joi, 26 martie 2015

Exotica sau Exotic Shorthair

Uneori considerata persana persoanei lenese, exotica are aceeasi conformatie a corpului si a capului ca si persana, dar are o blana scurta si mai usor de intretinut. Aceasta rasa este grozava pentru cei care iubesc aspectul si personalitatea persanei, dar urasc ingrijirea zilnica de care are nevoie aceasta rasa. A doua dupa siameza printre rasele cu parul scurt si a patra ca si popularitate dintre toate rasele, exotica si-a marit in mod constant numarul de exemplare si popularitatea in ultimul deceniu. Dar sa fie exotica doar o simpla versiune cu parul scurt a celei mai populare rase din America? Nu, spun specialistii. Exotica are propria ei istorie, personalitate si un grup de fani devotati in continua crestere.


Istoricul Si Originea

La sfarsitul anilor 1950, crescatorii au inceput sa imperecheze in secret persanele cu liniile pure de americane cu parul scurt in dorinta de a imbunatati conformatia corporala a acestora si de a introduce culoarea argintie.

Drept rezultat, americanele cu parul scurt au preluat caracteristicile persanei. Fetele lor au devenit mai rotunde si mai late, nasurile mai scurte, urechile mai mici, iar corpurile lor mai compacte si parul lor mai lung, mai moale si mai des.

Unora le-a placut noua infatisare, in timp ce altii care s-au straduit sa-i asigure americanei cu parul scurt respectul pe care-l merita s-au ingrozit de aceste modificari. Ei nu-si doreau ca rasa lor sa devina o pseudo-persana. Standardul rasei americana cu parul scurt a fost revizuit astfel incat orice exemplar care prezenta dovezi ale hibridizarii, precum si hibrizii dintre persana si americana cu parul scurt erau descalificati. Cu toate acestea, in 1966, Jane Matinke, un arbitru al Cat Fanciers’ Association (CFA) si o crescatoare de americane cu parul scurt, a propus ca hibrizii sa fie recunoscuti ca o noua rasa.

La inceput, rasa a fost controversata. Crescatorii de persane s-au opus acceptarii hibrizilor si au refuzat sa-si vanda exemplarele lor de prasila crescatorilor de exotice. Cu toate acestea, specialistii au perseverat, folosindu-se initial de liniile pure de persane si americane cu parul scurt si mai tarziu de cele de burmeze, albastre de Rusia si britanice cu parul scurt pentru a stabiliza gena pentru parul scurt. Dupa ce gena dominanta determinanta a parului scurt a fost obtinuta, crescatorii si-au imperecheat din nou exemplarele cu persanele pentru a obtine conformatia corporala si a capului pe si-o doreau. In 1987, CFA a blocat in totalitate incrucisarile dintre exotice si pisicile cu parul scurt, permitandu-i doar persanei sa mai participe la incrucisari. Treptat, exotica a castigat de partea sa opozitia si astazi, aceasta rasa populara este acceptata de catre toate asociatiile de feline din America de Nord. Exceptie facand lungimea blanii, persana si exotica au, astazi, standarde identice.

In prezent, exotica este recunoscuta de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), The International Cat Association (TICA), Traditional Cat Association, Inc. (TCA), United Feline Organization (UFO), FiFe (Federation Internationale Feline) si AFR (Asociatia Felina Romana).

Aspectul Exterior Si Dimensiunile

Poreclita „persana in pijamale”, exotica este o pisica compacta, rotunjoara si indesata. Conformatia corporala este denumita „cobby” (corpolent), un termen specific lumii feline care desemneaza ca pisica are un corp mic si compact cu umerii si fundul late si bine dezvoltate. Ochii sunt mari, rotunzi si bine distantati, iar obrajii si pernitele pentru mustati sunt rotunjite, contribuind la expresia faciala dragalasa atat de apreciata la acesta rasa. Urechile, mici si rotunjite, sunt bine distantate pe capul lat adaugandu-se la impresia de ansamblu, de rotunjime. Tipul de conformatie corporala „cobby” este mai usor de sesizat la exotica, deoarece acestei pisici ii lipseste coada lunga care tinde sa atenueze liniile rotunjite ale corpului.


Nu tuturora le place fata plata si extrem de lata a exoticei de expozitie. Aceia care apreciaza persana traditionala sau cu fata de papusa, care are o fata mai putin turtita decat persana extrema, vor indragi exotica traditionala. Recent acceptata de catre TCA (Traditional Cat Association, Inc.), exotica traditionala poseda tipul facial mai putin extrem al persanei traditionale. Din moment ce traditionala nu are fata extrem de turtita si botul foarte scurt, specialistii au reportat putine cazuri de dificultati respiratorii si de probleme ale canalelor lacrimale. Totusi, exotica extrema este favorita in ringul de expozitie.

Exotica poate fi gasita intr-o multitudine de varietati de culoare si modele, cele mai frecvent intalnite fiind negrul uni, carapace de broasca, rosu/portocaliu tabby, maron tabby si bicolor.

O exotica adulta poate atinge circa 3,6-3,8 kg greutate corporala.

Personalitatea

Exotica si persana impartasesc trasaturi similare, dar datorita influentei americanei cu parul scurt, personalitatea exoticei este destul de diferita fata de cea a persanei. Exoticele au tendinta de a fi mai active si mai pline de viata in comparatie cu linistita persana. De asemenea, ele sunt mai jucause, fiind dispuse intotdeauna pentru o zbenguiala in sufragerie, mai ales daca sunteti de fata sa-i admirati poznele si entuziasmul.


Relatiile Cu Familia Si Casa

Chiar daca sunt mult mai active si mai expansive, exoticele, ca si persanele, sunt loiale, dragalase si afectuoase. Au personalitati agreabile, nu sunt agresive si se inteleg foarte bine cu alte animalute de casa si cu copiii. Caracterul lor pasnic si sociabil, le fac companioanele ideale pentru proprietarii de apartamente si din ce in ce mai multi crescatori le recomanda ca fiind pisicute exclusiv de interior. Exotica traditionala are aceeasi personalitate afectuoasa si docila ca a varietatii extreme.


Aspecte Particulare

In comparatie cu persana, exotica este usor de ingrijit, dar asta nu inseamna ca rasa nu necesita intretinere. Ca si persana, exotica are un puf profund des si compact care se poate incurca cu usurinta. Din aceste considerente, este absolut necesar ca exotica sa fie periata si pieptanata cu un pieptan din metal de buna calitate de cel putin doua ori pe saptamana. Baia cel mai frecvent o data pe luna este, de asemenea, recomandata. Exoticele care lacrimeaza excesiv vor trebuie toaletate zilnic in regiunea faciala cu ajutorul unui tampon de vata inmuiat in ser fiziologic sau intr-o substanta special conceputa pentru indepartarea impuritatilor din aceasta regiune.

Pretul unui exemplar de exotica se incadreaza in jurul sumei de 300-600 $, in functie de tara de provenienta, crescator, colorit si model. Unele exemplare pot ajunge si la 2000 $ in functie de calitatea puiului si a liniei din care provin.

Boli Si Afectiuni Curente

Exotica este in esenta o persana cu parul scurt, asa ca nu este o surpriza ca exotica extrema are unele probleme de sanatate ca si persana extrema, respectiv, probleme respiratorii si sinusale cauzate de nasul carn, probleme dentare si de muscatura datorate unor maxilare asimetrice, boala polichistica renala care poate produce insuficienta renala (prezenta si la unele linii de persana), precum si blefaroconjunctivite datorita canalelor lacrimale scurte.

Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta de Viata a exoticei este de 12-14 ani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)