Nu de puține ori, în urma consultului fizic al pisicoaselor noastre paciente, le luăm companioniiumani prin surprindere relatându-le că pisoii lor și de ce, nu, chiar pisicoasele adulte sunt purtătoarele unui mister și ne amuzăm spunând: „Iată, încă o pisicoasă care nu s-a desprins de mumă-sa!” Clar, supoziția aceasta este numai o interpretare hazlie a condiției medicale pe care o întâlnim când și când la felinele noastre urbane. Detaliile le puteți afla parcurgând povestea „Herniei Ombilicale”.
Ce este o hernie ombilicală?
O hernie ombilicală nu este nimic altceva decât o proeminență (o umflătură la exterior) a țesuturilor care tapetează cavitatea abdominală, a grăsimii abdominale sau a unor părți din organele abdominale printr-o zonă din jurul ombilicului (numit și buric). Ombilicul la pisici este localizat în regiunea ventrală sau de la interior a burticii, imediat sub coaste chiar pe linia mediană a corpului.
Ce ar putea cauza o hernie ombilicală?
Înainte de naștere, vasele de sânge ombilicale traversează prin inelul ombilical (o deschidere printre mușchii abdominali) pentru a asigura hrănirea fetusului aflat în dezvoltare. Hernia ombilicală este cauzată de o închidere incompletă a inelului ombilical după naștere. La modul general, hernia apare ca o umflătură moale sub piele și adesea iese în evidență atunci când pisica stă în picioare, miorlăie, plânge sau se încordează.
„Unele hernii sunt reductibile, ceea ce înseamnă că proeminența respectivă poate fi împinsă înapoi în abdomen.”
Unele hernii sunt reductibile, ceea ce înseamnă că proeminența respectivă poate fi împinsă înapoi în abdomen, în timp ce altele sunt nereductibile indicând cel puțin obstrucția parțială sau aderența conținutului herniat la orificiu.
O hernie ombilicală poate varia de la mai puțin un centimetru până la mai mult de 2.5 cm în diametru. Herniile mici (de sub 1 cm diametru) se pot închide spontan (fără a avea nevoie de intervenție) până în jurul vârstei de 3-4 luni. Herniile ombilicale care nu se închid de la sine vor avea nevoie de intervenție chirurgicală, mai ales dacă o porțiune din intestin migrează sau iese la exterior prin acel orificiu. De regulă, herniile ombilicale nu sunt dureroase. Incidența și cauza exactă a acestora este necunoscută. Anumite linii familiale prezintă o incidență mai mare de hernii ombilicale sugerând cel puțin o predispoziție genetică parțială a acestei condiții.
Hernia ombilicală este periculoasă? Îi poate cauza pisicii mele probleme serioase?
Majoritatea herniilor ombilicale nu pun în pericol sănătatea pisicilor. În cazuri rare, o porțiune din intestin sau alte țesuturi prezente în cavitatea abdominală pot rămâne captive și se strangulează (circulația sanguină spre țesutul respectiv este întreruptă, provocându-i moartea). Aceasta este o situație de urgență ce necesită intervenție chirurgicală de urgență.
Cum se tratează o hernie ombilicală?
Dacă hernia nu s-a închis de la sine până la momentul în care este planificată intervenția de sterilizare sau neutralizare, se recomandă remedierea chirurgicală a acesteia odată cu procedura de sterilizare/neutralizare. Țesuturile fibroase sau cicatriceale care s-au format în jurul herniei sunt disecate și excizate, iar defectul este închis cu ajutorul unor suturi.
Care este prognosticul pentru herniile ombilicale?
Prognosticul este unul excelent după corecția chirurgicală. Foarte puțini pisoi manifestă recidivă a herniei și au fost raportate minime complicații ale procedurii de corecție chirurgicală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)