alte medicamente la pisici…”

Este important sa intelegeti ca sarcoamele aveau legatura si cu injectiile efectuate cu alte medicamente la pisici, astfel ca afectiunea este mult mai corect denumite sarcom „la locul de injectare”.

Exista vreo legatura cu vaccinarea?

Datele studiilor de cercetare sunt inca neclare, dar la cateva pisici susceptibile din punct de vedere genetic se pare ca anumite componente ale anumitor vaccinuri inactivate pot declansa o reactie inflamatorie intensa si prelungita care poate, in cele din urma, sa devina un sarcom. Pe baza cercetarilor intreprinse in America de Nord si Marea Britanie, se pare ca problema este legata de vaccinurile „cu adjuvant” sau vaccinurile care contin o substanta conceputa pentru a intensifica stimularea imunitara indusa de vaccin. Studiile genetice recente intreprinse in Statele Unite au demonstrat mutatii aparute intr-o anumita gena (denumita gene supresoare tumorala) la pisicile care au dezvoltat sarcoame. In prezent, sunt intreprinse vaste proiecte de cercetare pentru a stabili ce, daca exista vreunul, rol joaca vaccinul in dezvoltarea sarcoamelor. Asocierea este inca controversata, iar cele mai recente studii de cercetare continua sa investigheze mecanismul exact de actiune in cazul acestor tumori.

Cat de comuna este afectiunea?

In raport cu numarul de pisici vaccinate, incidenta sarcoamelor este extrem de mica.

„Probabilitatea ca sarcoamele sa fie punctul culminant al factorilor multipli se considera a fi cea mai plauzibila explicatie.”

In timp ce incidenta exacta este necunoscuta, s-a raportat a fi undeva intre 0.63 si 3 la 10.000 de pisici vaccinate. Probabilitatea ca sarcoamele sa fie cauzate de altceva decat de un vaccin sau sa fie punctul culminant al factorilor multipli se considera a fi cea mai probabila explicatie.

Cum poate fi recunoscut?


Aceste sarcoame, de regula, sunt observate ca noduli fermi, singulari, prezenti sub piele, in mod frecvent in regiunea flancului sau a scapulei. Doar cateva se dezvolta mai devreme de trei luni dupa vaccinare. Orice nodul care se dezvolta mai devreme sau la scurt timp dupa vaccinare este, cel mai probabil, parte a unei reactii locale tranzitorii la vaccin si, de regula, ar trebui sa se fi retras pana la trei luni de la vaccinare.

Cum sunt diagnosticate sarcoamele?

O biopsie a nodulului si examenul histopatologic sau examinarea microscopica a tesutului anormal vor confirma faptul ca este un sarcom mai degraba decat o simpla inflamatie sau infectie.

Care este tratamentul?

„O portiune generoasa de tesut din jurul marginilor tumorii trebuie sa fie inlaturata pentru a reduce riscurile unei recidive.”

Tesutul tumoral trebuie sa fie inlaturat chirurgical. O portiune generoasa de tesut din jurul marginilor tumorii trebuie sa fie inlaturata pentru a reduce riscurile unei recidive. In functie de marimea si pozitionarea tumorii, amputarea unui membru sau a altor tesuturi poate fi necesara.

Tratamentul este eficient?

Aceste sarcoame tind sa reapara la locatia initiala. Metastaza sau diseminarea in alte locatii este rara. Utilizarea chirurgiei radicale combinata in anumite cazuri cu radioterapia sau chimioterapia, cresc perioada de supravietuire.

Din perspectiva acestor sarcoame, este sigur sa-mi vaccinez pisica?

Medicul vostru veterinar va discuta cu voi toate aspectele privind riscurile si beneficiile vaccinarii. Producatorii de vaccinuri investigheaza in mod activ aceasta problema, iar vaccinuri care nu contin adjuvanti au fost create pentru toate bolile feline grave, cu exceptia infectiei cu virusul imunodeficientei feline. In general, riscul ca pisica voastra sa se infecteze cu o boala grava este de departe mai mare decat riscul extrem de mic de a dezvolta un sarcom.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)