marți, 23 decembrie 2014

10 Pasi pentru aranjarea unui pom de Craciun care sa nu creeze pericole pentru pisici

Un Pom de Craciun Lipsit de Pericole pentru Animalutele Voastre de Companie


Nici nu v-ati dezmeticit bine dupa Mos Nicolae si gata trebuie sa va pregatiti pentru sarbatorile de Craciun. In milioane si milioane de case incep sa se impodobeasca brazi naturali sau artificiali – adevarate turnuri sclipitoare de frumusete care pot reprezenta o tentatie si in acelasi timp o amenintare pentru animalutele voastre de companie. Inainte de a aranja bradutul, acordati-va cateva momente pentru a va lua cateva masuri de precautie.

1. Alegeti locul potrivit. Alegeti o zona in care bradutul sa poata fi admirat de catre familia voastra, fara sa se transforme intr-o „jucarie de catarat” pentru animalutul vostru. Pomul ar trebui sa fie fixat de perete sau tavan, departe de obiectele de mobilier care ar putea servi drept rampa de lansare pentru pisicuta voastra. De asemenea, incercati sa asezati pomul in apropierea unei prize, astfel incat sa nu trebuiasca sa intindeti cablurile electrice pe distante lungi.

2. Pregatiti zona. Intindeti o folie de plastic sau cumparati o „punga pentru pom” (mai greu de gasit la noi, dar nu imposibil). Aceasta din urma este un sac de gunoi extrem de incapator care se dovedeste extrem de util in cazul in care alegeti sa impodobiti un brad viu, natural. Centrati pomul pe sacul respectiv. Cand sezonul s-a incheiat, singurelele lucruri pe care le veti avea de facut este sa adunati decoratiunile si sa trageti sacul peste pom. Astfel veti putea evita caderea acelor pe masura ce acestea se usuca si se desprind din brad si, in consecinta, veti evita posibilitatea ca acestea sa fie mestecate sau inghitite de animalutul vostru.

3. Fixati pomul. Pisicilor – si mai ales pisoilor – le place sa se catere in copaci. Nu sunt putini cei care s-au trezit cu pisoii leganandu-se in varful pomului de Craciun, mieunand cu disperare. Pisoii se pot rani daca brazii sau ornamentele cad si se sparg. Fara prea multe eforturi, cainii pot tranti la pamant un pom, fie frecandu-se de acesta, fie jucandu-se sub el. O idee buna ar fi sa asezati pomul intr-un colt si sa-l fixati de cele doua laterale cu ajutorul unor carlige mici prinse in perete. Un alt truc este de a pune un carlig mic in tavan chiar deasupra pomului si de a utiliza un fir de guta transparent pentru pescuit care sa faca legatura intre varful bradului si carlig. Firul de guta transparent este invizibil. J

4. Ascundeti cablurile electrice. Cablurile electrice reprezinta un pericol letal pentru animalutele de companie – mai ales pentru catelusii si pisoii care rod orice. Cablurile electrice pot provoca electrocutare si leziuni grave sau chiar moartea animalutelor. Protejati cablurile electrice, fie pozitionandu-le cat mai sus, astfel incat animalutul sa nu poata ajunge la ele, fie ascunzandu-le in dispozitivele speciale (traverse/carcase din plastic sau PVC) de protectie.

5. Fara carlige (agrafe). Verificati-va ornamentele si inlocuiti carligele cu un inel de ata legata intr-un nod. Adesea, ornamentele cad din pom si animalutele de companie le pot prinde in gura sau pot inghiti carligele.

6. Alegeti ornamente sigure. Nu exista nici un glob
perfect sigur pentru animalutele de companie, deoarece orice fel de ornament poate fi ingerat si poate cauza o obstructie intestinala. Globurile mai sigure pentru animalutele de companie ar fi cele confectionate din plastic sau lemn. Globurile de sticla pe de alta parte pot fi extrem de periculoase. Daca se sparg, animalutele de companie pot calca pe ele si-si pot taia labutele sau si mai rau – le pot considera ca fiind o minge si le musca spargandu-le si provocandu-si leziuni si hemoragii la nivelul gurii si gatului.  Din pacate, multi dintre proprietarii de animalute de companie au invatat pe propria piele ca nu este o idee buna sa puna vreun fel de ornament pe ramurile inferioare ale pomilor lor de Craciun. Ornamentele confectionate din alimente pot fi deosebit de atractive pentru animalutele de companie.

7. Panglicile. Panglicile late si lungi din catifea rosie sunt niste accesorii minunate si pot inlocui cu succes beteala si ghirlandele care pot fi mancate de catre pisici si caini si, in consecinta, pot provoca obstructii intestinale fatale sau alte probleme de sanatate. Pisicile sunt atrase in mod deosebit de beteala extrem de stralucitoare. Ingestia acestui tip de material poate cauza obstructii intestinale care vor necesita efectuarea unei interventii chirurgicale pentru salvarea animalutelor afectate sau, in cel mai fericit caz, deranjamente gastrointestinale.

8. Cadourile. Cainilor si pisicilor le place la nebunie sa „investigheze” si majoritatea nu pot intelege faptul ca darurile nu trebuie deschise pana in ziua de Craciun. Panglicile si snururile decorative pot fi ingerate, iar cadourile pot fi distruse de catre un animalut de companie jucaus. O idee buna ar fi sa depozitati cadourile intr-o zona sigura pana in momentul in care pot fi oferite si deschise sau asigurati-va ca animalutul vostru de companie este supravegheat in timp ce investigheaza si-si cauta darul special.

9. Maturati si Udati. Maturati acele de brad. Ingestia acestor ace poate provoca varsaturi si iritatie gastrica. Udati in permanenta pomul si aprindeti luminitele numai atunci cand sunteti acasa. Riscul provocarii unui incendiu este intotdeauna prezent atunci cand exista un pom cu luminitele aflate in functiune. De asemenea, nu-i permiteti animalutului vostru de companie sa bea din apa pomului.

10. Supravegherea. Cel mai bun si sanatos lucru pe care-l puteti face este sa le permiteti accesul animalutelor voastre in preajma bradutului, numai atunci cand sunt supravegheate. Animalutele de companie care deranjeaza cu insistenta pomul, vor trebui sa fi incurajate – facand uz de intarirea (motivarea) pozitiva – sa-l lase in pace. Marul amar (Bitter apple spray) poate fi pulverizat pe ramurile de la baza bradutului pentru a indeparta „rontaitorii” si curiosii insistenti J.

In concluzie, luati in considerare acesti pasi atunci cand va pregatiti sa va impodobiti pomul de Craciun astfel incat acesta sa fie un eveniment placut atat pentru dumneavoastra, cat si pentru animalutele voastre de companie. De asemenea, n-ar fi o idee rea sa consultati acest material si in cazul in care aveti bradutul deja aranjat. O reverificare si cateva masuri suplimentare de precautie nu strica niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)