Pagini

Pagini

joi, 11 aprilie 2019

Uveita la Pisici

Ce este uveea?

Uveea este parte ochiului compusa din iris, corpul ciliar si coroida. Irisul este membrana pigmentata sau colorata dinapoia corneei (suprafata exterioara transparenta a ochiului). Coroida reprezinta stratul mijlociu al ochiului. Este localizata intre sclera, care este captuseala sau stratul exterior protector, fibros (albul ochiului) si retina, care este suprafata sensibila la lumina din spatele ochiului. Corpul ciliar este o extensie ingrosata a coroidei. Corpul ciliar face legatura intre coroida si iris.

Corpul ciliar produce un lichid denumit umoarea apoasa care asigura nutrienti importanti pentru ochi si mentine presiunea intraoculara (PIO). Corpul ciliar este compus din ligamentul suspensor si muschii ciliari care sustin cristalinul si ii controleaza forma si ii intensifica capacitatea de a focaliza imaginile. Irisul si corpul ciliar, laolalta, formeaza tractul uveal anterior (uvea anterioara).

Ce este uveita?

Uveita reprezinta o inflamatie a unei sau mai multor structuri care constituie uveea. Daca numai corpul ciliar si irisul sunt inflamate, afectiunea poarta denumirea de iridociclita sau uveita anterioara, in timp ce inflamatia numai a coroidei (si a retinei) poarte denumirea de coroidita/coroidoretinita sau uveita posterioara. Daca toate cele trei structuri sunt implicate, afectiunea poarta denumirea de panuveita  sau uveita adevarata.

Uveita poate implica numai un singur ochi sau se poate manifesta la ambii ochi in acelasi timp.

Ce cauzeaza uveita?

Exista numeroase cauze potentiale ale uveitei. Uneori, adevarata cauza nu este niciodata descoperita. Cauzele comune pot fi:
  • Infectiile – virala, bacteriana, parazitara sau fungica
  • Bolile metabolice
  • Diabetul zaharat
  • Presiune sanguina/tensiunea arteriala crescuta
  • Starile toxice
  • Imun-mediata – in special, boala autoimuna in care pisica produce anticorpi impotriva propriilor tesuturi
  • Traumatismele oculare
  • Leziunile cristalinului in care se pierd proteinele cristalinului
  • Tumorile oculare, fie primare, fie secundare

Care sunt semnele clinice ale uveitei?

Uveita este o afectiune dureroasa, astfel ca anumite pisici cu uveita se vor freca cu labuta la ochiul suferind, in timp ce altele vor evita orice atingere. O pisica cu uveita isi poate mentine ochiul inchis sau se poate uita piezis sau clipeste spasmodic. Majoritatea pisicilor vor evita lumina puternica.
https://www.vision4pets.com/images/galleries/Feline%20Uveitis/feline_uveitis4_.jpg

„Uveita este o afectiune dureroasa…”

In majoritatea cazurilor, partile vizibile ale ochiului se vor inrosi intens, iar pisica poate prezenta dificultati in a vedea. De regula, puteti sesiza o secretie curata si apoasa care se scurge din ochi, dar, in anumite cazuri, aceasta secretie poate fi mucoasa sau purulenta. Daca uveea anterioara este implicata in inflamatie, ochiul poate parea tulbure; opacitatea se poate datora scurgerii sau exsudarii lichidului in grosimea corneei sau unei acumulari de proteine sau celule in camera anterioara a ochiului. Uneori, se poate constata chiar si o sangerare sau hemoragie in interiorul ochiului. In cazul uveitei posterioare, exista riscul dezlipirii de retina si orbirii.

Uveita poate aparea brusc (uveita acuta) sau se poate dezvolta mai lent (uveita cronica). In cazul uveitei acute, pupila, de regula, se strange sau se micsoreaza (constrictie pupilara sau mioza). In cazul uveitei cronice, pupila se poate micsoara sau ramane normala, irisul isi poate schimba culoare (iar, schimbarea de culoare poate fi permanenta), cataracta poate aparea la ochiul afectat sau cristalinul ochiului afectat se poate disloca sau luxa.

Cum este diagnosticata uveita?

Multe dintre semnele clinice ale uveitei sunt similare cu cele ale glaucomului. Principala diferenta intre cele doua afectiuni este aceea ca in uveita, presiunea intraoculara (PIO) este redusa (scazuta) in timp ce in glaucom, ea este mare (crescuta). Determinarea PIO este, adesea, efectuata pentru a face diferenta intre cele doua afectiuni si este o procedura simpla, lipsita de durere. O examinarea fizica, completa si meticuloasa a pisicii trebuie sa fie efectuata deoarece uveita este de cele mai multe ori un simptom al mai multor boli sistemice (care vizeaza intregul organism). In cazul bolilor sistemice, evaluarile in scop de diagnostic pot include teste de sange, analiza urinei sau efectuarea radiografiilor. In cazul cauzelor infectioase, poate fi necesara efectuarea unor teste de sange speciale sau prelevarea probelor de tesuturi care sa fie supuse testarii. Procedurile speciale de diagnostic, cum ar fi examenul ecografic poate fi utilizat pentru a examina ochiul, astfel ca medicul vostru veterinar va poate face o trimitere spre un oftalmolog veterinar.

Care este tratamentul in cazul uveitei?

Initial, tratamentul este directionat spre reducerea inflamatiei si alinarea durerii. In multe cazuri, acest tratament implica utilizarea unei combinatii de medicamente orale si picaturi sau unguente oftalmologice aplicate local. Daca uveita este consecinta unui traumatism, tratamentul poate include remedierea leziunii traumatice. Daca uveita se datoreaza unui agent infectios, terapia specifica anti-infectioasa va fi prescrisa. Daca uveita este un simptom al altei boli generalizate, boala primara ar trebui sa fie tratata.

„Initial, tratamentul  este directionat spre reducerea inflamatiei si alinarea durerii.”

Unul dintre obiectivele tratamentului este acela de a preveni complicatiile secundare de la a se dezvolta. Aceste complicatii secundare pot fi reprezentate de glaucom, dezlipirea de retina, luxatia de cristalin sau sinechiile (formarea aderentelor sau atasamentelor intre iris si, fie cornee, fie cristalin. Cu scopul de a evalua raspunsul initial la tratament, medicul veterinar va va examina pisica frecvent, uneori, chiar zilnic. Frecventa controalelor ulterioare va depinde de severitatea bolii si de raspunsul pisicii voastre la tratament.


Uveita este contagioasa?

Uveita poate fi un simptom al anumitor boli infectioase care sunt contagioase. O pisica cu uveita care este consecinta  bolii sistemice cu virusul leucemiei feline (FeLV), virusul imunodeficientei feline (FIV) sau peritonita infectioasa felina (PIF) poate fi contagioasa pentru alte pisici. O pisica cu uveita cauzata de toxoplasmoza poate infecta alte pisici sau oamenii.

Care este prognosticul in cazul uveitei?

Atunci cand sunt adecvat tratate, majoritatea cazurilor de uveita incep sa se amelioreze in aproximativ 24 de ore. Daca ochiul este foarte tulbure si opac sau daca s-a produs o hemoragie in interiorul ochiului, disparitia acestor modificari poate dura cateva zile.

Complicatiile sunt mai frecvente dupa cazurile foarte grave sau recidivante de uveita. Daca se constata aparitia complicatiilor, medicul vostru veterinar va poate recomanda sa consultati un oftalmolog veterinar. Uveita severa poate avea drept consecinta orbirea ireversibila.

Cats' LadyVet - Doctorita Pisicilor este primul centru medical-veterinar de diagnostic si tratament dedicat exclusiv pisicilor. Daca iti doresti ca pisica ta sa se afle in ingrijirea unui medic veterinar specializat in medicina felina, a carui prioritate si prim interes profesional sunt pisicile, programeaza-ti pisica la 021.211.00.49 pentru un consult si vino s-o cunosti pe doctorita!

Adresa: Strada Sfantul Spiridon nr. 11, sector 2, Bucuresti

Adresa de e-mail: doctoritapisicilor@gmail.com

Telefoane de contact: 021.211.00.49 / 0724.199.920 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru interesul acordat...Va voi raspunde in cel mai scurt timp..:)