duminică, 6 septembrie 2015

Tumorile Mamare La Pisici

Aceste insemnari va sunt oferite in dorinta de a va ajuta sa intelegeti diagnosticul sau posibilul diagnostic de cancer al companioanei voastre. Daca sunteti in cautarea unor informatii generale privind cancerul la animalele de companie va invit sa accesati articolul „Ce este cancerul”. Medicul vostru veterinar va poate sugera anumite teste in incercarea de a confirma sau a infirma diagnosticul si de a va ajuta sa stabiliti eventualele optiuni de tratament si prognosticul probabil. Tinand cont de situatiile individuale si de variabilitatea raspunsurilor la terapie si intrucat cancerele, adesea, se comporta imprevizibil, la momentul de fata, stiinta nu ne poate oferi decat o „calauza”. Totusi, nu dezarmati, intrucat informatiile si cunostintele privind tumorile si tratamentul acestora la animale se perfectioneaza de la o zi la alta.


Noi intelegem ca treceti printr-o perioada dificila, astfel ca, daca aveti eventuale intrebari va rugam sa nu ezitati sa ni le adresati.

Ce este aceasta tumora?

Aceasta este o tumora care-si are originea din celulele glandelor mamare. La pisica, majoritatea tumorilor mamare au potential sau deja sunt maligne, astfel ca extirparea chirurgicala precoce este deosebit de importanta in evitarea diseminarii acesteia in alte regiuni ale organismului (metastazarea). Pisica poate avea tumori multiple, uneori, de diferite tipuri, prezente in cate o alta glanda mamara.

Care sunt informatiile privind cauza acestora?

Motivul pentru care un anumit animal de companie poate dezvolta tumori mamare, sau orice tip de cancer, nu este atat de simplu. Cancerul este adesea o cumulatie a unei serii de circumstante care vizeaza individul nefericit.

„Hormonii sexuali reprezinta singurul factor de risc de maxima importanta in aparitia tumorilor mamare la pisici.”

Cancerul reprezinta afectarea genetica non-letala a celulelor (mutatii in genomul ADN). Unele pisici au o inclinatie sau predispozitie genetica de a dezvolta cancer, iar riscul creste o data cu inaintarea in varsta. Totusi, hormonii sexuali reprezinta singurul factor de risc de maxima importanta in aparitia tumorilor mamare la pisici. Daca ovarele si uterul sunt inlaturate prin ovariohisterectomie (sterilizare) la o varsta timpurie, se va diminua riscul de dezvoltare a acestor tumori. In contrapartida, administrandu-i unei pisici hormoni sexuali femeli creste incidenta aparitiei tumorilor mamare.

Inducerea sau aparitia cancerului este un proces in mai multe etape, iar stadiile timpuri, pre-canceroase, denumite hiperplazie (crestere in exces) si displazie (crestere anormala) se datoreaza tulburarilor hormonale. La pisici, majoritatea acestor modificari precanceroase pot progresa spre cancere adevarate, care prolifereaza fara vreun scop sau functie.

La unele specii de animale, virusurile sunt factori importanti in inducerea cancerului mamar. Virusurile au fost depistate in interiorul acestor tumori si la unele pisici, dar pana la momentul de fata, nu s-a stabilit faptul ca ele ar cauza tumori.

De ce-a dezvoltat pisica mea acest cancer?

Unele animale prezinta o mai mare predispozitie (susceptibilitate genetica) pentru cancer. Cu cat o celula este supusa mai multor diviziuni, cu atat este mult mai probabila aparitia mutatiilor, astfel ca boala canceroasa este mult mai frecvent intalnita la animalele in varsta. Tumorile mamare isi incep cresterea anormala sub influenta hormonilor, dar daca progreseaza spre un stadiu malign, inlaturarea hormonilor nu va afecta cursul tumorii.

Sunt niste tumori frecvent intalnite?

„Tumorile mamare sunt tumori frecvent intalnite la pisicile de sex femel, in special la pisicile de varsta mijlocie sau varstnice.”

Tumorile mamare sunt tumori frecvent intalnite la pisicile de sex femel, in special la pisicile de varsta mijlocie sau varstnice. Hiperplaziile si displaziile pre-canceroase reprezinta circa 22% din nodulii mamari, tumorile benigne circa 0.9%, iar tumorile maligne circa 77%. Pisicile siameze sunt de trei ori mai predispuse in a dezvolta tumori mamare decat pisicile domestice cu parul scurt. De asemenea, pisicile persane dezvolta tumori mai des. Tumorile mamare la pisici sunt mai frecvent intalnite in tarile scandinave deoarece pisicile domestice nu sunt sterilizate in mod curent, iar progesteronul, hormon de sex femel, este utilizat frecvent pentru a impiedica gestatia.
Desi majoritatea pisicilor cu astfel de tumori sunt varstnice, tumorile maligne pot aparea si la pisicile tinere in jur de 2 ani. Tumorile mamare sunt rare la motani, dar pot aparea.

Cum imi va afecta pisica acest cancer?

Cel mai evident efect este prezenta unui nodul sau mai multor noduli in glandele mamare. Unele tumori produc o secretie (un lichid transparent, laptos sau sangvinolent care este exprimat pe la nivelul mameloanelor). Tumorile benigne rareori ulcereaza sau sangereaza, dar ulcerarea tumorilor maligne nu este neobisnuita.

Tumorile maligne sunt adesea extrem de aderente de structurile invecinate si au marginile slab demarcate. Tumorile mari pot ramane pe alocuri neaprovizionate cu sange, ceea ce face ca parte din ele sa degenereze si sa ulcereze. Tumorile mari pot avea efecte fizice compresand tesuturile din vecinatate. Inflamatia si infectia bacteriana secundara sunt posibile, putand cauza durere si semne generale de boala.

Daca cancerul disemineaza (metastazeaza) in pulmoni, pisica poate prezenta respiratie superficiala si chiar dificultati in a respira. Pierderea in greutate ca urmare a pierderii grasimii corporale si a masei musculare poate aparea in stadiile finale ale tumorilor maligne. Adesea, sistemul imunitar este afectat, ceea ce va permite cancerelor sa se dezvolte si infectiilor sa persiste.

Cum este diagnosticat cancerul mamar?

Medicul vostru veterinar, de regula, va avea suspiciunea unui diagnostic de tumora mamara pe baza localizarii si a aspectului tipic. Cu toate acestea, diagnosticul de certitudine a tipului si anticiparea modului in care tumora se va comporta se bazeaza pe examinarea microscopica a tesutului.

Citologia, examinarea microscopica a probelor de celule, nu este o metoda precisa de diagnosticare a tumorilor mamare. Diagnosticul de certitudine, anticiparea comportamentului (prognosticul) tumorii si evaluarea microscopica care atesta daca tumora a fost extirpata in totalitate sunt asigurate de examinarea microscopica a probelor de tesuturi (histopatologia). Medicul vostru veterinar va trimite probele de tesut la un laborator specializat pentru a fi analizate de catre un patolog veterinar. De fiecare data cand o tumora mamara este supusa examinarii, intotdeauna proba trebuie sa includa si marginile sau tesutul aflat in vecinatatea nodulului. Examinarea intregului nodul, incluzand si marginile, ii va permite patologului sa stabileasca daca cancerul a fost complet indepartat.

„Proba trebuie sa includa intotdeauna si marginile sau tesutul aflat in vecinatatea nodulului.”

Buletinul aferent examenului histopatologic, in mod tipic, include relatari care indica daca o tumora este „benigna” (nu disemineaza, se dezvolta local) sau „maligna” (are capacitatea de a disemina in alte zone din organism). Acestea, impreuna cu originea sau tipul de tumora, gradul (masura in care se aseamana cu celulele normale sau „diferentierea”) si stadiul (cat de insemnata este si gradul de diseminare) indica modul in care cancerul tinde sa se comporte.

Ce tipuri de tratamente sunt disponibile?

Cel mai uzitat tratament este extirparea chirurgicala a tesutului canceros. Uneori, aceasta implica numai nodulul, alteori, intreaga glanda mamara si limfonodulul de drenaj sunt extirpati. Daca formatiunea implica mai multe glande, medicul vostru veterinar va efectua o „mastectomie radicala” prin care mai multe glande si limfonodulii lor aferenti vor fi extirpati.

Ovariohisterectomia (sterilizarea) efectuata de timpuriu reduce semnificativ incidenta cancerului mamar. Sterilizarea efectuata deodata cu extirparea tumorii nu afecteaza proliferarile care sunt deja canceroase, dar poate provoca regresia sau disparitia unora dintre hiperplaziile pre-canceroase. Este putin probabil sa fie impiedicata dezvoltarea tumorala ulterioara.

In stadiile incipiente, tumorile mamare sunt dependente hormonal, dar hormonii implicati sunt diferiti de la o specie la alta. Tratamentele medicale utilizate la femei nu sunt eficiente la pisici.

Acest cancer poate dispare fara tratament?

Ovariohisterectomia nu influenteaza in niciun fel cancerul deja prezent si nici nu previne recidiva. Dezvoltarea cancerului este un proces etapizat, astfel ca se poate opri in anumite stadii, dar la pisici, toate aceste cancere au potentialul de a progresa spre malignitate, de regula, in mod rapid pe parcursul a catorva luni. Tinand cont de acest potential, extirparea chirurgicala timpurie este intotdeauna recomandata.

Foarte rar, intreruperea sau pierderea spontana a vascularizatiei procesului canceros il poate face sa moara, dar tesutul mort sau necrozat tot va trebui sa fie inlaturat chirurgical. Sistemul imunitar al organismului nu se dovedeste eficient in a determina regresia acestor tumori.

Cum imi pot ingriji pisica?

Impiedicandu-va pisica de la a-si freca, scarpina, linge sau musca tumora va diminua mancarimea, inflamatia, ulcerarea, infectarea si sangerarea de la nivelul tumorii. Eventualele zone ulcerate vor trebui sa fie mentinute curate.

Dupa interventia chirurgicala, locul operatiei, in mod similar, va trebui sa fie mentinut curat si uscat, iar pisicii voastre nu va trebui sa-i permiteti sa intervina intr-un fel in acest loc. Semnalati-i medicului vostru veterinar orice eventuala desprindere a vreunui punct de sutura sau inflamarea sau sangerarea semnificativa a regiunii operate. Daca aveti nevoie de indrumari suplimentare privind ingrijirea post-chirurgicala, va rog sa le solicitati.

Cum as putea sti cum se va comporta acest cancer?

Buletinul aferent examenului histopatologic ii va furniza medicului vostru veterinar diagnosticul care va indica tipul de tumora si modul in care aceasta este probabil sa se comporte. Exista o variatie semnificativa intre animale in ceea ce priveste raspunsul lor la tumori si probabilitatea de a dezvolta tumori ulterioare.

Orice leziune mamara poate da nastere unei inflamatii (mastita) si cativa noduli pot aparea numai datorita inflamatiei.

Excrescentele sau proliferarile benigne necanceroase sunt hiperplazii (crestere in exces) si displazii (crestere anormala). Acestea sunt reprezentate de cele care iau nastere din epiteliul care in mod normal produce lapte (hiperplazie epiteliala sau lobulara, uneori denumita adenoza), proliferare care de asemenea include tesutul conjunctiv dintre glande (transformare fibroadenomatoasa sau hiperplazie fibroepiteliala) si proliferari datorate dilatarii canalelor care transporta laptele la mameloane (canale chistice, ectazie sau hiperplazie ductala). La femei, transformarile fibroadenomatoase reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea carcinomului mamar si la pisici, majoritatea hiperplaziilor progreseaza spre neoplazie.

„La pisici, majoritatea hiperplaziilor progreseaza spre neoplazie.”

Tumorile mamare benigne sunt adenoame. Unele isi au originea numai din epiteliul glandular care produce laptele (adenoame simple). Altele includ si alte tesuturi mamare, cum ar fi mioepiteliul si tesutul conjunctiv dintre glande si sunt o forma evolutiva a transformarii fibroadematoase. Proliferarile canceroase maligne se dezvolta din epiteliul care in mod normal produce laptele sau din canalele galactofore (carcinom simplu sau adenocarcinom).

In afara tipului de tumora, exista si alti factori importanti care anticipeaza modul in care se va comporta tumora, respectiv, stadiul clinic pe care l-a atins, indexul mitotic (proportia de celule care se divizeaza in mod activ) si daca tumora este invaziva in plan local.

Cum voi sti daca boala canceroasa este vindecata complet?

„Vindecat” este un termen care trebuie utilizat cu prudenta atunci cand ne confruntam cu orice fel de cancer.

Este foarte dificil sa fie facute promisiuni privind vindecarea completa odata ce pisica voastra a dezvoltat tumori mamare, dar urmatoarele recomandari generale se pot dovedi utile. La pisici, majoritatea hiperplaziilor progreseaza spre neoplazii. Tumorile mamare sunt dependente de varsta, astfel ca o pisica varstnica va avea o predispozitie mai mare de a face recidiva, iar probabilitatea aparitiei tumorilor maligne creste o data cu varsta.

Pisicile cu tumori cu un diametru de sub 2-3 cm la momentul interventiei chirurgicale au o speranta de supravietuire medie, postoperatorie de 3 ani. Pisicile cu tumori cu un diametru de peste 2-3 cm au o speranta de supravietuire medie de mai putin de sase luni. Majoritatea tumorilor secundare sau metastazate la pisici se dezvolta in pulmoni si, spre deosebire de femei, rareori in oase.

„Majoritatea tumorilor secundare sau metastazate la pisici se dezvolta in pulmoni.”

Tumorile multiple sunt de asemenea frecvent intalnite. Proliferarile prezente in glande diferite sunt de regula multifocale la origine (insemnand ca tumorile se dezvolta in mai multe locuri), mai degraba decat sa disemineze sau sa „insamanteze” celulele tumorale dintr-un singur loc initial. Ca urmare, este recomandabil sa va prezentati frecvent pisica pentru recontroalele periodice pentru a va asigura ca vreo tumora nu a reaparut sau ca nu s-au dezvoltat altele noi.

Exista anumite riscuri pentru familia mea sau celelalte animale de companie?

Nu, acestea nu sunt tumori infectioase si nu se transmit de la un animal de companie la altul si nici de la animalele de companie la om.

6 comentarii:

  1. Daca pisica mea are 10 ani si am observat ca dezvolta acei noduli in partea inferioara a abdomenului, este riscanta operația in acest moment ? Cum sa procedez ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua..În primul rand trebuie sa va prezentați la medicul veterinar pentru un consult. Procesele proliferative, fie ele tumorale sau nu, trebuie supuse atenție medicului veterinar. Acesta va va spune care este protocolul de urmat. Numai bine :)

      Ștergere
    2. Bună ziua..În primul rand trebuie sa va prezentați la medicul veterinar pentru un consult. Procesele proliferative, fie ele tumorale sau nu, trebuie supuse atenție medicului veterinar. Acesta va va spune care este protocolul de urmat. Numai bine :)

      Ștergere
    3. Bună ziua..În primul rand trebuie sa va prezentați la medicul veterinar pentru un consult. Procesele proliferative, fie ele tumorale sau nu, trebuie supuse atenție medicului veterinar. Acesta va va spune care este protocolul de urmat. Numai bine :)

      Ștergere
  2. injectiile cu venin de tarantula au vreun efect pozitiv?

    RăspundețiȘtergere
  3. o dau cu cicavet dar nu , se opreste singerarea este curata dsr singereaza

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)