Pagini

Pagini

luni, 28 iunie 2021

Controlul Puricilor la Pisici


Puricii sunt cel mai comun tip de parazit  întâlnit la animalele de casă și fără doar și poate, orice pisică undeva în timpul vieții ei va fi deținătoare” de purici. Totuși, odată cu apariția produselor moderne de combatere a paraziților, aveți toate șansele să preveniți puricii din a deveni o problemă în căminul vostru. Colaborarea strânsă cu medicul veterinar, care vă va oferi sfaturi pertinente privind produsele și modul în care acestea pot fi folosite în mod adecvat și eficient, vă va ajuta să stopați aceste creaturi nesuferite de a se autoservi cu sângele pisicii voastre și chiar al vostru.

Cea mai comună specie de purici care ar putea fi depistată în blana și pe pielea pisicii voastre este puricele pisicii (Ctenocephalides felis), dar asta nu înseamnă că alte specii de purici, cum ar fi puricii proveniți de la iepuri, veverițe sau alte animale sălbatice, n-au șanse să-și facă apariția în blănița deasă a pisicii voastre.

În condiții ideale, puricele își poate finaliza întreg ciclul biologic în mai puțin de 2 săptămâni; în condiții neprielnice, acest ciclu se poate întinde pe durata unui an.”

Pentru o mai bună înțelegere a modalităților de prevenție și combatere a puricilor la pisici, precum și pentru a ne dumiri privind eventualele repercusiuni ale infestației cu purici, zic că e bine venit un scurt parcurs al ciclului biologic al puricelui. Este important de știu faptul că puricii adulți trăiesc, se hrănesc și se înmulțesc pe pisicile noastre; femela de purice depune ouă care vor cădea de pe pisică în mediul de viață al acesteia, unde vor ecloza apărând larvele. Larvele se hrănesc cu resturi organice până se maturizează și devin pupe. Pupele pot rămâne în stare latentă timp de săptămâni până la luni, așteptând condițiile ambientale propice înainte de a se transforma în purici adulți. Astfel noii purici adulți vor trebui să-și găsească calea pe corpurile pisicilor noastre pentru a-și finaliza ciclul biologic. La două zile după ce și-a consumat masa de sânge pe corpul pisicii, ghiciți ce? Femela de purice nu pierde vremea și începe să-și depună ouăle. În condiții ideale, puricele își poate finaliza întreg ciclul biologic în mai puțin de două săptămâni; în condiții defavorabile, acest ciclu se poate întinde pe o durată de până la un an.

De unde s-ar putea infesta cu purici pisica mea?

Oh, da! Nu de puține ori primim această întrebare! Și când vine vorba de pisica de casă sau de apartament care n-a ieșit afară decâîn propriul transportator pentru a merge la veterinar, nedumeririle sunt cu atât mai justificate. N-aș vrea să vă fac să vă simțiți vinovați, dar răspunsul simplu și onest este: Dumneavoastră! Pentru efectuarea diverselor activități, noi ieșim vrând nevrând afară. Și cred că nici nu vă trece prin cap că în plimbările și ieșirile voastre de zi cu zi, ați putea fi mijloacele de transport” ale puricilor, bătătorindu-le calea spre corpul pisicii voastre. În cazurile în care pisica iese ocazional sau frecvent afară, cred că nu mai este cazul să vă lămuresc de unde ar putea acosta gângăniile ciupitoare.

Cea mai importantă sursă de purici pisicești este reprezentată de puricii adulți nou-apăruți din pupele de purici din casa sau grădina voastră. Căminele decorate cu carpete și încălzire centrală oferă condițiile ideale pentru dezvoltarea puricilor pe tot parcursul anului. Deci, să nu vă fie mare minunarea când la examinările pisicilor inclusiv în lunile reci în care nimeni nu s-ar gândi că de putem confrunta cu infestații cu purici, unul dintre consemnările de final ale vizitei ar putea fi parazitismul extern cu purici. Cel mai mare număr de ouă, larve și pupe de purici va fi găsit în zonele casei în care pisicile își petrec cea mai mare parte a timpului, cum ar fi culcușurile, ansamblurile de joacă speciale ale pisicilor, obiectele de mobilier capitonate cu diverse țesături și propriul nostru pat, dacă avem tabietul de a împărți patul cu acestea. Deși puricii și-au stabilit garnizoana în propria voastră casă, cel mai probabil nici nu-i veți sesiza. Ouăle de purici sunt niște chestiuni minuscule și albe de dimensiunea particulelor de praf, în timp ce larvele, care sunt oarecum mai măricele, cu capetele închise și corpurile mai deschise la culoare, își croiesc drum profund în carpete, obiectele de mobilier și chiar fisurile din pardoseală departe de lumină.

ife Cycle Of Cat Flea Vector Illustration. The Spread Of Infection Diseases. Fleas Animals: Life Cycle Stages Of Development. Veterinary Medicine: Sick Cat. Sick Cat Symptoms. Sick Cat Diagnosis.

Dar de ce atâta zarvă în jurul infestațiilor cu purici și cam ce i-ar putea pricinui pisicii mele un posibil parazitism extern cu purici?

Mulți dintre voi ați fost luați prin surprindere când v-am anunțat că pisicile voastre erau purtătoare” de purici, deoarece nu de puține ori, multe pisici trăiesc bine mersi parazitate de purici fără a manifesta niciun simptom sau prezentând minime semne care ar ridica suspiciunea. Însă, infestația cu purici nu trebuie trecută cu vederea ca un act de normalitate” deoarece poate genera următoarele probleme:

·     Unele pisici pot dezvolta alergie la ciupiturile de purici, mai ales în cazurile în care ele sunt ciupite în mod repetat. Pisicile alergice la purici se toaletează sau se scarpină excesiv după ce au fost mușcate chiar și de un singur purice și, de cele mai multe ori dezvoltă infecții secundare ale pielii în urma auto-traumatizării.

·     Puricii adulți trăiesc și se hrănesc cu sângele gazdelor lor, pisicile. Doar pentru a înțelege mai bine gravitatea situației, rețineți faptul că un singur purice adult consumă propria sa greutate în sânge de numeroase ori de-a lungul vieții sale. Dacă un pisoi mititel sau o pisică vârstnică sau bolnavă este infestată cu mulți purici, pierderea de sânge pe care o suferă poate fi severă, provocându-i anemie.

·     Un lucru, poate mai puțin cunoscut este că puricele joacă rolul de gazdă intermediară pentru una dintre speciile de tenii, respectiv, Dipylidium caninum. Altfel spus, această tenie trebuie să-și finalizeze parte din ciclul ei biologic în corpul unui purice. Larvele de purici se infectează prin consumul ouălor de tenie, iar dacă o pisică înghite un purice infectat în timp ce se toaletează, larva de tenie se va dezvolta într-o tenie adultă. În consecință, orice pisică cu purici este foarte probabil să aibă și o infecție cu tenii.

·     O consecință extrem de gravă a infestației cu purici este micoplasmoza sanguină însoțită de anemie severă și rată ridicată de mortalitate la pisicile afectate. În acest caz, puricele este vector pentru Mycoplasma haemofelis și a speciilor înrudite.

Cum aș putea să-mi scap pisica de purici?

Oh, da! Asta da, întrebare! Privită superficial, infestația cu purici pare o chestiune naturală și banală, dar evacuarea” puricilor din casa și de pe pisica voastră poate fi o sarcină dificilă și necesită o abordare în trei direcții. Astfel, puricii vor trebui să fie eliminați: 1) de pe pisica voastră; 2) de pe orice altă pisică sau animal de companie pe care-l aveți; 3) din casa și grădina voastră. Chiar și o astfel de abordare pretențioasă și meticuloasă s-ar putea să nu vă confere un control de 100% având în vedere că nu veți putea controla anumite surse de purici, cum ar fi animalele de companie ale altor oameni, animalele sălbatice sau fără stăpân sau proprietățile învecinate cu a voastră.

Cum pot fi controlate infestațiile cu purici?

Pentru a vă asigura că în propria voastră casă nu există picior de purice, trebuie să controlați prezența acestora pe pisica sau animalele voastre de companie, precum și în mediul de viață al acestora. Există disponibile o multitudine de produse antiparazitare destinate uciderii puricilor adulți prezenți pe animalele de companie. Aceste produse au modalități de acțiune diferite – unele sunt mai eficiente, acționează un timp mai îndelungat sau mai rapid decât altele. De asemenea, există mai multe modalități de aplicare a acestor produse, astfel că ar trebui să vă orientați spre cele pe care le considerați mai convenabile și mai simplu de utilizat. Prețurile acestor produse pot varia, dar cele mai convenabile și eficiente, de obicei, sunt mai scumpe. În cazul în care pisica voastră este alergică la purici, este extrem de important să împiedicați puricii de a vă mai ciupi pisica, astfel că recomandarea mea este de a utiliza cât mai curând cu putință un produs care ucide puricii rapid.

Produsele destinate controlului și combaterii puricilor acționează într-unul dintre 3 moduri:

1.   Substanțele chimice care sunt toxice pentru puricii adulți: aceste produse, de regulă, se aplică pe pielea pisicii și intoxică orice purice care intră în contact cu substanța. Parte dintre aceste substanțe pot fi aplica și în casă, astfel încât puricii să fie uciși și în cazul în care nu se găsesc pe pisică.

2.   Hormoni care sterilizează femelele adulte de purici: aceștia sunt hormoni care pot pătrunde în circulația sanguină a pisicii voastre și în timp ce nu au niciun efect asupra pisicii, atunci când femelele de purici ciupesc și sug sângele, hormonul preluat o dată cu masa de sânge le va steriliza în mod eficient, astfel încât orice ouă pe care acestea le-ar putea depune să nu mai genereze larve. Această tehnică poate fi o bună modalitate de a preveni refacerea populațiilor de purici, dar ținând cont de faptul că puricii adulți nu sunt uciși va fi nevoie să folosiți un alt produs între timp pentru a-i înlătura de pe pisica voastră.

3.   Substanțele chimice care împiedică dezvoltarea puricilor imaturi: acestea pot fi aplicate în mediu și acționează ca un regulator de creștere împiedicând puricii imaturi de la a se dezvolta în adulți. 

Deși majoritatea substanțelor chimice insecticide topice (care se aplică pe suprafața pielii) vor ucide puricii adulți, multe dintre acestea au eficacitate limitată deoarece ele vor acționa numai timp de câteva ore de la aplicare. Acest lucru este valabil mai ales în cazul șampoanelor și pudrelor anti-purici; ele vor ucide puricii prezenți pe pisică la momentul aplicării, dar au un efect remanent redus; aveți în vedere că, în cazul utilizării acestor produse, în ziua următoare, pisica voastră ar putea avea purici din nou. Produsele mai noi cu activitate reziduală excelentă pot fi procurate din centrele medicale veterinare la prescripția medicului veterinar. Întocmai cum menționam mai sus, unele produse conțin ingrediente adulticide (ucid puricii adulți) cu activitate reziduală (acționează un timp mai îndelungat), în timp ce altele conțin regulatori de creștere ai insectelor care împiedică maturizarea și transformarea în adulți a stadiilor larvare. Pentru a obține cele mai bune rezultate în cazul unei infestații cu purici, este recomandabil să folosiți produse anti-purici care conțin un regulator de creștere. ÎNTOTDEAUNA, DAR ÎNTOTDEAUNA CITIȚI PROSPECTUL PRODUSULUI CU MARE ATENȚIE! – aplicați produse întocmai cum este recomandat în prospect și repetați aplicarea la intervalele indicate. AVEȚI MARE GRIJĂ ca produsul să fie indicat pentru utilizare la pisici, deoarece anumite produse antiparazitare pentru câini pot fi toxice pentru pisici.

Cum pot fi administrate aceste tratamente?

Tratamentul topic (pe pielea pisicii voastre)

Tratamentele antiparazitare pot fi aplicate pe blana sau pielea pisicii într-o varietate de modalități, iar produsele disponibile, de asemenea, variază ca și eficacitate. Unele produse pot fi aplicate ca spot on, ceea ce înseamnă că va trebui să aplicați o cantitate redusă de medicament pe ceafa (unde nu poate ajunge să se lingă sau să se frece) pisicii voastre. Substanța chimică activă din produs se va distribui pe pielea pisicii voastre și va ucide puricii aflați pe corpul pisicii voastre. Spray-urile (substanța antiparazitară fiind pulverizată sau eliminată prin acționarea cu ajutorul unei pompe) sunt, de asemenea, metode comune de aplicare.

Șampoanele și pudrele sunt, de asemenea, disponibile pentru controlul puricilor, dar, în general, acestea doar ucid puricii adulți prezenți pe pisică la (sau la foarte scurt timp) momentul aplicării. Având în vedere că acestea nu persistă pentru mai mult timp pe suprafața corpului pisicii, aceste produse vor trebui să fie aplicate frecvent (uneori săptămânal), ceea ce poate reprezenta un inconvenient. Șampoanele sunt utilizate adesea la pisoii mici, deoarece sunt foarte sigure.

Tratamentele sistemice (administrate pe cale orală sau injectabilă)

Aceste tratamente sunt administrate pisicii și vor intra în circulația sanguină a acesteia. Atunci când un purice mușcă și-și ia masa de sânge, concomitent va lua și o doză din produs. Aceste produse acționează într-o serie de modalități: unele reduc fertilitatea puricilor adulți astfel încât ouăle pe care le depun să nu mai genereze larve. Alte produse pot mima hormonii prezenți în puricele tânăr și împiedică dezvoltarea formelor imature la adulți.

M-am gândit să folosesc un spray antiparazitar. Am mai multe pisici și costurile aferente tratării tuturor ar fi mai rezonabile, dar pisica mea nu mă lasă să o pulverizez cu produsul. Ce pot face?

Îmi pare rău pentru inconvenient, dar trebuie să știți că marii majorități a pisicilor le displace total să fie pulverizate. În astfel de situații va trebui să vă orientați spre alte alternative disponibile. Sunt convinsă că din multitudinea de produse antiparazitare disponibile și la sfatul medicului veterinar veți găsi un produs care să se potrivească nevoilor voastre și ale pisicilor voastre. Mulți dintre părinții umani ai pisicilor preferă să folosească produsele topice tip spot on (celebrele pipete antiparazitare) contra puricilor. Acestea se aplică lunar și sunt printre preferatele medicilor veterinari deoarece sunt eficiente și se aplică cu ușurință.

Unele produse pot fi administrate pe cale orală (tabletele sau siropurile) sau injectabilă și 

în unele cazuri se dovedește a fi o modalitate mai facilă de a trata pisicile în acest mod.

Dacă realmente nu reușiți să vă tratați pisica de unul singur, va trebui să solicitați ajutorul unui prieten sau, și mai indicat, al medicului veterinar.

Dar ce părere aveți despre zgărzile antiparazitare? Ar fi o bună alternativă în cazul pisicii mele?

Zgărzile antiparazitare par a fi o alternativă convenabilă, dar majoritatea nu au o eficiență prea bună (cu excepția celor care conțin un regulator de creștere a insectelor) și, în consecință, nu sunt în general recomandate. Categoric, acestea, foarte rapid, vor ucide numai puricii care se află foarte aproape de zgardă, dar până când acesta va ajunge în aria de acțiune a zgărzii, foarte probabil ca acesta să vă fi ciupit pisica în altă zonă a corpului. Zgărzile anti-purici, îndeosebi cele cu miros insecticid puternic pot afecta pisicilor într-o multitudine de moduri sau pot provoca o reacție sau iritație a pielii. De asemenea, nu trebuie scăpat din vedere faptul că, în funcție de modul în care sunt concepute, zgărzile au posibilitatea de a prinde captive pisicile și chiar de a le strangula. 

Zgărzile anti-purici cu ultrasunete nu vor funcționa, astfel că sunt o investiție nejustificată.

De ce și cum ar trebui să tratez mediul casei mele?

Vă reamintesc! Numai puricii adulți trăiesc pe corpul pisicii voastre. Formele imature (larvele) sunt niște creaturi mititele similare altor larve, care trăiesc în carpetele, covoarele, țesăturile prezente în casa voastră și în așternuturile/culcușurile pisicilor/animalelor de companie. Dacă aveți de gând să atacați tagma puricilor va trebui să luați măsuri împotriva acestui rezervor de paraziți aflați în dezvoltare care sunt gata să sară pe pisica voastră deîndată ce ați înlăturat puricii adulți rezidenți. Este extrem de important să tratați zonele în care pisica voastră își petrece cea mai mare parte a timpului – și îndeosebi, locurile în care aceasta doarme și se odihnește. Spălarea așternuturilor/culcușului pisicii voastre în apă fierbinte va distruge puricii tineri (dar nu și ouăle), iar aspirarea tuturor preșurilor, carpetelor, covoarelor, mochetei, de asemenea, va ajuta la reducerea numărului acestora. Sacii de la aspirator trebuie să fie aruncați pentru a împiedica stadiile imature de purici colectate să-și continue dezvoltarea în casă. Curățarea carpetelor, preșurilor, covoarelor, mochetei cu un aparat de curățat cu aburi ar trebui să ucidă unele din formele larvare și, de asemenea, va asigura înlăturarea resturilor de materii organice care se acumulează în carpete și cu care larvele se hrănesc. Orice este infestat masiv, cum ar fi așternuturile pisicii, ar trebui să fie aruncate. Însă, în majoritatea cazurilor, va trebui să vă utilizați de un produs chimic care să ucidă atât puricii imaturi, cât și pe cei adulți. AVEȚI GRIJĂ CA PRODUSELE ALESE SĂ NU FIE TOXICE PENTRU PISICI!!!

Sunt disponibile mai multe produse diferite care vor ucide puricii adulți și stadiile larvare și astfel vor stopa ciclul biologic al puricelui:

·      Spray-urile adulticide ce pot fi utilizate în casă

·      Spray-urile care conțin regulatori de creștere ai insectelor ce pot fi utilizate în casă

·      Substanțele insecticide aplicate de firmele profesioniste de control al dăunătorilor.

Spray-urile de uz casnic trebuie să fie folosite în locurile în care există posibilitatea de a se găsi ouăle, larvele și pupele de purici. Este recomandat, ca în primă instanță, să tratați întreaga casă și apoi să vă concentrați asupra punctelor fierbinți”, respectiv, locurile favorite de odihnă ale pisicii voastre, cum ar fi obiectele de mobilier moale, paturile, carpetele, etc. odată ce au ieșit din ouă, larvele de puricii se îndepărtează de lumină și se adăpostesc profund în grosimea carpetelor sau țesăturilor, precum și în alte fisuri/crăpături unde sunt greu accesibile. Aveți în vedere să mutați pernele, obiectele de mobilier și paturile pentru a pulveriza substanțele anti-purici și sub acestea. Printre alte locuri în care este posibil ca larvele să-și ducă traiul includ plintele și fisurile și crăpăturile dintre îmbinările podelelor. 

Va trebui să aruncați sacul de la aspirator pentru a împiedica dezvoltarea ouălor și a larvelor colectate în interiorul aspiratorului.”

Ouăle și pupele de purici sunt extrem de dure și rezistente la efectele insecticidelor. Pentru a le îndepărta, precum și pentru a înlătura puricii morți, așternutul sau culcușul pisicii voastre va trebui să fie spălat în apă fierbinte sau înlocuit. 

Nu uitați! Aspirarea regulată și meticuloasă a carpetelor, mochetei, covoarelor, podelelor și mobilierului moale poate înlătura un număr mare de ouă, larve și pupe de purici. Va trebui să aruncați sacul de la aspirator pentru a împiedica dezvoltarea ouălor și a larvelor colectate în interiorul aspiratorului. Aspirarea înaintea aplicării unui spray anti-purici prin casă este recomandat deoarece vibrațiile vor încuraja noii purici dezvoltați să iasă din pupe și mai apoi să poată fi uciși de insecticid. 

Ce produse pot utiliza pentru înlăturarea puricilor din casă?

Tratamentele insecticide aplicate cu ajutorul spray-urilor antiparazitare pot fi utilizate pe carpete, preșuri, covoare, mochetă pentru a reduce numărul puricilor. Unele produse vizează puricii adulți, în timp ce altele sunt regulatori de creștere care împiedică eclozarea ouălor și transformarea larvelor în adulți care ar putea re-infesta pisica.

NICIODATĂ să nu aplicați un produs destinat utilizării în mediu direct pe pisica sau animalul vostru de companie. Însă, există anumite produse care pot fi aplicate pe pisica voastră și care, de asemenea, vor avea efect asupra purecilor în locurile în care pisica voastră își petrece cel mai mult timp.

Medicul veterinar vă poate sfătui privind ce produs sau combinație de produse puteți utiliza. Un program de control al puricilor trebuie să fie personalizat în funcție de stilul de viață al pisicii voastre, de prezența sau nu a altor animale de companie în casa voastră și de situația voastră familială. În concluzie, medicul vostru veterinar este cea mai indicată persoană care să vă sfătuiască privind siguranța și eficiența produselor pentru controlul puricilor.

Cât de des trebuie să-mi tratez pisica?

Puricii se pot înmulți și cauzează probleme pe tot parcursul anului în căminele cu încălzire centrală. Tratamentul regulat cu produsele recomandate de medicul vostru veterinar ar trebui să țină puricii sub control. Intervalul dintre tratamente va depinde de circumstanțele voastre particulare și de produsele pe care le utilizați. În majoritatea cazurilor, va trebui să tratați suprafața corporală a pisicii voastre cel puțin o dată la 3 luni (iar, în cazul anumitor produse, destul de des, cum ar fi o dată pe săptămână). Unele produse se administrează lunar, pe cale orală. Cheia succesului oricărui produs pe care-l alegeți o reprezintă utilizarea lui regulată potrivit indicațiilor producătorului. 

Substanțele insecticide din produsele pentru controlul puricilor sunt sigure pentru pisica și familia mea?

Majoritatea produselor ce conțin insecticide pentru controlul puricilor sunt foarte sigure atât pentru pisici, cât și pentru oameni atât timp cât sunt utilizate strict conform instrucțiunilor producătorului. Este important să evitați combinarea insecticidelor cu moduri similare de acțiune. Întotdeauna solicitați sfatul medicului vostru veterinar dacă nu sunteți sigur de acest lucru și întotdeauna spuneți-i medicului vostru veterinar ce produse pentru controlul puricilor utilizați dacă sunt altele decât cele pe care vi le-a prescris. 

Anumite tipuri de animale de companie, cum ar fi păsările, peștii, amfibienii, reptilele și nevertebratele pot fi deosebit de sensibile la unele produse.”

Anumite tipuri de animale de companie, cum ar fi păsările, peștii, amfibienii, reptilele și nevertebratele pot fi deosebit de sensibile la unele produse. Nu folosiți vreun produs pentru controlul puricilor în camera în care țineți astfel de animale de companie fără a vă consulta în prealabil cu medicul veterinar.

ÎNTOTDEAUNA urmați aceste reguli simple:

·      Citiți instrucțiunile cu atenție înainte de utilizarea produsului.

·      Niciodată nu tratați o pisică cu un produs destinat utilizării la câini (cu excepția cazului în care ați fost instruit altfel de către medicul veterinar). Pisicile sunt deosebit de sensibile la a dezvolta reacții toxice la produsele pentru controlul puricilor ce conțin substanțe insecticide tradiționale.

·      Niciodată nu tratați un animal direct cu un produs destinat uzului în mediu.

·      Nu aplicați produsul mai des decât este recomandat de producător.

·      Dacă trebuie să tratați un pisoi mic, asigurați-vă că produsul este sigur pentru a fi utilizat la acea vârstă.

·      Nu combinați produsele (cu excepția cazului în care medicul veterinar v-a recomandat să faceți acest lucru).

·      Ori de câte ori este posibil tratați animalele într-o zonă bine ventilată, iar după tratarea casei, aerisiți temeinic înainte de a permite accesul animalelor din nou.

N-am observat niciun purice pe pisica mea. De ce mi-a recomandat medicul veterinar controlul pentru purici?

Una dintre cele mai frecvente cauze ale bolii alergice de piele ale pisicilor este dermatita alergică la purici. Pentru a elimina această posibilitate, medicul veterinar poate recomanda controlul riguros al puricilor, chiar dacă nu este depistat niciun purice. Dacă problema de piele a pisicii se ameliorează în urma controlului puricilor, acest lucru poate sugera că alergia la purici este implicată.

Puricii sunt ușor de depistat dacă pisica este infestată masiv. Dacă puricii sunt prezenți într-un număr mai mic, pot fi mai greu de sesizat. Puricii se mișcă rapid! Încercați să vă uitați pe burtica pisicii, în jurul bazei cozii și în jurul gâtului acesteia. 

Uneori, puricii adulți nu pot fi depistați, dar poate fi sesizată murdăria lăsată de aceștia. Murdăria lăsată de purici nu este nimic altceva decât materiile fecale ale acestora care conțin sânge parțial digerat și este un bun indicator al prezenței puricilor. Fecalele de purici sunt observate ca niște punctulețe sau structuri încolăcite de culoare neagră; atunci când sunt dispuse pe o cârpă albă și umedă, fecalele de purici se dizolvă, lăsând în urmă o pată brun roșiatică. Murdăria lăsată de purici poate fi depistată în așternutul sau culcușul pisicii, chiar și atunci când puricii nu pot fi găsiți pe pisică.

Pisicile sunt foarte eficiente în a înlătura reziduurilor de pe blana lor folosindu-se de limbile lor și pot reuși să înlăture toate dovezile infestației cu purici, cum ar di puricii adulți și a fecalelor de purici.”

La pisicile care dezvoltă o alergie la purici, unul dintre simptome este toaletajul excesiv. Pisicile sunt foarte eficiente în a înlătura reziduurilor de pe blana lor folosindu-se de limbile lor și pot reuși să înlăture toate dovezile infestației cu purici, cum ar di puricii adulți și a fecalelor de purici.

Am observat că pisica mea are purici după ce a revenit din pensiune. A luat purici de-acolo?

Nu neapărat! Puricii pre-adulți sau imaturi pot supraviețui până la 140 de zile în pupa lor protectoare. Atunci când voi sau animalele voastre de companie lipsiți de-acasă pentru perioade lungi de timp, acești purici adulți rămâîn pupe deoarece nicio gazdă nu este disponibilă. Deîndată ce voi sau pisica voastră revine acasă, acești purici își vor face apariția în număr mare și vor sări pe pisici, câini și chiar oameni în căutarea unei mese de sânge. Vibrațiile (provocate de mers) și/sau dioxidul de carbon crescut (în urma respirației) vor declanșa apariția puricilor din pupele lor.

Chiar dacă mi-am tratat pisica contra puricilor, ea continuă să-i aibă. Am senzația că mă confrunt cu un super purice”? Există așa ceva?

Nu există nicio dovadă că purici dezvoltă rezistență la insecticide, mai ales în cazul tratamentelor preventive topice contra puricilor aplicate lunar care conțin un agent de sterilizare sau un regulator de creștere al insectelor în asociere cu adulticidele (substanțe care ucid puricii adulți). Eșecul aparent al tratamentului aproape întotdeauna este consecința aplicării inadecvate a produsului preventiv, tratamentului inadecvat al casei sau expunerii la alte animale de companie sau medii infestate. Luați în considerare tratarea magaziilor, mașinilor și a oricăror altor locuri de dormit aflate afară pe care le folosește pisica. Nu scăpați din vedere că pisica voastră ar putea merge în casele altor oameni. Majoritatea acestor probleme pot fi soluționate prin folosirea unui produs eficient cu activitate reziduală dispus pe corpul pisicii alături de tratarea casei voastre.

Cum aș putea stopa reapariția puricilor?

Dacă nu înlăturați toți puricii imaturi din casa voastră, ei vor continua să-și facă apariția pe corpul pisicii voastre. Aveți la îndemână mai multe modalități de a împiedica reinfestarea pisicii voastre cu purici.

Produsele cu acțiune îndelungată pot fi utilizate pentru a ucide toate stadiile de purici din casă. Pentru a realiza acest lucru în mod eficient, întreaga casă trebuie să fie tratată, lucru ce va fi costisitor și dificil deoarece puricii imaturi, adesea, trăiesc în locuri greu accesibile. Multe persoane consideră că este de preferat să utilizeze produse care împiedică dezvoltarea formelor imature în purici adulți. Dacă poți întrerupe ciclul biologic al puricilor și adulții nu sunt produși, aceștia nu vor putea să se înmulțească. Există numeroase produse care fac acest lucru, dar ele trebuie să fie administrate tuturor pisicilor și câinilor din casă. Nu uitați! Aceste produse nu au efect asupra puricilor adulți! Ca alternativă, un tratament cu acțiune îndelungată care ucide adulții de pe pisica infestată poate fi utilizat pe toate animalele din casă, ceea ce va împiedica depunerea ouălor și, ca urmare, va întrerupe ciclul biologic. 

Un ultim rând... sau poate două de final

Tratamentul preventiv și de control al puricilor la pisici este atât accesibil și rezonabil ca și costuri, cât și eficient și sigur putând să ne scutească de o multitudine de neplăceri și bătăi de cap atât pe noi, cât mai ales pe pisicile noastre. Nu-i minimizați utilitatea și vă veți maximiza satisfacția de a avea o pisică sănătoasă și lipsită de griji!

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic și tratament dedicat exclusiv pisicilor. Dacă îți dorești ca pisica ta să se afle în îngrijirea unui medic veterinar specializat în medicină felină, a cărui prioritate și prim interes profesional sunt pisicile, programează-ți pisica la 021.211.00.49 pentru un consult și vino să ne cunoști. 


Adresa: Strada Sfântul Spiridon nr. 11, sector 2, București

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)