Pagini

Pagini

miercuri, 2 septembrie 2020

Cum prevenim un atentat asupra siguranței și sănătății pisicoasei noastre?


Titlul poate părea pretențios și exagerat, dar credeți-mă că exact asta se întâmplă cu bună-știință sau din neștiință, atunci când dispunem de diferite modalități de intervenție preventivă și nu le uzităm. În activitatea de la centrul pisicesc mă confrunt deseori cu situații, mai ales când vine vorba de o suferință a pisicoaselor care ar fi putut fi evitată sau tratată adecvat, în care companionii umani ai acestora declară: „Nu mi s-a spus!” sau „Dacă aș fi știut...” sau „Am considerat că...” 

Toți suntem supuși greșelii, și noi medicii veterinari și voi, companionii umani. Cine n-a greșit să ridice piatra! Să depășim momentul acuzațiilor și căutarea țapului ispășitor și zic să purcedem într-un periplu care să ne genereze claritate în luarea unor decizii obiective și corecte ce vizează siguranțși sănătatea mult-îndrăgitelor noastre feline urbane companioane. Astfel spus, vom atinge subiecte vitale care ne vor ajuta să ne menținem pisicoase sănătoase și lipsite de griji.

Alimentația și hrănirea

Pentru nimeni nu mai este o necunoscută faptul că o alimentație adecvată și sănătoasă este una dintre cheile sănătății pisicoasei noastre. Substanțele nutritive din hrana pisicilor trebuie să le ofere tot ceea ce este necesar pentru a le susține totalitatea proceselor lor metabolice și, de asemenea, trebuie să le ajute să lupte împotriva bolilor. 

La fel de importante sunt și obiceiurile de hrănire adecvată cu hrana nutritivă, în mod regulat. Aceste tabieturi vor ajuta la prevenirea tulburărilor gastro-intestinale, a bolilor și a deficiențelor nutriționale (cantitățile insuficiente sau absența diferitelor substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele, mineralele, aminoacizii). 

Obiceiurile inadecvate de hrănire pot cauza sau contribui la apariția obezității, bolilor dentare, bolilor cardiace, bolilor hepatice, pancreatitei, artritei și, nu în ultimul rând, la instalarea problemelor inflamatorii și sângerării la nivel intestinal. Unul dintre aspectele pe care clienții mei le deplâng în mod frecvent la pisicile lor companioane este apariția sângelui în fecale. Unul dintre motivele pentru care apare o astfel de situație este doar alimentația inadecvată sau a obiceiurile incorecte de hrănire a pisicoasei respective.

Un lucru îngrijorător și care ar trebui să vă dea de gândit ar fi acela că, în fiecare an, multe animale mor ca urmare a bolilor provocate de o alimentație și a unor tabieturi de hrănire inadecvate. Vestea bună este că toate aceste suferințe pot fi prevenite evitând să le oferim pisicoaselor noastre resturi alimentare de la mesele noastre, alimente grase, alimente posibil indigeste și nedigerabile. Pentru a le menține sănătoase, oferiți-le pisicilor voastre hrane care sunt special formulate pentru acestea, de foarte bună calitate și adecvate categoriei lor de vârstă și solicitați medicului vostru veterinar îndrumare în alegerea celei mai bune alimentații specială pentru pisica voastră.

Apă proaspătă și curată din belșug

Dacă nu știați, vă spun eu! Apa constituie 60% din masa corporală totală a pisicii, astfel nu e de mirare că apa este un element vital în supraviețuirea și sănătatea pisicoaselor. Toate pisicile, dar în mod deosebit pisoii foarte mici și pisicile foarte bătrâne sunt pasibile de deshidratare și consecințele ei (boli renale) dacă sunt private de apă. Starea de deshidratare pot duce rapid la complicații serioase. O particularitate a pisicilor este aceea că, la origine fiind animale deșertice, s-au obișnuit să supraviețuiască cu cantități reduse de apă, dar asta nu e tocmai bine. Drept urmare, rămâne în sarcina noastră să ne asigurăm că felinele noastre prețioase beneficiază în permanență de surse de apă proaspătă și potabilă. Tertipurile prin care ne putem încuraja pisicile să consume o cantitate mai mare de apă le regăsiți într-un material dedicat pe blog.

Împiedicați-vă pisica de la a avea activități solicitante și intense după mese

În mod firesc, ca și în cazul nostru, după servirea mesei, organismul ne solicită o perioadă de tihnă și, ca urmare, ne generează o stare de somnolență. Aceste atitudini se petrec în mod instinctual, tocmai pentru a oferi aparatului digestiv posibilitatea de a digera alimentele taman ingerate. Fix același reacții se produc și în organismul pisicii. Dar, dacă nu-i este oferit acest răgaz și o incităm la activități intense – joc, salturi, alergări – putețfi sigur că aceste acțiuni nu vor rămâne nepedepsite. Pisicile agitate, hulpave, hiperactive după masă vor suferi fără doar și poate de tulburări gastrointestinale. Parte bună este că stă în mâinile noastre să ne asigurăm că pisicoasele noastre își rezervă timp pentru siesta bine-merită de după masă. 

Un ambient sigur

Situațiile periculoase pot apărea în mediul ambiant al pisicilor chiar și atunci când ele sunt ținute și crescute exclusiv în casă. Riscurile cresc covârșitor atunci când ele au acces în mediul exterior și mai ales, când incursiunile respective sunt nesupravegheate. Un companion uman responsabil, întotdeauna, trebuie să asigure siguranța pisicii lui și a mediului de viață al acesteia. Traumatismele sau moartea survenite după accidentele rutiere, după atacurile provocate de alte animale sau după căderile de la înălțime, toate pot fi prevenite dacă vă protejați pisica. Asigurarea unui cămin sigur și supravegherea pisicii pot elimina multe dintre situațiile periculoase.

Temperatura – un aspect important al ambientului

Pisicile pot face față mai bine climatelor răcoroase decât celor fierbinți. În condiții extreme, toride, pisicile se supraîncălzesc rapid și mor într-o perioadă scurtă de timp, chiar de ordinul minutelor deoarece nu au o abilitate foarte dezvoltată de a pierde căldura excesivă. Nefiind înzestrate cu glande sudoripare (decât pe suprafețe corporale extrem de restrânse – la nivel interdigital) pentru a transpira și astfel pentru a se răcori, singura modalitate în care pot reuși să mai piardă din căldura excedentară este gâfâind. În condiții de temperatură extremă, ventilație precară sau atunci când deshidratarea le cauzează uscarea gurii și implicit a limbii, acest mecanism de salvare devine ineficient. 

Pentru a preveni aceste situații periculoase, asigurați-vă că pisica voastră are un ambient echilibrat, nici prea răcoros, nici prea călduros și bine ventilat. Dacă este absolut necesar să vă lăsați pisica în mașină, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, lăsați geamurile mașinii parțial deschise. În zilele caniculare de vară, interiorul mașinii poate ajunge rapid la temperaturi de peste 60 de grade Celsius, iar temperatura corporală a pisicii voastre poate crește până la 42 grade Celsius sau mai mult, provocându-i leziuni ireversibile ale creierului și/sau moarte în decurs de câteva minute. Terifiant, așa-i?!? Dar tot dezastrul poate fi evitat! Și, iarăși, totul stă în mâinile și discernământul vostru!

Mișcare, mișcare și iarăși mișcare!


Un regim de viață echilibrat care va asigura o viață sănătoasă, longevivă și împlinită include o alimentație adecvată și sănătoasă, o hidratare corespunzătoare, un cămin sigur și desigur, un regim de activitate revigorant și care să ne mențină tonusul fizic și psihologic. În consecință, pisica va avea nevoie de suficient spațiu de patrulat încât să poată face mișcare în condiții de siguranță. Pentru pisicile crescute în casă, oferiți-le o zonă, respectiv, o cameră suficient de spațioasă, în care să se simtă în siguranță și în care să-și poată crea un locșor de odihnă în care se poate retrage când tânjește după tihnă și intimitate. De asemenea, puneți-le la dispoziție jucării de diferite tipuri care să le prevină plictiseala, să le stimuleze mental și să-și poată satisface instinctele de veritabili vânători. Nu scăpați din vedere ca pisicoasa voastră să aibă la îndemână sau la dispoziția gheruțelor ei un sisal pe care-și poate ascuți „armele” imbatabile și să poată face stretching. Nu veți face asta, pisica voastră va găsi alți substituenți pentru sisal și, așteptați-vă să nu vă placă prea tare preferințele ei.

Acum, recapitulând, spațiu din plin în care să poată face mișcare, câteva jucării, sisalul pisicesc și un culcușcurat și confortabil sunt lucruri simple care vor oferi satisfacții și fericire pisicoasei și unde mai pui, că astfel adăugați câțiva ani la viața odorului vostru.

Mijloacele adecvate de identificare 

Oricât vi s-ar părea de neimportant, credeți-mă că pisicile care prezintă mijloace de identificare au cele mai multe șanse de a fi returnate companionilor lor umani. În caz contrar, numai o minune poate face posibilă regăsirea minunatei voastre confidente. Conform statisticilor, în cazul pisicilor se recomandă utilizarea a două modalități de identificare, respectiv, microciparea și purtarea unui colier cu medalion pe care să fie înscrise datele de contact ale companionului uman. Fiecare formă de identificare își găsește utilitatea, astfel: medalionul prins la colierul sau zgarda pisicii pe care sunt inscripționate numărul vostru de telefon și numele pisicii în mod vizibil, oferă posibilitatea găsitorului să vă contacteze imediat. Dezavantajul acestei modalități de identificare este acela că atât medalionul, cât și colierul pot fi pierdute de pisicoasă în aventurile ei în mediul exterior. Periodic, verificați colierul și medalionul să fie atașate corect. Tocmai pentru situațiile în care pisica din motive diferite își pierde medalionul sau colierul, microcipul implantat va oferi o metodă alternativă de identificare. Dacă pisica voastră este găsită nevătămată sau a suferit vreo accidentare, găsitorul o va transporta la un medic veterinar care poate verifica dacă aceasta este microcipată sau nu. În cazul în care veterinarul constată că pisicoasa este microcipată, pe baza numărul emis la citirea microcipului, acesta va putea verifica dacă pisica este înregistrată în vreo baza de date și astfel vă va putea găsi datele de contact pentru a vă anunța găsirea ei. 

Cablurile electrice – sursă evitabilă de suferință

Cred că este ușor de intuit că pisicoasele datorită firii lor curioase, nu se vor da înlături de la a roade cablurile electrice. Astfel, cablurile electrice trebui să fie inaccesibile pentru pisici, în special pentru pisoi, care au tendința de a ronțăi orice. O mușcătură produsă prin stratul izolator al cablului poate cauza o arsură serioasă, acumularea lichidelor în pulmoni sau chiar moartea provocată prin electrocutare.

Asigurați-vă ca toate cablurile electrice să fie securizate în dispozitivele de tip canal-cablu și acordați o atenție deosebită cablurilor suspendate, care atârnă (de exemplu, cele cu beculețe pe care le utilizăm cu scop decorativ) deoarece acestea vor reprezenta o mare atracție pentru pisicoase. Asigurați-vă că toate cablurile sunt inaccesibile!

Înecarea/sufocarea

Multe dintre articolele de uz casnic pot provoca pisicilor înecarea, sufocarea sau obstrucții gastro-intestinale. Aveți grijă ca articole de tipul panglicilor, sforilor, acelor și aței de cusut, ciorapilor șșosetelor (nu vă vine să credeți, dar pisicile le pot înghiți – în special, șosetele fine de damă), resturilor menajere, mingiuțelor, bijuteriilor, monezilor, oaselor și cartilajelor, jucăriilor mici (celebrele jucării din cauciuc sau silicon din promoțiile supermarket-urilor, piesele de lego), etc. să fie ținute departe de pisicile voastre, deoarece ingestia acestora poate cauza toată pleiada de pericole menționate și predilect blocajele cu corpi străini ale esofagului, stomacului sau intestinului subțire. 

Intoxicațiile/otrăvirile – Pisica este numărul 1 în statisticile ce vizează otrăvirile la animalele de companie

Nu vă bazați pe pisicile voastre că sunt atât de iscusite și prevăzătoare când vine vorba de substanțele toxice. Poate părea de neimaginat, dar conform statisticilor, pisicile sunt candidații numărul 1 la îmbolnăviri și cazuri fatale survenite în urma stărilor toxice și otrăvirilor. Otrăvirile accidentale pot fi tragice, astfel că luați-vă măsuri de siguranță încât să evitați intoxicarea pisicii voastre ca urmare a ingestiei produselor dedicate întreținerii grădinii (insecticide, fertilizanțși moluscocide) și a plantelor toxice și otrăvitoare (Multe dintre plantele vii sau uscate sunt toxice. Chiar și cele utilizate în gastronomie, cum ar fi ceapa sau usturoiul uscat pot cauza probleme. Plantele decorative, de apartament sunt o sursă semnificativă de intoxicații și cazuri mortale la pisici. Niciodată nu vor exista crini în casa pisicii!!!).

Ciocolata este o tentație, atât pentru noi, cât și pentru pisicile noastre. Dintre tipurile de ciocolată, ciocolata neagră este cea cu potențialul toxic cel mai mare, dar asta nu înseamnă că ciocolata cu lapte sau cea albă, vor fi lipsite de pericole atunci când sunt ingerate, fie și în cantități infime, oferite pe post de desert. Pentru că sunt convinsă că nu vă doriți bătăi de cap, vă recomand să spuneți un mare NU pentru ciocolata la pisici.

O altă sursă de otrăviri la pisici, cu niște consecințe devastatoare, este antigelul. Acesta are gust dulce și va reprezenta o atracție mai ales pentru pisicile însetate. În cazul pisicilor, în afara băutului efectiv al antigelului, acesta mai poate provoca intoxicații în urma ingestiei ce se realizează consecutiv toaletajului regiunilor corporale (lăbuțe, coadă) contaminate. O cantitate mai mică de o linguriță (disponibilă cu ușurință, de la un radiator de mașină supraîncălzit) poate genera lezarea ireversibilă a rinichilor și moartea consecutivă.

Nu de puține ori ne confruntăm cu stări de intoxicație la pisici în urma consumului accidental sau voit (companionii umani le administrează fără a se consulta în prealabil cu medicul veterinar) de medicamente. Unele dintre medicamentele umane pe care noi le folosim în mod curent și sunt sigure pentru noi, sunt toxice pentru pisici. Din această categorie fac parte paracetamolul, ibuprofenul și medicamentele similare din aceeași clasă, aspirina, medicația cardiacă umană, etc. Recomandările mele ferme sunt acelea de a nu lăsa la îndemâna pisicilor orice fel de medicament, precum și a nu le administra niciun fel de medicament fără a vă consulta în prealabil cu medicul veterinar. Credeți-mă, această abordare vă va scuti de multe suferințe!

Călătoria cu mijloacele de transport

Din diferite motive, fie că ne însoțesc în călătoriile noastre, fie că merg la centrele medical veterinare, pisicile noastre sunt puse în ipostaza de a călători. Călătoria cu mijloacele de transport, dar mai ales ieșirile din zonele de confort și siguranță, respectiv, părăsirea casei, reprezintă circumstanțe extrem de stresante pentru pisici. Pe lângă faptul că nu le face nicio plăcere, călătoria în sine, dacă nu este realizată în mod adecvat și în condiții de siguranță, le expune pe ele, cât și pe noi la pericolul pierderii și vătămării. Este chestiune doar de câteva fracțiuni de secundă, ca o pisică lăsată liberă în interiorul mașinii să o zbughească la deschiderea ușii sau să vă provoace răni grave dacă ceva o sperie, expunându-vă posibilității de a comite un accident rutier. Recomandarea mea fermă este ca, atât pentru siguranța pisicii, cât și pentru siguranța voastră, pisicile să fie transportate, indiferent de mijlocul de transport, într-un transportator adecvat și sigur, special pentru pisici. 

Controalele medical-veterinare regulate

Aș putea să argumentez și să vă ofer exemple la nesfârșit care să susțină utilitatea și necesitatea controalelor periodice. Doar luați în calcul faptul că examinările regulate efectuate de către medicul vostru veterinar sunt utile în a evita unele dintre problemele medicale care pot fi prevenite și permit depistarea timpurie a altora și, ca urmare, facilitează tratarea din pripă a acestora evitând complicațiile și suferința inutilă. În funcție de categoria de vârstă din care face parte pisica voastră, controalele periodice sunt trimestriale, bianuale sau anuale. În timpul controalelor periodice, în funcție de necesitățile pisicii, în afara examinării fizice, pisicii îi poate fi efectuată vaccinarea anuală, un consult stomatologic și, de asemenea, recoltarea analizelor de sânge și urină, care îi vor oferi medicului vostru veterinar posibilitatea de vă evalua pisica în totalitate, s-au cum spun eu, controalele periodice ne oferă posibilitatea de verifica pisicile atât la exterior, cât și la interior. În spirit de glumă și în aceeași notă, am să-mi permit să-mi citez clienții: „Doamna doctor, un exterior și un interior, vă rugăm!” 

Vaccinarea – o procedură opțională sau necesară?!?


Multe dintre bolile infecțioase periculoase și cu potențial fatal pot fi prevenite sau reduse ca severitate cu ajutorul unui program de vaccinare corespunzător. Deși niciun vaccin nu este eficient 100%, vaccinările regulate sunt modalitatea cea mai eficientă de a preveni astfel de boli. Dintre bolile care până nu demult provocau suferință și moartea pisicilor afectate, și împotriva cărora, în prezent, avem posibilitatea de a ne proteja pisicile cu ajutorul vaccinurilor sunt rabia (turbarea), panleucopenia (parvoviroza felină), rinotraheita infecțioasă, caliciviroza și leucemia felină.

Un alt aspect pe care vreau să îl aduc în discuție în mod succint în articolul de față, deoarece i-am acordat un întreg articol ce poate fi regăsit pe blog, este reticența sau refuzul companionilor umani de a-și mai vaccina periodic pisicile pe care le cresc exclusiv în casă cu argumentația că acestea neieșind din casă, nu ar mai avea nevoie de vaccinări. Total greșit! Singurul aspect cu care sunt de acord este acela că pisicile crescute exclusiv în casă sunt mai puțin expuse, dar nu lipsite de riscuri. Cum ar fi să aflați că principalul vector în infectarea pisicilor voastre crescute în casă sunteți chiar voi?!? Cum ar fi să aflați că motivul pentru care pisica voastră crescută exclusiv în casă s-a îmbolnăvit de o boală care ar fi putut fi prevenită prin vaccinarea acesteia și cel mai probabil sursa nefericirii ei sunteți chiar voi?!?

Atâta timp cât dispunem de vaccinuri eficiente și necostisitoare în lupta unor boli care ar putea genera suferință, moarte și cheltuieli inutile, sfatul meu prietenesc este: Vaccinați-vă pisicile! Le datorați acest lucru dacă vă preocupă sănătatea și siguranța lor! De asemenea, consultați-vă cu medicul vostru veterinar privind programul și tipurile de vaccinuri utile și necesare pisicii voastre în mod particular.

Dinți albi și strălucitori și nu numai - Sănătatea dentară

O bună igienă orală și examinările și tratamentele stomatologice regulate pot elimina problemele dentare și ale gurii. Sănătatea dentară și sănătatea bună per ansamblu merg mână în mână. Sunt convinsă că fiecare dintre voi de-a lungul vieții a trecut cel puțin printr-un episod de probleme dentare, astfel că știți foarte bine ce disconfort și dureri implică. Același lucru se întâmplă și în cazul pisicilor. Mai mult de atât, problemele dentare și ale cavității bucale care sunt lăsate netratate nu numai că provoacă probleme ale dinților și gingiilor, dar efectele lor se pot propaga și în alte zone ale corpului. Astfel, infecțiile provenite de la dinții cariați se extind direct în sinusurile maxilare sau la nivelul ochilor. Bacteriile provenite de la infecțiile dentare și/sau acumularea plăcii sau tartrului dentar se pot propaga la inimă, ficat, rinichi sau alte organe.

Recomandări pe final

Solicitați imediat asistență veterinară de specialitate dacă pisica voastră suferă vreun accident sau de vreo boală. Primirea precoce a suportului medical veterinar evită complicațiile și suferința inutilă. Atitudinea de a aștepta nu va face nimic altceva decât să vă genereze stări de îngrijorare nejustificate, deteriorarea gravă a problemelor și face ca recuperarea să fie mai dificilă și mai costisitoare. 

 Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic și tratament dedicat exclusiv pisicilor. Dacă îți dorești ca pisica ta să se afle în îngrijirea unui medic veterinar specializat în medicină felină, a cărui prioritate și prim interes profesional sunt pisicile, programează-ți pisica la 021.211.00.49 pentru un consult și vino să ne cunoști. 


Adresa: Strada Sfântul Spiridon nr. 11, sector 2, București

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)