miercuri, 8 iulie 2015

Lacrimarea sau Epifora la Pisici

Ce este epifora?

Epifora inseamna o scurgere in exces de lacrimi de la nivelul ochilor. Este un simptom mai degraba decat o boala in sine si se asociaza cu o multitudine de afectiuni. In mod normal, un film subtire de lacrimi este produs pentru a lubrifia ochii, iar excesul de lichid este drenat in canalele lacrimale, care sunt localizate in cantusul medial sau coltul medial al ochiului, aflat in imediata apropiere a nasului. Canalele lacrimale dreneaza lacrimile in portiunea posterioara a nasului si la nivelul gatului. Epifora se asociaza cel mai frecvent cu un drenaj insuficient al filmului lacrimal de la nivelul ochilor. Cea mai frecventa cauza a drenajului inadecvat al lacrimilor este un blocaj al canalelor lacrimale. Epifora poate aparea si ca urmare a unei productii excesive de lacrimi.


Care sunt semnele clinice ale epiforei?

Cele mai obisnuite semne clinice asociate epiforei sunt umezirea sau udarea zonei aflate sub ochi, colorarea in maro-roscat a parului de sub ochi, mirosul neplacut, iritatia pielii si infectarea pielii din zona. Multi proprietari relateaza faptul ca fata pisicii lor este in permanenta umeda si ca chiar au sesizat lacrimi scurgandu-se pe fata companioanei lor.

Cum este diagnosticata epifora?

Primul pas este acela de a determina daca exista vreo cauza care sta la baza aparitiei unei productii in exces de lacrimi. Unele dintre cauzele productiei in exces de lacrimi la pisici pot fi reprezentate de conjunctivita (virala sau bacteriana), alergiile, traumatismele oculare, prezenta genelor anormale (districhiazisul sau cilii ectopici), prezenta corpilor straini (granule de nisip, ariste, etc.) la nivel ocular, ulcerele corneene, infectiile oculare, anomaliile anatomice (entropion sau ectropion) si glaucomul.
Odata ce cauzele mai grave ale epiforei au fost eliminate, este absolut necesar sa se stabileasca daca drenajul lacrimilor se produce in mod adecvat si corect. Astfel se va efectua o examinare amanuntita oftalmologica, acordandu-se o atentie speciala canalelor lacrimale si tesuturilor din apropiere, cautandu-se semne ale inflamatiei sau ale altor probleme. Anatomia faciala a pisicii poate juca un rol important in prezenta acestei afectiuni. Unele rase (persanele, himalaienele, etc.) au fetele plate sau turtite, ceea ce face ca filmul lacrimal sa nu fie drenat in mod adecvat. In cazul acestor pacienti, filmul lacrimal nu reuseste sa intre in canalele lacrimale si, pur si simplu, se scurge pe fata acestora. In alte cazuri, parul din jurul ochilor, realmente blocheaza intrarea in canalele lacrimale sau mizeriile sau un eventual corp strain formeaza un dop in canalul lacrimal, impiedicand drenarea lacrimilor.


Unul dintre cele mai simple teste care pot fi efectuate pentru a evalua drenarea lacrimilor este aplicarea unei picaturi de fluoresceina in ochi, tinand capul pacientului orientat usor in jos si urmarind drenarea acesteia in nas. Daca sistemul de drenare functioneaza normal, fluoresceina aplicata in ochi va putea fi sesizata in nas (la nivelul narii) in decurs de cateva minute. Lipsa aparitiei fluoresceinei in nas nu ofera un diagnostic definitiv de canal lacrimal blocat, dar indica necesitatea unor investigatii suplimentare.

Cum se trateaza epifora?

Daca este suspectat blocajul canalului lacrimal, pisica este anesteziata si un instrument special (canula sau sonda lacrimala) este introdus in canal pentru a spala si, ca urmare, a indeparta eventualul continut prezent in acesta. In unele cazuri, punctele lacrimale sau orificiile lacrimale este posibil sa nu se fi deschis in timpul dezvoltarii pisicii, iar daca acesta este cazul pisicii voastre, acestea vor fi deschise chirurgical in timpul acestei proceduri de lavaj a canalului lacrimal. Daca infectiile sau alergiile cronice au determinat ingustarea canalelor lacrimale, lavajul canalelor lacrimare se poate dovedi eficient in largirea acestora.

Daca cauza este legata de o alta afectiune oculara, tratamentul va fi indreptat spre solutionarea cauzei primare sau a celei care a determinat aparitia epiforei.

Ce pot face pentru a reduce patarea parului de sub ochi?

Exista mai multe remedii care au fost recomandate pentru indepartarea sau eliminarea colorarii inestetice din jurul ochilor asociata excesului de lacrimi. Niciuna dintre acestea nu s-a dovedit a fi 100% eficienta. Unele tratamente efectuate dupa ureche pot fi periculoase sau nocive pentru ochi. Tratamentele care pot reduce din aceasta coloratie dezagreabila, in anumite cazuri, sunt reprezentate de:

  • Patrunjelul sau fulgii de patrunjel (radacina de patrunjel data pe razatoarea mare) – adaugati o mica cantitate in hrana pisicii voastre.
  • Dozele mici de doxiciclina, tilozina, tetraciclina sau metronidazol. Aceste tratamente nu mai sunt recomandate datorita riscului de a dezvolta rezistenta bacteriana la antibiotice ce ar transforma aceste antibiotice valoroase in a deveni inutile pentru uzul uman si veterinar.
  • Curatarea zilnica a zonei cu servetele de MalAcetic (produs farmaceutic de uz veterinar)


NOTA!!!! Nu utilizati niciuna dintre metodele mentionate anterior inainte de a va consulta cu medicul vostru veterinar. Evitati folosirea oricaror produse care contin peroxid de hidrogen (apa oxigenata, etc.) in zonele din vecinatatea ochilor, deoarece aceste produse pot provoca leziuni severe daca ajung accidental in ochi.


Care este prognosticul in cazul epiforei?

In afara cazurilor in care o cauza care sta la baza aparitiei epiforei poate fi depistata si tratata, majoritatea pacientilor cu epifora vor prezenta episoade intermitente pe tot parcursul vietii lor. Daca anatomia faciala a pisicii impiedica drenarea adecvata a filmului lacrimal, este foarte probabil ca o oarecare epifora, mai mult sau mai putin insemnata, sa persiste in ciuda tuturor eforturilor de a o trata. Medicul vostru veterinar va discuta cu voi privind particularitatile afectiunii pisicii voastre si va stabili atat optiunile specifice, cat si prognosticul in cazul pisicii voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)