marți, 23 decembrie 2014

Pericolele La Care Sunt Expuse Pisicile Iarna



Problemele Hibernale

Pe masura ce se apropie iarna, ne scoatem hainele de iarna la purtat, ne consolidam locuintele pentru a le proteja de intemperii si ne limitam activitatile in afara casei. De asemenea, incepem sa ne pregatim pentru sarbatorile de iarna. In afara de a ne pregati pe noi insine de iarna, oferirea unui mediu sigur si a unei ingrijiri speciale pentru pisicile noastre sunt la fel de importante.

Amenintarile Din Afara Casei

Unele produse care sunt utilizate in sezonul de iarna rece si glacial au potentialul de a provoca ranirea sau imbolnavirea animalutelor noastre de companie.
  • Substantele folosite pentru topirea ghetii si sare, daca sunt ingerate, pot provoca inflamatii gastrointestinale semnificative. Animalutele de companie vor merge pe trotuare, vor aduna sarea pe picioarele lor si mai tarziu, isi vor curata labutele, ajungand astfel sa ingere substantele folosite pentru topirea ghetii. O modalitate de a preveni ingerarea sarii si a produselor de topire a ghetii este spalarea labutelor animalutului dvs. de companie dupa ce acesta se intoarce de afara.
  • Expunerea prelungita la frig, mai ales daca temperaturile scazute sunt acompaniate de vanturile puternice, poate scadea temperatura corporala a animalutelor de companie si provoca degeraturi.
  • Scurgerile de antigel pot fi foarte periculoase. Doar o cantitate mica este suficienta pentru a provoca intoxicarea si, eventual, moartea.
  • Animalutele de companie care se avanta sa traverseze lacurile acoperite de gheata se pot afunda prin gheata si pot ramane blocate sub apa inghetata. Inecul este foarte probabil daca animalutul nu primeste ajutor de urgenta.


Amenintarile Din Interiorul Casei

Pe masura ce temperaturile exterioare scad, oamenii si animalutele de companie tind sa-si petreaca mai mult timp in interiorul cald si primitor al caminului.
  • Inainte de a folosi soba sau semineul, pentru a va asigura ca nu exista eventuale scurgeri de monoxid de carbon, solicitati verificarea lui de catre personalul calificat. In general, animalutele de companie isi petrec mai mult timp in casa decat noi, oamenii, astfel ca ele sunt mult mai expuse riscului de a se intoxica cu monoxid de carbon.
  • Incendiile se produc mult mai frecvent in timpul iernii, adesea, din cauza radiatoarelor, sobelor pe lemne, pernelor/paturilor electrice si a altor dispozitive de incalzire. Aveti grija sa tineti sub supraveghere aceste aparate si sa le mentineti in locurile izolate si indepartate de animalutele dvs. de companie.
  • Anumite plante sunt o adevarata amenintare pentru pisici: Poinsetiile (cunoscute si ca stelele Craciunului, craciunitele sau Euforbia) irita stomacul si ochii. Fructele ciresului de Ierusalim (cunoscut si ca ciresul de iarna, de Craciun sau marul iubirii) sunt toxice si provoaca durere, varsaturi si diaree. Ilicele si vascul, crinul de iarna (Amaryllis), crizantema, rododendronul, precum si spanzul, piperul ornamental (piperul de Craciun), ciresul de Craciun, toate pot provoca probleme animalutelor care le ingera. Nota: amestecul din sevele acestor plante pot provoca arsuri groaznice in gura unui animalut care le-ar ingera.
  • Lumanarile sunt o mare atractie pentru animalutele de companie, asa ca nu va lasati animalutele nesupravegheate intr-o camera in care se afla un candelabru sau sfesnice cu lumanari aprinse. Balansarea neglijenta a cozii poate fi dezastruoasa.


Bradutul de Craciun

  •   Mirosul natural al bradutului de Craciun este extrem de atractiv pentru animalutele de companie. Dar nu trebuie sa scapati din vedere ca acele (chiar si cele ale bradutilor artificiali) sunt indigeste. Asa ca, tineti-va companioana departe de bradut (puteti folosi un gardut de protectie pentru bebelusi sau un gard din stinghii nu foarte inalt dispus de jur imprejurul bradutului). Nu uitati ca pisicilor le place la nebunie sa se catare, asa ca aveti in vedere sa securizati bradutul pentru a evita ca acesta sa nu fie rasturnat.
  •   Bradutii artificiali prezinta propriile lor pericole. Bucatile mici din plastic sau aluminiu se pot desprinde si pot fi inghitite, cauzand obstructii intestinale sau iritatii ale cavitatii bucale ale animalutului vostru de companie.
  •   Nu folositi conservanti in apa pe care o plasati la baza pomului. Ei pot fi toxici daca sunt consumati de catre un animalut insetat. Din acest considerent, acoperiti cu grija partea superioara a vasului astfel incat animalutul sa nu aiba acces la apa.
  •   Luminitele pot deveni foarte fierbinti – inlaturati-le de pe ramurile inferioare ale pomului astfel incat sa nu produca arsuri unei pisici curioase.
  •   Beteala este periculoasa. Marginile ei ascutite pot provoca leziuni prin taiere in cavitatea bucala a pisicii. Daca un animalut inghite o bucata, ea va bloca intestinul, provocand diminuarea apetitului, varsaturi, diaree, apatie si pierdere in greutate. Tratamentul, de regula, implica interventia chirurgicala.
  •  Nu folositi ornamentele comestibile sau decoratiunile fragile sau usor de spart pentru aranjarea pomului. Animalutul vostru de casa poate da peste pom in incercarea de a ajunge la ele.
  •   Asigurati-va ca, cablurile electrice nu se afla la indemana animalutelor, si sunt trecute etans pe langa pereti si podele. Rosul firelor poate produce arsuri sau edem pulmonar (lichid in pulmoni), care poate fi fatal.
  •   Nu folositi carligele din sarma pentru ornamente deoarece acestea se pot agata de o ureche sau coada, sau, daca sunt inghitite, se pot ancora (bloca) in gat sau la nivel intestinal.


Cadourile

  •    Intotdeauna verificati „jucariile” pe care animalutul sau copii vostrii le primesc ca daruri. Un animalut de casa poate inghiti piesele de dimensiuni mici; articolele din plastic pot fi usor de spart si de inghitit, de asemenea.        
  •   Ambalajele cu care sunt decorate cadourile pot fi periculoase pentru sanatatea animalutului: siretele si panglicile pot produce obstructia intestinului subtire daca sunt inghitite.
  •      Inainte de a arunca cutiile mari sau pe cele de carton, verificati-le interiorul pentru a va asigura ca niciun pisoi nu s-a ratacit in inauntru.


Alimentele

  •   Alcoolul si ciocolata sunt toxice – tineti bauturile si dulciurile departe de animalutele de companie. Ciocolata contine o substanta denumita teobromina, astfel ca numai cateva grame de ciocolata pura poate fi letala pentru o pisica. Ciocolata neagra si cea de menaj neindulcita sunt cele mai periculoase. Simptomele intoxicatiei sunt reprezentate de varsaturi, diaree, tremuraturi, hiperactivitate si convulsii. Din fericire, majoritatea pisicilor sunt selective in ceea ce priveste alimentatia lor, dar mentinerea acestor elemente departe de ele poate evita o catastrofa.
  •   Oasele de curcan lasate in locuri accesibile sunt aproape irezistibile pentru animalutele de companie, dar ele se pot opri in gatul animalului sau pot bloca tractul intestinal. Inlaturati resturile de la masa si nu lasati gunoiul la indemana animalutelor.


Iarna este un sezon frumos si minunat. Gheata acopera iazurile, zapada acopera copacii, copiii se dau cu sania si fac oameni de zapada. Cu un pic de grija si precautie, pericolele pot fi evitate si iarna poate fi un sezon placut in totalitate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)