marți, 8 septembrie 2015

Dermatita Miliara Felina

Ce este dermatita miliara felina?

Dermatita miliara felina este un termen general utilizat pentru a descrie o afectiune a pielii la pisici, care cel mai adesea, este consecinta unei reactii alergice. Avand in vedere ca cea mai frecventa dermatita alergica sau alergie a pielii la pisica este dermatita alergica la purici, cei doi termeni au devenit sinonime.


„In anumite cazuri, simpla atingere a pielii afectate determina pisica sa se scarpine, sa se linga sau sa-si contracte ritmic pielea.”

Termenul miliara inseamna similar cu semintele de mei. Din punct de vedere clinic, pacienta prezinta o eruptie foarte pruriginoasa (care provoaca mancarime) si se poate linge, scaprina sau isi contracta ritmic pielea. Eruptia progreseaza rapid spre leziuni mici acoperite de cruste; acestea ar putea fi consecinta auto-traumatizarii sau rezultatul reactiei alergice insasi. Cea mai frecvent afectata zona este de-a lungul coloanei vertebrale (cu predilectie, portiunea terminala) si de jur imprejurul bazei cozii, dar gatul, flancurile si burtica pot fi de asemenea afectate. Blanita, adesea, devine rara in zonele afectate. In cazurile grave, zona afectata de eruptie se infecteaza, aparand acoperita cu pustule sau leziuni asemanatoare cosurilor. Pisicile afectate isi petrec mult timp toaletandu-se si scarpinandu-si zonele afectate.

Ce cauzeaza dermatita miliara?

De departe cea mai frecventa cauza a dermatitei miliare feline este alergia la ciupiturile de purici. Unele pisici devin extrem de sensibile la ciupiturile de purici, astfel ca o singura ciupitura este suficienta pentru a provoca o reactie destul de severa la nivelul pielii.

Dermatita miliara poate reprezenta si o reactie la alte substante iritante sau alergeni. Parazitii de tipul Cheyletiella (acarienii blanii sau „matreata ambulanta”), trombiculidele, paduchii si acarienii urechilor pot fi responsabili pentru aparitia semnelor clinice ale dermatitei miliare. De asemenea, dermatita miliara poate indica o alergie la un ingredient din hrana pisicii (dermatita alergica alimentara) sau un raspuns la un alergen inhalator (atopie). Dermatita de contact sau alergiile de contact sunt alte posibilitati sau cauze ale dermatitei miliare, dar aceste situatii sunt rar intalnite la pisici. Cei mai probabili alergeni de contact sunt materialele sintetice, cum ar fi carpetele din casa sau materialele vegetale, cum ar fi polenul sau seva.

Cum este diagnosticata dermatita miliara?

„Diagnosticul este adesea presupus a fi alergia la purici.”

Diagnosticul se bazeaza in principal pe istoricul medical si semnele clinice. Daca puricii sau fecalele de purici sunt observate sau daca pisica nu beneficiaza in mod consecvent de produse de preventie a puricilor, diagnosticul este adesea presupus a fi alergia la purici. Daca este suspectata o alta cauza sau daca afectiunea nu raspunde la tratamentul de combatere a puricilor, raclatele de piele, biopsiile, testele alergologice serice pentru IgE, o dieta hipoalergenica de excludere sau chiar directionarea pacientei catre un dermatolog veterinar pot fi recomandate.

Cum se trateaza dermatita miliara?

„Corticosteroizii pentru a face pisica sa se simta mai confortabil si pentru a reduce pruritul permanent.”

Tratamentul implica inlaturarea alergenului sau substantei iritante cauzale si diminuarea semnelor clinice ale pisicii. Un produs de preventie si de combatere a puricilor va fi folosit daca dermatita alergica la purici este suspectata. Puricii vii sunt rareori sesizati pe pisici datorita tabieturilor lor de toaletare fastidioasa. De aceea, pisicile care se prezinta pentru prima data cu dermatita miliara sunt adesea tratate ca fiind suferinde de dermatite alergice la purici, cu exceptia cazul in care s-a depistat o alta cauza. Imbaierile, tamponarile sau spreierile cu substante medicamentoase pot fi utilizate in cazurile afectate de infectii parazitare, cum ar fi cheiletieloza. Testarea cu o hrana hipoalergenica este recomandata in cazurile suspectate a fi consecinta unei alergii alimentare. Medicul vostru veterinar poate prescrie o cura scurta de medicamente antiinflamatorii, cum ar fi corticosteroizii, pentru a face pisica sa se simta mai confortabil si pentru a reduce pruritul constant pana cand tratamentul specific incepe sa-si faca efectul.

Care este prognosticul pentru o pisica diagnosticata cu dermatita miliara?

In cazul majoritatii pisicilor, prognosticul este unul excelent in ceea ce priveste controlul afectiunii. Alergenul cauzal trebuie sa fie inlaturat pentru a asigura disparitia pe termen lung atat a leziunilor, cat mai ales a pruritului. In functie de climatul si stilul de viata al pisicii, aplicarea produselor de preventie si combatere a puricilor cu o frecventa lunara poate fi recomandata pe tot parcursul anului. Multe dintre pisicile cu dermatita miliara a caror cauza este una alergica raspund bine la terapia intermitenta cu corticosteroizi si la dietele hipoalergenice. Medicul vostru veterinar va formula cel mai bun protocol de tratament pentru nevoile speciale si individuale ale pisicii voastre.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Va rog sa imi dati o idee. Am doua pisici femele cu probleme de sanatate. Acum circa 1 luna in urma au inceput sa manifeste la intrarea in perioada de imperechere o schimbare in conditia de sanatate. Nu le-am administrat nimic in afara hranei obisnuite. Au inceput sa isi schimbe forma fetei, s-au ascutit la fata si colturile ochilor s-au lungit, urechile au devenit mai deschise si au inceput sa se scarpine pe cap dupa care a inceput sa aiba cojite si prurit si sa cada din blana. Sunt pisici de casa, nu au pedigree. S-au imbolnavit concomitent si simultan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am uitat sa mentionez anterior, nu au prurit decat pe fata, frunte si zona urechilor si mai rau contamineaza si pisicile sanatoase, masculi chiar fara a avea contact sexual. Am o pisica mascul de un an si jumatate, metis de scottish fold pink care doarme impreuna cu ele si s-a umplut de bubite pruritoare in zona urechilor la baza lor, pe frunte, tample.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)