vineri, 1 mai 2015

Anizocoria La Pisici


Ce Este Anizocoria?

La pisici, pupila este un orificiu de forma eliptica, prezent in centrul irisului, care permite fluxului de lumina sa treaca prin ochi pana la retina. Pupila se contracta (se strange) si se dilata (se largeste) in functie de cantitatea de lumina care intra in ochi, ambele pupile dilatandu-se in mod normal in lumina obscura si contractandu-se in lumina stralucitoare.


Anizocoria este o afectiune in care cele doua pupile ale ochilor pisicii au marimi diferite (inegalitate pupilara); cu alte cuvinte, o pupila este mai mare decat cealalta. In unele cazuri, pupila anormala poate fi cea cu dimensiunea mai mica, in timp ce in alte cazuri, pupila anormala poate fi cea care este cu diametru mai mare.

Care Sunt Cauzele Anizocoriei?

„Anizocoria apare brusc si va trebui sa solicitati imediat asistenta medical-veterinara.”

Anizocoria este un simptom si poate avea diferite cauze, incluzand:

  • Lezarea corneei, cum ar fi un ulcer
  • Afectiunile sau leziunile creierului sau ale nervilor care deservesc ochiul afectat
  • Glaucomul, o boala in care apare o crestere a presiunii intraoculare (pupila ochiului afectat va fi dilatata -midriaza)
  • Uveita sau inflamatia componentelor interne ale ochiului (pupila ochiului afectat, de regula, va fi contractata/micsorata - mioza)
  • Boli retiniene
  • Tesut cicatriceal format intre iris si cristalin (poarta denumirea de sinechie posterioara), o afectiune care poate aparea secundar uveitei
  • Atrofia irisului sau o diminuare a tesuturilor ce formeaza irisul, de regula, fiind un proces degenerativ asociat procesului de imbatranire
  • Defectele congenitale ale irisului, in care tesuturile proprii irisului nu se dezvolta in mod corespunzator
  • Cancerul componentelor interne ale ochilor
  • Sindromul pupilei spastice – un sindrom care poate fi asociat infectiei cu virusul leucemiei feline

Daca anizocoria apare brusc, trebuie s-o considerati o situatie de urgenta si sa solicitati imediat asistenta medical-veterinara pentru a diminua sansele ca vederea pisicii voastre sa fie afectata ireversibil.

Ce Altceva As Putea Observa Insotind Anizocoria?

In toate cazurile de anizocorie, pupila unuia dintre globii oculari va fi mai mare sau mai mica decat a celuilalt. In unele cazuri, va fi singurul lucru pe care-l veti observa. In alte cazuri, in functie de cauza care sta la baza aparitiei anizocoriei, portiunea alba a ochiului afectat (sclera) poate fi rosiatica, corneea ar putea fi tulbure sau albastruie la culoare, ati putea sesiza prezenta unei secretii oculare, pleoapa superioara a ochiului afectat ar putea fi cazuta, pisica ar putea clipi frecvent sau ar putea tine pleoapele inchise sau si-ar putea freca ochiul sau pisica ar putea sa fie mai putin activa decat in mod obisnuit.

Cum este diagnosticata cauza anizocoriei?

Medicul vostru veterinar, initial, va efectua o examinare fizica a pisicii voastre, incluzand o examinare in detaliu a structurilor ochilor acesteia. In functie de aceste constatari preliminarii, medicul vostru veterinar poate efectua alte teste suplimentare, mai specifice. Medicul vostru veterinar ar putea masura cantitatea de lacrimi produsa sau presiunea oculara pentru fiecare ochi in parte. Corneea ar putea fi colorata cu fluoresceina pentru a depista eventualele leziuni sau ulcere corneene care ar putea sta la baza aparitiei anizocoriei si ar putea fi prelevate biopsii sau raclate conjunctivale pentru a fi trimise spre laboratoarele de diagnostic pentru testari mai amanuntite. De asemenea, ar putea fi prelevate probe de sange pentru efectuarea testelor de sange care au rolul de a stabili daca afectiunea este asociata unei probleme sistemice, cum ar fi leucemia felina.

In anumite cazuri, medicul vostru veterinar va poate emite o trimitere spre un oftalmolog veterinar pentru  teste de diagnostic mai amanuntite.

Cum Se Trateaza Anizocoria?

Tratamentul anizocoriei depinde in totalitate de cauza care sta la baza aparitiei acesteia, iar tratamentul specific se va adresa in mod direct asupra diagnosticului respectiv. Medicul vostru veterinar va discuta optiunile de tratament care sunt adecvate cu circumstantele individuale ale pisicii voastre.

Pisica Mea Isi Va Reveni?

„Prognosticul in ceea ce priveste recuperarea in totalitate depinde de cauza anizocoriei.”

Prognosticul in ceea ce priveste recuperarea in totalitate depinde de cauza anizocoriei. In unele cazuri, pisica voastra s-ar putea sa necesite o terapie de lunga durata care sa controleze cauza primara. Daca pisica voastra orbeste ca urmare a bolii care sta la baza aparitiei anizocoriei, este prea putin probabil ca orbirea sa fie reversibila sau tranzitorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)