Pagini

Pagini

marți, 23 iulie 2019

Intoxicația cu Piretrină/Piretroide la Pisici


Insecticidele pe bază de piretrină sunt derivate în mod natural din florile de crizantemă, iar piretroidele sunt versiunile sintetice. Formulele acestor produse variază în concentrație, agenți sinergici și excipienți în funcție de destinația lor, care ar putea fi:
  • Insecticide de curte și grădină, de interior și de exterior (acestea, în mod tipic, se găsesc în formă lichidă, de spray-uri sau fumigații)
  • Șampoane medicinale contra puricilor eliberate fără rețetă
  • Produse topice de prevenție a puricilor și căpușelor

Cât de toxice sunt aceste insecticide pentru câini, pisici și alte animale?
Dacă un produs pe bazăde piretrină sau piretroide este toxic sau nu depinde de specia de animale, precum și de concentrație, agenții sinergici și excipienții utilizați în produsul respectiv. Utilizarea piretrinelor/piretroidelor este foarte sigură la câini, însă, pisicile și peștii sunt foarte sensibili la piretrine/piretroide.
Peștii sunt atât de sensibili încât ei pot muri chiar și la cea mai mică cantitate de substanță, astfel că asigurați-vă să acoperiți bazinele tip acvariu cu pești (cu un material neporos, cum ar fi o folie din plastic) sau să îndepărtați acvariile din zona care va fi tratată cu un produs ce conține piretrină sau piretroide (ex., fumigații, spray-uri, etc.). De asemenea, dacă aplicați un produs topic de tip spot-on contra puricilor și a căpușelor pe câinele vostru, nu-i permiteți să sară sau să intre în locurile amenajate cu apă în care pot trăi pești (de exemplu, un iaz cu păstrăvi japonezi sau lacul sau pârâul din vecinătate) pentru cel puțin 24-48 de ore după aplicarea produsului.
Pisicile sunt, de asemenea, foarte sensibile la piretrine și piretroide deoarece ele nu pot metaboliza (descompune) acești agenți rapid și eficient datorită metabolismului lor hepatic special și deficitar.

Cum ajung pisicile să se expună la insecticidele pe bază de piretrină/piretroide?

Din păcate, cea mai frecventă modalitate de intoxicare este din cauza erorilor companionilor umani. Unii companioni umani ai pisicoaselor, din greșeală sau în mod intenționat, aplică produse contra puricilor și a căpușelor speciale pentru câini (produse cu concentrații ridicate de piretrină/piretroide) pisicilor lor.
Produsele topice de tip spot-on contra puricilor și căpușelor pentru câini care conțin piretrine sau piretroide nu trebuie să fie niciodată utilizate pe pisici fără a vă consulta în prealabil cu medicul vostru veterinar. Întotdeauna verificați de două-trei ori ce aplicați sau utilizați în preajma pisicii! Niciodată nu aplicați produsele contra puricilor și a căpușelor dedicate „câinelui mic” unei pisici. Pisica nu este un câine mic! Pisica este o specie total aparte, cu anatomie și fiziologie specifică, astfel încât este contraindicată extrapolarea recomandărilor, aspectelor clinice și terapeutice de la câini (fie ei și de talie mică) la pisici.
Pisicile pot fi expuse la aceste produse toxice și în alte circumstanțe:
  • Ele trăiesc în contact strâns cu un câine (ex., toaletându-se reciproc, dormitând unul lângă celălalt, etc.) care a fost recent tratat cu un produs preventiv contra puricilor și a căpușelor ce conține piretrină sau piretroide în concentrații ridicate, conceput pentru câini. Cel mai indicat lucru pe care-l puteți face este de a separa câinele de pisica/pisicile voastre până când produsul respectiv s-a uscat complet.
  • Având în vedere că multe dintre șampoanele și zgărzile contra puricilor și căpușelor conțin concentrații scăzute de piretrine/piretroide, ele trebuie să fie utilizate conform recomandărilor și ferite într-un loc sigur, departe de pisici. Șampoanele sau zgărzile contra puricilor și căpușelor special concepute și etichetate ca sigure pentru pisici pot fi utilizate fără riscuri.

Cum îmi pot da seama dacă pisica mea s-a intoxicat cu piretrină/piretroide?

Semnele de intoxicație cu piretrine/piretroide la pisici sunt severe și le pot pune viața în pericol și pot include toate sau unele dintre semnele enumerate mai jos. Orice semn sesizat justifică o vizită imediată la medicul veterinar pentru examinare și tratament. 
  • Salivație abundentă
  • Agitație sau neliniște
  • Vomă
  • Tendința de a se ascunde
  • Incoordonare sau dificultățile apărute în sărituri, staționare sau mers
  • Tremurăturile
  • Frisoane
  • Spasme
  • Convulsii
  • Dispnee (respirație cu dificultate)
  • Hipotermie (scăderea temperaturii corporale) sau hipertermie (creșterea temperaturii corporale)

Intoxicațiile cu piretrine/piretroide sunt fatale pisicilor dacă nu sunt tratate imediat.

Ce ar trebui să fac dacă pisica mea prezintă aceste simptome?

Dacă suspectați sau sunteți siguri că pisica voastră are o reacție severă la piretrină sau piretroide, vă rugăm să vă prezentați imediat pisica la medicul veterinar sau la cea mai apropiată clinică veterinară de urgențe. Cu cât mai rapid solicitați asistență și tratament medical, cu atât mai favorabile vor fi prognosticul și recuperarea pisicii voastre!

Cum poate pune medicul meu veterinar diagnosticul de intoxicație cu piretrine/piretroide?

Medicul vostru veterinar va formula un diagnostic prezumtiv dacă există un istoric de expunere, cunoscut sau probabil, la un produs ce conține o piretrină sau un piretroid, ce însoțește simptomele descrise mai sus. Dacă simptomele sunt severe, medicul vostru veterinar nu va aștepta să confirme diagnosticul înainte de a iniția terapia simptomatică și de susținere.

Există vreun antidot pentru intoxicația cu piretrine/piretroide la pisici?

Nu. Nu există un antidot pentru intoxicația cu piretrină sau piretroide. Însă, tratamentul rapid și eficient ce implică decontaminarea (ex., îmbăierea cu săpun lichid pentru vase), medicamentele anticonvulsivante, relaxantele musculare, monitorizarea temperaturii corporale, monitorizarea pisicii prin efectuarea analizelor de sânge și urină (ex., glicemia) și administrarea intravenoasă a soluțiilor perfuzabile sunt toate în beneficiul pisicii. Acesta este motivul pentru care este atât de important să solicitați ajutor imediat.

Cum poate medicul meu veterinar să trateze intoxicația severă cu piretrine/piretroide?

Odată ce pisica voastră este stabilizată (ex., nu prezintă semne clinice severe), medicul vostru veterinar o poate îmbăia cu un săpun lichid pentru vase pentru a evita expunerea ulterioară. Dacă se constată dezvoltarea semnelor/simptomelor clinice, tratamentul se va axa pe corectarea și ameliorarea simptomelor și pe calea de expunere (piele, ingestie, etc.). În toate cazurile în care au apărut semnele neurologice (ex., spasme, tremurături, convulsii, incoordonare, etc.), pisica voastră va trebui să fie spitalizată pentru un minim de 48-72 de ore pentru a fi monitorizată și pentru a putea beneficia de terapia de susținere de care are putea avea nevoie. Atenția sporită necesară în monitorizarea, gestionarea și tratarea pacienților intoxicați cu piretrine/piretroide se datorează faptului că în astfel de situații, simptomele pot părea că se remit, ca mai apoi să reapară.
Mai mult de atât, echipa medicului vostru veterinar va monitoriza cu atenție temperatura corporală a pisicii voastre să nu fie nici prea ridicată, nici prea scăzută. În majoritatea cazurilor, echipa medicală va monitoriza starea generală a pisicii voastre pentru a se asigura că parametrii funcției renale, cât și glicemia pisicii voastre se păstrează în limite normale.

Care este prognosticul privind recuperarea dacă o pisică a suferit o intoxicație severă cu piretrine/piretroide?

Dacă medicul vostru veterinar are posibilitatea de a-i oferi pisicii voastre tratament prompt și rapid, prognosticul este, în general, favorabil dacă pisica nu dezvoltă complicații secundare, ulterioare de tipul semnelor neurologice.
Dacă pisica dezvoltă semne neurologice care sunt incontrolabile sau deopotrivă dezvoltă probleme de coagulare sau insuficiență renală secundară convulsiilor sau a hipertermiei severe, prognosticul este, în genere, defavorabil.

Cum pot preveni această intoxicație la pisica mea?

  • Fiți foarte atenți cu produsele antiparazitare topice contra puricilor și a căpușelor pe care le aplicați pisicilor voastre!!!! Amintiți-vă că în timp ce produsele antiparazitare pentru câini sunt sigure de utilizat la câini, ele pot fi foarte periculoase pentru pisici.
  • Pentru a evita și preveni expunerea accidentală, citiți cu atenție și în detaliu instrucțiunile de folosire ale fiecărui produs în parte înainte de a le utiliza.
  • Țineți pisica separată de eventuali câini care au fost tratați cu astfel de produse timp de 12-24 de ore. Această perioadă oferă produsului timpul necesar să se usuce complet. Dacă nu sunteți siguri, „îmbrăcați” câinele cu un tricou pentru a preveni expunerea accidentală a pisicii voastre până când produsul s-a uscat.
  • Fiți precauți privind numărul diferitelor produse antiparazitare contra puricilor/căpușelor utilizate pe pisica voastră. Dacă vă confruntați cu o infestație cu purici, vă rugăm să vă contactați medicul veterinar privind tratamentul adecvat și sigur atât pentru pisica voastră, cât și pentru mediul ambiant al acesteia.
  • Utilizați produsele adecvate în funcție de greutatea corporală a pisicii voastre. Nu utilizați o porțiune a unui produs de concentrație sau cantitate mai mare adecvată unei pisici de talie mai mare sau mai mult de un produs pentru o pisica mai mare, deoarece acest lucru ar putea avea drept consecință intoxicarea. Atunci când nu sunteți siguri privind produsul adecvat, cât și greutatea corporală a pisicii voastre, programați-i pisicii voastre o vizită medicală la medicul vostru veterinar pentru o „cântărire” și recomandările adecvate privind produsul cel mai eficient, modalitatea și regimul de administrare ale produsului respectiv funcție de necesitățile speciale ale pisicii voastre.
  • Păstrați toate produsele pe bază de piretrină sau piretroide în condiții de siguranță și în locuri inaccesibile pentru pisici sau copii.
  • Niciodată să nu folosiți un produs care nu este destinat a fi utilizat la pisici!!! Chiar dacă concentrația de insecticid este mică, excipienții din astfel de produse pot fi dăunătoare animalelor.
  • Țineți-vă pisica departe de orice zone (interioare sau exterioare) care au fost tratate cu produse pe bază de piretrină sau piretroide până când acestea nu s-au uscat complet.

Ca și în cazul oricărei alte intoxicații, diagnosticul și tratamentul rapide și adecvate sunt imperative!!! Dacă sunt tratate precoce, stările toxice sunt mai puțin periculoase pentru pisica voastră și mai puțin costisitoare pentru voi!

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic și tratament dedicat exclusiv pisicilor. Dacă îți dorești ca pisica ta să se afle în îngrijirea unui medic veterinar specializat în medicină felină, a cărui prioritate și prim interes profesional sunt pisicile, programează-ți pisica la 021.211.00.49 pentru un consult și vino s-o cunoști pe doctoriță!

Adresa: Strada Sfântul Spiridon nr. 11, sector 2, București

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)